Jelentkezz be Regisztrálj
Titán bringák, vázak, alkatrészek, egyebek
Írta 2006. június 03. - 18:30
hol lat ez ... forgaspontot?
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Írta 2006. június 03. - 11:07
Merlin, csak a Moots adja a technológiát. Gondolom védett megoldás.
De még titánból is csak úgy mernek softtailt csinálni, hogy közvetlen a BB után a láncvillák eleinte nem csövek, hanem csak vastag lemezek. A lemez rész hajlik, gyakorlatilag az a forgáspont. Namost a fenti bringán ilyet nem láthatunk. Akkor marad az, amit Lor mond, hogy a BB körül elforog egy forgásponttal. Ez viszont bizony forgáspont. Márpedig tudtommal a softtailen elvileg nincs forgáspont. Legalábbis 1000-el ezt nyomatják a marketing gépezetek. Szal ez amolyan "ál" softtail?
Amúgy általam vázolt softtailt már készítettek Alu-ból is. Valami rugalmasabb alu ötvözetbõl csinálják azt a részt, pl 6061 szerû ötvözet, és persze baromi pontosan méretezik, meg eszméletlen jó minõségû anyag is kell. Most nem jut eszembe melyik márka. De van nekik titán softtailjük is.
tocsa
Írta 2006. június 03. - 02:37
Merlin, csak a Moots adja a technológiát. Gondolom védett megoldás....csak meglepõdtem a linkelt mútszon
"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."
"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]
Írta 2006. június 03. - 02:26
na persze gondolom nincs ennek igazán jelentõsége, csak meglepõdtem a linkelt mútszon
Írta 2006. június 03. - 00:23
(se alul)
hacsak a tag rögzítését nem tekinted annak
Írta 2006. június 02. - 21:01
mint pl ezen a morati-n:
http://mtb.uw.hu/morati.jpg
Írta 2006. június 02. - 18:25
semmi forgaspont
minden mukodes csak az anyag rugalmassagan mulik
(kiveve teleszkop)
ott valszeg van egy muanyag csuszogyuru, es az /jo/ idovel kikopik.
ezel nem olyan furgek, mint a sima telosak de arra jok, hogy eleg jo kenyelmi funkciot ellatahassanak.
NE ÍGY! NE ÍGY!
Írta 2006. június 02. - 17:56
bár kis mértékben, de hosszútávon kikophat nem?
Írta 2006. június 02. - 17:22
Így:ez hogy softtail?
nem látom innen, miként mûködhet...
http://i7.ebayimg.co.../4e/91/ec_3.JPG
http://i22.ebayimg.c.../51/05/0a_3.JPG
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]
Írta 2006. június 02. - 17:19
Írta 2006. június 02. - 15:43
Írta 2006. június 02. - 15:27
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]
Írta 2006. június 01. - 15:41
RAUH-Welt
B E G R I F F
Írta 2006. június 01. - 14:23
tocsa
Írta 2006. június 01. - 11:25
az a tarcsa jo lesz 160mm-snek is
szal nem nagy.
aztan igy hirtelen atgondolva a dolgokat nem hinnem, hogy olyan nagyon szamitana, hogy mennyire merev a masik alkatresz amihez csatlakozik.
ugyanaz az ero halad at rajtuk mindenkepp.
egyedul abban lehet nemi kulonbseg, hogy a fuggveny mely szerint valtozik az kulonbozik.
de azt meg nem mondom mi kulonbseg lesz a terhelendo elemre nezve,
esetunkben titan. aminek azert van szakitoszilardsaga (konnyen nagyobb like acel) es rugalmas, mint dog / ha joltom/.
Köszi az észrevételeket! Tárcsákban nem vagyok otthon, ezt nem tudtam jól megítélni.
Bár mérnök vagyok, de nem vagyok gépész. A váz - villa fejtegetést azért bátorkodtam felhozni, mert a BikeMag-ban volt már ilyen törés gyûjtemény. 30-40 törést elemeztek. A legtöbb arról szólt, hogy vagy iszonyatosan merev vázba tettek be egy nem hozzá méretezett villát, ezért minden hajlást a villa viselt. Nyilván a terhelést ugyanúgy megkapta a váz fej része is, csak az annyira túl volt méretezve, hogy nem hajlott. Az eredmény magától értetõdõ: a villa elõbb-utóbb megadja magát vagy a fejénél, vagy a vállaknál, vagy a lábán, amelyik a leggyengébb láncszem. A másik tipikus eset pedig az volt, hogy egy brutál villát raktak bele egy gyenge vázba. Ez pont a fordított eset ugye. Az eredmény abban az esetben is borítékolható: leszakad a fejcsõ, eleresztenek valahol a heggesztések, esetleg a legnagyobb erõt viselõ felsõ vagy alsócsõ elülsõ része adja meg magát.
A leggyengébb láncszem, asszem ez a kulcs.
De ettõl függetlenül egy villának nem szabad eltörnie. A Morati nehezebb is? Akkor nemcsak jobb minõségû anyagból van, hanem bõvebben méretezett. A Sibex/Spicer/Changda alul van méretezve.
tocsa
Írta 2006. június 01. - 11:18
Köszönjük!!! Pont ezt szerettem volna kérni!
Bár kép nélkül a leírást olvasni is rossz volt. Rosszabb angolosoknak: a pofa 75 kg körül van, a rendõrségi játékokon MTB világbajnok lett. Felnyársalta a kezét az egyik villal láb, emiatt többszörös törése lett, de ami még rosszabb: az ujjait mozgató idegek megsérültek.
Rosszul írtam! Nem az idegek, hanem az inak sérültek meg. Mondjuk az se egy szívderítõ dolog.
tocsa
vendég_unit_*
Írta 2006. június 01. - 08:54
Köszönjük!!! Pont ezt szerettem volna kérni!
Bár kép nélkül a leírást olvasni is rossz volt. Rosszabb angolosoknak: a pofa 75 kg körül van, a rendõrségi játékokon MTB világbajnok lett. Felnyársalta a kezét az egyik villal láb, emiatt többszörös törése lett, de ami még rosszabb: az ujjait mozgató idegek megsérültek.
Bocsánat, elfelejtettem, hogy be voltam jelentkezve ott is, anélkül meg nem látható a kép.
Szóval az a baj, hogyha véletlenül "jó" titánt használnak a kínai gyártók, akkor is sokszor alulméretezik a dolgokat. Ezek az XACD villák majd 100 grammal könnyebbek egy Morati-nál. De van itthon olyan XACD váz, ami egy szezonon belül 3x tört el (cserélik ugyan, mert "örökgaris"), ráadásul olyan helyeken, ahol egy normálisan megtervezett váz sohasem fog.
Írta 2006. június 01. - 08:05
nem kell szart venni és kész.
Írta 2006. június 01. - 02:56
szal nem nagy.
aztan igy hirtelen atgondolva a dolgokat nem hinnem, hogy olyan nagyon szamitana, hogy mennyire merev a masik alkatresz amihez csatlakozik.
ugyanaz az ero halad at rajtuk mindenkepp.
egyedul abban lehet nemi kulonbseg, hogy a fuggveny mely szerint valtozik az kulonbozik.
de azt meg nem mondom mi kulonbseg lesz a terhelendo elemre nezve,
esetunkben titan. aminek azert van szakitoszilardsaga (konnyen nagyobb like acel) es rugalmas, mint dog / ha joltom/.
NE ÍGY! NE ÍGY!
Írta 2006. június 01. - 00:10
lehet ilyen embernek nem kéne titán merevvilla...
vagy méginkább egy titán merevvillának nem kéne így eltörnie