Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Single Speed - SÖR

- - - - -

• Lezárt topik Lezárt topik
3714 hozzászólás a témában

vendég_unit_*

vendég_unit_*
  • vendég

Hehh, megmondom az okot - azért mész jobban SS-el, mert muszáj jobban menned. Amikor tavaj Zemplénben meghalt a váltórendszerem, kábé közép-közép fokozatban maradt (onnan csak kézzel lehetett váltani) - s attól kezdve sokkal jobban mentem, mert ha kellett, gyakrabban kiálltam, meg jobban bepörgettem az emelkedõk elõtt, csak hogy ne kelljen leszállnom. A váltó soxor csábító. De megvan a helye azért; én nem mennék SS-el, csak ha a hegyekben laknék, fõleg a naaaagy fokozatok hiánya miatt. (30 kilómétert síkon megtenni vele nem egy álom...váltóssal meg 35-ös átlaggal lenyomom)

jahhh, van benne igazság...bár, ha mondjuk maraton OB-t szeretnék nyerni, akkor meg muszáj lenne a váltóssal jobban mennem???...vagy mi...

és persze, hogy a hegyekbe való...a Tisza Maratonokon én sem indultam amúgy ss-el, sõt - viccen kívül - én a Mátra Maratonon is már már unatkoztam 30km/órával történõ többszöri félórás gurulgászás közben...de legalább pihentem...

Hurka

Hurka

törzsvendég

• fórumtag
  • 279 hozzászólás
Unit!

Amióta Fityiszékkel/Dantéval együtt tekertünk, én is benézelõdök ide, a váltós brinyómmal :-), csak ritkán nyikkanok meg... Tetszik a technika, (nincs baszakodás a váltóval, stb), és én is níváncsi vagyok. Kipróbáltam ezen a közös tekerésen helye/közel azt az áttételt amit nyomtak Fityisszék, elég combosnak érzetzem, viszont elismerem, nem tekerhetetlen. Ahol meg már nem boldogultak, ott nagyon én sem ugráltam..., szal kondi azért kell.
Fityisz!
Hány kila a verdád amúgy?

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás

Nem nagyon tudom megmagyarázni az okát, azért is szoktam megkérni a többieket, hogy próbálják csak ki, mit éreznek, meg hátha rájövünk...

Hehh, megmondom az okot - azért mész jobban SS-el, mert muszáj jobban menned. Amikor tavaj Zemplénben meghalt a váltórendszerem, kábé közép-közép fokozatban maradt (onnan csak kézzel lehetett váltani) - s attól kezdve sokkal jobban mentem, mert ha kellett, gyakrabban kiálltam, meg jobban bepörgettem az emelkedõk elõtt, csak hogy ne kelljen leszállnom. A váltó soxor csábító. De megvan a helye azért; én nem mennék SS-el, csak ha a hegyekben laknék, fõleg a naaaagy fokozatok hiánya miatt. (30 kilómétert síkon megtenni vele nem egy álom...váltóssal meg 35-ös átlaggal lenyomom)

vendég_unit_*

vendég_unit_*
  • vendég
Hehe, úgy veszem észre olyanokat is lenyomok (rövidebb távokon), akik - ha váltóssal vagyok - ugyanazon az emelkedõn, hááát.. igencsak elkalapálnak rendszerint...

Nem nagyon tudom megmagyarázni az okát, azért is szoktam megkérni a többieket, hogy próbálják csak ki, mit éreznek, meg hátha rájövünk...senki nem mondta még, hogy rossz.

Rosszmájú megjegyzések a hazai ss riderekkel (pl. én) szemben:
/csak akkor olvasd, ha nem vagy klubtag ;-) meg akkor is, ha igen, mert legalább megbeszéljük/:

- nos én azért járok ss-el maratonokra, mert a váltóssal "nem jött" az eredmény, /azért, ha akartam jött, most meg 2x többet készülhetek.../
- feltûnési viszketegségem/ünk (is) van, bár akkor inkább felmászom a Szabadság híd turulmadaraihoz
- így be lehet kerülni az újságokba, ami igaz is, de soha nem volt tervszerû
- és persze a túltárgyalt térdfájás probléma- és mondakör

Csak ennyi.

Hogy sz@rrá vert konkurrencia, azt csak bizonyos kerekesekre értettem. Remélem ezek után egyértelmû.

(És hogy a szükséges kondicionális szint nélkül egyesek hogyan is gondolják a ss tekerést terepen, nos azt én sem értem. Az tényleg elvérzés...)

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás

No meg kiderült az is, hogy az erre még nem nagyon látott váltós "outsiderek" is be-benéznek ezek szerint.
?

