Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Single Speed - SÖR

- - - - -

• This topic is locked This topic is locked
3714 replies to this topic

fityisz

fityisz

kapitány

• fórumtag
  • 993 posts
kicsit talán OFF.....

elkészült! van ilyenünk:
Posted Image

versenyeken, megmozdulásokon, rendezvényeken (amikre kicipeljük) itt találhatnak menedéket a SS-esek az esõ vagy a nap tüze elõl.....

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
Csámpás láncvonal + váltásra tervezett fogaskerék és lánc = szívás.

Rövidebb középcsapi? Ha újszerû a mostani, próbáld meg elcserélni apróban vagy boltban, ahol foglalkoznak használttal. Nézd meg, mennyi hely van a láncvilla és a nagy tányér között, hogy mennyivel jöhetsz belejebb. A pályaagyak láncvonala 42mm, jó lenne oda belõni, ha valaha tervezel egy komoly agyat. Ill. tudja valaki, mennyi a 135ös B+ láncvonala?
Ha ez csak egy kísérlet, móka, akkor megpróbálhatod ferde láncvonallal, de akkor nagyon figyelni kell majd, hogy mindig feszes legyen a lánc, különben leesik a 'csába.

Más: véééégre megjött az eBayrõl rendelt fékkarom. Ilyen: Posted Image

Most megyek bowdenért, aztán kormányvagdalás, kábelezgetés, hétfõre teljes harci díszben lesz a gép:) Már csak egy tuti nyereg kell, és "kész lesz". Jövõre teljes hajtáslánc csere (a jelenlegi hátsó agy+racsni+fix fogaskerék+lánc+hajtómû összesen került 5500 Ft-ba. Ahhoz képest fasza, de azért...) Meg majd egyszer be kéne újítani egy szép A-heades egyenes (karbon)villát, és akkor cserélném ezt a szar menetes kormánycsapit is, meg leugrana 40-50 deka, és elfelejthetném ezt a stucnit is... Sose lesz vége.

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts
Nekem a 135mm-es a nyero, mert ez trekkingvaz (vagy vmi olyasmi). De lehet hogy megis a tavtartos-kazettas megoldas lesz, mert azt a legegyszerubb osszehoznom.
A lancvonalom akkor egyenes kb, mikor "nagytanyer-legkisebb fogaskerek hatul" pozicio all fennt. Namarmost a 15os fogaskerek, ha a kazetta legszelen lenne, beleharapna a tamvillaba, ami ugye nem nyero.
Szal a kerdes az, hogy mennyire lehet elterni az egyenes lancvonaltol? Lancfeszitot nem akarok. Most -a 7es soron a 3. legkisebbet hasznalom- kb 1.5-2 centi lehet az elteres az egyenestol. Ez belefer meg?
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
fix/fix 135-ös? Nem semmi... Mondjuk mióta van fékem, leszoktam a fixizésrõl, de biztos, hogy vissza fogom még fordítani a kereket a fix felére. És ugye a fixi menetre rámegy a racsni, tehát... jó az az agy puhányoknak is

gimp

gimp

vendég

• fórumtag
  • 65 posts
Az idei 135mm-esnek mindkét oldálán van menet, meg fordított menet a fixi ellenanyának.
Én kacérkodtam a gondolattal, hogy le lehetne köszörülni 2,5 mm-t mindkét oldalából a csapágy rögzítõ bigyóknak,hogy outi vázba is belemenjen, de lehet, hoggy akkor nem férne el a racsni a vázban, de a fixi oldal tuti mûködne.

