Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Szép Estét a kedves fórumozóknak!

Tanácsra lenne szükségem,és kérem a segítségeteket!
Igazán MTB kerékpárom van,de elég sokat járok vele a városban,de azért ha tehetem,a barátokkal elmegyünk erdõkbe,hegyekbe is tekerni. Eddig egy régi egyszerû shimano xt hajtómûvem volt fent a gépen,és most elkoptak a fogaskerekek (is). Közben a középrész is kotyog már sajnos,ezért gondolkodtam egy középcsapággyal egybeépített integrált hajtómûrõl.Amit ki is néztem, (és ha jól láttam itt az egyik-másik fórumozó is pont azon a hajtómûvön gondolkodik) ez egy slx hajtómû. Az xt-m fogszámai 22,32,44 viszont amit kinéztem slx hajtókarok,az 26,36,48 fogszámú. Azt szeretném megkérdezni,hogy érdemes egy MTB-re feltenni ilyent? Még azt vettem észre,hogy a 22,32,44 fogasnál a középsõ fogaskerék valami kompozit? Ez mit jelent? Mert a 26,36,48as slx-nél ez a középsõ f.kerék sima acél vagy aluminium talán? Melyik a jobb?
A másik,hogy azt vettem észre hogy más is hasonló helyzetben van mint én,és nem tudja eldönteni mit akar. (elõre is bocsánat tõle)
Igazán azt láttam,hogy xt is ilyen 36ezer körül van,mint az slx. Ti melyiket vennétek,melyik a tartósabb? Köszönöm.

ha trekking áttételes SLX-et veszel, akkor lehet elsõ váltót is cserélned kell, ha a mostani nem tudja a 48-at
a kompozit/acél középtányér tartósságra és merevségre is sokkal jobb, mint az alu

Rob 1999 es Lx négyszögtengelyes hajtókarhoz való középcsapágyat is lehet még venni? Aminek a minõsége még a régi. Azt hiszem BB-UN52 a száma. Ez a középrész csak nekem vált be ( 60000 km gond nélkül és még simán mozog lógás nélkül)? Kíváncsi leszek mennyit bír ki az integrált tengelyes xt, mert az integrált tengelyes lx-n már 3000 km után látni kopás nyomokat a tengelyen. :(

BB-UN54 kapható már csak, az pedig mûanyag csészés a bal oldalon... mondjuk ennél jobb négyszöges mono nincs is, szóval vagy veszel egy UN54-et és felhasználsz egy régebbi alu csészét, vagy váltasz octára esetleg hollowtech 2-re
a tengelyen levõ kopásnyom nem téma, általában csak a felületkezelés kopik le, lógást nem igazán eredményez. bár garantáltan nem fog 60.000 km-t bírni, kb 10-15 ezer az élettartamuk. ez van, a fogyasztói társadalom ilyen.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts
aranyapa, szerintem te a konkurrencia embere vagy...

Tripod

Tripod

vendég

• fórumtag
  • 27 posts
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítõ mondatait.
Még annyit kérdeznék,hogy a nagyobb fogaskerekek miatt (trekking) lehet e szerintetek gondom a hegyremenettel?
Mert idén is volt olyan,hogy 22/32ben hajtottam,és azt hittem soha nem érek fel a hegyre.Még a nyelvem is lógott a 100kilóm alatt! :) Gondolom,ez még jobban fárasztóbb lenne/lett volna 26/32 áttétellel.
Javasoljátok az slx trekking hajtómûvet arra,ahogy én használom a biciklim? (városban,és erdõk,hegyekben)
Még annyi,hogy amit kinéztem slx,az 170es karral van,én meg 185cm vagyok.

Más kérdés. Egy deore hajtómûnek jobbak a fogaskerekei vagy egy slx.nek? vagy megegyeznek?

Csipisz_

Csipisz_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,517 posts
Figyelj,most fog leesni neki, hogy octalink II-t akart eddig is......

Tripod:
Slx/xt: ha nem számít a tömeg, és ahogy írtad, városba kell fõleg, vedd az slx-et. (a tömegtöbblet amúgy jelentéktelen, valami 50 gramm körül....)

