Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Single Speed - SÖR

- - - - -

• This topic is locked This topic is locked
3714 replies to this topic

fityisz

fityisz

kapitány

• fórumtag
  • 993 posts
Gondoltam írok pár szót, hogy hogyan látom és érzem én ezt a kényes SS kérdést. ::)

Single Speed bringából valóban többféle létezik... mostanság, de mikor a kifejezést elkezdték használni akkor zömében csak Mountain Bike-okra alkalmazták. Ezeket fõként terepen tekeregni, túrázni használták. Viszont amiben sokaknak igaza van, napjainkban szélesebb körben kezdett teret hódítani a SS, megjelentek a Dirt (pl.:DMR- Rhythm, On-One- Gimp, etc), o.úti és CycloCross "szerû" (pl.:On-One- Il Pompino, Surly- Karate Monkey, stb.) bringák is.
Elég sok SS-el kapcsolatos cikket, bemutatót és beszámolót néztem, olvastam át és egy dolog mindig azonos volt, a hátsó agy szélessége, ami 135mm. Ezért kötöm/kötöttem mindig az ebet a karóhoz... ::) :)
A másik, az oly sokat emlegetett Single Speed érzés... Szerintem ez egyik felhasználói területen sem ugyanaz
Ezért én csak a saját szemszögembõl tudom ezt leírni... Szeretem az egyszerûségét, azt a "csöndet" ami körülvesz bringázás közben, a lánc nem veri a vázat, a váltó nem recseg... vízszintes és lefelé utakon pihenem ki magam, mert mikor jön az emelkedõ nincs lehetõség visszaváltani mókuskerékbe, ilyenkor kénytelen vagyok egy adott fordulatot tartva akár kiállva is feltekerni... Én élvezem azt, hogy így, egy ilyen bringa nyergében teljesítek mondjuk egy maratont, és tudok a középmezõnyben végezni.

Egy SS Dirt bringa esetében gondolom ez az érzés nem azonos, mivel úgy érzem ott inkább a célszerûség az ami dominál, nincs váltó ami letörhet, lánc nem esik le és nem veri a vázat... ha nem így van az illetékesek javítsanak ki ;)

az valóban gáz, hogy nincs elérhetõ SS vaáz az országban, de gondoljunk bele, ha lenne akkor is elég borsos áron... mivel a SS vázak elég kis szériában készülnek és külfödön is kuriózum számba mennek. Viszont átalakíttatni könnyebben lehet... Máriusz CroMo vázat 20e Ft-ért alakít át, alut pedig ha jól értesültem 30e Ft körül (thez?)... de persze vannak ennél olcsóbb megoldások is (Pajti pl. 5e-ért alakít át CroMo vázat)....
Agyak. Idén már jobb azért a helyzet mint az elmúlt években... B+ menetes SS agyból és a kazettás tárcsás SS agyból is 50-50db-ot hoztak.... az egyszerü 7500Ft körül van míg a tárcsás 24e körül (luongo?).... ezeknél olcsóbban külföldön sincs nagyon ::)

gimp

gimp

vendég

• fórumtag
  • 65 posts
szvsz a fõ gond a single speed - nem single speed vitában, hogy az, hogy "single speed", csak egy tulajdonsága a gépnek, nem határozza meg a bringa fajtáját, ahogy az se sokat mond, ha valaki azt mondja, hogy 24 sebességes a gépe. van ss monti, ss dirt gép, ss városi gép, ss outi, ss akármi.
a lényeg tényleg az, hogy ne vegyük el a kedvét annak, akinek tetszik ez a filozófia.
fõleg akkor ne, ha nem kevés utánajárassal lehet csak egy teljesen profi ss gépet összehozni ebben az országban .
ha lenne elérhetõ ss váz az országban, meg nem 10 db ss agyat hoznának be, akkor tényleg lehetne kukacoskodni.
addig meg marad a plebejusoknak a kihézagolt agy, meg a barkácsolt láncfeszítõ, és lehet irigyelni, akinek van lehetõsége, meg energiája összehozni egy "igazi" ss gépet.