Be hát. Mert olyan kíváncsi vagyok. ;)

Szóval csak azért ragadtam billentyûzetet, mert megakadt a szemem a "sz@rrá vert többsebességes konkurencia" kifejezésen - miközben a lealázásnak semmi köze a sebességek számához, sokkal inkább a lovas kondíciójához. Akit így lenyomsz, sokkal inkább azért teszed, mert erõsebb vagy - s nem az SS miatt.

én nem tudok nagy elvérzéseimrõl, talán Szilvásvárad lehet, amire gondolsz
?

Nem volt semmi konkrét célozgatás, bocsi, ha annak vetted, nem annak szántam.

van egy nevében is a választott versenytávot említett csapat, na az õ kedves megjegyzéseikre gondoltam, amiket már kb 3 éve hallok innen-onnan
?

Na ezt igazán sajnálom. Értetlenül állok... Mégis, mi volt az a megjegyzés?

vendég_unit_*

vendég_unit_*
  • vendég

irnék most okosat, de inkább majd unit fejtse ki miért írta amit írt.... a lényeg talán csak annyi, hogy bizonyos emberek nehezen emésztik meg ha valaki SS-el elõtte gördül át a célvonalon és ennek hangot is adnak rosszindulatú megjegyzések formájában.... rájuk vonatkozott a jelzõ.... szerintem..... :)

Hát igen, Te érted itt egyedül kedves barátom mirõl próbálok megnyilatkozni.

De akkor legyen konkrét a dolog:

- amire büszke vagyok: Crosskovácsi maratonon (is, meg Flash Across-on stb stb) a verseny utolsó 7-8km-éig Szuromi Gyuri bácsi elõtt/mögött/vele tekertem...azért Õ nem senki, és vele "meccselni" megtisztelõ dolog akár váltós, akár váltótlan a kerékpáros.
- szintén büszke vagyok a tavalyi 24órás versenyen elért duó kategóriás dobgós helyezésünkre, utána egyes fórumokon persze meg is gyanusítottak minket (vagy a körszámlálókat) óvatosan egy kis himi-humival...
- meg lehet nézni fõleg amerikai 24órás és egyéb endurance versenyeket...nem mindig olyan nagy az a különbség ám! Én csak egy átlagos bringás vagyok, de ha valamelyik vérprofi hazai kollega felülne egy ss-re, lehet, hogy nagy meglepetést okozna a mezõny elejében!!!

- van egy nevében is a választott versenytávot említett csapat, na az õ kedves megjegyzéseikre gondoltam, amiket már kb 3 éve hallok innen-onnan, persze közvetlenül a pofámba még senki sem merte...pedig én nyitott vagyok, meghallgatnám õket szívesen, sõt a bicajomat is kipróbálhatnák...hehe...
- ebbõl a csapatból ritkán végeznek elõttem 1-2-nél többen (többek közt egyetlen montis olimpikonunk), pedig nem kevesen indulnak velem együtt

- én nem tudok nagy elvérzéseimrõl, talán Szilvásvárad lehet, amire gondolsz, de talán ott is jobban elvérzett az "élmezõny" jelentõs része (lsd kiállt versenyzõk) , én meg csak az említett módon kifingtam és gutaütést kaptam ;-) de végigmentem a végén már majd' négykézláb
- persze vannak elvérzett ss riderek is, de én (talán) a relatíve tudatosan a hosszú távú versenyekre ss-el készülõk minimális táborát gyarapítom, s errõl akartam szólni, meg hátha más is velem (velünk) tart egyszer...

Többnek nem érzem magam, maximum annyival, hogy ki "mertem" próbálni egy olyan sporteszközt, amit sokan nem...és, hogy nem bántam meg.

Felsõbbrendûség? Kérdezd meg a mellettem eltekerõket, hogy milyen sebességgel rángatom ki a bringámat elõlük (ha netán ott feljtettem volna), amikor én tolom, õk meg tekernek...ha felsõbbrendûnek gondolnám magam, biztos nem így tenném ezt.

Amúgy nagyon jó, hogy a ss ilyen oldaláról is beszélgetünk végre, s nem csak a láncfeszítés lehet a téma!

No meg kiderült az is, hogy az erre még nem nagyon látott váltós "outsiderek" is be-benéznek ezek szerint.

?

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás

Azt gondolom, fogalmazzunk úgy, hogy aki SS-es, az már egy jóval tudatosabb hozzáfordulással viseltetik nemcsak a kerékpárja, hanem az egész kerékpáros stílus, életmód, edzés és minden ilyesmi iránt. Ezt én a magam részérõl egy progresszív dolognak tartom és nagyon becsülöm. Mindazonáltal könnyen kialakulhat egy felsõbbrendûség érzés ezzel párhuzamosan - ez már kevésbé rokonszenves. Aki SS-es, sokkal nagyobb elszántsággal és körültekintéssel hozza létre a jármûvét és jobban oda is kell tennie magát annak hajtásakor. De ettõl még õ maga nem lesz több mint a váltósok, csak más. Még ha a SS-ezés maga valóban többlet is a mezei váltogatástól. Szerintem.

