Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Titán bringák, vázak, alkatrészek, egyebek

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1748 hozzászólás a témában

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 hozzászólás
"te mitõl vagy ilyen magabiztos?"

Biztos azért, mert mint mérnök 5 évig tanultam. (Bár az igazat megvallva az elterjedtebb szerkezeti anyagok mint acél ötvözetek és egy kicsit az AL ötvözetekkel többet foglalkoztam, így a Ti esetében a tévedés jogát fenntartom, vitázni lehet, sõt kell is.)

"a titánium dioxid annyira "nagyon agresszív", hogy az élelmiszeriparban E-171-es lajstromszám alatt szerepel mint ételfesték."

Összetéveszted a fogalmakat! Egy szóval sem mondtam, hogy mérgezõ vagy hogy a szervezetre veszélyes lenne. Szóval egyed csak nyugodtan, de én jobban szeretem, ha felületkezelésnél alkalmazzák mint elterjedt pigment anyagot jó fedõképessége, valamint levegõn hosszútávon sem változó különösen tiszta fehérsége miatt.

"attól hogy evidenciákat puffogtatsz pontatlanul?"

Hát ezt most benézted öreg:lol1: Figyu csak: "még mielõtt kijavítanád magad, szólok, hogy a titán monoxidja, és a trioxidja szintén nem túl veszélyes." Kérlek áruld már el, ezzel így hol találkoztál? Esetleg 7-dikes kémia órán amikor egyenlet rendezést magyarázott a tanító néni, mert hogy ez így nem sztöchiometrikus azaz stabilis oxid fázis arra a nyakamat merném tenni. Szóval a Ti oxidja a TiO2 (rutil), míg TiO3 csak mint FeTiO3-ként létezik azaz ilmenit.

Szóval ha legközelebb megint nem értesz valamit, akkor tedd fel úgy a kérdésedet, hogy finomabban válaszoljak.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás
Ezt így estére nem kellett volna... Nem tudok vele betelni... :)
Fél micsodám odaadnám érte! :)

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

FRIZ 22

FRIZ 22

törzsvendég

• fórumtag
  • 264 hozzászólás
Feltöltött kép

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás

A Van Nicholasról, mint titán vázakat gyártó cégrõl mit lehet tudni?

Az Airborne más néven.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.248 hozzászólás
Szóval egy titán váznak maximum a geója agresszív :)

A Van Nicholasról, mint titán vázakat gyártó cégrõl mit lehet tudni? Egyik ismerõsöm akar titánt és akiket eddig néztem közülük õk kínálnak legjobb áron vázat. Igazából megbízhatóság, tartósság lenne a fontos.
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás
bocs, nem reagens, hanem reaktív

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
lol :D
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás

már megint mit nem értesz?

te mitõl vagy ilyen magabiztos? attól hogy evidenciákat puffogtatsz pontatlanul?

a titánium dioxid annyira "nagyon agresszív", hogy az élelmiszeriparban E-171-es lajstromszám alatt szerepel mint ételfesték. még mielõtt kijavítanád magad, szólok, hogy a titán monoxidja, és a trioxidja szintén nem túl veszélyes. ellentétben az általad természetes korróziós rétegként azonosított alumínium monoxiddal, ami egy igen erõs reagens gáz

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

he?

Titán-oxid, gondolom. Mint az aluminiumnál, igaz hogy oxidálódik, de csak a felsõ réteg, és csak addig amíg összefüggõ nem lesz. Utána nem oxidálódik tovább. Általános hetedikes kémia, ha jól emlékszem. 3 éve volt :D

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 hozzászólás
már megint mit nem értesz?

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás

...nagyon agresszív TiO2...

he?

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Al2o3 ;)

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 hozzászólás

Hú! Ezt nagyon benéztem!:wallbange

Annyira mégsem. A titán hegesztése nagyon "speciálisch téma" akárcsak a gátvédelem :no:

A titánt valóban csak védõgázas zárt atmoszférában lehet csak hegeszteni, különben nagyon agresszív TiO2 keletkezik szabadlevegõn érintkezve ami leszigeteli az elektródát. Egyébként pont ez a korróziós réteg nyújtja a felületi védelmét a további korrózióval szemben akár csak az Al-nál az ALO3.

Moratizo

Moratizo

törzsvendég

• fórumtag
  • 516 hozzászólás
Hú! Ezt nagyon benéztem!:wallbange
" Szárnyak nélkül nem könnyû repülni." Horatius

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.857 hozzászólás
Ez nem csak annak tûnik, hanem az is.

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás
ez egy homokszóró kabinnak+fejnek tûnik. a srácon sincs pajzs, meg ilyenek.

Moratizo

Moratizo

törzsvendég

• fórumtag
  • 516 hozzászólás
Vannak akik azért használnak kabint a hegesztéshez:

Feltöltött kép
" Szárnyak nélkül nem könnyû repülni." Horatius

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 hozzászólás
Jogos, szerkezeti tul. akart lenni csak éjfél után kissé összemosódnak az események... :)

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás

a Ti ötvözet mechanikai tulajdosnágai lásd szakítószilárdság, közel kétszerese a hasonló mech. tulajdonságú acélénak

he?

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 hozzászólás

a rugo karakterisztikaja szerintem inkabb fugg a kialakitastol, mint az anyagtol

Kedves kolléga ezt gondold át mégegyszer.

tényleg a tiszta Titániumnak hogy néz ki a szakítódiagrammja? :chin:

Kb. kijelenthetjük hogy tisztán legfeljebb a nemesfémeket alkalmazzák (Au, Ag, Pt) míg a szerkezeti fémeknek csak ötvözeteik vannak. És inkább használjuk a titánt mint a titániumot elvégre a higanyra sem mondjuk hogy mercury ;)

Amúgy jókérdés annó mi csak acél próbatesteket szakítottunk. De ha nagyon érdekel a utánanézhetsz a neten. Amúgy elfogadott tény, hogy sarkosítva bár, de a Ti ötvözet mechanikai tulajdosnágai lásd szakítószilárdság, közel kétszerese a hasonló mech. tulajdonságú acélénak, míg a fajsúlya kb a fele.