Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts

Nyílván való, hogy a 175mm-es jobb és könnyebb a hajtás szempontjából, mivel hosszabb az erõkar. ;)

Ez így nem igaz, hogy "jobb és könnyebb" lenne a hosszabb hajtókar. Mindenkinek a saját méreteihez kell mérnie a hajtókart, és a "hozzád képest" hosszú kar inkább alacsonyabb, a rövid inkább magasabb kadenciára (pörgetésre) kényelmes.
A rövidebb karhoz meg kicsit más áttéteket használva semmivel nem lesz "nehezebb" a bicajozás. Pl. országútin 11-23-as helyett egy 12-25-ös sor kb. meg is oldotta a problémádat.

Az hogy kisebbre cserélem az elsõ lánckereket, azzal könnyebb lesz a hajtás az kizárt. !:(

Hát pedig ez már csak így van, kisebb lánckerék, kisebb áttét, könnyebb hajtás... Fizika, capisci?
Különben meg szerintem szokj le a félkövér betûtípusról, mert nem érzõdik túl jómodorúnak...

Gimmy

Gimmy

vendég

• fórumtag
  • 52 posts

Sziasztok!

Feeder67: Privi ment!

Nos,egyre jobban foglalkoztat a dolog,hajtómû terén. Próbáltam rákeresni az SLX FC-M660 MTB ill. Trekking hajtómûkre,de csak képeket találtam róla,"értelmesebb" leírást a különbségeikrõl sajnos nem. S a képeken is látszik az,hogy a középsõ legtöbbet használt fogaskerék a montis verziónál fekete színû,könnyített (kifúrt) míg a trekking verziónál ez a f.kerék ezüst színû,s nincsenek kifúrva a fogaskerék fogai. Így ebbõl gondolnám,hogy az talán nem is annyira strapabíró lehet, mint az amúgy is annyira "beharangozott" SLX középsõ tányérja: "A kompozit középsõ lánctányér kétszeres
élettartamot, jobb váltást és csendesebb hajtást kínál."

Az hogy 170mm vagy 175mm a hajtókar hossza,az mennyit számít? A hosszabbat értem miért jobb,mert "nagyobb" erõt lehet kifejteni a hajtásnál,mert nagyobb az erõkar. De mekkora különbség van a 170 ill. 175-ös méret hajtásánál? Érezhetõ,hogy a rövidebb vagy a hosszabbal hajtunk?

Bocs a tudatlanságomért,és a sok kérdésért. De köszi annak aki segít.

Nyílván való, hogy a 175mm-es jobb és könnyebb a hajtás szempontjából, mivel hosszabb az erõkar. ;)

Azt viszont vedd figyelembe, hogy ha jobban bedõlsz kanyarodáskor, akkor bukhatsz is vele, mert bár nem sok az a 5mm plusz, de ahhoz épp elég, hogy bukjon vele az ember, amúgy meg ha az erdõben járkálsz vele túrázgatni, akkor meg tök mindegy, hogy mekkora... ;)))

68,73,83,100 ezek a középrész méretek
nincs 63-as!

Az OLASZ az meg 70mm-es, de gondolom az a 73mm -es... ?;)

"tamaska"-nak a ('10510')-re üzenem, hogy nem kellett volna megtenned, mert magam is így tettem volna, ahogy tetted, csak az idõkorlát, túl rövid. :(
A Terminalon.hu-n, ezt már megoldották... ;)

De nem jobb így, most õsszintén. ?:)

Amúgy meg, Köszönöm... :)

Nagyon túlpörgöd ezt a témát.
A 26-36-48 ugyanolyan jól fog mûködni, mint a 28-38-48 és nem nehezebb lesz hajtani, hanem könnyebb kb 5-7%kal.

Az hogy kisebbre cserélem az elsõ lánckereket, azzal könnyebb lesz a hajtás az kizárt. !:(

Szerintem félre értetted a kérdést, azaz az abban szereplõ jelenlegi lánckerekem az a 28-38-48-as és ezt, ha cserélném 26-36-48-as lánckerék osztásúra, abban az esetben biztos, hogy nehezebb a hajtás... !:(
Csak mennyivel lenne nehezebb, ez volt a kérdésem. :(

Ha viszont csak elírtad, akkor semmi gond, mert így akkor értem a válaszodat, ugyan is akkor ezekszerint a 26-36-os lánckeréken lessz ez a álltalad írt "5-7%" plusz terhelés, hát az gáz, mert akkor így nem jöhet szóba a dolog... :(

Minden esetre köszi a választ. :)

Howkeddlee

Howkeddlee

vendég

• fórumtag
  • 97 posts
Sziasztok!

Feeder67: Privi ment!

