Jelentkezz be Regisztrálj
Gumitopik
Írta 2010. május 12. - 09:37
Írta 2010. május 11. - 22:20
illetve próbálok Pomáz-Dobogókõ szakaszon egyre jobb idõt menni), de megtetszett az egésznek a fizikája
Én nem tudom, hogy van ez, de nekem fent volt a listán szereplõ ótvar gumik közül is az országútin, meg az elõkelõ Michelin Pro2, s mégsem érzek különbséget 8 bar-on.
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás
Írta 2010. május 11. - 18:59
Azon gondolkodom, hogy Scwalbe "jobb" gumikból nem versenyekre érdemesebb-e a sima Performance változatot venni az Evolution helyett?
Gondolom az Evolution ha már inkább a súlya miatt versenyre lett szánva, kopik gyorsan mint a Maxxis Larsen TT-m. Jól gondolom?
Írta 2010. május 11. - 16:50
Az a helyzet, hogy bár nem vagyok (még) teljesen rákattanva a versenykerékpározásra (na jó, azért a TDF-et tudom egyfolytában 5-6 órát nézni :-) illetve próbálok Pomáz-Dobogókõ szakaszon egyre jobb idõt menni), de megtetszett az egésznek a fizikája. Tucatnyi modellbe bukkantam bele, ami a paraméterek alapján vagy a szükséges energiát vagy az út megtételéhez szükséges idõt próbálja kiszámolni. S mivel GPS-szel biciklizek (na ez sem tesz jót a légellenállásnak), a magassági adataim megvannak, sõt azokat még simítom a track elemzése elõtt. Szóval ez egy hobbicsokor, amihez most hozzájött a bringázáshoz kapcsolható képletgyûjtemény.
Szerintem is az egyik legfontosabb a kerékpár geometriája, hogy az izmaidat a legjobban ki tudd használni, és közben a légellenállás is a lehetõ legkevesebb legyen.
Én egy szuperlapos verseny rekut próbálnék ki egyszer Vajon mennyit lehet kitekerni egy olyannal? A burkolt világcsúcsa 130 körül van.
Írta 2010. május 11. - 15:54
Írta 2010. május 11. - 13:23
Ha az segít, elárulom, hogy a legrosszabb gumik 0.005-0.006 körüliek, szóval azonos nyomáson, NINCS akkora különbség ezen a téren, mint gondolnád. (0.008 már motorkerékpár, 0.010 meg már autó 3 baron)
Írta 2010. május 10. - 22:05
Tudtok nekem mondani egy becslést arra, hogy 28-as felni esetében egy gyári külsõ esetében (38mm a ballonosság)mennyi lehet a gördülési ellenállási együttható (=CRR vagy RRC)? A megadott maximális nyomásra fújva, ami 70PSI, illetve magyarországi (tehát nem teljesen sima) aszfaltút esetén.
Azt tudom, hogy a 20,23,25-ös ballonosságú országúti külsõk esetében 0.002-0.004 között mozog ez a mutató, ha 110-120PSI között van a nyomás, de hogy a Magellan Cygnus-om esetében 0,006-hoz vagy mondjuk 0,008-hoz van-e közelebb ez a szám, arra tippem sincs.
A tárgyban ezeket találtam:
Rolling resistance - Wikipedia, the free encyclopedia
illetve
http://www.industria...om/tiretest.pdf
Írta 2010. május 10. - 19:49
Némi kínlódás után kiszúrtam a törött tûvel a gumit, az így képzõdött lyukon be az új , vissza a szelepbe, rá az anya és most jó.
Persze + 1 csinos folt.
Írta 2010. május 10. - 17:49
Írta 2010. május 10. - 15:28
pénteken nekiesek és megcsinálom, köszi mindenkinekEz tökéletes megoldás
A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.
Írta 2010. május 10. - 09:50
Üdv!
Némileg idevág az én nyûgöm is, minap egy rápumpálás után letört a presztás latex szeleptûjének vége a kis szorítócsavarral.
Gond egy szál se ettõl még mûködik, aztán tegnap besztrájkolt, elõször azt hittem födkörüli pályára állt, de meglett bent figyel a belsõben.
A szelep nem bontható, így viszont teljességgel bizonytalan mikor óhajt megint meglépni egy pumpáláskor...
Találtam itthon egy hasonló szelepes belsõt, de csak befelé lehet bontani, a belsõ gumifalán átnyomva sikerült kiszedni a szeleptût. A donor tehát megvan, kérdés, hogy illik vajon az én belsõm szelepébe? Ha nem muszáj nem szúrkálnám össze, bár más megoldást nem nagyon látok.
Van esetleg valakinek hasonló tapasztalata?
Szia!
A szeleptûk kompatibilisek egymással, nekem az ilyen esetekre van vagy készleten néhány tû, ugyanis külön is kapható - ha letörik, csere, s probléma megoldva. De ha letörik, s nem tudod cserélni, akkor sincs halálos gond - a kis csavar ugyanis csak a beesést akadályozza meg. Ha ügyesen kezded fújni, s MINDIG nagyobb a belsõben a nyomás, mint odakint (a pumpafejben), akkor fel tudod pumpálni. Lassú, stabil pumpálással haladj, s tartózkodj a durrbele 8 bar mozdulatoktól. A kezdeti nyomásik meg az ujjaddal ellen kell tartani, hogy nehogy beessen.
Amúgy meg - cseréld a pumpát. Én csak akkor szívtam ezzel, amikor még kókány BBB pumpám volt, egy jó pumpa SOHASEM töri le.
Írta 2010. május 10. - 09:45
Vagy fecskendõvel átszúrod a belsõt és beletöltöd.
Ez tökéletes megoldás, egy kis folttal lefeded (bár hagyhatod is, hogy eltömítse), én is ezt csináltam a városbajáróson. Arra figyelj, hogy ne tûvel tedd meg, mert a tûn már nem mennek át az oldat szilárd részecskéi, s a defektgátláshoz azokra is szükség van.
Írta 2010. május 09. - 07:19
Némileg idevág az én nyûgöm is, minap egy rápumpálás után letört a presztás latex szeleptûjének vége a kis szorítócsavarral.
Gond egy szál se ettõl még mûködik, aztán tegnap besztrájkolt, elõször azt hittem födkörüli pályára állt, de meglett bent figyel a belsõben.
A szelep nem bontható, így viszont teljességgel bizonytalan mikor óhajt megint meglépni egy pumpáláskor...
Találtam itthon egy hasonló szelepes belsõt, de csak befelé lehet bontani, a belsõ gumifalán átnyomva sikerült kiszedni a szeleptût. A donor tehát megvan, kérdés, hogy illik vajon az én belsõm szelepébe? Ha nem muszáj nem szúrkálnám össze, bár más megoldást nem nagyon látok.
Van esetleg valakinek hasonló tapasztalata?
Írta 2010. május 08. - 20:55
sajnos nem olyan, akkor ezt buktam új belsõ vagy a régi autószelepes lesz a megoldás
Vagy fecskendõvel átszúrod a belsõt és beletöltöd.
A sebesség mindent megold.
Írta 2010. május 08. - 20:42
Írta 2010. május 08. - 20:39
Írta 2010. május 08. - 18:14
Írta 2010. május 08. - 16:19
szingós belsõbe, hogy tudom beletölteni a defektmentesitõ lötyit?
Ki ell csavarni és kiszedni a szelepet (már ha olyan) és akkor be tudod tölteni.
Írta 2010. május 08. - 13:38
Írta 2010. május 08. - 13:32
Hátra inkább veszek vmi tartósabbat!