Igen, jobban megfohalmaztad, mint én tettem tegnap éjjel. :)

fityisz - Mégis, milyen rosszindulatú megjegyzésre gondolsz? Én sokszor inkább éppen az ellenkezõjét tapasztalom Veletek szemben. ("egysebességessel? eeeez igen" és társai)

fityisz

fityisz

kapitány

• fórumtag
  • 993 hozzászólás
irnék most okosat, de inkább majd unit fejtse ki miért írta amit írt.... a lényeg talán csak annyi, hogy bizonyos emberek nehezen emésztik meg ha valaki SS-el elõtte gördül át a célvonalon és ennek hangot is adnak rosszindulatú megjegyzések formájában.... rájuk vonatkozott a jelzõ.... szerintem..... :)

rollingwheels

rollingwheels

vendég

• fórumtag
  • 117 hozzászólás

De...ami meg a "sz@rrá vert többsebességes konkurenciát" illeti - szóval én emlékszem nagy SS elvérzésekre maratonokról - magyarul azokat alázzátok egyedül, akiknek nem azért van váltós bringája, mert iszonyatosan meg vannak gyõzõdve a fölényérõl, hanem mert a váltó a "mainstream", s a legtöbb szerelt biciklit azzal adják. Oka van, hogy a legtöbb pályán még a legobb SS-esek is iszonyat idõhátránnyal esnek be a célba az elsõ "váltósok" után. De tény, hogy az átlag SS-es kondíciója sokkal jobb, mint az átlag "váltósé" - csak nem szabad ultimate fegyverként gondolni rá, mert nem az...

Azt gondolom, fogalmazzunk úgy, hogy aki SS-es, az már egy jóval tudatosabb hozzáfordulással viseltetik nemcsak a kerékpárja, hanem az egész kerékpáros stílus, életmód, edzés és minden ilyesmi iránt. Ezt én a magam részérõl egy progresszív dolognak tartom és nagyon becsülöm. Mindazonáltal könnyen kialakulhat egy felsõbbrendûség érzés ezzel párhuzamosan - ez már kevésbé rokonszenves. Aki SS-es, sokkal nagyobb elszántsággal és körültekintéssel hozza létre a jármûvét és jobban oda is kell tennie magát annak hajtásakor. De ettõl még õ maga nem lesz több mint a váltósok, csak más. Még ha a SS-ezés maga valóban többlet is a mezei váltogatástól. Szerintem.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás

És nem frusztrálnak a többiek. Csak én (mi) a többieket. Aztán meg jönnek a hasonló kedves megjegyzések a hátunk mögött az enyhén szólva sz@rrá vert többsebességes konkurenciától :-(

Az www.mtbr.com ss fórumán (ami kicsit sokrétûbb, mint a hazai) is elõkerül néha-néha ez a probléma (váltós kollegák vetik fel), de mivel nincs olyan ss kerékpáros, aki evvel küszködne, így el is tûnik a süllyesztõben hamar.

Nekem alapvetõen nagyon szimpatikus az egész SS dolog, fõleg, mert az alacsony (nagy fogszámú) fokozataimat én sem használom, s a kistányér is szinte "gyári" állapotban van meg. De ha sokat mész aszfalton is, azért jó, ha nem mondasz le a váltóról, hosszútávon kellemes a több fokozat, hogy tudsz igazán combos üzemmódban menni.

De...ami meg a "sz@rrá vert többsebességes konkurenciát" illeti - szóval én emlékszem nagy SS elvérzésekre maratonokról - magyarul azokat alázzátok egyedül, akiknek nem azért van váltós bringája, mert iszonyatosan meg vannak gyõzõdve a fölényérõl, hanem mert a váltó a "mainstream", s a legtöbb szerelt biciklit azzal adják. Oka van, hogy a legtöbb pályán még a legobb SS-esek is iszonyat idõhátránnyal esnek be a célba az elsõ "váltósok" után. De tény, hogy az átlag SS-es kondíciója sokkal jobb, mint az átlag "váltósé" - csak nem szabad ultimate fegyverként gondolni rá, mert nem az...

fityisz

fityisz

kapitány

• fórumtag
  • 993 hozzászólás
Feltöltött kép

végre 29"-os is!!! vajon itthon kapható lesz??

vendég_unit_*

vendég_unit_*
  • vendég
Erre csak annyit, hogy én még sohasem tekertem tovább, mint amit normálisan kibírtam...a 40-es fordulatot nem erõltetem.

