Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

hűdejó :D

CN-HG73 a shimano :D

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

200km után eljött az első lánccsere ideje. Viszont ezt találtam:
gyorsankopik.jpg
Ezmiez? Ennyire megviselte volna a láncot az a 20-30km a kopott soron? O_O

Amúgy érdekes, hogy 15 perces brigéciolos áztatás, majd vizes tisztítás után a benzin még kioldott egy rahedli koszt. Benzinben meddig ázzon? Úgy tervezem, estig benne marad :)

RelakS módosította - 2014. április 03. - 22:07

l.toki

l.toki

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás

Üdv!

Nekem lenne egy olyan kérdésem, hogy eltört a régi 600-as váltóm, aztán szeretném újra cserélni. Olyanra ami tényleg jó. A fogaskoszorúm az 7-es, Shimano Tiagra RD4400-asat néztem ki. Ezt 8-9 fokozathoz írják. Érdemes e ezt választanom, vagy maradjak a Sora-nál? Mert lehet az is elég. Régi csepel Marathonon használnám, 105-ös aggyal.

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
  • LocationKelenföld

Vadi új láncot kell olajozni vagy elég rá a gyári zsírszerű anyag?

Dörgöld szárazra egy szöszmentes ronggyal a külsejét, hogy ne szedje össze a mókust is az erdőből.  :)

• RelakS kedveli ezt

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

Elég a gyári zsírszerű cucc.

Marci

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 hozzászólás

Vadi új láncot kell olajozni vagy elég rá a gyári zsírszerű anyag?

Vincsó

Vincsó

vendég

• fórumtag
  • 95 hozzászólás

Hali!

Race Face Narrow-Wide lánckerék vajon felmegy minden probláma nélkül egy deore karra? Gondolok itt arra, hogy kell e rövidebb csavar vagy valami más? 32T lánckerék lenne.

piszta

piszta

törzsvendég

• fórumtag
  • 612 hozzászólás
  • LocationEger

Adott egy Shimano XT 2x10 hajtás jelenleg 24/38 felállásban.

Hivatalosan még 26/38 és 28/40 variációban létezik.

A kérdésem az lenne, hogy működőképes lehet-e 26/40-ben? Azaz a 28-as tányérhoz szabott 40-es a 26-osról felkapja-e a láncot rendesen?

Amstrad

Amstrad

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás

A lelazuló csavarra tegyél 243-as Loctite menetrögzítőt.

P.S.

A csavar alatt van alátét?

Hali!

Kipróbálom ezt a Loctite-t! Igen van alátét is.

Gondoltam arra is, hogy a tengelyen átdugok egy másik vékony acél tengelyt, mindkét végére menetet vágok és így plussz anyával biztosítok be. Nem tudom ez mennyire jó ötlet???

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

egyébként született némi kép a sorról, s tisztán látszik, hogy a 15-17t viseltes, valamint a 19t sem kiskutyán kopott:

https://www.flickr.c...06/13430735014/

ha elfogy ez a lánc, megy a sor is vele. Utána ha nagyon bátornak érzem magam, lehet, eladom az egész 8s szettet úgy, ahogy van :D 

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

A lelazuló csavarra tegyél 243-as Loctite menetrögzítőt.

P.S.

A csavar alatt van alátét?

Valeria Victrix módosította - 2014. március 26. - 19:01

Amstrad

Amstrad

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás

Sziasztok!

Kétségbeesésemben írok  ide, megvettem az új Claris fékváltókar és hajtómű szettett és a hajtómű rögzítő csavar 1-2 órás tekerés után lelazul (izomból ráhúzom) hihetetlen hogy ilyen okádék cuccot kiad a shimano magasról tesz rá hogy használhatatlan az octalink rendszer...

Végülis csak azt akartam kérdezni tőletek hogy milyen megoldással lehetne javítani a helyzeten?

Hallottam itt csavarrögzítőről meg spéci alátétről...

Köszönöm a válaszokat!

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Vejne: thx. Csináltam egy baromságot, megvettem ezt a hajtókart asszony bicójára, csak a téli punnyadás miatt kiment a fejemből az az apróság, h az 7 gangos. Most megjött, és eszembe jutott. :) Viszont lemértem a régi hajtókaron, és ezen a lánckerekek távolságát, és ugyanannyi tized mm-re. Legalábbis a középső, és a legnagyobb. Ergo úgy gondolom, mennie kellene neki, hétvégén felpróbálom a bicajra.

