Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek
Ízlések és pofonok! Én szeretem a 11-32 kiosztást, és imádom az olyan emelkedõket leküzdeni ami sziklás, technikás és ami nem épeszû embernek való. És véleményem és tapasztalatom szerint az ilyen emelkedõket jobban le lehet gyõzni pörgetve 30-32-be
mint kisebbe erõltetve egy esetleges elpörgessél és eldõléssel.
Itt nálunk a Zengõn van egy ilyen hely ahol a turisták 4kézláb másznak, mi ott szoktunk küzdeni egymással kisebb nagyobb sikerrel és ott igen jó a 32T

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

1. nem lesz különbség.
2. 11-28-nál kisebbek az ugrások a fokozatok között, természetesen a legkönnyebb fokozat (28) is nehezebb lesz mint a 11-32, így igen, mászni jobb lehet a 11-32. a 11-32-es sor (ugyanazon ár/minõség kategóriában) nagyobb tömegû, mint a 11-28.

Ha elöl ott van a 3 tányér, akkor maximum egy 45 fokos emelkedõ fogná meg szerintem, ott már úgysem bicajozik épeszû ember. Nekem 28-as hátul a legnagyobb, de a következõ átalakítás az lesz a trekkingemen, h elöl kidobom a kis tányért, szerintem felugrik egy országuti kiosztású dupla tányér, hátul pedig mivel sosem használtam a két legnagyobb kereket, lesz belõle egy 11->24-es sor. De mondjuk én terepre nem megyek. :)

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts

1. nem lesz különbség.
2. 11-28-nál kisebbek az ugrások a fokozatok között, természetesen a legkönnyebb fokozat (28) is nehezebb lesz mint a 11-32, így igen, mászni jobb lehet a 11-32. a 11-32-es sor (ugyanazon ár/minõség kategóriában) nagyobb tömegû, mint a 11-28.

Értem. Szuper! Mekkora lehet a differencia? Ha elõl kicsi, hátul a legnagyobb sebességet sosem használom, nem lehetne jobb nekem egy 11-30-as fogaskoszorú? Ha mégis szükség lenne rá, akkor olyan magas dombra akarok felmenni, ahol már amúgy is kipörög a kerék...

Utólag módosítottam az elõzõ hozzászólásom:
A hajtómûnek már nem kell passzolni a lánchoz (ugye itt is van 3 fogsor)? A fogaskoszorúnak van csak jelentõsége a lánc szempontjából?

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,178 posts
1. nem lesz különbség.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts
Utolsó fogaskoszorú/lánccal kapcsolatos kérdésem, ami még a múltkori kapcsán egy apró szösszenet.

1. A Shimano CS-HG51 (8 seb.) 11-32 fogaskoszorú kevésbé mûködik együtt olyan jól a HG70-es (8 seb. 116 links) lánccal, mint a HG50-el (8 seb. 116 links)?

2. A hajtómûnek már nem kell passzolni a lánchoz (ugye itt is van 3 fogsor)? A fogaskoszorúnak van csak jelentõsége a lánc szempontjából?

3. Ha jól olvastam utána a 11-28-as fogszám annyiba tér el a 11-32-tõl, hogy kisebbek az átmenetek a sebességek között? Tehát dombos, mászós utakra mindenképpen a 11-32-es ajánlott? Milyen elõnye, hátránya van még a fogszám különbségnek?

Majcc

Majcc

újonc

• fórumtag
  • 1 posts
Hali!

Segítséget szeretnék kérni a következõben. Bicómat szeretném felújítani, új hajtómûvet ezzel együtt csapágyat vennék, viszont a láncvonal értékének tartása elbizonytalanított.
Használtan vettem pár évvel ezelõtt a kerómat, elszakadt a láncom és ezek után döntöttem úgy hogy felújítom. Kiderült hogy a hajtómûvemet egyáltalán nem lehetne használni 9-es hátsó koszorúval, Shimano adatlapokból informálódva. Ezek mellett az elsõ váltómat a monoblokk rögzítette és ezt csak 42T fogas hajtómûvel használhatom.
A hátsó fogaskoszorút törött fogak és fogkopások miatt lecserélem, természetesen szintén 9-es, pontosabban Shimano CS-HG50/9 lesz.
A régi fogaskoszorúból számolva, kis kerekítéssel 47.5mm-es láncvonal érték jön ki. Ezt természetesen a hajtómûnél is tartanom kell.
Ekkor jönnek a problémák, szinte bármelyik Shimano hajtómûvet nézem, mindegyiknél 50mm az alkalmazható láncvonal. Nekem arra is kell figyelni, hogy 9-es rendszerhez is alkalmazható legyen, így szûkül a hajtómûválaszték. Én Shimano márkánál maradnék. A kérdésem az lenne, ha veszek egy négyszög tengelyes hajtómûvet akkor a monoblokk tengelyméretének változtatásával beállíthatom e a kívánt láncvonalat? Valamint a hajtómû adatlapján található ajánlott elsõ átdobót kell használnom, vagy attól eltérhetek e? Természetesen az elsõ átdobók adatlapján is szerepel legtöbbször az alkalmazható láncvonal értéke.
Hajtómûnek Shimano Alivio FC-M442, valamint FC-M430, vagy az Acera FC-M391 típusokat néztem ki. Ezek közül a 442-esnél van ajánlás a 47.5-ös láncvonalra. (Mindegyik alkalmazható 9-es rendszerhez, adatlap szerint)

Köszi.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Használhatom a kerékpárlánc kenésére a motornál használt teflonos lánc-spray (Motorex Chain Lube 622), vagy ajánlott kifejezetten kerékpárokra elõlátott terméket vásárolni?