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
Bazz, mérnem csinálnak 130mm-es kétoldalas fix/recsegõs iparist? Ja, biztos azért mert csak én vennék... Mindenestre örülök, hogy megvettem a pályaagyat, mert ezek szerint országúti vázba nem is gyártanak semmit.
Az a gyanúm, hogy a kétoldalas 135-ösnek nem fixi egyik fele sem...

gkulcsar

gkulcsar

vendég

• fórumtag
  • 159 posts
És mi lesz a fix hajtással? :-))) Anélkül nem ér semmit se, az meg csak a legolcsóbbon van, de javítsatok ki, ha tévedek...

gimp

gimp

vendég

• fórumtag
  • 65 posts
[quote name='LóFarkas']Én nem értem a B+ agyak árazását... QUOTE]

Kb. így van:
flip-flop pályagy 110mm-es vázhoz, kónuszos csapágyazás, no tömités 2.500-
ss agy (idén ez is kétoldalas), 135 mm-es vázhoz, ipari csapágyak 7.000-
tárcsás ss agy, 135mm-es vázhoz, ipari csapágyak 10.000- fölött

Szerintem megér 5.000 Huf-ot a szélesebb perem, a tömitettség, meg a normálisabb láncvonal, viszont ez csak monti (esetleg trekking) vázba megy bele.

ThufirHawat

ThufirHawat

törzsvendég

• fórumtag
  • 516 posts

Ha jol tevedek bmx tanyer van 15T-sbe, ugye?

Racsni? 16 fogas a legkisebb a hagyományos kialakításuból. Asszem. Azaz nekem ezt mondta az Öreg a Velvartban tavaly.
"nem vagyok senki csak ûzöm a vadat
másnak hajtok, mások hajtanak"

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
Én nem értem a B+ agyak árazását... használtat vettem, és mindenki mást mond az árról. Mindenesetre láttam 2xxxért B+ flipflopot én is a RideBikeban. Asziszem pályaagy volt. Ha a többi öttel több, akkor egyértelmûen ezt kell venni. A fix oldalra is lehet racsnit rakni, és szélesebb vázba is be lehet tenni. Nekem is 120 mm-es pályaagyam van. Vettem egy hosszabb tengelyt (600, szabvány tengelye van) meg két anyát(ajesz), a saját anyáit megfordítva betekertem. Így 130 mm lett, és most legalább recézett felület fekszik a papucs mindkét oldalán, ergó nehezebben mozdul el.

gkulcsar

gkulcsar

vendég

• fórumtag
  • 159 posts
A B+ flip-flop agya miért nem jó? Valami 2500 Ft... egyik oldala fix, másik szabadonfutós.

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts
Ma vegig 44-15-ben nyomtam, asszem ez lesz a nyero attetel! 44-13 mar tulvallalas lenne (nekem). Ha jol tevedek bmx tanyer van 15T-sbe, ugye?
Mar csak egy SS agyat kell talalnom normails arban, ami nem lesz egyszeru feladat...
B+t en 12k korul lattam neten, de lehet h nekem valami butitott eleg. Tud valaki arat? (nem fixi, sima SS)

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts
Koszi sracok, sok ujdonsagot mondtatok. Zsir hogy nem kell hajtokart cserelni. Mondjuk a hatsokerek fuzest nem uszom meg, csak ha tavtartokkal ganyolok.
A 7en kitalalom az attetelt, aztan ha lesz egy szabad 7vegem majd nekiesek.

Azt ugye jol sejtem, hogy minel nagyobb tanyerokkal oldom meg (nagyobb feluleten fekszik fel a lanc ugye), annal jobb?
A hajtokaromon 42es van (vagy44), ez nagyon kicsi?

gkulcsar

gkulcsar

vendég

• fórumtag
  • 159 posts
Nekem pont ilyen megoldással üzemel a fixi, lásd:
http://fixedgeargall...aborKulcsar.htm
ott ugye a láncfeszítõ nem játszik :-)
1.5cm szerintem nagyon sok, amúgy is közel jóra be lehet lõni a lánc hosszát, a hátrahúzás csak a finombeállítás.
Nekem vastag lánc van rajta, mert a hátsó fogas BMX-es jellegû, de ez nem kötelezõ, sõt, int. fórumokon javasolják a normál láncot. Elöl a hajtókar ugyanaz maradt.
Annyi van csak, hogy a hátsó agy szimpla B+ fix agy, kb. 2e Ft-os, és ez sajnos érzõdik is rajta. Egyelõre boldogulok vele, de nem hiszem, hogy tartósan bírja a kiképzést...