Nos,egyre jobban foglalkoztat a dolog,hajtómû terén. Próbáltam rákeresni az SLX FC-M660 MTB ill. Trekking hajtómûkre,de csak képeket találtam róla,"értelmesebb" leírást a különbségeikrõl sajnos nem. S a képeken is látszik az,hogy a középsõ legtöbbet használt fogaskerék a montis verziónál fekete színû,könnyített (kifúrt) míg a trekking verziónál ez a f.kerék ezüst színû,s nincsenek kifúrva a fogaskerék fogai. Így ebbõl gondolnám,hogy az talán nem is annyira strapabíró lehet, mint az amúgy is annyira "beharangozott" SLX középsõ tányérja: "A kompozit középsõ lánctányér kétszeres
élettartamot, jobb váltást és csendesebb hajtást kínál."

Az hogy 170mm vagy 175mm a hajtókar hossza,az mennyit számít? A hosszabbat értem miért jobb,mert "nagyobb" erõt lehet kifejteni a hajtásnál,mert nagyobb az erõkar. De mekkora különbség van a 170 ill. 175-ös méret hajtásánál? Érezhetõ,hogy a rövidebb vagy a hosszabbal hajtunk?

Bocs a tudatlanságomért,és a sok kérdésért. De köszi annak aki segít.

feeder67

feeder67

vendég

• fórumtag
  • 120 posts
El árulnád hol ez az üzlet?

Howkeddlee

Howkeddlee

vendég

• fórumtag
  • 97 posts
Illetve egy olyan kérdésem lenne még,hogy találtam egy üzletet,ahol slx hajtómûvet lehet kapni,egész olcsón ~22e-ért csapággyal együtt. De sajna csak a trekking verzió van belõle (26-36-48). Képeket láttam róla,de ott mintha a középsõ fogaskeréken nem lennének kifúrva a fogak. Elõfordulhat hogy azon másik lánckerekek vannak mint a montis verzión? Hmmm... nem tudom érdemes lenne-e erre váûltani,vagy drágábban vegyek "montis verziót" (22-32-44)?
Nah most légy okos...Domokos... :-)

Howkeddlee

Howkeddlee

vendég

• fórumtag
  • 97 posts
Nem tud valaki véletlen valami oldalt,ahol tesztelve vannak ezek a hajtómûvek? (LX - SLX - XT)

Köszönöm a segítséget...

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok!

...mert ott a legtöbbet használt középsõ fogaskerék állítólag valami nagyon jó,és tartós darab. Talán jobb mint az XT középsõ fogaskereke.

Egyformák.

A sebesség mindent megold.

Howkeddlee

Howkeddlee

vendég

• fórumtag
  • 97 posts

LX bõven elég, sõt úgy rémlik volt valamelyik bike tesztben egy összehasonlítás, és az SLX merevebb volt mint az XT(?)

Sziasztok!

Köszönöm a hozzászólásokat,és a segítséget. Kár,hogy nem láttam ezt a tesztet. Mondjuk az SLX felé is "hajaztam" kissé,mert ott a legtöbbet használt középsõ fogaskerék állítólag valami nagyon jó,és tartós darab. Talán jobb mint az XT középsõ fogaskereke.

Sor és lánc tekintetben,azt mondjátok hogy jobb lenne inkább a shimanohoz nem sramot venni,hanem szintén shimanot?

Köszi a válaszokat.

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts
LX bõven elég, sõt úgy rémlik volt valamelyik bike tesztben egy összehasonlítás, és az SLX merevebb volt mint az XT(?)
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

...

Nagyon túlpörgöd ezt a témát.
A 26-36-48 ugyanolyan jól fog mûködni, mint a 28-38-48 és nem nehezebb lesz hajtani, hanem könnyebb kb 5-7%kal.

Az XTR más. Érdemes is beszerezni, én is azzal nyúzom az XT-t.

Csapágy biztos hogy ugyanaz annál is, aztán a tömítés nem gumi részében lehet különbség.

A sebesség mindent megold.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

csapágyazás az összes htII nél ugyanaz

Az XTR más. Érdemes is beszerezni, én is azzal nyúzom az XT-t.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
Lx hajtómû, csapágyazás az összes htII nél ugyanaz.
fogsor+láncból én szintén shimanot vennék...

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

Howkeddlee

Howkeddlee

vendég

• fórumtag
  • 97 posts
Sziasztok!

