Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Single Speed - SÖR

- - - - -

• Lezárt topik Lezárt topik
3714 hozzászólás a témában

kiscsango

kiscsango

törzsvendég

• fórumtag
  • 715 hozzászólás
Kigyorsításkor nagyon hasznos az SPD. Platformpedál után érezhetõ kb. 15% javulás elindulásokkor.

TOM

TOM

törzsvendég

• fórumtag
  • 836 hozzászólás
Jaja ma olvastam eleg jo :)
Makja volt a lanchossznal... kivancsi vagyok mi lesz ha lenyulik a lanca... nameg hogy mennyibol hozta ki ezt a jarganyt..
Es hogy varosban hova megy vele, mivel ezt sem hagynam ott sehol...

Mindezek ellenere vagy veluk nagyon tetszik :) es szivesen kiprobalnam :)))

Tenyleg varosban szerintetek is jobb a platform pedal? Azert ott szerintem inkabb akadalyoz az SPD mintsemhogy segitene...

country

country

törzsvendég

• fórumtag
  • 927 hozzászólás
Öcsém facsiga! láttátok az új ATOM ss gépet. én besz@rok rögtön.

TOM

TOM

törzsvendég

• fórumtag
  • 836 hozzászólás
off
A keplet nekem is nagyon kellene. Asszem a Bike ban volt benne.
Egy lannyal mertuk le egymast /nagyjabol tudom milyen adatok kellenek es hogy hogy kell merni/ a vegeredmenyt meg egy haverom szamolta Pesten.
Kijott a vizszintes-felsocsocsohossz, szogek, es nezett meg par lehetseges vazat is nekem...
Vegul nem azokbol valogattam hanem Yasec lett..

!!!KEPLET KERESTETIK!!!
on

vendég__*

vendég__*
  • vendég
TOM:

(off:)
Ja, hogy te az effektiv felsocsohosszra gondoltal... Igy mar vilagos. En csak magukat a csoveket mertem le, de 5 cm kulonbseg az effektiv tavolsagban is jelent legalabb 4-et, ami meg mindig sok... Eleg feltenni a kerdest: "jo-e nekem az a kerekparvaz, amit egy nalamnal sokkal magasabb ember meretre csinaltatott?"... Asszem a hatfajasert semmilyen nev nem kompenzal. (Maszni kulonben biztos maszik, mint allat, a srac meg szarvakat se hasznalt hozza.)
Azt a kepletet ismertetned, illetve megmutatnad, hol van?

TOM

TOM

törzsvendég

• fórumtag
  • 836 hozzászólás
off:
Naszoval: a vizsszintes velsocsohossz az egy elmeleti kepzeletbeli vizsszintes vonal hossza. NEM a tenyleges felsocsohosszt jelenti...
En ez alapjan valasztottam vazat. Mert ehhez kiszamolva a stucni meretet jon ki a helyes testtartas.

Szoktak meg merni a nyeregcsohosszt kozepcsapagyhaz tetejetol-kozepetol stb ez adja collban a vaz meretet...
En a meredeken lejto vazakat kedvelem, tehat az nem vizsszintes :)

Yasec vaznal meg kulon jo hogy a fejcsapagy reszen is marha jol van megoldva. Teloval lejjebb v ugyanott van a stucni mint a Cruxomban - ezaltal marha jol maszik :D

Van egy tobbparameteres keplet ami alapjan ki lehet szamolni milyen vaz /meret szogek/ stucni kell
Ez jo tampontot ad - nekem tokeletesen bejott :)
on:
on

vendég__*

vendég__*
  • vendég
TOM:

De miert vizszintes felsocsovu? Olyanom is van, egy regi orszaguti, es az tenyleg jo meret nekem. De egy Giant Once-t nem dobnek vissza...
A Yasecben pont az a poen, hogy eleg hatarozottan lejt a felsocsove, es igy hiaba hosszabb a nyeregvazcsove 3 centivel az enyemnel, megis at tudom lepni.
Viszont most elgondolkoztattal. A felsocsove 5 centivel hosszabb a mostanianal, ami meg mar durva kulonbseg. En tekerni akarok, nem medicinrollerezni... Egy rovid stucnival kompenzalni lehetne, de akkor meg az iranyithatosaggal vagyok megint ugyanott, hogy sehol... Asszem, megsem veszem meg.
(Lehet, hogy at kene menni egy vazas topicba?)

Bagira:
Ez a patentpedal 10 pontos hozzaszolas volt, tokeletesen igazad van.
Varosba kulonben en is egysebessegeseket hasznalok, de ezek tobbnyire lomtalanitasbol visszamentett, kontras gepek, es inkabb a "bicajlakat" topic targyat kepezik... Mondjuk, Budan vagy Pecsett nem lennenek nyerok.

vendég__*

vendég__*
  • vendég
Ja, patentpedal persze kell hozza, vagy klipsz. Regebben 42-16 volt, az sima ss, de azzal sem volt gond.

