Jelentkezz be Regisztrálj

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)
Posted 2012. January 30. - 10:30

Valakinek esetleg van ötlete hogy mitõl lehet az hogy ha a 11/44 fogaskerekeken hajtásnál hajtómû rezonáló morgó hangot ad ki. A hajtómû új most lett lecserélve.
Posted 2012. January 30. - 10:19

Shimano ad egy úgynevezett megerõsített lánc összekötõ szemet a lánchoz. Ennek kis perem van a két végén és egy letörhetõ megvezetõ stift. Azt írják ha meg kell bontani a láncot késõbb akkor nyomjál ki egy gyári szemet és a helyére tegyél egy ilyet. De 9-es rendszerben mûködik pl. a Sram patentszem.
Hát most volt itthon egy bontatlan HG 50 es láncom, és tényleg adnak hozzá ilyet.
Viszont én nem emlékszem h mikor én megvettem találtam volna ilyet a dobozában :S
Posted 2012. January 30. - 09:30

Én egy csapot találtam ami nem olyan színû formájú mint a többi.
De az lesz h rakok bele egy patent szemet, mert ma nagyon megszívtam. Mázlimra nem kiállás közben de szétszakadt a láncom :S. Gyanítom h én rakhattam rosszul össze......
Köszi a válaszokat.
Meg is rendeltem ezt a patent szemet!
Shimano ad egy úgynevezett megerõsített lánc összekötõ szemet a lánchoz. Ennek kis perem van a két végén és egy letörhetõ megvezetõ stift. Azt írják ha meg kell bontani a láncot késõbb akkor nyomjál ki egy gyári szemet és a helyére tegyél egy ilyet. De 9-es rendszerben mûködik pl. a Sram patentszem.
Posted 2012. January 29. - 22:10

a shimano láncokban van egy "patentszem", egy csap láncban - ami sötétebb, mint a többi és homorú is. Ha jól sejtem, az leginkább egyszer használatos. (az új láncokhoz adnak egyébként egy ilyen csapot, amit bele tudsz rakni összeszereléskor.
szerintem szerezz be egy kézzel bontható patentszemet!
Én egy csapot találtam ami nem olyan színû formájú mint a többi.
De az lesz h rakok bele egy patent szemet, mert ma nagyon megszívtam. Mázlimra nem kiállás közben de szétszakadt a láncom :S. Gyanítom h én rakhattam rosszul össze......
Köszi a válaszokat.
Meg is rendeltem ezt a patent szemet!
Posted 2012. January 29. - 21:33

Kíváncsivá tettél! Ma vettem le a nejem gépérõl a HG-40 es koloncot, már kivettem a brigéciolból így tisztán gyorsan megnéztem most. Nem találtam semmi eltérõt, sem a szemekben, sem a stiftekben. De meglehet, hogy én vagyok a vaksi.a shimano láncokban van egy "patentszem", egy csap láncban - ami sötétebb, mint a többi és homorú is. Ha jól sejtem, az leginkább egyszer használatos. (az új láncokhoz adnak egyébként egy ilyen csapot, amit bele tudsz rakni összeszereléskor.
Ridley Noah Fast
Posted 2012. January 29. - 21:14

a shimano láncokban van egy "patentszem", egy csap láncban - ami sötétebb, mint a többi és homorú is. Ha jól sejtem, az leginkább egyszer használatos. (az új láncokhoz adnak egyébként egy ilyen csapot, amit bele tudsz rakni összeszereléskor.Szeretném a segítségeteket kérni.
Az lenne a kérdésem h az olyan láncok (Shimano HG 70) ahol nincsen patent szem, ott hol kell/ célszerû megbontani a láncot a szerszámmal?
Vagy teljesen mindegy?
Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu
Posted 2012. January 29. - 21:07

http://www.bringabut...no/SM-UG511.JPG
Ridley Noah Fast
Posted 2012. January 29. - 20:16

Az lenne a kérdésem h az olyan láncok (Shimano HG 70) ahol nincsen patent szem, ott hol kell/ célszerû megbontani a láncot a szerszámmal?
Vagy teljesen mindegy?
Köszi
Posted 2012. January 28. - 20:46

ne ajánlgasd, mert még viszontlátod ezt a fórumot mindenféle köztársasági elnök doktori disszertációjában
:D:D
jó a duma, nagyon jó!! Ezért (is) szeretem ezt az oldalt!! :-)))
Ridley Noah Fast
Posted 2012. January 28. - 19:15