Ma átszereltem. Tökéletes. Kíváncsi lennék, miért írják a cucc mellé adott leírásban, h csak 9s rendszerrel használjam, kevesebb fokozatúval ne. Lánckerekek ugyanolyan vastagok, mint a régin, távolság ugyanannyi, első váltón picit kellett állítani, és szépen, pontosan vált. Az előző szimpla vasdarabnál ez az alivio meghajtás asszonynak tökéletes. :)

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Haver pont most küzdött ezzel a gonddal. Levette a kart és kimosta a csapágyakat, (vörösiszap volt benne :-)), bezsírozta, most jó egy darabig.

Ugyanez volt, csak shimanoval, halálba kergetett a néha kattogás. Levettem, kipucoltam, tökéletes. De persze azért berendeltem egy másik monoblokkot elötte, hátha, úgyhogy most van tartalékban az is. :)

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

Haver pont most küzdött ezzel a gonddal. Levette a kart és kimosta a csapágyakat, (vörösiszap volt benne :-)), bezsírozta, most jó egy darabig.

Marci

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.864 hozzászólás

Sziasztok, campa UT hajtóművet használ közületek valaki? nekem az van (centaur) , minden oké vele, kivéve hogy párezrenként kattogós lesz a jobb oldali kar, szóval érdekel másnál hogy teljesít :-)

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.381 hozzászólás

:D :D tényleg benne van az ujjam..

egyébként, sajnos nem régebbi fajta a 8s kazettatestem van, ha jól tudom (ld. shimano UG-HG dizájnhoz hasonlóan először a campy 8 egyforma méretű bordát alkalmazott, később meg átálltak egy olyan rendszerre, ahol volt egy szélesebb borda, hogy a lánckerekeket csak egyféleképp tud föltenni. ennek következménye mondjuk, hogy a régebbi agyakra simán és gond nélkül föltehető az újabb exa-drive-os lánckeréksor is).

Mert ha régebbi kazettatestem lenne, kopáskor meg lehetne szépen fordítani a lánckerekeket, mint az UG-s shimanót. :) Csak a váltásteljesítmény lesz olyan eleinte, hogy érzékenyebb lelkűek kimenekülnek a világból. Ergó, nem javasolt megoldás egyesek számára. Bár a 8s campagnolo rendszerek "finomsága" se jön be sokaknak (a legeufemisztikusabb jelző, amit használni szoktak rá, az az "agricultural". 

na jól van. ezt nem olvastam.  :D

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.381 hozzászólás

szemre annyira nem észrevehető, ha a lánckeréken van a lánc és ujjal megmozgatom, emelkedik el kissé. Mondjuk ha még pár hétig ez a szél lesz, nem fenyeget az a veszély, hogy azokat a lánckerekeket (15-16t) nagyon használnám. Mivel a lánc "ócsókicsi" (3000ft-os HG50-es) a sor meg nem annyira, így kompromisszummal bevállalnám, hogy még ezt a láncot elfogyasztom a soron. 

főleg, ha mondjuk 2-3száz km múlva már szépen "rákopik" a sorra.

igyekeztem norm. fotózni, alulról a 3. lánckereket érdemes figyelni, meg a fölötte levőket (15-17t, meg talán a 19t ezek)

1148860_591696140921013_1117718434_n_www

1393826_591696237587670_2009635352_n_www

1911720_591696190921008_1725617098_n_www

10014551_591696214254339_528208608_n_www
edit: ha trolloló problémának tűnik, fogadom : D bírni kell a kritikát

én 2 lehetőséget mondanék,és nem kerül pénzbe:

1.: fordítsd meg a fogaskerekeket,és máris teljesen új fogak lesznek. mondjuk,így nem lesz olyan bemarás,ami könnyítené a váltást.

2.: várd meg még hozzá kopik a lánc. főleg,ha ilyen olcsót vettél. 

én a téli bringámon egy 90-es évek elejei 8-as campa kazettát használok,és ezzel a forgatós módszerrel még most is használható. igaz,ezeken még nem volt váltás könnyítő fogazás. 

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Ilyet akartam venni anno, de aztán "lehülyéztek", hogy mennyit akarsz költeni ilyesmire  :D (már ha egy típusra gondolunk)

Ha nagyon precíz akarsz venni, akkor tolómérővel méred. :)

• IAmSpecialized kedveli ezt

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 hozzászólás

Szerintem annyira nem elhanyagolható. Nekem Park Tools mérőm van, amivel leolvashatom az aktuális láncnyúlás mértékét.

Ilyet akartam venni anno, de aztán "lehülyéztek", hogy mennyit akarsz költeni ilyesmire  :D (már ha egy típusra gondolunk)

IAmSpecialized módosította - 2014. március 21. - 09:07