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6,344 posts
Én csak egy valamit nem értek: ha valaki(k) meg akarják határozni mit is fed pontosan a SS, akkor minek kell lefikázni õket?
Ha van egy ferrari motorod, csinálsz hozzá egy áramvonalas kasztnit, és a hungaroringre jársz edzeni, attól még nem lesz forma1-es a géped....csak ezt kellene megérteni!
A megfogalmazásnak megfelelõ géphez pedig sajna pénz kell...mikor több, mikor kevesebb. Senki nem lesz attól kevesebb, ha nem a biblia szerinti ss gépe van, csak esetleg nem felel meg az elõírásoknak. Attól még valaki lelkesen rallye-zhet a subarujával, hogy nem WRC!!Nemde?
Üdv:Thy
PEACE

Hessler

Hessler

vendég

• fórumtag
  • 55 posts
Kedves thez,málna és a többi érintett! Félreértések elkerülése végett mondom,senkit nem szeretnék bántani a felfogásommal SS téren :-*Kicsikét eltávolodtunk a lényegtöl azaz a tekeréstöl pedig inkább azt kellene ilyen szenvedélyes fanatizmussal hajtani ;)Mindenkinek van saját véleménye amihez ragaszkodik ez a magánügye!Illik tisztelni de nem kell elfogadni feltétlenül.Remélem lesznek már végre SS versenyek ott majd "kifigurázhatjuk" a másikat :-*

freebiker

freebiker

vendég

• fórumtag
  • 11 posts
SZEVASZTOK! én néha csalódok bennetek! emberek vagyunk, vannak érzéseink. ha valaki egyetlen egy sebességet akar (nem camping, nem anyu boltbajárósa), akkor miért kell kiközösíteni ha az egy láncfeszítõs, függõleges-papucsos vázban van, vagy tegyük fel függõleges-papucsos, de nem láncfeszítõs (pont kijött a lánchossz). a nagy gyártók is kínálnak láncfeszítõt õket mégsem fikázzátok le. egyikõtök sem lesz jobb a másiknál, ha ugyanúgy lesüllyedtek a "gyökér" zónába. jó ez a fórum! már nem is érzõdik a ss érzés! nagyon elment más irányba a téma! egyetlen szó nem esik arról, hogy ki? mikor? hol tud valami ss megmozdulásról, összeröffenésrõl. mélyen sajnálom azokat akik effajta veszekedésre enrgiát pazarolnak és egyben irígylem is õket, mert van rá idejük.a téma legyen már végre a bringázás eme 1x1 módra és ne az, hogy ki mennyire tud összeférhetetlenségbe kerülni a másikkal! CSÁ!!!

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
tényleg ilyen komolyan gondolod az egészet?
remélem ezt a korkülönbséget pedig nem gondolod komolyan, nem vagy annyival idösebb bárkinél, hogy jogos legyen.
kellemes további eszmecserét a single speedröl.

fityisz

fityisz

kapitány

• fórumtag
  • 993 posts
Szivesen beszélgetnénk itt többen is arról, hogy mi is valójában a SS, akár technikai akár filozófiai értelemben, de sajnos elõször azt kell többekkel megértetni, hogy mi is számit SS-nek és mi az mi nem. De látom, hogy ez nehezebb mint sem azt gondolnám... nincs sajnos pszihológiai végzettségem, hogy a serdülõ fiatalság lelki világát ne sértsem meg... thez, remélem nem okoztam túl nagy törést a fejlõdésedben ::)

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
akkor itt jön a cigánykodás része ha jól sejtem ;)
a px szerencsére olyan láncvilla hosszal rendelkezik, hogy több alternatíva is kijön.
én a 32-12ben megyek, jó láncfeszességgel, míg a többség pedig a 36-16ban. mind2 jó haladós, esetleg izmosabbaknak mászós is tud lenni. mármint sebesség.
én a láncnyúlást 1féle képpen oldom meg, méghozzá lánccserével. ami nem is oly nagyon megeröltetõ anyagilag, mert egy 800-900 ft-os tétel. (KMC ss lánc)
szal megoldható gányolás nélkül is. persze még az agy az nem teljesen ss, de ha meglesz a lehetõségem, nekem is az lesz. (sok sok pénz)

gagyenkov

gagyenkov

törzsvendég

• fórumtag
  • 502 posts

de ha valakinek meg kijön a lánctávolság, az is gányolás, cigánykodás? mert én azt azért nem mondanám.

