Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Single Speed - SÖR

- - - - -

• This topic is locked This topic is locked
3714 replies to this topic

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 posts
KK:

Jó tudni, hogy ilyen is van... (Bár kifelé a sima középcsapágyat is meg lehet esetleg finoman alátétezni...) De az SS-re szvsz jobb lenne valami bordástengelyes megoldás, hiszen idõnként elég nagy terhelést kap. (Az enyém mondjuk négyszöges lesz, mert ilyenben van szimpla hajtómûvem.)
Nomeg asszem, egy RájszFrász áráért lehet, hogy én is inkább megtanulnék centrírozni...

King Kahuna

King Kahuna

vendég

• fórumtag
  • 14 posts
Végre láttam, hogy a láncvonalról is szó esett, nem csak a házi láncfeszítésrõl (nem sértésnek szántam).
Ajánlhatnám az igen sznob Race Face Taperlock középrészt (négyszög tengely), aminek nincs a jobboldali csészéjén perem, így hivatalosan is ide-oda lehet tologatni az egészet a vázban, míg megtalálod a legjobb helyét. És élettartam gari az acél tengelyre...
Persze, lehet, hogy meg lehet oldani egy Shimano féle közép peremének leesztergálásával is, de azt nem tudom, hogy fog-e tartani...
Egyébiránt CC-zik itt valaki ss bicajjal?

BikerPocok

BikerPocok

vendég

• fórumtag
  • 66 posts
szoval igen felfurtam..alig kell..kivettem a perselyt és felfurtam a müanyagot , a a görgõ válla pont befekszik a váltóba mintha odatalaltak volna ki:))
a tengelyt meg ugy raktam bele hogy a tengely közepén nincs menet akkorára vágtam hogy ha teljesen beledugom és a hernyóval rögzitem (csinaltam nutot a tengelyre) akkor a ment pont a görgöig ér , a menet is visszafogná a görgöt a leeeséstõl ..de kapott egy gyönyörüszép aranyszinû keskeny anyát oldalról, most mar csak arra vagyok kivancsi(jah persze be van zsirozva) hogy nagy sárpartiban mennyit kopik, de sztem avval nem lesz gond, majd lesz kép köv hétre
jah és persze a váltó hátsõ csavarjával allithatod a feszességet, a vátót pedig ugy határolod fel-le ahogy akarod de gondolom ezt nem kell mondanom:))

minden jót!

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 posts

Tiszteletem mindenkinek! El tudná valaki árulni egy újoncnak, hogy hogy lehet egy menetes hátsóagyból SS-t csinálni? Kell rá egy racsni? vagy most hogy?

Elõször talán fûzhetnél köré egy kereket... :D

Na, a tréfát félretéve, a kérdés egyszerûnek tûnik, de a megválaszolása nem az. (Bevallom, tegnap már láttam a kérdést, de megfutamodtam a megválaszolása elõl, hátha majd más... Amúgy kis türelmet, ez itt nem olyan pörgõs topic, mint mondjuk az "Alfa Romeo - Szerelem?" az Indexen...)