Bagira

vendég__*

vendég__*
  • vendég
Exile:

Figyi, nem minden utcan lehet felmenni, persze.
Alvincin felmegyek, Gabor Aronon felmegyek, Diosarkon vert izzadva, de felmegyek. 42-17-tel orszaguti fixivel. Ennel tobb meg nem kell. Ami ennel meredekebb, ott 1:1-ben is tok lassu lennek. Amugy meg egyertelmu, hogy kompromisszumot kell kotni. Azt az agyat. Egy nemet srac gepen lattam, meg van egy Pesten is (illetve biztos tobb is van), ha jo emlekszem, de az telikerekben van, ugyhogy  nem sok mindenre jo.

Bagira

TOM

TOM

törzsvendég

• fórumtag
  • 836 hozzászólás
En a helyedben - foleg ha mar ilyen jo kis vazat veszek pontosan olyan vizsszintes felsocsovu vazat vennek ami nekem pont jo...

Ha pont olyan a vaz meg a stucni akkor nem fog fajni se a hatad se a terded se semmid... Sokat szamit...

vendég__*

vendég__*
  • vendég
TOM:

En nem vagyok tul magas, manapsag mar teljesen atlagos a 180 centim. A srac viszont, akitol vennem, olyan magas, hogy egyaltalan nem tudtam a hozza beallitott myeregrol a pedalokat elerni, ugy probaltam ki, hogy sima talpu utcai cipoben kepesztettem a patentpedalokon, a nyereg meg a hatamat bokdoste... De ugy is jo volt... :D (Atlepni azert at tudom, de kulonben is van mar 2 gyerekem, tobb nem kell...)

Babettat egyszer tenyleg kiprobaltam ugy, tudod, az is bicklikent hatrahajt, es a masik oldalon van a motorlanc, beindulni is kvazi "betolva" indul, aztan a bicikli-attetel racsnizik. Motor nelkul tenyleg lehetett vele kicsit terepezni - a montiknak akkor meg se hire, se hamva nem volt - csak nem igazan volt "halados"...

TOM

TOM

törzsvendég

• fórumtag
  • 836 hozzászólás
Ez a babettas dolog nagyon jo :)
Haverom Romettal szokott rodeozni... szegeny amiket kap  ::)

A Yasec CrMo vazat tudom ajanlani, foleg ha nem vagy tul magas...

TOM

vendég__*

vendég__*
  • vendég
Bagira:

1. A budai hegyekben egy-ket kis utcaval is megprobalkoztal mar?
2. A ketoldalas agyhoz lancfeszito kene.
3. Hol lattal olyan agyat?

TOM:
1. Lehet, hogy egyszer kivancsi leszek a CNC-s haverod elerhetosegere...
2. Az egy eleg draga egysebesseges lehet, nekem a mostani bicom valtoval kijott 74-bol... Igaz, csak merevvillas.
3. En is most egy hasznalt Yasec Cr-Mo vazra hajtok, de az nem SS DS es foleg nem kicsi...
4. Ahol tekerni szoktam, ott is vannak koves lefelek...
5. Yasec DH monstrum: fogj egy Babettat, szedd ki belole a motort, aztan gurulj le vele... (igazi kemeny csavo az az, aki _maszni_ tud.)
6. Agyvaltot asszem mar kitargyaltuk: a Rohloff megfizethetetlen, a tobbi meg nem birja, illetve az atfogasi tartomany szuk, vagy a fokozatok tul ritkak.

TOM

TOM

törzsvendég

• fórumtag
  • 836 hozzászólás
Pedig iszonyat jo SS del koves lefeleken zugatni...
-jo az terepre!- ...mig ekozben mindenkinek csattog a lancca meg hajlik a lancvezetoje... te szepen nyugisan jossz le... COOL! Holnap tolom:( is fel a gepet

Tul kepp Yasec mar megepitette azt a kerot amire vagyunk / DH monstrum/...
-egyenes lancvonal
-agyvalto -de hogy? :)))

kerdes mennyiert es mennyi ido alatt... :(

vendég__*

vendég__*
  • vendég
Terepre persze, hogy nem jo a ss, de ki beszel itt tereprol? Ha meg csak lefele mesz, akkor meg lehet attetelt talalni. Gondolkozom fix montin (elso- hatso fekkel), de tok lusta vagyok megcsinalni, meg nem hiszem, hogy hasznalnam. Nekem most nincs is valtos bringam, de Bp-en barhova elmegyek aszfalton, innentol kezdve pedig nem fogok tobbet csapkodo lanccal foglalkozni.
A ketoldalas agy meg tok jo, de igazabol nem ertem, mert akkora kulonbseg nincs a ket oldal kozott, mert akkor nem tudom, milyan hosszu papucs kellene. Ja, amit en lattam ilyen agyat... inkabb nem irok hulyeseget. De azert ugy remlik, az nagyon keskeny volt, tehat nem lehet megcsinalni, hogy a lancvonal is egyenes legyen mindket oldalt, meg kozepen is legyen a kerek. Persze lehet, hogy meg lehet.
Bagira

TOM

TOM

törzsvendég

• fórumtag
  • 836 hozzászólás
Amig nem csinaltatok Yaseccal egy pici CrMo SS DS vazat tfekszemekkel addig jo lesz ugy minden ahogy van.