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
Óóóóó, másfél centi az rengeteeeeeeeeeeeeeg! Bõven jó. Számolj, Paul: Egy teljes láncszem (1 külsõ, egy belsõ szem) egy inch hosszú. Az 2,5 centi. Mivel a lánc félbe van hajtva a bicón, 1,25 cm mozgástér esetén bármilyen áttétel mûködõképes lesz, sõt, a másfél centiddel van olyan kombináció, amit n, és n+1 láncszemmel is használhatsz... ahogy jólesik. (Még félláncszemre se lesz szükséged, ami kihúzna a xarból, ha csak fél centi lenne)

Döntsd el, hogy milyen agyat akarsz használni, és kezdj el számolgatni, hogy hogy lesz egy vonalban a hajtókar lánctányérja a hátsó fogaskerékkel. Meg döntsd el, milyen láncot használsz: keskeny, váltásra tervezett normál, vagy széles BMX/pálya/SS láncot. A keskenyet tudod használni kitávtartózott kazettán az eredeti fogaskeréken, de elõfordulhat, hogy leesik. (a láncot is, meg a fogaskereket is arra tervezték, hogy könnyen lejöjjön a lánc). Az igazán tuti a széles lánc ami merevebb oldalirányban, és egy hozzá való széles fogú BMX racsni, aminek a fogai is magasabbak, meg nincsenek rajta kis rámpák, amik faszán ráemelik a láncot a nem létezõ eggyel nagyobb fogaskerékre...

Nyugodtan mehet a széles lánc az eredeti keskeny fogú hajtókar lánctányéron is. Egyébként ócsó: én a Kerékvárban héccázé vettem patentszemes Sram pc-1et. Racsni a Velvártból ezeröt, ha nem vagy igényes, és el van intézve a hajtás, feltéve, hogy meg tudod buzerálni a hátsó agyat.

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts

...

Vízszintes papucsban tudod mozgatni az agyat, hogy belõdd a láncfeszességet. (Pályapapucsban meg annyi a mozgástér, hogy két különbözõ áttételt is tudsz használni kétoldalas agyon, a lánc buzerálása nélkül)

Ha csak ss-t akarsz, nem örökhajtóst, akkor meg jó a függ. papucs is, csak be kell tenni egy láncfeszítõt...

Szal az van, hogy nekem most egy vizszintes papucsos vazam van (vagy kozel vizszintes, de nem ilyen: "C", hanem a masik iranyba "nez". Vagyis a monoblokk iranyaba tudom kiszedni a kereket.
Ilyen vazat at lehetne SSre buheralni? Kb 1.5 cm-t tudom csusztatni az agyat para nelkul, csak attol fosok, h a papucs vege nem fogja mar rendesen az agyat, ha igazitani kell a lancfeszesseg miatt.

A lancfeszitos megoldast vagtam, de csunya, szal ha lehet elkerulnem.

A hajtokar/lanc gondolom u.a. az SSeknel, ugye?

ThufirHawat

ThufirHawat

törzsvendég

• fórumtag
  • 516 posts
Luongo
http://www.luongo.hu

gkulcsar

gkulcsar

vendég

• fórumtag
  • 159 posts
Ohó, és ki az, aki átszabja a vázakat? És lehetõleg ért is hozzá, illetve látott már ilyet? :-)

ThufirHawat

ThufirHawat

törzsvendég

• fórumtag
  • 516 posts
Asszem ehez olyan középcsapi ház is kell a vázon...
Az a legolcsóbb, ha veszel egy "sima" CroMo vázat, és átszabatod vízszintes papucsosra.

gkulcsar

gkulcsar

vendég

• fórumtag
  • 159 posts
Tanáltam egy ilyet is: Eccentric Bottom Bracket.
Mennyire használható ez? Jó ez a fix meghajtáshoz? Mindenhol csak SS-hez ajánlják, meg tandemhez.