Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,274 posts
én is csodálkoztam mikor elõször láttam 48/38/28-ast, (shimanot ) egy régebbi cross bicón
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

shimano-ból soha nem volt 28-38-48
tudomásom szerint mindig csak 26-36-48 volt, ez a "trekking" osztás.
az új hajtómû 50-es láncvonalat fog neked csinálni, szóval ha az elsõváltód nem tudja az 50-es láncvonalat, akkor azt cserélni kell
namost olyan, ami tud 50-es láncvonalat ÉS 6-os láncot, olyan nincs.
ergo minden mást is cserélned kell, mert nem fog rendesen mûködni az elsõváltó.
a 70-es monoblokkház olasz menetes, olyan középcsapágyat keress.

Négyszögtengelyesbõl biztos létezik, mert http://techdocs.shim...69830608880.pdf és ha jól tudom még 38as tányérotok is van hozzá a nagykerben.

Üdv... :)
Mivel még semmi választ és segítséget nem kaptam, így megkérdezem azt, hogy Bordástengelyes hajtómûvet szeretnék venni, de mivel 28-38-48-ast nem kapok, így a köv. elgondolás merült fel bennem, hogy a 26-36-48-as OCTALINK-os lánckerekû hajtómûnek, mennyivel rosszabb az áttétele az esetemben, mivel 6 sebességes kerékpárról van szó... ?:(
Ezért mennyivel lenne nehezebb a hajtásom szerintettek. ?:(
Egyúttal, még az is érdekelne, hogy érdemes-e szerintettek egy mindennapos városi használat esetében kicserélni a négyszögtengelyes hajtómûvet a MTB-on… ?:(

Valamint, amit kinéztem ez ügyben még a hajtómûvet, az a FC-M521-es jelzésû hajtómû, ami a 26-36-48-as lánckerékkel van, de ez 8-9 sebességeshez van írva, kérdem Én, hogy mûködne-e ez szerintettek egy 6 sebességû racsnival, aminek 47mm-es láncvonala és 70mm-es a tengely váz szélességem esetében... ?:(

Semmi különbséget nem fogsz érezni a 26-36-48 és a 28-38-48 között.

A sebesség mindent megold.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Mivel még semmi választ és segítséget nem kaptam, így megkérdezem azt, hogy Bordástengelyes hajtómûvet szeretnék venni, de mivel 28-38-48-ast nem kapok, így a köv. elgondolás merült fel bennem, hogy a 26-36-48-as OCTALINK-os lánckerekû hajtómûnek, mennyivel rosszabb az áttétele az esetemben, mivel 6 sebességes kerékpárról van szó... ?:(
Egyúttal, még az is érdekelne, hogy érdemes-e szerintettek egy mindennapos városi használat esetében kicserélni a négyszögtengelyes hajtómûvet a MTB-on… ?:(

Valamint, amit kinéztem ez ügyben még a hajtómûvet, az a FC-M521-es jelzésû hajtómû, ami a 26-36-48-as lánckerékkel van, de ez 8-9 sebességeshez van írva, kérdem Én, hogy mûködne-e ez szerintettek egy 6 sebességû racsnival, aminek 47mm-es láncvonala és 70mm-es a tengely váz szélességem esetében... ?:(

shimano-ból soha nem volt 28-38-48
tudomásom szerint mindig csak 26-36-48 volt, ez a "trekking" osztás.
az új hajtómû 50-es láncvonalat fog neked csinálni, szóval ha az elsõváltód nem tudja az 50-es láncvonalat, akkor azt cserélni kell
namost olyan, ami tud 50-es láncvonalat ÉS 6-os láncot, olyan nincs.
ergo minden mást is cserélned kell, mert nem fog rendesen mûködni az elsõváltó.
a 70-es monoblokkház olasz menetes, olyan középcsapágyat keress.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Sziasztok!

Van egy shimano pd-550 pedálom, amin eltört az egyik oldali klipszkosár. Ahogy néztem eddig, a régi 105-ös pedálra is ilyesmi megy fel.
Nem tudja valaki, hogy hol tudnék ilyet szerezni fémbõl?
Gugli nem a barátom, már vagy 3 bolttal leveleztem, de csak egyben árulnak, és az is mûanyag.

a zefal-nak van fém klipsze
ZEFAL > Vintage range > Accessories > METAL TOE-CLIPS

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Szerintem várd meg, amíg elhasználod a mostani cuccost. Ha lerohad a monoblok, vagy elkopnak a tányérok, akkor is ráérsz a beruházásra.

GeriMB

GeriMB

vendég

• fórumtag
  • 101 posts

Jaja, az jól jön, de a Hammerschmidt ha jól tudom 22/36, vagy 24/38-nak felel meg.

