Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Robooo

Robooo

törzsvendég

• fórumtag
  • 385 posts
Lehet de elképzelhetõ, hogy egy uj középcsapágy szett olcsóbb lesz mint egy új csapágy bele. 7 mm es szélesség a külsõ tömítõgyûrûvel együtt értendõ (anélkül a csapágy keskenyebb) ha olyat veszel aminek mint két oldala tömített akkor a fekete mûanyag porvédõ nem fog rá menni.

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 posts
Ebbe a meghajtásba lehet-e csapágyat cserélni Shimano Bb51. Elvileg lehet de nemtudom érdemes-e ha tönkremegy. Ill ez a méretü csapágy való-e bele?
Tipusa: 61805 Méretei: 25x37x7 mm (belsõ átmérõ x külsõ átmárõ x vastagság). Elvileg ez de tolómérõ nélkül cm-el mértem és ennek tûnik.
Vagy hagyjam a francba és vegyek majd újat sokpénzé :P

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,274 posts

Nem tudom, hogy a sramé jó-e a hg40 lánchoz, rl]

nem
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 posts

..mondjuk egy ilyet:
Kerékpár alkatrész, kiegészítõ

Nem tudom, hogy a sramé jó-e a hg40 lánchoz, de én ezt a rendszert használom, csak éppen kmc vagy sunrace nem emlékszem pontosan.
SRAM 8s PATENTSZEM - Bringa Butik Webáruház
Tekerj egyet és feltárul elõtted a világ! :D
http://www.sports-tr...gmetjdai9sa4li9

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts

Szóval akkor milyen patent szemet vehetek a hg 40 lánchoz?:) Más márkát is lehet ha 8as rendszerhez írják?))

..mondjuk egy ilyet:
Kerékpár alkatrész, kiegészítõ

Ridley Noah Fast 

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts

Elvileg károsodhat. Pl a 10-est SRAM patentszemek egyszer használatosak, a gyártó kifejezetten tiltja az újrafelhasználását. Más kérdés, hogy sokan (én is) ezt megszegjük, nekem nem volt még ebbõl gondom...

....én is harmadjára tettem fel a 10-es Sram szemet és gond nélkül használtam. Mondjuk negyedik alkalommal már nem merném megkockáztatni. :-)

Ridley Noah Fast 

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
nem ertem mit torhet le a peremebol.egy acel henger.legtobbszor tomor.ott tuti nem pattan/torik le a perem.

es mert ne torhetne le a pot csapnak a pereme?

nallam legtobbszor maga a lap amibe nyomom bele a csapot az reped meg.de azon sem segit a pot csap.

de igen a legtisztessegesebb ha meretre szabod es patent szemmel vegtelenitesz.

de ha jovo tenyleg a szije akkor nem sokaig lesz ezzel gond:P

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts

A helyzet, hogy nem csak a csap sérülhet, de a lap is, szóval a S megoldását (letörõs csap) sem tartom emiatt tökéletesnek.

Ezért van a kis perem a letörõs csapon, az lesz a legerõsebb csap mind közül. Nem is lehet rosszul berakni, mert bepattan a helyére. 300 Ft-os tétel. Teljesen egyetértek egyébként veled. Több százezres bringákon ezen spórol az ember. Patentszemnek akkor van értelme szerintem ha valaki gyakran cserélgeti a láncot, pl. vetésforgóban használja, gyakran kell tisztítani ilyesmi.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

És a 10-est hogyan bontod meg az útszélen? Szerszám nélkül csak a 9-est lehet...

Miért kellene az út szélén? ;-) Ha szakad a lánc, pont az a lényeg, hogy kinyomom a problémás csapot/csapokat és a nálam lévõ patentszemmel összeépítem a láncot és folytatom utam.

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 posts

Szóval akkor milyen patent szemet vehetek a hg 40 lánchoz?:) Más márkát is lehet ha 8as rendszerhez írják?))