Én ezt használom, az off road változatot.

Vidinger

Vidinger

vendég

• fórumtag
  • 40 posts
Használhatom a kerékpárlánc kenésére a motornál használt teflonos lánc-spray (Motorex Chain Lube 622), vagy ajánlott kifejezetten kerékpárokra elõlátott terméket vásárolni?

occsebogyo

occsebogyo

vendég

• fórumtag
  • 96 posts
Szerintetek az hogy jön ki hogy a 8 sebességes láncom viszi a 9 sebességes sort?

paul

paul

törzsvendég

• fórumtag
  • 383 posts

Hali!

Specialites-TA lánctányérokat honnét tudok beszerezni? Eddig csak külföldi oldalak kínálatában találtam, de a 10 euros posta kicsit sok.

Csabi

Miért nem szóltál?Most nemrég rendeltem magamnak.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

És kb. mennyi láncot bír ki egy patentszem?

A connexet nem tudom, de pl a sramnál gyorsabban kopik a pantentszem, mint a lánc többi része.

Hali!

Specialites-TA lánctányérokat honnét tudok beszerezni? Eddig csak külföldi oldalak kínálatában találtam, de a 10 euros posta kicsit sok.

Csabi

Csak külföld vagy néha az apró.

A sebesség mindent megold.

becsap

becsap

vendég

• fórumtag
  • 69 posts
Hali!

Csabi

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 posts
Azt vedd, amihez olcsóbban hozzájutsz. Nincs nagy különbség.

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 posts
Erre valaki?

Szerintetek melyik a jobb párosítás?Shimano CS-HG51+CN-HG50 vagy Sram PG-850+PC-850?

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
ez jo kerdes. szerintem majd hasznalattal kiderul. olyan 3-4et biztosan, de ez csak tipp
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Vidinger

Vidinger

vendég

• fórumtag
  • 40 posts

maradhat, nem kell cserelni.

És kb. mennyi láncot bír ki egy patentszem?

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
maradhat, nem kell cserelni.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Vidinger

Vidinger

vendég

• fórumtag
  • 40 posts
Hali! Egy kérdésem lenne. Vettem egy Connex X-link-et 10 sebességes láncomhoz. Az lenne a kérdésem ha az elkövetkezõkben cserélem a láncot akkor a patentszemet is cseréljem vagy az maradhat?

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts

És fórumozni sem tudsz ! :P
15 percen belül a "Bejegyzés módosítása" gombbal hozzáírhatod az új gondolataid.

Támvilla, papucs, váltótartó fül.... Micsoda titkos tudást sejtetõ fogalmak. Azért minden egyes új fogalmat ne kelljen már elmagyarázni ! Ha meg ilyen alap dolgokat sem tudsz, akkor ne akard már cserélgetni az alkatrészeket. Mi ez itt, OKJ-s bringajavító szabadegyetem távoktatásban ?
Amúgy meg, aranyos vagy, hogy imádsz bringázni és hogy érdeklõdsz de hogy oldalak óta csak a te fogaskerekeddel és láncoddal van elfoglalva a fórum, az kezd kicsit sok lenni. Mert bármilyen tanácsot is kapsz, úgysem érted.
Érted ?
Amúgy, semmi baja annak a láncolajnak. A Shimano Wet Lube is szedni fogja a koszt.

Cool! Lényegében negyed annyi terjedelemben tudtad volna összegezni a tényleges választ ahelyett, amit írtál. Valóban nem igényelnek mesterfokú végzettséget azok a bûvös fogalmak, de ez egy fórum, ahol az emberek szabadon szoktak beszélni az adott témában. Valahol pedig el kell kezdeni. Más jellegû fórumon lehet én lennék a császár veled szemben. Túlságosan primitív kérdés miatt nem szólnék le senkit, maximum tovább görgetnék, ha többnek érezném magam, minthogy válaszra méltassak. Tudtommal nincs sehova írva, hogy ez a topic a mélyvíz meghajtás, lánc, fogaskoszorú, hajtómû és monoblokk ügyében. Túl fáradt vagyok hogy ezt részletezve tovább folytassam, különben is, Stellaz jól összefoglalta a lényeg. Érted? Btw. sok hasznos tanácsot kaptam már itt.

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 posts
Szerintetek melyik a jobb párosítás?Shimano CS-HG51+CN-HG50 vagy Sram PG-850+PC-850?