A lényeg a lendület (s a pedálfordulatszám) meg- és magasan tartása. Beletekerek a következõ emelkedõbe, a lejtõ alján kb 130-150 a fordulatom, nem 40, majd lelassulok. Ha nem megy, leszállok. Pont akkor. És továbbsétálok, jópár tekerõ kollegát (is) leelõzve.

Egy maraton a szervezet teljes kifáradását jelenti ugyan, de jó értelemben. Szép lassan a kilométerek számával arányosan. Nem savasodok el például.

És nem frusztrálnak a többiek. Csak én (mi) a többieket. Aztán meg jönnek a hasonló kedves megjegyzések a hátunk mögött az enyhén szólva sz@rrá vert többsebességes konkurenciától :-(

Az www.mtbr.com ss fórumán (ami kicsit sokrétûbb, mint a hazai) is elõkerül néha-néha ez a probléma (váltós kollegák vetik fel), de mivel nincs olyan ss kerékpáros, aki evvel küszködne, így el is tûnik a süllyesztõben hamar.

Jó éjszakát!

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.721 hozzászólás
Háppersze hogy a fék nélküli fixizés kikészíti a térdet, de a nagy terhelés ultrakicsi fordulatszámon úgyszintén. Mindegy, magánügy.

fityisz

fityisz

kapitány

• fórumtag
  • 993 hozzászólás

Állatok vagytok miond a ketten... :D :D :D Tuttommal a 40es fordulatszám nagyon térdgyilkos, ha izomból gyûröd hegynek fel... Szóval ha sokat csinálod, komoly fájdalakra számíthatsz. Hallottam rémmeséket olyanokról, akik addig fixiztek túl nagy áttétellel hegyen (is), hogy már a térdük se hajlik, 60 évesen full térdprotézis stb. De ti ezt jobban tudjátok.

a Single Speed nem keverendõ a fixivel!! véleményem szerint a fixinél a fékezés az ami kikészíti a térdeket....de ez SS-nél nem így van.... rémmeséket meg én is tudok, de nem teszem közkincsé mert csak magamból csinálnék hülyét.... aki meg nem próbálta az ne próbálja meg oktatni.... jó a kedvem!!

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.721 hozzászólás
Állatok vagytok miond a ketten... :D :D :D Tuttommal a 40es fordulatszám nagyon térdgyilkos, ha izomból gyûröd hegynek fel... Szóval ha sokat csinálod, komoly fájdalakra számíthatsz. Hallottam rémmeséket olyanokról, akik addig fixiztek túl nagy áttétellel hegyen (is), hogy már a térdük se hajlik, 60 évesen full térdprotézis stb. De ti ezt jobban tudjátok.

NoVa: értesíts a fejleményekrõl

vendég_unit_*

vendég_unit_*
  • vendég

Hi!

Esküszöm, a legjobb dolog SS-el intervalozni! 90%-on terheltem a láncot, miközben a fordulatszám 35-40 körül mozgott. A helyszín: Fenyõgyöngyétõl felfelé aszfalton.

Utána meg lazítottam a szintúton, a ciklokrossz jól viselte a kínzást (mondjuk a betondzsungelben a kerékpárutakon keményebb kiképzést kap).

Szóval, most heppi vagyok! :)

Szia!

Tévedsz.

A legjobb dolog SS-el maratonozni a hazai "extrém" távokon és nézni a meglepõdött arcokat...

Üdv.

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.181 hozzászólás
Hi!

Esküszöm, a legjobb dolog SS-el intervalozni! 90%-on terheltem a láncot, miközben a fordulatszám 35-40 körül mozgott. A helyszín: Fenyõgyöngyétõl felfelé aszfalton.

Utána meg lazítottam a szintúton, a ciklokrossz jól viselte a kínzást (mondjuk a betondzsungelben a kerékpárutakon keményebb kiképzést kap).

Szóval, most heppi vagyok! :)

-NoVa-

-NoVa-

vendég

• fórumtag
  • 178 hozzászólás

http://www.bikemag.h...hp?siteid=32295

Na, ez nekem látszólag mindenben megfelel, úgyhogy délután megyek megnézni, és ha élõben is szimpatikus, akkor ebbõl a héten már tekerhetõ dolog is lehet :)

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.721 hozzászólás
http://www.bikemag.h...hp?siteid=32295

bwoay

bwoay

törzsvendég

• fórumtag
  • 336 hozzászólás
2 görgõsrõl én még sosem hallottam,
de olyat biztos nem vennék... hogy ugyanúgy kerregjen,
akár egy hátsóváltó... vagy ez az lehet? :)