Az nem gányolás :) De itt két problémát is találtam. Mit csinálsz ha nyúlik a lánc ??? és, hogyan variálod az áttétel ??? ::) ;)

King Kahuna

King Kahuna

vendég

• fórumtag
  • 14 posts
Ahh, mindig nagy reményekkel kukkantok be ide, hátha lesz arról is szó, amit valójában a single speed jelent.

Akár technikai, akár filozófiai megközelítésben.

Ehelyett félláncszemeken - ami amúgy a Pista bácsi (Hajdu, 2xdiplomás mérnök-tanár) szerint is létezik, de most épp nem találjuk - megy az anyázás, holott egy single speed bringásnak, hogy is mondjam nem is kellene tudnia, hogy mi az... sehol a világon nem ss bicajok és bicajosok azok, amikrõl itt szó esik.

Tisztelet a kivételnek.

Elnézést, ha a vége erõs volt.

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts

Szeretném látni azt a csoda

mire a postra nyomtam, megjelent az ujabb hozzászólásod ;)
lehet, lehet hogy ért hozzá, de akkor miért hívja ezt patentszemnek? és miért kell hozzá nemistudom hogy hívni ezt, de kifiguráznia? mert eddig nem is ismertem öt, nemtudom mire fel kell ezt csinálnia, vagyis sejtem mire fel, de nem akarok én is ok nélkül rágalmazni.
mind1, ennyi.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
nem tagadva azt, hogy létezik u.n.: fél-láncszem.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Hessler: lor-t miért nem szivatod egy kicsikét? ö is mondta, hogy létezik ez a fél láncszem. és egy gépész is, meg egy mezõgazdász(gazdasággal rendelkezik) is, aki azért egy PICIT jobban ért Nálad az ilyen mechanikus láncos dolgokhoz.

ezt nem kellene erõltetni bro! én történetesen ismerem hessler komát, és lehet, hogy ért ahhoz, amit beszél ::)

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
gagyenkov, végülis igazad van.
de az ss kifejezés nem feltétlenül kerékpározási stílust jelent, ezért nekünk szükség van az erõs vázakra.
de van egy megoldás, amivel én is élni fogok mihelyt meglesz a keret rá, méghozzá átheggesztem a vázat vizszintes papucsosra. igaz, így már nem 35ezer lesz a váz, hanem +30e :-\ viszont olyan etalon lesz hogy ihaj ;)
de ha valakinek meg kijön a lánctávolság, az is gányolás, cigánykodás? mert én azt azért nem mondanám. vagylehet h csak a polarx szó szúrja itt az emberek szemét ::) ;)

gagyenkov

gagyenkov

törzsvendég

• fórumtag
  • 502 posts

bárki próbálkozik, összerak egy olcsó gépet, vagy nem vesz haccázezeré' láncfeszítõt, az igénytelen, figyelemre sem méltó. pedig azt õ csinálta és esetleg büszke rá..

Szerintem az, hogy kinek mi az olcso azt hdjuk ;) Mennyi is egy polar-x váz amibõl mindenféle gányolással ss-t csináltok! Kb:35000ft Az én vázam csúszo papuccsal átalakítva 25000ft plusz vettem bele egy igazi ss agyat ::) És érdekes nem kell minden féle fél láncszemekkel meg feszítökkel szenvednem :P Arra pedig a negyedik általam készített fulltelós váz után rájöttem, hogy nem érdemes gányolni ;)

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts

OFF

amugy hessler: fityisz után szabadon, mi?
(nyal nyal nyal nyal)

thez, ez alaptalan és rosszindulatú megjegyzés volt, ugye Te is érzed? persz, hogy érzed, hisz ez volt a célod... de miért is? mert valaki már megint rávilágitott, hogy vannak hiányosságaid? ez nem szégyen! az viszont szánalmas ha a rögtön támadsz és rágalmazol.......

