erdekes, hogy neha elokerulnek ilyen schwalbek... en 2008as es 2010es gumikat hasznaltam, ott egyikkel sem volt ilyen gond.
Csak hogy pozitív kivételek is legyenek: itthoni kiskereskedõ boltjában vásároltam már néhány párnyi Nobby Nic-et, 2008-ast és 2009-est és kb. 2 párat el is vásítottam teljesen. Az én viszonylag visszafogott, nem faralgatós stílusom és 80+ kg-om mellett hátul is bír nálam kb. 4e km-t egy darab. A végét járó guminál az oldalsó bütykök nálam is kezdtek lemorzsolódni, sõt még az elsõ gumin is - de ettõl függetlenül nem éreztem rossznak soha ezt a gumit, sõt! A belsõvel általam eddig próbált és használt gumik közül az egyik legjobban harapó/tapadó gumi ez. Nálam a 2008-as, 2009-eseknél eddig nem fordult elõ sem szakadás, sem komolyabb sérülés - leszámítva egy vágást, amit akkor szedtem össze, amikor véletlenül átrongyoltam valami erdõ mellé tréfás emberek által leburogatott építési törmeléken.
Ahol még nagyon jó szerintem a Nobby: télen havas, latyakos körülmények közt ilyen max. 40-45%-os verziót használok most már 2 télen és nagyon bevált a középen erõsen kopott mintázatával. Sarat így már nem vagy alig-alig szedi össze, de a szélsõ bütykök miatt mégis harap rendesen. Az NN-ek tömegérõl meg csak annyit, hogy rátettem egy alig használt 85-90 és egy 95%-ost a mérlegre szombaton, ami 1027g-ot mutatott a kettõre. És ez még a régi verzió, ami mo.-i vásárlás és aftermarket, nem pedig OEM (amirõl lehet olvasgatni, hogy "túlságosan is könnyû"). Ilyen tömegû, ilyen papírvékony oldalfalú gumit egyszerûen nem mernék belsõ nélkül használni...
Tubeless-ként meg mást használok, más a márka is; de még nincs elég tapasztalatom, hogy érdemben írhassak róla. Annyit talán, hogy a 2 db 2.2-es külsõ 1.5 kg... ;-)