Nagyobb tányér, lassabban kopik. Ha viszont hegyen jársz, számolj azzal, hogy a nagyobb elsõ lánckerekek miatt nehezebben fog mászni.Erre esetleg megoldás lehet, ha a régirõl leszereled a 22-est, és felrakod az újra. Már, ha nem nagyon kopott, bár ha keveset használtad, nem lehet az.

http://skidmark.blog.hu/
"Ostobákkal ne bocsátkozz konfliktusba,mert lesüllyedsz az õ szintjükre és legyõznek a rutinjukkal."

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Tripod; 22-43-44 a klasszikus MTB trió, másik trekking.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc

Üdv... :)

Köszönöm a Linket, de elkerülte a figyelmedet az, hogy írtam, hogy OCTALINK és nem négyszögtengelyes kellene, valamint 10.000-FT alatti hajtómû. . . :(
Jó, igaz tegnap ezt a legutolsó hozzászólásomból kimaradt, de már többször leírtam azt is az elõzõekben... :(

ez mióta nem octalinkes???
ez a legolcsóbb jobb ha beletörõdsz

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

Gimmy

Gimmy

vendég

• fórumtag
  • 52 posts

Odanézz!

Shimano Deore (FC-M470) 9s. 48-36-26 (Hajtás | Hajtómû | Octalink) | Kerékpár Webshop

Üdv... :)

Köszönöm a Linket, de elkerülte a figyelmedet az, hogy írtam, hogy OCTALINK és nem négyszögtengelyes kellene, valamint 10.000-FT alatti hajtómû. . . :(
Jó, igaz tegnap ezt a legutolsó hozzászólásomból kimaradt, de már többször leírtam azt is az elõzõekben... :(

Vagyis a Te linked OCTALINK szempontjából helyes, de valaki ugyan ezen bolt Linkjét adta meg, na az a téves, mert az négyszögtengelyesre mutat a Link, úgy-hogy csak az árat tévesztetted el bocsi. :(

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,925 posts
Szia!

A kompozit középsõ lánckerék azt takarja, hogy csak a fogak készülnek acélból (ez sokkal tartósabb az aluminiumnál), a lánctányér többi része kompozit (gyakorlatilag mûanyag) anyagból van. Ez nem jelent semmi hátrányt sem váltásteljesítményben sem futásteljesítményben, sõt, abban elõny az acél fogak miatt. És közel azonos súlyban van mint az aluminium.

Az slx strapabíróbb, erõsebb, az XT pedig kicsit könnyebb. Sokan szoktak a két hajtómû között vívódni, és általában az SLX-et veszik a kinézete miatt.

Gimmy

Gimmy

vendég

• fórumtag
  • 52 posts

Igazán MTB kerékpárom van,de elég sokat járok vele a városban,de azért ha tehetem,a barátokkal elmegyünk erdõkbe,hegyekbe is tekerni. Eddig egy régi egyszerû shimano xt hajtómûvem volt fent a gépen,és most elkoptak a fogaskerekek (is). Közben a középrész is kotyog már sajnos,ezért gondolkodtam egy középcsapággyal egybeépített integrált hajtómûrõl.Amit ki is néztem, (és ha jól láttam itt az egyik-másik fórumozó is pont azon a hajtómûvön gondolkodik) ez egy slx hajtómû. Az xt-m fogszámai 22,32,44 viszont amit kinéztem slx hajtókarok,az 26,36,48 fogszámú. Azt szeretném megkérdezni,hogy érdemes egy MTB-re feltenni ilyent? Még azt vettem észre,hogy a 22,32,44 fogasnál a középsõ fogaskerék valami kompozit? Ez mit jelent? Mert a 26,36,48as slx-nél ez a középsõ f.kerék sima acél vagy aluminium talán? Melyik a jobb?
A másik,hogy azt vettem észre hogy más is hasonló helyzetben van mint én,és nem tudja eldönteni mit akar. (elõre is bocsánat tõle)
Igazán azt láttam,hogy xt is ilyen 36ezer körül van,mint az slx. Ti melyiket vennétek,melyik a tartósabb? Köszönöm.