Elõször is, több info kéne. Milyen agyról van szó, valódi SS agyról, menetes montiagyról, esetleg menetes országúti, vagy BMX agyról? Mert nem csak a menete teszi az SS agyat, hanem a távtartója is, pontosabban annak hiánya. Egy valódi SS agy ugyanis szélesebb, mellé már nem fér el egy teljes lánckerékcsoport. Ha "mezei" menetes monti agyad van, és monti vázra építesz - nos, akkor megteheted, hogy simán feltekersz egy racsnit a lánckerékcsoport helyére, és beteszed a kereket a vázba, csakhogy ezzel a SS számos elõnyét elveszted. Nézegetheted a bazinagy kopasz távtartót a továbbra is félrefûzött kerék mellett, és nagy valószínûséggel a láncvonalat sem sikerül egyenesre kihozni, mivel így a racsni nagyjából a legnagyobb hátsó lánckerék helyére kerül. Le kell szedni a nagy távtartót, és kisebb gyûrûkkel nagyjából középre hozni az agyat. Ezután a kereket is át kell centrírozni az új helyzetnek megfelelõen. (Lásd késõbb.) Ezáltal a küllõk egyformán fogják kapni a terhelést, és erõsebb lesz a kereked, ha nem is olyan erõs, mint a nagyobb agyperem-távolságú SS agy esetén lenne. A fogaskereked is kijjebbre kerül. Ha országúti vázra építesz monti aggyal, akkor megspórolhatsz 5mm távtartót, mert a monti váz papucstávolsága 135mm, az országútié meg 130. Ha országúti agyad van - nos, akkor tedd el pótalkatrésznek, és vegyél egy rendes SS agyat... Esetleg építhetsz vele országúti vázra a fentieknek megfelelõen, vagy távtartó nélkül valami parasztbicikli vázára, ha kitalálod, hogyan lehet rá hátsó féket rakni. (Én mostanában építgetek egy ilyet az asszonynak, de sok munka van még vele...) Ebben a kategóriában esetleg jobb valami külföldrõl hozott agyváltós roncsbringa vázával próbálkozni, akad köztük Reynolds csöves is, egész könnyû...

Másik kérdés, hogy a hajtómûved megvan-e már, vagy ezután szándékozol csak beszerezni. Az SS-en ugyanis a láncvonalnak tökéletesen egyenesnek kell lennie, hogy a hajtás veszteségei minimálisak lehessenek. A hajtómûnél ugyanis csak durva lépésekben lehet állítani a lánckerék pozícióját, a tengelyhosszal talán 3mm-enként. Alá lehet esetleg alátétezni a lánckereket is, de célszerûbb inkább a hátsó aggyal utánamenni a hajtómûnek (amennyiben az eleve a "lefedhetõ" sávban van). Magán a meneten is lehet finoman pozícionálni a racsnit, olyan kis vékony alátétekkel, amik benne is vannak. (Rossz racsniból kitermelhetõk.) Ha szerencsénk van, ez is elég. Ha nem, akkor az egész agyat odébb kell tenni. Addig kell játszani a távtartókkal (értsd: 10-es alátét), amíg a láncvonal jó nem lesz, és a végén kell hozzácentrírozni a kereket. Érdemes esetleg a vázzal együtt elvinni a mesterhez, ha magad nem vagy képes ilyesmire. (Én kereket fûzni tudok, de kicentrírozni már nem.) Teljesen körkörös, csak nem középen álló kerék esetén meg lehet próbálni körben negyed fordulatonként a küllõkulccsal lazítani-húzni a küllõket, amíg jó nem lesz, de csak saját felelõsségre...

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 posts

Üdv!

Olyat tud e valaki, hogy fixi agyra BMX racsni felmegy e? Hogy érthetõ legyen a kérdésem:
http://www.sheldonbr...speed.html#hubs
A Kogswell agypár elég jó áron van (80$), de fixis agy. A leírás szerint viszont racsnit is rá lehet tenni, és akkor eccerü SS agy. Ez igy müködik?

Nekem is úgy tûnik a leírásból, hogy racsnit is rá lehet tenni. De tehetsz egyik oldalra racsnit, a másik oldalra fix fogaskereket leszorítóanyával, valahol ír is S.B. egy ilyen konstrukcióról. Csak minek, amikor itthon megkapod B+-ban, ami ugyanezt tudja... (Csak el ne vidd elõlem az utolsót.)

BikerPocok:

Nem rossz... Én is valami ilyesmire gondoltam. Elsõre nehezen fogtam fel, de ha jól értem a 4. pontot, akkor a görgõbe fúrtál akkora lyukat, hogy felmenjen a tengely menetes részére, és megfogattad egy (két?) anyával. F1 megoldásával nekem nem is annyira az volt a bajom, hogy hogy néz ki, hanem, hogy nem rugózik... (Vagy igen, csak valamit nem vettem észre?)