Akkor marad a hagyományos 3 x 9-es XTR váltó rendszer Saint hajtómûvel (44,32,22) felállás, nem fogok beruházni 1 ilyen Hammerschmidt-be és hozzá XX vagy X0 10 sebességes hátsó váltóba, ha nem felel meg annak, amit a mostani tud.
Valami bölcs dolgot kéne mondanom, de nem jut eszembe semmi. :D

Gimmy

Gimmy

vendég

• fórumtag
  • 52 posts

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Hát nem tom ha már akkora összeget rááldozol a hajtókarra akkor én már inkább vennék egy rolhoffot (helyette) némi további spórolás után és akkor lenne 14 sebességed ami teljesen zárt és karbantartás mentes pláne egy ilyen hajtómûhöz + hátsóváltóhoz képest Lor is így használja a tankját kérdezd meg õ teljesen elégedett vele.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts

Az agyváltó nem újdonság, de rengeteg apró alkatrészbõl áll (Nicolai elõszeretettel alkalmazza a Rolhoff-okat vagy hogy írják). Az viszont igen erõsen mozgatja a fantáziámat, hogy a Truvativ-nál valami olyasmival fognak-e elõrukkolni, ami a fogaskoszorú helyére rakható-e fel?
Mindenesetre továbbra is birizgálja a fantáziámat a Hammerschmidt hajtómû rendszer és hozzá hátsó 10-es rendszer, hogy az vajon megfelelne-e mondjuk 1 hagyományos 3 x 9-es vagy 3 x 10-es rendszernek? 44-es lánctányér lefelé jól jön, felfelé meg a 22-es elöl.

Szerintem a Hammerschmidt áttétje csak azért van a koszorún, mert a középcsapágy helyén nem fér el... Az agyváltó nem véletlenül ott van ahol, az a legjobb hely neki már csak az egyensúly miatt is... Amúgy a Rohloff persze hogy rengeteg apró alkatrészbõl áll, hiszen 14 sebességes, az már kész rakétatudomány ahogy kinéz, de egy 3 sebis sokkal egyszerûbb jószág... Ahogy elnézem a Hammerschmidt mûködési elve szerint gyakorlatilag egy kétsebis agyváltónak felel meg.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Jaja, az jól jön, de a Hammerschmidt ha jól tudom 22/36, vagy 24/38-nak felel meg.

meg a q faktorra is kiváncsi lennék

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

44-es lánctányér lefelé jól jön, felfelé meg a 22-es elöl.

Failure is always an option.

GeriMB

GeriMB

vendég

• fórumtag
  • 101 posts

:) Több mint 100 évvel ezelõtt megtették.

Az agyváltó nem újdonság, de rengeteg apró alkatrészbõl áll (Nicolai elõszeretettel alkalmazza a Rolhoff-okat vagy hogy írják). Az viszont igen erõsen mozgatja a fantáziámat, hogy a Truvativ-nál valami olyasmival fognak-e elõrukkolni, ami a fogaskoszorú helyére rakható-e fel?
Mindenesetre továbbra is birizgálja a fantáziámat a Hammerschmidt hajtómû rendszer és hozzá hátsó 10-es rendszer, hogy az vajon megfelelne-e mondjuk 1 hagyományos 3 x 9-es vagy 3 x 10-es rendszernek? 44-es lánctányér lefelé jól jön, felfelé meg a 22-es elöl.

faqtya

faqtya

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
köszi a tippet!
lehet, valami lakatossal kellene hajlíttatni egyet, mert félek, hogy a mûanyag megint feladja. :)

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts
Dura-Ace klipsz ebayen
Ezt találtam, mondjuk pofátlanul drága, és attól tartok megy ez még fejlebb is.

Szerintem jobban jársz egy 105-ös mûanyag klipsszel, az se szar, és a maxibike-hoz hasonló boltokban úgy hajigálják utánad mint a szemetet...

faqtya

faqtya

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
Sziasztok!

Van egy shimano pd-550 pedálom, amin eltört az egyik oldali klipszkosár. Ahogy néztem eddig, a régi 105-ös pedálra is ilyesmi megy fel.
Nem tudja valaki, hogy hol tudnék ilyet szerezni fémbõl?
Gugli nem a barátom, már vagy 3 bolttal leveleztem, de csak egyben árulnak, és az is mûanyag.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts

Kíváncsi vagyok, hogy hátsó váltó terén mikor fognak valami Hammerschmidt féle megoldással elõrukkolni.

:) Több mint 100 évvel ezelõtt megtették.

GeriMB

GeriMB

vendég

• fórumtag
  • 101 posts

hajtómûhöz mióta adnak váltót???Pláne ilyenhez??

Valamivel váltani is kell, gondolom talán azért és mert eltér a váltás a hagyományostól (linken szereplõ videóban hallható).

Truvativ HammerSchmidt preview - Pinkbike.com

A váltókarja:
Feltöltött kép

A rendszer:
Feltöltött kép

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts

68,73,83,100 ezek a középrész méretek

plusz a 70mm-es olasz.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts

Basszus, nem most vetted a 105-ös hajtómûvet? Azóta még egy tisztességes esõ sem esett, aszfalton meg pláne nem ölhetted meg... Agyonmostad, vagy mi?
Hány km is van benne?

De, kb. 500 km-t tettem bele... Mondjuk azt nem tudom hogy az elõélete milyen volt, állítólag nem volt használva, de ki tudja... Nagy esõ nem volt, de ilyen nyálkás sár elég sok. Mosni meg csak vizes ronggyal, úgyhogy nem mehetett bele víz... Valami már hetek óta nem volt kóser vele, de végleg tegnap egy - amúgy röhejesen kicsi - esésnél adta meg magát (piros lámpánál, szinte álló helyzetben leblokkolt és kiment az elsõkerék a nyálkán, és a bal pedál fogta meg elsõnek a bicót).
Fogalmam sincs mi vezetett idáig, a biztonság kedvéért újravágatom a menetet a Probike-nál mielõtt az új csapágyat beraknám, hátha tényleg az volt a gond hogy nem párhuzamos a két oldali menet. A monoblokkot végsõsoron nem zavarja, az integráltat viszont érthetõen szarul érintheti...

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts
épp' akartam kérdezni...