Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 hozzászólás

Tényleg! Nahát, akkor egy régi Shimano tengellyel is meg lehet próbálni „újrametszeni”, ha csak tisztítani kell a meglévõ menetet.
Van olyan (régebbi) váltó- (lyuk? fül? szem?) is, amiben nincs menet, ahhoz menetfúró kell.

Találtam itthon egy menetfúrót is, ami nem pont ilyen, de az elsõ 5mm-e szépen belemegy a keréktengely kontraanyájába. Az jó lesz a legelsõ lépéshez, kipucolni a menetet, aztán megjáratok benne egy tengelyt (szerencsére a kukám úgy tele volt, hogy nem esett le benne a tengely), és akkor már bele kell mennie a váltó csavarjának.
Ha nem megy bele, akkor viszont átlépek az SS használók táborába, és lesz egy eladó shimano váltóm. :)

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 hozzászólás

Ugyanaz a menet rajta, mint a hátsóagyak tengelyén.

na... amilyen rohadt nagy mázlim van, pont múlt héten takarítottam le a mûhelyasztalt és dobtam ki az elgörbült hátsó tengelyem... fvck... :)

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

Tényleg! Nahát, akkor egy régi Shimano tengellyel is meg lehet próbálni „újrametszeni”, ha csak tisztítani kell a meglévõ menetet.
Van olyan (régebbi) váltó- (lyuk? fül? szem?) is, amiben nincs menet, ahhoz menetfúró kell.

Mate94

Mate94

vendég

• fórumtag
  • 138 hozzászólás

ha elol montis hajtasod van akkor egy 22-25 attetellel szerintem barmilyen hid vagy feluljaro vallahato lesz :)

Na, és akkor egy trekking hajtómûvel mi van? :D
Legtöbbször 38-al használom.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

A sebesség mindent megold.

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 hozzászólás

Igen, az. 10-15 € körül láttam. Ugyanaz másképp: 10 x 26 tpi = 10 x 1.0 mm (tpi: thread per inch [menet hüvelykenként]).

Köszi, akkor majd gyártok egy menetfúrót, vagy szerzek, ha tudok.

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

Vagyis mi a menet pontos mérete? Egyik bringaszerelõ azt mondta, hogy M10X1, de nincs hozzá metszõje. Tuti az?

Igen, az. 10-15 € körül láttam. Ugyanaz másképp: 10 x 26 tpi = 10 x 1.0 mm (tpi: thread per inch [menet hüvelykenként]).

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 hozzászólás
Vagyis mi a menet pontos mérete? Egyik bringaszerelõ azt mondta, hogy M10X1, de nincs hozzá metszõje. Tuti az?

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 hozzászólás
Városi rohangálós bringámon kattogott a lánc, és ugrott is nagyobb erõkifejtésre a kisebb kerekeken hátul (z14-16...) No, vettem új hátsó racsnit, új láncot, és akkor már lecserélem a 10 éves, már kissé kotyogós, lötyögõs k-sabao hátsó váltót is. (füles váltó). Fel is raktuk tegnap a sort haverommal, meg is szûnt a láncugrás, meg a kattogás is. A régi lánc még maradt, és a váltó is. De hát mondom akkor már lecserélem azokat is, új sorhoz új lánc dukál. Leveszem a régi füles váltót (már megvolt az új füles shimano-fd-tz50 vagy mi), hát látom hogy ezen a vázon van váltótartó fül, Oh hát akkor én csavaros váltót teszek ide, vissza is cseréltem a boltban a füles váltót egy ugyanolyan csavarosra. Tenném fel, nem megy rá, rossz a menet, nem akart belekapni a csavar. Jó mondom nem erõltetem, majd valahogy keresek neki menetjavítót. De hát a bringát azt használni kéne, úgyhogy berágtam, elõvettem a láncbontót és régi lánccal megcsináltam életem elsõ SS gépét. :)

kieg: az új füles váltó fel se ment volna, úgyhogy muszáj volt másikat hozni (olyat aminek a fülén nincs csukló azzal az állító csavarral) vagy ugye csavarost. Ezért lett csavaros.
Létezik menetjavító szerszám váltótartó fül menetéhez?

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
ha elol montis hajtasod van akkor egy 22-25 attetellel szerintem barmilyen hid vagy feluljaro vallahato lesz :)
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Mate94

Mate94

vendég

• fórumtag
  • 138 hozzászólás

Egy híd megmászásához mióta kell váltó egyáltalán? :D

Hát mert hosszú és felfelé egyre meredekebb? :)
11-32-rõl lenne a váltás az alábbiakra.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Sziasztok!

Ha a mostani hajtásomon megnyúlik a lánc, akkor szeretnék láncot és koszorút cserélni, de országúti kiosztásút szeretnék.
11-25 vagy 11-23-ban gondolkodtam. Szegedre kellene, de azért egy hidat meg lehessen mászni vele.

Öletek vagy tapasztalatok?

Egy híd megmászásához mióta kell váltó egyáltalán? :D

Mate94

Mate94

vendég

• fórumtag
  • 138 hozzászólás
Sziasztok!

Ha a mostani hajtásomon megnyúlik a lánc, akkor szeretnék láncot és koszorút cserélni, de országúti kiosztásút szeretnék.
11-25 vagy 11-23-ban gondolkodtam. Szegedre kellene, de azért egy hidat meg lehessen mászni vele.

