Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Kösz. Btw. nem értem miért van szükség erre. :) A múltkor Marci, most te. ...

Ezt szerintem olvasd el, ha még nem tetted meg.

A sebesség mindent megold.

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts

van ez a nagyszerû fejlesztés, a neve Microsoft Excel. rengeteg mindent ki lehet vele számolni, ilyesmiket is. diagramot is tud rajzolni, nagyszerû találmány!

vagy:
Google

vagy visszalapozol, volt itt pár lappal korábban linkelve egy, nagyon klassz volt.

Kösz. Btw. nem értem miért van szükség erre. :) A múltkor Marci, most te. Mondanám, hogy ha nem érek fel hozzátok mélyen alul szántó primitív kérdéseimmel, akkor ne válaszoljatok. De nem mondom, mert azzal magam alatt vágva a fát, sosem tanulom meg. Nem feltétlen ad választ mindenre a Google, bár ügyes kis szerkezet. Illetve mégis, csak ha nem tudom, hogy mire keressek rá, akkor nem fog menni. Természetesen a próbálkozás megvolt, el is irányított az mtbr forumra, de ott csak beszélgettek róla, nem kaptam meg a nekem szükséges választ. Visszalapozni is biztos cool, de egy 700 oldalas topicot nem fogok végiglapozni (nekem fél nap, neked egy link 30 mp, lenézõ magatartás nélkül csak 5mp), feltételezni pedig elfelejtettem, hogy esetleg pont most lett volna róla szó.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,178 posts
van ez a nagyszerû fejlesztés, a neve Microsoft Excel. rengeteg mindent ki lehet vele számolni, ilyesmiket is. diagramot is tud rajzolni, nagyszerû találmány!

vagy:
Google

vagy visszalapozol, volt itt pár lappal korábban linkelve egy, nagyon klassz volt.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts
Hogyan tudom kiszámolni, hogy 40/28, 38/26, 38/24 (double) hajtás valamelyike a 11/36, 11/34 és 11/32 fogaskoszorú valamelyikével hogyan viszonyul a jelenlegi nálam lévõ felálláshoz képest? Jelenleg 42/32/22 (triple) hajtást használok 11/32-es fogaskoszorúval.

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 posts

Na most ennek a láncbontásnak van valami titka? Meg bontottam egy ice toolz bontóval a deore láncom karbantartás céljából még pár hete, ma pedig munkába menet szétnyílt. A csapról lejött a lemez. Elképzelhetõ hogy a helytelen technikám okozta ezt? Mire kell figyelni bontás és összeszerelés során? Most még megoldottam úgy hogy két szemet kihagyva összeszereltem. De ha esetleg ez is szétmegy utána már újat kell vennem és azt jó lenne nem gányolni. A patentszemest könnyebb lenne szerelni? Köszi!

Rakj be egy sram patentszemet.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts
Ennyi.

Én csináltam nagyobb tartályos láncmosót, h ne kelljen szétszedegetnem a duraace láncot. :)

Fülee

Fülee

vendég

• fórumtag
  • 112 posts
Én úgy tudom, hogy a 9 (és 10) sebességes láncok csapjai egyszer használatosak, a dobozos új lánchoz adnak is pótcsapot.
Ez nekem nagy csalódás volt, mert a régi 7-8 sebességes láncokat rengetegszer szedtem szét és raktam össze, soha nem volt velük probléma.
A megoldás a patentszem.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,689 posts
A technikád biztosan rossz. Egy régi, rossz láncdarabon kéne gyakorolnod. Nem szabad túlságosan kinyomni a csapot a lemezbõl. Mikor összenyomod, nézd mindkét lemezt, mikor belemegy a 2. lemezbe, nehogy kinyomódjon az elsõbõl.
Nehéz ezt így magyarázni. Túrd a netet, hátha lesz valami jó kis oktató videó !
Marci

rothar

rothar

vendég

• fórumtag
  • 118 posts
Na most ennek a láncbontásnak van valami titka? Meg bontottam egy ice toolz bontóval a deore láncom karbantartás céljából még pár hete, ma pedig munkába menet szétnyílt. A csapról lejött a lemez. Elképzelhetõ hogy a helytelen technikám okozta ezt? Mire kell figyelni bontás és összeszerelés során? Most még megoldottam úgy hogy két szemet kihagyva összeszereltem. De ha esetleg ez is szétmegy utána már újat kell vennem és azt jó lenne nem gányolni. A patentszemest könnyebb lenne szerelni? Köszi!

Máté85

Máté85

vendég

• fórumtag
  • 223 posts

sziasztok!
Race Face deus hajtókarra szeretnék tenni race face turbine tányérokat, azonban a tányérok 3*10 es rendszerhez vannak elvileg. A tányérok kiosztása: 24,32,42...
Használható lehet így a fenti kombó 9-es rendszerrel?
Köszi elõre is

Valaki segítsen léggyszííí

CUBE... your life!!!

