Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Szóval ez nem ilyen egyszerû, hogy új lánc és minden megint baba? Mit kell(ene) ilyenkor vele cserélni? Kazettát (hátsó fogaskerék sort)/hogy hívják ezt ( :) )? Végül is egy Alivio sor csak 10-12 EUR.

nekem az alivio sor a 4. láncát viszi és most már addig lesz rajta, amíg el nem kezd ugrani

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts

Egy próbát megér, hogy kipróbálsz egy új láncot. Max. ugrik a fogsoron. Akkor visszarakod a régi láncot és használod, amíg lehet. Aztán az új rendszerednél már jobban vigyázol rá.

Szóval ez nem ilyen egyszerû, hogy új lánc és minden megint baba? Mit kell(ene) ilyenkor vele cserélni? Kazettát (hátsó fogaskerék sort)/hogy hívják ezt ( :) )? Végül is egy Alivio sor csak 10-12 EUR.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,689 posts
Egy próbát megér, hogy kipróbálsz egy új láncot. Max. ugrik a fogsoron. Akkor visszarakod a régi láncot és használod, amíg lehet. Aztán az új rendszerednél már jobban vigyázol rá.
Marci

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts

Hát, én szabályszerûen kb. 550-600 km-enként cserélgetek több láncot.

Uhh, az enyémbe már mindjárt 2000 km van. Úgy október óta. Szóval sok saras, havas idõt megélt ez alatt a távolság alatt.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,689 posts

Enyém is gyárilag ilyen. SRAM PG-820 + Shimano HG50. Te hány km-ként cseréled a láncot? Nem szabályszerûen gondolom, általánosan kérdezem.

Park Tool cuccokkal kapcsolatban mi a tendencia? Megéri költeni ilyen eszközökre? Vagy a marketing szele túlárazza õket és érdemes mást nézni? Szerszámokra gondolok elsõ soron.

Hát, én szabályszerûen kb. 550-600 km-enként cserélgetek több láncot.
Park Tool szerszámokat nyugodtan vehetsz.
Nekem vannak IceToolz szerszámaim, szerintem jó minõségûek azok is és elég jó áruk van. Esetleg BBB szerszámok.
Marci

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Még nem szedtem szét új láncot, de a gyári zsírra nem vennék mérget. Itt van mellettem ez a dura-ace lánc, gyárilag olajozva van (márpedig vagy olaj, vagy zsír, ergo ebben zsír egy csepp sincs szerintem). Másrészt ez szerintem csak korróziógátló (olyan, mint amikor kocsira veszel egy új elemet, az is azért van feketére fújva, h tárolás során ne rohadjon). Én ezt beszerelés elött le szoktam mosni, majd teflonos cuccal a helyén befújom.

Törölni is szoktam, de azt minden bicajozás után. Letörlöm, beolajozom, majd a felesleget a kövektezõ bicajozás elött letörlöm. Nevezzetek idiótának, asszony is mindíg mondja, h ezt tán senki nem csinálja ilyen alaposan. :Ð

Gyakorlatilag az eredeti kenõanyaggal van el legtovább a lánc, persze ha neked örömet okoz kimosni csak nyugodtan!

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts

A különbözõ gyártókkal viszont nem szokott gond lenni. Shimano sorom van Sram lánccal, gond ezzel nem volt soha.

Enyém is gyárilag ilyen. SRAM PG-820 + Shimano HG50. Te hány km-ként cseréled a láncot? Nem szabályszerûen gondolom, általánosan kérdezem.

Park Tool cuccokkal kapcsolatban mi a tendencia? Megéri költeni ilyen eszközökre? Vagy a marketing szele túlárazza õket és érdemes mást nézni? Szerszámokra gondolok elsõ soron.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,689 posts
Hát, idióta semmiképpen nem vagy. Ha úgy érzed, ez a módszer jó neked, akkor csináld így.
Én meg másik iskolát követek. Drága lánc helyett olcsót használok és rendszeresen cserélgetem õket. Ha meg dzsuvás a lánc, akkor magasnyomásúval mosom le 1 perc alatt, nem nyalogatom szemenként.
Kinek a pap, kinek a papné, kinek a paplan.
A különbözõ gyártókkal viszont nem szokott gond lenni. Shimano sorom van Sram lánccal, gond ezzel nem volt soha.
Marci

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts

inkább vegyél egy láncnyúlásmérõt (1-2ezer), az majd megmondja, hogy érdemes-e cserélni a láncot.

Már gondoltam erre is, elõbb utóbb minden fog kelleni, de minden nem megy egyszerre. Amikor egy láncnyúlásmérõre azt mondják, hogy többször behozta az árát, azt hogy kell érteni?

Akkor ezt a lánctisztító Park Tool-féle és hasonló cumót hanyagolom...

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Ezzel a módszerrel meg az a baj, hogy kimosod a gyári zsírt is a szemek közül, amit egyéb módszerrel nem tudnál és nem is szabad.
Amúgy szerintem se túl jók a lent említett tisztító cuccok, én is csak kíváncsiságból vettem, de nem használom.

Én maradtam annál, hogy olajozás elõtt áttörlöm és csókolom. A többi csak cicomázás.