Van itt egy srac akivel tudnek CNCztetni agyat /csinaltak is mar tfekest elore/
Mondjuk a mostani mintajara nem lenne nehez ugyanazt - csak megnyujtva megcsinalni..... de amig ez birja addig nem foglalkozom vele mert felesleges.

Az igazi vizszintes papuccsal lenne... a SuSu 1,0 m olyan - csak annak a geometriaja nem olyan jo..

A masodik SS em is vagy 80 ba kerult vaz nelkul ugy hogy egy csomo cuccot toredekeert vettem meg...
Egy igazan profi gep meg vagy 200E rel tobbe kerulne... ez meg aze kisse sokk ;)  
De feelingje lenne az biztos!!! :D

vendég__*

vendég__*
  • vendég
TOM:

Igen, csak igy az egyik helyzetben nem lenne egyenes a lancvonal... De SB-nek van olyan bringaja is, amin 2x2 lanckerek van, raadasul feszito nelkul, mert ugy van megoldva, hogy az ossz lanchossz ugyanakkora legyen (mondjuk 42/15 es 32/25). De ehhez mar gyanitom, hogy teljes hosszusagu kazettas szabadonfuto test kellene, vagyis megint asszimmetrikusra kene fuzni, nomeg egy nem dolgozo lanckereket is allandoan cipelni kene, odaveszne a dolog szepsege...

(Bazz, az elobb, amikor ezt a hozzaszolast irtam, idesunnyogott a fonok a hatam moge, ez a sok hulye vigyori es egyeb csicsamicsa meg itt vigyorog...   :-[ Na, mindegy.)

TOM

TOM

törzsvendég

• fórumtag
  • 836 hozzászólás
Most a legujabb amin gondolkozok az egy agyvalto.../bar nem tudom milyen atteteli aranyai vannak (ha megtalalom a Rohloff katalogusomat)/
Mar ugyis hozzaszokott a labam a valtozatos pedalcsapasszamhoz - ha lenne egy olyan agyvalto ami szeles atteteli aranyokat nyujt - meg jo is lehetne...
Nem igazan szeretem az ide oda leesheto, beszorulhato hosszu lancot...

A heten remelem sikerul osszerakni a valtos bicajomat - mar vagy fel eve nem ultem rajta :-(

TOM

TOM

törzsvendég

• fórumtag
  • 836 hozzászólás
Sokkal egyszerubb hogyha a kozepso tanyer melle felraksz egy kicsit.
Ugyis itt van nekem elfekvoben egy... csak lusta voltam leszedetni a hajtomuvet - bar mar nagyon  idoszeru lenne mert recseg ropog a kozepcsapagy...

Hatsokerek kicsit kivesz, vagy ha engedi akkor kezzel letenni elol kistanyerra  a lancot es mar mehet is a menet... de meg ekkor is 24-16 om lenne... ami csak kis segitseg... jobb lenne egy kisebb /20/. De meg akkor se lenne egy maszogep /az emeltkormany + levagott nyeregcso  miatt amugy sem az/, de legalabb nehol fel lehetne menni... ott ahol egy atlag cc is...

A hatsovalto az meg feszit...

vendég__*

vendég__*
  • vendég
Udv!

Ja, egy masik topicban is elokerult, hogy szep-szep a single speed, de igazan nehez terepen mar nem lehet vele menni. Ha meg ahhoz igazitod az attetelt, akkor addig unod meg az eleted, mig a terepig eljutsz.
A lehetseges megoldas: "double speed".(?) Sheldon B. irasaiban olvastam bizonyos "fordithato palyaagy"-rol, amilyet halando ember meg nem latott, de ha lenne is, nem monti villaba passzolna a tengelyhossza. De ha nincs ilyen, csinaltatni meg lehetne (tudjatok, kivel). Ket oldalon ket DX kazetta, egyiken normal, a masikon nagyobb lanckerek, hezagolokkal beallitva ugy, hogy a kerek szimmetrikusra legyen centrirozva, a lancvonal pedig egyenes legyen mindket oldalon.
Elmegy az ember a hegyig a normal attetelen, ott leszall, kiissza a fel kulacsat, atforditja a kereket, hegyre felteker, legurul, masik hegyre felteker, legurul, stb... Vegen visszajon az utra, megissza a maradekot, visszaforditja a kereket, es hazamegy. Az en kerekparozasi szokasaimhoz legalabb is ez illene. Persze olyan hatso gumi kellene, aminek nincs kituntetett forgasiranya, es persze lancfeszito is kellene, hogy a kulonbseget felvegye, de az fuggoleges papucsu vazra ugyis kell.
A hatranya az elgondolasnak, hogy az egyedileg keszittetett agy (es lancfeszito) biztos nem olcso, a feelingen es a megbizhatosagon tul pedig sulyban nem sokat lehet nyerni, legfeljebb ket valtokart, ket lanctanyert, az elso valtot meg a bowdeneket, hiszen hatul ugyan csak keves lanckerek van, de ket szabadonfuto szerkezet (orokhajtost nem vallalnek be), es a feszito sulya is osszemerheto a valtoeval.

Velemeny?