Kezdünk tudományosságos megközelítést alkalmazni. Esetleg 1 doktorit belõle??
ne ajánlgasd, mert még viszontlátod ezt a fórumot mindenféle köztársasági elnök doktori disszertációjában

Posted 2012. January 28. - 18:57

akkor az elsõ váltó a kérdés már csak a másikat le tudom mérni.
de nekem a Meridán szó nélkül el van a 48 as tányér (ezt szeretem meg használom terepen is :-) )
akkor azt mondjátok szó nélkül mennie kell ha befér és ha a elsõ váltó képes kezelni a dolgokat.
nagyon köszi azt majd más nem meg írom mire is jutottam a dologban
Posted 2012. January 28. - 16:46

na, eszembe jutott, hogy van itthon nekem egy ilyen hajtómû
a lánckerekek átmérõje: 119-158-199 mm (csúcstól-csúcsig), ehhez még add hozzá a lánc pár mm-es kiemelkedését. ill. szélességét
A lánc nincs a lánckeréken a láncvillához közeli részen

Posted 2012. January 28. - 15:44

A láncvilla problémát csak azért említettem, mert a bringád mégis csak egy monti, a leendõ hajtómûved meg trekkingeken fordul elõ (ez utóbbiakat keskenyebb külsõvel használják, hosszabb a láncvillájuk, nagyobb ívet lehet benne hagyni, a montinál lehet, hogy csak éppen el tud majd forogni).
na, eszembe jutott, hogy van itthon nekem egy ilyen hajtómû
a lánckerekek átmérõje: 119-158-199 mm (csúcstól-csúcsig), ehhez még add hozzá a lánc pár mm-es kiemelkedését. ill. szélességét
Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."
Posted 2012. January 28. - 15:13

azért irtam azt mert amit linkeltem pdf-ben a 48 hoz az ajánlott elsõ át doboknál szerepel. igaz nincs tovább írva hátra mi hogyan.
de hátul minden képen 11-32 lesz.
én még az elsõ váltó cserét értetem vagy már a hátsót is bele kavartuk?
igen a haladósabb tempó miatt lenne az egész mert 42-11 áttétel nem túl erõs.
a villánál meg egyszerûen le ellenõrzõm viszek egy 48 as tányért és oda teszem vagy lemérem, de el kell férnie csak nem ilyen szûk hatûrok közt terveznek azért ilyen alap szinten is!
Posted 2012. January 28. - 14:54

Ha csak a haladósabb tempó miatt vennél másik hajtómûvet, akkor relatíve olcsón veszel egy 48-38-28 fogszámú hajtómûvet (itt az apróban is van), meg egy TX-51 váltót. Viszont arra nincs garancia, hogy a nagyobb tányérok el fognak férni a láncvilla mellett.
Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."
Posted 2012. January 28. - 14:13

Trance
Posted 2012. January 28. - 13:26

egy kérdés halmazom lenne
adott egy Gepida Sirmium
azon gyárilag ezek vannak:
hajtómû: Shimano FCM-171 24-34-42 (175mm)
elsõ váltó: Shimano Tx-50
Hátsó: Alivio
kazetta: 11-34 aszem de ez még nem tuti mert még meg kell majd néznem
a kérdés ezt kéne normálisabbra építeni
hajtómû: FC-M590 erre vagy 48-36-26 ra szeretném
Kazetta: 11-32 vagy 34 es lenne
meg egy Sram PC-850 lánc
a kérdések: az elsõ váltó meg a hátsó meg birkózik a 44 vagy a 48 as tányérral?
a másik én úgy hiszem hogy a 9 sebis hajtómû is jó a 8 sebishez vagy abból is más féle van? mert nem igen jelölik csak itt ott hirdetik nagyban hogy 9 sebishez
valaki aki jobban ért ezekhez szánjon pár sort légyszi mert ez a 42 nagy tányér vicc kategória csak :-D
Posted 2012. January 27. - 22:42

Hipotézis-vizsgálattal mondjuk egy 90%-os Konfidencia-intervallumon nézve elég lehet mondjuk 8 láncszem mérése is. ;-) "Valószínûleg". :-D
Kezdünk tudományosságos megközelítést alkalmazni. Esetleg 1 doktorit belõle??
Ridley Noah Fast