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Berágás megakadályozásáról volt szó.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,178 posts
amitõl a láncvillát még ugyanúgy fogja csapkodni a lánc.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Vagy teszel 10 db kötegelõt a kritikus helyre egymás mellé.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

tizbe

tizbe

újonc

• fórumtag
  • 2 posts

láncfelkapás okozta, azaz a lánc tényleg beszorult-begyûrõdött a váz és a lánckerekek közé. a visszatekeréssel kihúztad a beszorult láncot. a vázzal sokat nem tudsz kezdeni, ha jól látom alu, így rozsdásodni legalább nem fog. amit tehetsz:
- a láncvillát végig betekered bandázzsal (így kell írni? :) ) és egy darab keményebb mûanyag kólásüveg darabot aláteszel, hogy legközelebb megvédje a lánctól.
- elviszed egy szervizbe a cangát, ahol ellenõrzik, nem kopott-e túlságosan a lánc és a fogaskerekek, illetve ellenõrzik/beállítják az elsõ váltót.

az elsõt kényelmesebb leszerelt hajtókarral csinálni, így egyszerûbb ha ezt is a szervizre bízod.

Köszi a választ!

Mi okozhatja a lácfelkapást, talán valamit rosszul csinálhatok váltás közben, vagy a hajtókar a rossz? Az az érdekes, hogy alig használtan vettem, én kb 200 km-t mentem vele erdõbe közepes terepen. Igaz, mikor hozzám került, már le volt ütve a festék pont ezen a helyen... azóta meg ugye darálódott. Amúgy ez a rettenet a bicikli.

Mindenesetre megfogadom a tanácsod, elviszem nézzék csak meg és teszek rá bandázst erõsítéssel, olcsóbb lesz mintha teljesen szétreszelné. Még legalább 10 évig bírnia kéne:D

Üdv.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,178 posts
láncfelkapás okozta, azaz a lánc tényleg beszorult-begyûrõdött a váz és a lánckerekek közé. a visszatekeréssel kihúztad a beszorult láncot. a vázzal sokat nem tudsz kezdeni, ha jól látom alu, így rozsdásodni legalább nem fog. amit tehetsz:
- a láncvillát végig betekered bandázzsal (így kell írni? :) ) és egy darab keményebb mûanyag kólásüveg darabot aláteszel, hogy legközelebb megvédje a lánctól.
- elviszed egy szervizbe a cangát, ahol ellenõrzik, nem kopott-e túlságosan a lánc és a fogaskerekek, illetve ellenõrzik/beállítják az elsõ váltót.

az elsõt kényelmesebb leszerelt hajtókarral csinálni, így egyszerûbb ha ezt is a szervizre bízod.

tizbe

tizbe

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
Sziasztok!

A minap észrevettem, hogy az elsõ lánctányérnál a váz elkezdett ledarálódni kb 1-2 mm mélységben. Olyan mintha a fogaskerekek érnének hozzá, de az lehetetlen!? Arra gyanakszok, hogy a lánc szorulhat be a tányér és a váz közé valahogy, de elég nagy a távolság a kettõ között... Néhányszor észrevettem, hogy akad a lánc váltásnál, de visszahajtottam kicsit és azután simán ment. Azóta láttam meg ezt, eddig túl sáros volt:(

Szerintetek mi okozhatja? Illetve a vázat hogyan lehetne legalább konzerválni ebben az állapotban ha nem is javítani?

Köszönöm elõre is!

Feltöltött kép
Feltöltött kép
Bocs a rossz képekért...

Máté85

Máté85

vendég

• fórumtag
  • 223 posts
sziasztok!
Race Face deus hajtókarra szeretnék tenni race face turbine tányérokat, azonban a tányérok 3*10 es rendszerhez vannak elvileg. A tányérok kiosztása: 24,32,42...
Használható lehet így a fenti kombó 9-es rendszerrel?
Köszi elõre is

CUBE... your life!!!

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,689 posts
Pl. ezt:
TA Kettenblatt XTR FC-M960, C116, 146mm Lochkreis - BIKE-COMPONENTS.DE
Marci

MSONAJ

MSONAJ

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,462 posts
Szevasztok!
XTR M960-hoz vennék utángyártott nagytányért 44...milyet ajánlotok?
Team Heavy Pedál Szeged

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 posts
Egy KMC x10 nevezetü lánc amely még a régi hosszú dobozos kiszerelésü, az most milyen fogaskerékre is való?
9-esre is jó vagy csak 10-esre. Mert a dobozán aztírja hogy újabb 10-esekkel is jó viszont a paramétereknél meg megegyezik a
9-es rendszerü lánc méreteivel amit én is alátámasztok. Most akkor melyikre is jó :confused:?
Nemvettem meg csak elhoztam megmérni hogy tényleg annyiak-e a méretek mint amit állít! De annyi. Tehát.....