Jojoba: Köszi.

Bundás

Bundás

vendég

• fórumtag
  • 14 posts
Esetleg #1684? Valaki valamit egy kõ kezdõ SS-esnek?

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,651 posts
  • LocationRákosmente
Azt nem tudom, de a B+ van olyan agya, ami egyik oldalt fixi, másik oldalt szabadonfutós

Smici

Smici

vendég

• fórumtag
  • 25 posts
Üdv!

Olyat tud e valaki, hogy fixi agyra BMX racsni felmegy e? Hogy érthetõ legyen a kérdésem:
http://www.sheldonbr...speed.html#hubs
A Kogswell agypár elég jó áron van (80$), de fixis agy. A leírás szerint viszont racsnit is rá lehet tenni, és akkor eccerü SS agy. Ez igy müködik?

BikerPocok

BikerPocok

vendég

• fórumtag
  • 66 posts
öntsünk legalabb egy pici tiszta sört a pohárba...vitatkozni vitatkozhattok de ne szidjatok má egymást, minek legyen csili vili ha mükszik nem?, csak annyi szurja egyesek szemét szerintem ha mar olyan tutiszép kis bringa akkor az kilóg picit a látványból de mükszik,, szoval amire ki akartam térni ha már hazaértem nyaralásból h. sikerült 44*15ben a truvativ hajtókaron lévõ alivió lányctányért kettéhajtógatni izomerõvel:)) , kettõ meg csinaltam tuti kis eccerü feszitót :

1. egy deore váltóról levettem a kanalat meg minden mas felesleget
2.sima hátsó tengelyt elfürészeltem (középen nincs menet )
3.ez a tengely pont illik a kanál "stiftje" helyére
4. ráfurtam egy görgöt a tengelyre , kapott egy anyát oldalról és tutijó , még porvédfelem is megvan oldva:D.. majd küldök képet (ámuljatok bámuljatok:DD
5. lehet allitani a feszességet , nem merev, lefele fesziti a láncot

egyszerû mutatós és mükszzik...csak a hajtókarom ne tört volna el.... nincs valakinek egy felesleges baloldali truvativja (marmint olyan hajtókar amiben a 4cög párhuzamos a karral) nem akarok ujat venni néccögest, inkabb gyüjtök még picit a roox-ra...de addigse szeretném koptatni a cipõmmel az aszfaltot meg a buszt...

minden jót!

jojoba

jojoba

törzsvendég

• fórumtag
  • 337 posts

És bocs, de meddig van nyitva?

6tól 9ig.......ööö ;D..vagyis 9tõl 6ig ;)
(XIII.ker Raul Wallenberg utca 1.)

Bundás

Bundás

vendég

• fórumtag
  • 14 posts
Tiszteletem mindenkinek! El tudná valaki árulni egy újoncnak, hogy hogy lehet egy menetes hátsóagyból SS-t csinálni? Kell rá egy racsni? vagy most hogy?

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 posts
Köszi.

És bocs, de meddig van nyitva? Egyik alkalommal, ha tudom, hogy legalább 6-ig nyitva van, még odaérhettem volna. De mivel nem lehettem benne biztos, meg se próbáltam... (Elõtte megnéztem a Neten, de nincs saját honlapjuk, ami link meg tartalmazta õket, azon mind különbözõ telefonszám, sõt cím szerepelt (ami attól is különbözött, amit egyszer itt írtatok.))