Öletek vagy tapasztalatok?

okolaci

okolaci

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
Köszi az ötleteket. A tengelyt a hajtómûvel vettem, oktalinkes, a rövidebb méret. A hajtómû kb 2-3mm-re van a csapágyháztól. Ennél közelebb szerintem nem tudom tenni. Az elsõ váltó tejesen rá van állítva szinte hozzáér a lánchoz amikor a hátsó legnagyobb kerékre váltok.
A hátsó váltóm is jónak néz ki (szinte új), nem hiszem hogy gyenge lenne. A lánchosszt majd ellenõrzöm.
A kattogás és a láncleugrás probléma egyébként csak terhelésnél jelentkezik. Állványon minden ok.

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

[...] hasonló a gondom. Most raktam össze a bringámat ( Ultegra váltók, hajtómû, 600-as fékváltó, 8-as durace sor) a váltók minden sebességet szépen váltanak, de ha hátul felváltok a nagyobb kerekekre elöl a kistányérról ledobja a láncot. Még annyi hogy tekeréskor valami pattog is (ez gondolom lehet a kopott tányér vagy lánc, de ettõl talán nem kellene ledobálni a láncot)
Régóta bringázok, a váltóbeállítás általában nem okoz gondot, de ez most megfogott. Valakinek valami ötlete?

1. A láncvonal rendben van? Ha nincs, pl. mert a tengely túl széles (pl. kényszerûségbõl, azért, hogy a kistányér ne akadjon be a láncvillába), akkor hajlamos lehet erre. 43.5 mm (acél, azaz vékonyabb nyeregvázcsõnél) az elõírt 2 elsõ lánckeréknél (Sh oúti). Ha a kistányér kopott (rövidek a fogak) akkor is. Ha a hátsó váltó láncfeszítõ rugója gyenge, akkor is, fõleg, ha a lánc még hosszú is. Ha az elsõ váltó rosszul van beállítva (túl sok a játék kistányér állásban), akkor is megtörténhet - elõször ezt ellenõrizném. Így ne használd, életveszélyes.
2. Állványon is pattog? Akkor ott könnyû megállapítani, mi a baj (mármint a pattogás oka).

okolaci

okolaci

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás

neeee zárjuk le azért még...

engem az elsõ váltó is érdekelne, ott is erre való az a 2 csavar?

nem tudom, nektek volt-e olyan gondotok, hogy bár nyugalmi helyzetben (pl állványon tekerve) marha jól vált, de "erõltetve" folyton túldobja a kistányéron, rá egyenesen a középcsapágyházra - ezt hogyan lehet kivédeni? (xt váltó egyébként...)

Sziasztok,

Nekem is hasonló a gondom. Most raktam össze a bringámat ( Ultegra váltók, hajtómû, 600-as fékváltó, 8-as durace sor) a váltók minden sebességet szépen váltanak, de ha hátul felváltok a nagyobb kerekekre elöl a kistányérról ledobja a láncot. Még annyi hogy tekeréskor valami pattog is (ez gondolom lehet a kopott tányér vagy lánc, de ettõl talán nem kellene ledobálni a láncot)
Régóta bringázok, a váltóbeállítás általában nem okoz gondot, de ez most megfogott. Valakinek valami ötlete?

Csucsu

Csucsu

törzsvendég

• fórumtag
  • 780 hozzászólás
  • LocationBudapest

rá lehet.

köszi szépen a választ :)

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 hozzászólás

A képet nézvén az elsõ tipped lenne az enyém is, azaz kissé hosszú a lánc, egy (teljes) láncszemmel hosszabb a kelleténél. A nagytányér-kiskerék állásban ugyanis a váltógörgõk által bezárt egyenesnek merõlegesnek kéne lennie a talajra (ill. kb. a lánc alsó szakaszára), sõt egész enyhén tompaszöget is bezárhat, míg nálad ez hegyesszög. A lánc így nem feszes, könnyebben ugrál, mint ha feszesebb lenne. Egy (teljes) láncszem kivételét javaslom gyógyításként.
Felteszem, hogy a lánckerekek és a lánc is új (ha nem az lenne, az is magyarázhatná).

Köszi
minden alkatrész új, talán 50km-t mentem velük eddig. Köv hétvégén lebontok még belõle.

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

Hello
építettem egy montit, de van egy kis gondom a hajtással. 24sebességes rendszer.
06os deore hátsó váltó, 06os alivio (slm430) váltókarok, cn-hg40es lánc, és 8s. cs-hg50 fogassor. A gondom pedig az hogy rázósabb terepen ha hátul a kis kereken van a lánc akkor ugrál a lánc. Mi lehet a probléma? Esetleg még túl hosszú a lánc, és a a váltó nem feszíti eléggé? Vagy szimplán nem illik össze a lánc a sorral?
http://users.atw.hu/...0//DSC00010.JPG [...]

A képet nézvén az elsõ tipped lenne az enyém is, azaz kissé hosszú a lánc, egy (teljes) láncszemmel hosszabb a kelleténél. A nagytányér-kiskerék állásban ugyanis a váltógörgõk által bezárt egyenesnek merõlegesnek kéne lennie a talajra (ill. kb. a lánc alsó szakaszára), sõt egész enyhén tompaszöget is bezárhat, míg nálad ez hegyesszög. A lánc így nem feszes, könnyebben ugrál, mint ha feszesebb lenne. Egy (teljes) láncszem kivételét javaslom gyógyításként.
Felteszem, hogy a lánckerekek és a lánc is új (ha nem az lenne, az is magyarázhatná).

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
rá lehet.