Érdeklõdni szeretnék,és a segítségeteket kérném olyanban,hogy most szeretném felújítani a gépemet,és tanácstalan vagyok. Viszonylag sokat kerékpározom (még télen is), sokat túrázunk is. A súlyom elég nagy,135 kg körül vagyok.
Elõször is az lenne a kérdésem,mivel most eléggé lent vannak az árak,hogy hajtómûben gondolkodom elsõként.
Mindenképp Shimano a kiszemelt,integrált csapágyas és hollowtech-es. Az egyik az LX (FC-M580 vagy 582) a másik az XT (FC-M770),amit kinéztem. (23e és 38e az áruk kb.)
Érdemes-e azt a 15e különbséget az XT-ért kifizetni? Esetleg csapágyazásban van különbség az LX ill. XT között?
Az hogy az egyik x grammal könnyebb mint a másik,az egyáltalán nem érdekel,s nekem csak az a lényeg,hogy bika erõs legyen. Jelenleg is egy LX hajtómûvet használok,igaz még négyszögtengelyest,asszem 99es modellt,persze már cserélt tányérokkal. Nah ez kellõen hajlik a talpam alatt,még úgy is hogy nem állok ki a nyeregbõl tekerés közben.

A másik kérdésem,hogy az LX vagy XT hajtómûhöz,ideális választás-e pl egy SRAM PG-970-es sor és egy PC 991 Cross Step lánc,vagy inkább ezekbõl is vegyek Shimanot? Amúgy azt is hallani,hogy ez a 970-es sor nem a legjobb választás,mert volt akinél "ropogást" lehetett érezni hajtás közben,illetve volt akinek "széthullott" menet közben az egész sor...

Ha használ valaki ezek közül valamelyiket (LX - XT Hajtómû illetve 970 sor és 991 lánc) megköszönném ha leírná a tapasztalatát... Sokat segítene vele nekem.
Bocsánat,ha hosszú voltam,és mindenkinek köszi,aki segít.

Üdv.How.

Gimmy

Gimmy

vendég

• fórumtag
  • 52 posts

shimano-ból soha nem volt 28-38-48
tudomásom szerint mindig csak 26-36-48 volt, ez a "trekking" osztás.
az új hajtómû 50-es láncvonalat fog neked csinálni, szóval ha az elsõváltód nem tudja az 50-es láncvonalat, akkor azt cserélni kell
namost olyan, ami tud 50-es láncvonalat ÉS 6-os láncot, olyan nincs.
ergo minden mást is cserélned kell, mert nem fog rendesen mûködni az elsõváltó.
a 70-es monoblokkház olasz menetes, olyan középcsapágyat keress.

Üdv... :)
Köszönöm a válaszodat, de az elsõ váltót is lecserélem, ha muszáj hozzá, de most azt szeretném elérni, hogy a jelenlegi négyszögtengelyest OCTALINK-ra tudjam kicserélni. :)
A 70-es középcsapágy az lenne, csak ezzel a lánckerék kiosztással van a gondom, mert nem Én hajtom majd, mivel nem az enyém a kerékpár így a kisebb lánckerékkel tudnám csak ezt megoldani, csak az, mint ahogy azt írtam is, nem tudom, hogy mennyivel nehezebb a hajtása... ?:(
Mivel a kisebb lánckerékkel a hajtás is nehezebbé válik, amit épp el akarok kerülni... :(
Igaz csak 2 fogról van szó és az is csak a kicsi, és a középsõ lánckeréken van jelentõssége, és azt hiszem a nagyot, és a középsõ lánckereket használja gyakrabban. :(
Most már csak az ár az, amit sokallok, mert max. 7000- de 10 fölé semmiképp nem akarok rá költeni többet. :(
Ez a FC-M521 amit találtam és még tetszik is, tegnap néztem 19000-be kerül, úgy-hogy vagy marad a négyszögtengely vagy jöv.-re hátha lejjebb megy az ára a kisebb Adó miatt, bár Én abban nem hiszek… :(

Ui. A racsnit semmiképp nem akarom lecserélni, mert nincs is már mire… :)
Mert a 6-ost nem nagyon kapni már, mintha nem létezne már, és úgy állnak hozzá az emberhez, mint a repláshoz, hogy hmmm, mit akkar ez itt egy 6 s-el, milyen megalázó, ohhh Istenem... ?:(

yep, igazad van
csak octalinkben gondolkoztam...
olasz menettel viszont az oktás kar mindenképpen 50-es láncvonallal lesz

Szerintem a jelenlegi elsõ váltóval is mûködne, mert ami rajta van az felsõbilincses és bõven belefér jobbra és balra is, az a 1,5mm oldal irányú lánc váltónak a mozgás kiterjedésébe. :)

A 47mm és az 50mm láncvonalhoz képest. :)

Négyszögtengelyesbõl biztos létezik, mert http://techdocs.shim...69830608880.pdf és ha jól tudom még 38as tányérotok is van hozzá a nagykerben.

Semmi különbséget nem fogsz érezni a 26-36-48 és a 28-38-48 között.