Üdv... :(

Értem a célzást, de nem veszem zokon. :(
A Nagy lánctányért szokták a három közül Aluminiumból készíteni, mert a kicsik többet használódnak, ezért a középsõ és a kicsi lánctányérokat acélból vagy valami más ötvözetbõl készítik. :)

Tripod

Tripod

vendég

• fórumtag
  • 27 posts

wiloz

wiloz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,820 posts
Rob 1999 es Lx négyszögtengelyes hajtókarhoz való középcsapágyat is lehet még venni? Aminek a minõsége még a régi. Azt hiszem BB-UN52 a száma. Ez a középrész csak nekem vált be ( 60000 km gond nélkül és még simán mozog lógás nélkül)? Kíváncsi leszek mennyit bír ki az integrált tengelyes xt, mert az integrált tengelyes lx-n már 3000 km után látni kopás nyomokat a tengelyen. :(

merxi

merxi

vendég

• fórumtag
  • 68 posts

de akkor most mi volt ez?
angol váz olasz középpel?

Nem ,nem, vettem egy vázat angol menetes középpel, majd vettem egy hajtómûvet amivel adtak egy olasz menetes monoblokot (oktalinkes)
és ezt kellett összehozni.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
és a vicc a végére, hogy országúti olasz menetes (octalinkes) bb5500 még mindig kapható, szóval ha nem sikerült volna megoldani bontottból, akkor is van alternativa.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Csipisz_

Csipisz_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,517 posts
Neem, csak annyi volt a gáz, hogy egy olasz menetes dura ace középcsapi volt meg, meg egy angol menetes váz. Vagy fordítva, Mindegy. Kolegám meg nagy bontó, õs xtr gyûjtõ, és volt egy tengelybeteg 2000-es xtr-e, ami még ugyanolyan tengelykötéssel futott, mint a dura, meg a többi országúti, és volt olyan csésze, ami kellett a vázba. Szóval a 2 monoblokkból lett egy.

(merthogy anno a shimano 2 octalinkkel jött ki, és az xtr-hez csak a saját monoblokkja volt jó, aminek a tengelyhossza montis, a bordázata meg országútis octalink volt.....)

"Ostobákkal ne bocsátkozz konfliktusba,mert lesüllyedsz az õ szintjükre és legyõznek a rutinjukkal."

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
de akkor most mi volt ez?
angol váz olasz középpel?

Csipisz_

Csipisz_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,517 posts
Hát persze hogy hozzánk megint! :D Azért nagy mákod volt......elég ritka már az ilyen cucc.

merxi

merxi

vendég

• fórumtag
  • 68 posts
Na rendezõdött a monoblokom sorsa egy ügyes szerelõ révén a helyére került úgyhogy nem kell
esztergálni.:-))
Azért annyit megjegyeznék nem mindegy, hogy az ember melyik boltba megy be.
1,bolt:- bonyolult a probléma, ezt esztergálni lehet csak......!!!!
2,bolt:- el sem tudtam mondani mit akarok, mikor említettem, hogy interneten vettem majdnem
két lábbal rúgtak ki......intézzem a gondomat akkor továbbra is interneten.
3,bolt:-holnapra megoldjuk a problémát.......láss csodát.... pontosan, szépen, olcsón megoldották.Köszi
Szerintetek legközelebb hova megyek????

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts
Kedves Gimmy, még egyszer kérlek, hogy a szakmai topicokat szakmai hozzászólások közzétételére használd! Ez is egy szakmai topic, tehát légy kedves itt is figyelembe venni az elõzõ kérést. Elfogadom, hogy - mint írod - rosszul látsz, és ezért kiemelsz néhány szót a postodból, nincs vele probléma, csak kérlek, próbálj meg a topic témájához kapcsolódni. Ha valakivel problémád van, ne jelen topic keretei között próbáld meg rendezni!

Köszönöm!

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

Csipisz_

Csipisz_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,517 posts

Odanézz!

Shimano Deore (FC-M470) 9s. 48-36-26 (Hajtás | Hajtómû | Octalink) | Kerékpár Webshop

Még mielõtt kifogásokat emelnél, Gimmy: Nikkelezett kart nem gyártanak, gyártottak octalinkkel. A gatyavédõk közül ez az esztétikusabbik fajta.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Odanézz!