Másik alkalommal meg a gyerekeket vittem a Vidámparkba, és azon vettem észre magam, hogy nincs már a zsebemben az agy ára.... :o

Az új Magellán Hydrát viszont megnéztem, egész jó. (Komplett bringaként láttam, úgy is egész jó, túrázóknak határozottan megéri.) Kérdés, hogy lehet-e anélkül a gagyóresz telóresz nélkül kapni. (További kérdés, hogy hol lehet normális minõségû merevvillát kapni, elfogadható áron.)

jojoba

jojoba

törzsvendég

• fórumtag
  • 337 posts

Jut eszembe, kapható még az a nemtárcsás B+ SS agy a Luongóban (vagy máshol)? Mert azóta kétszer is jártam Büdipesten, de egyik alkalommal se fért bele, hogy oda elmenjek...

tegnap amikor benn voltam még volt ;)

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 posts

csak arra gondoltam hogy angolul nem tudom hogyan lehetne mondani azt hogy egysebességes azonkívûl hogy singlespeed. teljesen mindegy hogy milyen a váza mekkora a tengely távolsága ha a hátsó agyon csak egy sebesség van az akkor single speed. ha tettszik ha nem. hiába van paul agyam (nincs) az is csak annyira egysebességes mint egy sima menetes agy amin bmx racsni van.

Erre most megint csak azt tudom reagálni, hogy az metros bringának is bütykös gumija van meg váltoja mégse nevezném MTB-nek ::) Bár lehet, hogy neked mindegy ;)

Elméletileg az - ami a geometriai paramétereit illeti - csak a gyakorlati megvalósítása olyan rossz minõségû, hogy használhatatlan. (Aztán lehet, hogy akad olyan tájékozatlan, aki nem olvas Bikemagot meg Internetet, és felmegy a hegyre egy olyannal... Meg le is jön. Egyszer.)

A gyakorlati felhasználás szempontjából szvsz nem tekinthetõk SS-nek a kontrás bringák, a BMX-ek, a pályabiciklik abból a szempontból, ahogy mi tárgyaljuk õket... A 135 mm-es agyat viszont nem tekinthetjük kizárólagos kritériumnak, mert mi van, ha valaki országúti vázra épít SS-t?

Jut eszembe, kapható még az a nemtárcsás B+ SS agy a Luongóban (vagy máshol)? Mert azóta kétszer is jártam Büdipesten, de egyik alkalommal se fért bele, hogy oda elmenjek...

Amúgy szvsz nálunk nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy gyárilag SS-nek épült bringát vásároljanak. Ezért itt, a Tech fórumban inkább segítenünk kéne egymást abban, hogy a rendelkezésre álló dolgokból építsünk egy ilyet, mintsem cikizni...

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts

Ime tavaszi modellünk:
http://kep.tar.hu/sa...201&pid=3837140

noch einmal, ha már überalleskedünk...

písz..

öö.. régivágásuaknak: mir..

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts

A céltalan marakodást és egymás leminõsítését (kripli) szerintem hagyjuk meg a saját végzetébe rohanó gépjármûhasználó társadalom privilégiumának.

Hagyjuk meg a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának, virág elvtárs?? ;)

gagyenkov

gagyenkov

törzsvendég

• fórumtag
  • 502 posts

csak arra gondoltam hogy angolul nem tudom hogyan lehetne mondani azt hogy egysebességes azonkívûl hogy singlespeed. teljesen mindegy hogy milyen a váza mekkora a tengely távolsága ha a hátsó agyon csak egy sebesség van az akkor single speed. ha tettszik ha nem. hiába van paul agyam (nincs) az is csak annyira egysebességes mint egy sima menetes agy amin bmx racsni van.

Erre most megint csak azt tudom reagálni, hogy az metros bringának is bütykös gumija van meg váltoja mégse nevezném MTB-nek ::) Bár lehet, hogy neked mindegy ;)

Juhi

Juhi

törzsvendég

• fórumtag
  • 735 posts
csá!
olvastam a bikemagba a polar-x gépet(újba) és rra lennék kiváncsacsi hogy valahol lehet e még találni shimano dx fogaskereket hátra(bmx-eset)?pont olyan ami felmegy kazettás agyra!
köszi

country

country

törzsvendég

• fórumtag
  • 927 posts

Hessler

Hessler

vendég

• fórumtag
  • 55 posts
Tekerjetek emberek ezerrel,sebesen le-fel s egyenesen ne veszekedjetek nevessetek eme remek szerkezeten mely neve egyseb. ;)