Üdv... :)
Igen, négyszöges létezik, de OCTALINK-ost kerestem, de 28-38-48-ast Én sem találltam... :(
Így akkor a 26-36-48-as jöhet számításba már csak Octalinkes, ezt szerettem volna megtudni, köszönöm a válaszaitokat... :)

Most még annyi kérdés merült fel bennem a 2 lánckerék foggal kevesebb ill. kisebb lánckerék miatt, hogy a váltást mennyiben fogja megváltoztatni az esetemben szerintettek a 6s miatt, mivel a nagy lánckerék mérete ugyan úgy 48 fogból áll majd, tehát a láncon tulajdon képpen-e szerint nem kell kisebbre vennem a lánc hosszát, de mi a helyzet a középsõ és a kicsi lánckerék esetében... ?:(
Túl laza lesz a lánc a két foggal kisebb lánckeréken... ?:(
Vagy, hogy ezt elkerüljem, összébb kell húznom a láncot, azaz rövidebbre kell-e vennem a lánc hosszát...?:(
Vagy nem fog jól váltani, mert nem egyforma a két lánckerék és a nagy lánckerék átmérõ különbség aránya, így lefog esni a középsõn és a kicsin a lánc, vagy nem tudok majd váltani vele egyáltalán... ?:(
Bár tudom, nem gumi ez, hogy a nyúlás egyforma mértékû lenne, de a váltóban a láncfeszítõ rugók szerepe épp ez lenne, hogy egyforma feszességet biztosítson, nem de... ?:(

Valamint még a Lánc is érdekelne, mert most új UN-HG51-es lánc van rajta, ami állítólag 6-7-8s-re jó, tehát elméletileg akkor az FC-M521-es hajtómûvel is jónak kellene lennie, mert ezt 8s-hez írja a Shimano könyv... ?:(

Továbbra is érdekelne, hogy ha valaki tud olyan OCTALINK-es hajtómûrõl, ami akkor 26-36-48-as fogkiosztással van és 10 rugó alatt kapni, lánckerék védõvel, akkor kérem hívja fel rá a figyelmem, akár egy Link-el vagy egy privi üzivel.

Köszönöm :)

faqtya

faqtya

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
ment repü is.
legalábbis remélem, mert az elküldöttben nem látom. :/
(szerk.: á, már megvan a bibi. :) )

faqtya:

ment neked privi, van egy alant megtekinthetõ lomom, ha külcc egy postacímet, megkaphatod, csak hogy szokd a fórumot :-)
Picasa Web Albums - Gábor Eczet - 2010-11-19

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
retro 600, szép pedál

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts
faqtya:

ment neked privi, van egy alant megtekinthetõ lomom, ha külcc egy postacímet, megkaphatod, csak hogy szokd a fórumot :-)
Picasa Web Albums - Gábor Eczet - 2010-11-19

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

shimano-ból soha nem volt 28-38-48
tudomásom szerint mindig csak 26-36-48 volt, ez a "trekking" osztás.
az új hajtómû 50-es láncvonalat fog neked csinálni, szóval ha az elsõváltód nem tudja az 50-es láncvonalat, akkor azt cserélni kell
namost olyan, ami tud 50-es láncvonalat ÉS 6-os láncot, olyan nincs.
ergo minden mást is cserélned kell, mert nem fog rendesen mûködni az elsõváltó.
a 70-es monoblokkház olasz menetes, olyan középcsapágyat keress.

Nekem egy régi, lógós õsöreg stx elsõ váltó van fent egy integrált deore karhoz, ami 50 mm-es, ráadásul 44 fogas a nagytányér és 7-es lánchoz. Tény, hogy lehetne jobb is az elsõ váltás, meg már kicsi emelkedõn is igencsak recseg-ropog váltáskor, de ha nem megy sokat hegyen, vagy ritkán használja akkor azért mûködik a dolog, fog tudni váltani.

Engem jobban zavar, hogy a nagytányért 50 mm mellett nem lehet használni a 44-es kiosztással, mert nem sok értelmét látom a 44-11,13 kiosztásnak, max lejtõn lefelé. A többi fokozaton meg már úgy keresztbe áll a lánc, hogy rossz nézni.

faqtya

faqtya

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
köszi, de ez a fotón pont nem olyan, ami nekem kell.
meg egy magyarországi disztribútornál sem láttam egyelõre megfelelõt. :)

(robnak ment a válasz, csak még szoknom kell ezt a fórumot. :) )

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Négyszögtengelyesbõl biztos létezik, mert http://techdocs.shim...69830608880.pdf és ha jól tudom még 38as tányérotok is van hozzá a nagykerben.

yep, igazad van
csak octalinkben gondolkoztam...
olasz menettel viszont az oktás kar mindenképpen 50-es láncvonallal lesz

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.