Single Speed bringából valóban többféle létezik... mostanság, de mikor a kifejezést elkezdték használni akkor zömében csak Mountain Bike-okra alkalmazták. Ezeket fõként terepen tekeregni, túrázni használták. Viszont amiben sokaknak igaza van, napjainkban szélesebb körben kezdett teret hódítani a SS, megjelentek a Dirt (pl.:DMR- Rhythm, On-One- Gimp, etc), o.úti és CycloCross "szerû" (pl.:On-One- Il Pompino, Surly- Karate Monkey, stb.) bringák is.
Elég sok SS-el kapcsolatos cikket, bemutatót és beszámolót néztem, olvastam át és egy dolog mindig azonos volt, a hátsó agy szélessége, ami 135mm. Ezért kötöm/kötöttem mindig az ebet a karóhoz... :

A másik, az oly sokat emlegetett Single Speed érzés... Szerintem ez egyik felhasználói területen sem ugyanaz
Ezért én csak a saját szemszögembõl tudom ezt leírni... Szeretem az egyszerûségét, azt a "csöndet" ami körülvesz bringázás közben, a lánc nem veri a vázat, a váltó nem recseg... vízszintes és lefelé utakon pihenem ki magam, mert mikor jön az emelkedõ nincs lehetõség visszaváltani mókuskerékbe, ilyenkor kénytelen vagyok egy adott fordulatot tartva akár kiállva is feltekerni... Én élvezem azt, hogy így, egy ilyen bringa nyergében teljesítek mondjuk egy maratont, és tudok a középmezõnyben végezni.
Egy SS Dirt bringa esetében gondolom ez az érzés nem azonos, mivel úgy érzem ott inkább a célszerûség az ami dominál, nincs váltó ami letörhet, lánc nem esik le és nem veri a vázat... ha nem így van az illetékesek javítsanak ki

az valóban gáz, hogy nincs elérhetõ SS vaáz az országban, de gondoljunk bele, ha lenne akkor is elég borsos áron... mivel a SS vázak elég kis szériában készülnek és külfödön is kuriózum számba mennek. Viszont átalakíttatni könnyebben lehet... Máriusz CroMo vázat 20e Ft-ért alakít át, alut pedig ha jól értesültem 30e Ft körül (thez?)... de persze vannak ennél olcsóbb megoldások is (Pajti pl. 5e-ért alakít át CroMo vázat)....
Agyak. Idén már jobb azért a helyzet mint az elmúlt években... B+ menetes SS agyból és a kazettás tárcsás SS agyból is 50-50db-ot hoztak.... az egyszerü 7500Ft körül van míg a tárcsás 24e körül (luongo?).... ezeknél olcsóbban külföldön sincs nagyon :