Még nem szedtem szét új láncot, de a gyári zsírra nem vennék mérget. Itt van mellettem ez a dura-ace lánc, gyárilag olajozva van (márpedig vagy olaj, vagy zsír, ergo ebben zsír egy csepp sincs szerintem). Másrészt ez szerintem csak korróziógátló (olyan, mint amikor kocsira veszel egy új elemet, az is azért van feketére fújva, h tárolás során ne rohadjon). Én ezt beszerelés elött le szoktam mosni, majd teflonos cuccal a helyén befújom.

Törölni is szoktam, de azt minden bicajozás után. Letörlöm, beolajozom, majd a felesleget a kövektezõ bicajozás elött letörlöm. Nevezzetek idiótának, asszony is mindíg mondja, h ezt tán senki nem csinálja ilyen alaposan. :Ð

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház

Rengeteg ilyen tisztitó van, de sajna szerintem nem jók. Túl kevés tisztító folyadék fér abba a kis dobozba, a lánc tisztításhoz én 2-3dl benzint szoktam használni, de azt is két körben. A megoldás a bontó szem, simán szétkapod, beteszed egy nagyobb szájú plö ice teás flakonba, ráborítasz 2-3dl tisztítót (benzin, gázolaj, brigeciol, mindegy, csak oldja a koszt), megrázod, folyadékot cserélsz, majd még1x összerázod, és kész. A használt folyadékot összeöntöd, majd leulepszik pár nap alatt belõle a szemét, így csak minimális fogy. Én ezt hetente eljátszom a bicajjal, mikor használom, van benne rutinom. :)

Ezzel a módszerrel meg az a baj, hogy kimosod a gyári zsírt is a szemek közül, amit egyéb módszerrel nem tudnál és nem is szabad.
Amúgy szerintem se túl jók a lent említett tisztító cuccok, én is csak kíváncsiságból vettem, de nem használom.

Én maradtam annál, hogy olajozás elõtt áttörlöm és csókolom. A többi csak cicomázás.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts

Illetve ha láncot szeretnék cserélni, mert a mostani nem néz már ki valami jól...

inkább vegyél egy láncnyúlásmérõt (1-2ezer), az majd megmondja, hogy érdemes-e cserélni a láncot.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts
Rengeteg ilyen tisztitó van, de sajna szerintem nem jók. Túl kevés tisztító folyadék fér abba a kis dobozba, a lánc tisztításhoz én 2-3dl benzint szoktam használni, de azt is két körben. A megoldás a bontó szem, simán szétkapod, beteszed egy nagyobb szájú plö ice teás flakonba, ráborítasz 2-3dl tisztítót (benzin, gázolaj, brigeciol, mindegy, csak oldja a koszt), megrázod, folyadékot cserélsz, majd még1x összerázod, és kész. A használt folyadékot összeöntöd, majd leulepszik pár nap alatt belõle a szemét, így csak minimális fogy. Én ezt hetente eljátszom a bicajjal, mikor használom, van benne rutinom. :)

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház

Ilyet lehet itthon kapni valahol? Park Tool CM-5

Decathlkon-ban van ilyen csak más márka. De ugyan ezt tudja, nekem is van egy.
Decathlon - tisztítás - javítás - szerszám tisztítókészlet BARBIERI - Lánctisztító készlet BARBIERI - a lánc alapos tisztítására.

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts
Én egyforma gyártótól választanék láncot és sort, nem mindig szeretik egymást ha különbözõek. Az 50 70 90-en ugyan azt tudja váltás teljesítményben. A bevonat a korróziót hivatott jobban távol tartani.

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts
Ilyet lehet itthon kapni valahol? Park Tool CM-5

Kicsit unom már, hogy a beragadt koszt 1 órán keresztül takarítom egy levágott rongydarabbal, amit minden egyes láncszem közé fogpiszkálóval befûzve takarítok. Fogkefe már nem segít.

Feltöltött kép

---------------------------------------------------------

Illetve ha láncot szeretnék cserélni, mert a mostani nem néz már ki valami jól... Lassan megtanulom, hogy kell takarítani, ápolni. Ha hulla fáradt vagyok is takarítsam meg, ne hagyjam rászáradni a sárt, mocskot stb stb...

A HG50 csak egy ezressel olcsóbb a HG70-nél (9 EUR vs 12.5 EUR), így inkább a 70-est választanám, ha nem lesznek kompatibilitási gondok.

Különbségek tudtommal:

HG50 = non-plated (brown finish)
HG70 = nickel-plated (dull silver finish)
HG90 = chrome-plated (bright silver finish)

Lánc, amit kinéztem: CN-HG70 105 + LX chain 8-speed 116 Links
Amim van: kazetta egy SRAM PG-820 (11-32), 8 sebességes. Alivio váltó van hátul, elõl pedig egy csökött Altus. A hajtókar egy Shimano M311 (42/32/22).

Nem egy nagy összeg, ezért gondoltam, hogy cserélem a gyárit a bringán. Reményeim szerint finomabban fogok gurulni és váltani.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts
Megjött a shimano cn-7701 dura-ace láncom. :) Holnap felapplikálom a vasra, de egy darabig ilyen idõben nem tudom tesztelni. :(

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts

Német láncolaj tesztben jónak mondták, szóval: Vállalható !

Köszönöm!

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,689 posts
Német láncolaj tesztben jónak mondták, szóval: Vállalható !
Marci

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts
Nem tudom melyik topicban lenne ideális feltenni a kérdést. Ennek címében ott van, hogy "lánc", megpróbálom itt.

Mi a véleményetek a Shimano Wet Lube-ról? Valami 1900 Ft lenne a 100 ml. Vállalható?