ON

akkor ezuton szeretnék bocsánatot kérni Töled, Fityisz, mert:
nem tudtam hogy a rágalmazás saját, kiváltságod, egyedül Te rendelkezhetsz ezzel a joggal, és miután Te engem a porba aláztál, én nem tehetem meg egy olyan emberrel, aki Téged majmolva, utánozva ugyanazt elszajkózza, és azt hiszi magárol hogy vicces.
bocsánatot kérek
és azt sem tudtam, hogy ha valakire azt mondom, hogy utánoz Téged, akkor ez Neked miért sértés.
Hessler: lor-t miért nem szivatod egy kicsikét? ö is mondta, hogy létezik ez a fél láncszem. és egy gépész is, meg egy mezõgazdász(gazdasággal rendelkezik) is, aki azért egy PICIT jobban ért Nálad az ilyen mechanikus láncos dolgokhoz. szállj rá is, így lenne fer, így nem lenne érvényes, jogos, hogy egy picit magamból kikelve válaszoltam a rágalmadra, idiótán fogalmazva "cikizésedre", kifigurázásodra. mert akkor nem lenne jogos, amit írtam válaszul Neked.
és miért kell fityisz által már akkor sem jogos kifigurázásábol ctrl+c ctrl+v kombóval kimásolni a szöveget? sztem aki akarta, az el tudta olvasni azt is, senki nem vak. aki meg nem tette, az a Te postodat sem tudja, és a monitor ON gombját sem találja meg.
szal köszönöm elismerõ szavaitokat, meg a kedves "kifigurázást", de nem kérek belõle ha nem gond. köszönöm.
és a bicózásról kialakult kép... had ne mondjam, DE alakul... de nem irom inkább le.
és erre nem kell reagálni, gondolom elmesélem, én mit érzek, miután ilyen kedvesen a porba oltottatok.
szép napot.

CD-málna

CD-málna

törzsvendég

• fórumtag
  • 902 posts
f1:pesti velvártban van félláncszem.
gagyenkov: öö szerintem polar x, vagy a planet x megfizethetõbb kategória lenne ?
és miért lenne igénytelen f1 láncfeszítõje? tegyük fel, hogy igénytelen, és? nem kell egybõl leszólni... egyébként bocs, hogy ezt mondom, de "kívülrõl" kicsit úgy néz ki, mintha az SS egy külön közösség lenne, ami zárkózott és poshadt. nekem legalábbis ez jön le.. bárki próbálkozik, összerak egy olcsó gépet, vagy nem vesz haccázezeré' láncfeszítõt, az igénytelen, figyelemre sem méltó. pedig azt õ csinálta és esetleg büszke rá..

F1

F1

törzsvendég

• fórumtag
  • 422 posts
Juhi.17-es fogaskereket itthon NEM KAPSZ Írtam már legalább 3x.Most írtam utoljára.

Viszont ami fontosabb:Hol lehet fél láncszemet kapni?Ide vele

zolle

zolle

bentlakó

• fórumtag
  • 8,703 posts
1900as évek elején csúszópapucs volt, hátrafelé, lefelé, vízszintes papucs mittudomén. Sajnos mostmár ez csak a "felsõbb kategóriás" vázakban van, nemtudom miért. Állítólag jövõre lesz egy PolarX illetve SingleX csúszó papuccsal. Egy olyanra beneveznék, csak kicsik kommersz úgyhogy gyûjtögetek egy dmr rhythm-re :D

Hessler

Hessler

vendég

• fórumtag
  • 55 posts

.. kissé agyament dolog lett ez az SSezés.

Kedves thez,málna! Javasolom a 1900 évek elején készült kerékpárok nézegetését (egysebességes témában) ::) Lehetöleg ne találjátok fel a spanyolviaszt. ;D