Én hg40 lánchoz kmc vagy sunrace patentszemet használok. kb 250 forint. Simán bontható. Eddig csak egyszer ugrott szét, de az egy elég hülye láncvonalú SS bringán volt.
Tekerj egyet és feltárul elõtted a világ! :D
http://www.sports-tr...gmetjdai9sa4li9

andersen

andersen

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 posts

ToPeak 20 minotoolom van, na azon van letörõ hozzá! :-D (Patentszem pártján vagyok, mindig van nálam egy db 9-es megy egy db 10-es lánchoz, hátha cimboráknak is kell:-)

És a 10-est hogyan bontod meg az útszélen? Szerszám nélkül csak a 9-est lehet...

Sleek

Sleek

törzsvendég

• fórumtag
  • 299 posts

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts

a shimi csapjával egy gondom van még .
Mi az istennel törjem le a végét az erdõben. Nem praktikus és ha valamiért le kell venni a láncot akkor is jobb a patentszem.

ToPeak 20 minotoolom van, na azon van letörõ hozzá! :-D (Patentszem pártján vagyok, mindig van nálam egy db 9-es megy egy db 10-es lánchoz, hátha cimboráknak is kell:-)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Patentszem nekem eddig egyszer tört az is elég extrém helyzet volt. Jó az a patentszem volt olyan láncom amiben 3 volt, a shimi csapjával egy gondom van még .
Mi az istennel törjem le a végét az erdõben. Nem praktikus és ha valamiért le kell venni a láncot akkor is jobb a patentszem.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

andersen

andersen

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 posts

világos

de a patentszem az miért nem károsodik minden szétszedésénél?

Elvileg károsodhat. Pl a 10-est SRAM patentszemek egyszer használatosak, a gyártó kifejezetten tiltja az újrafelhasználását. Más kérdés, hogy sokan (én is) ezt megszegjük, nekem nem volt még ebbõl gondom...

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
világos

de a patentszem az miért nem károsodik minden szétszedésénél?

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

soha nem szakadt lancom ott ahol visszanyomtam a csapot.
egy jo lancsbonto a titka.

nem is ertem mert van az hogy a pot csapot nyomod bele az jo a bontott csap meg nem jo.kicsit lehuzas szagu a tortenet.

Ennek nincs köze a láncbontóhoz, fizikailag lehetetlen , hogy a perem roncsálása nélkül kipréselj egy csapot. Lehúzás szagról nincs értelme beszélni, amikor 1-2 € egy patentszem, s félmillás verdákkal megyünk...Szerintem ezen nem értelmes dolog spórolni. A helyzet, hogy nem csak a csap sérülhet, de a lap is, szóval a S megoldását (letörõs csap) sem tartom emiatt tökéletesnek.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts

nem is ertem mert van az hogy a pot csapot nyomod bele az jo a bontott csap meg nem jo.kicsit lehuzas szagu a tortenet.

Nem lehúzás... Ahogy kinyomod a csapot, leszakadhat a peremébõl egy minimális darab vagy csak egyszerûen pár századnyi mm-t ledörzsölõdik, ergo fizikailag lehetetlen, hogy hozza a korábbi tartását. Ez keresztbe váltásnál terepen, kiállva tekerve nagyon csúnya láncszakadáshoz vezethet. Hallgass Dantéra, jól írja!

Sleek

Sleek

törzsvendég

• fórumtag
  • 299 posts

amúgy nem értem, hogy láncszakadás esetén miért jó a patentszem. Láncbontót úgysem lehet megúszni, hameg az van, akkor már össze is lehet rakni a láncot, akár a csapot visszanyomva, akár a shimano tartalék csapját beletéve

Láncfeszítõs bringánál meg 1-2 szem elvesztése nem okoz katasztrófát.

Láncbontóm az van azért keresek patent szemet mert nem lenne gond ha bontható lenne a lánc pl takarításkor vagy mint írtam szakadáskor. Nem akarom kinyomogatni mindig láncbontóval. Elegendõ munkahelyen a colos meg a két colos duplex és triplex láncokat bontogatni láncbontóval :)) Van amikor naponta 20-25 alkalommal is :D

Viszont egy láncot úgy is szerettem volna venni még tartalékba. Igen tudom a nagyok csak párban cserélik a láncot és a lánckereket. De szerintem ha cserélgetném a láncokat mert azt hiszem többen ezt csinálják akkor az úgy megoldható

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
soha nem szakadt lancom ott ahol visszanyomtam a csapot.
egy jo lancsbonto a titka.