Jelentkezz be Regisztrálj

Titán bringák, vázak, alkatrészek, egyebek
Posted 2009. May 19. - 22:19

Biztos azért, mert mint mérnök 5 évig tanultam. (Bár az igazat megvallva az elterjedtebb szerkezeti anyagok mint acél ötvözetek és egy kicsit az AL ötvözetekkel többet foglalkoztam, így a Ti esetében a tévedés jogát fenntartom, vitázni lehet, sõt kell is.)
"a titánium dioxid annyira "nagyon agresszív", hogy az élelmiszeriparban E-171-es lajstromszám alatt szerepel mint ételfesték."
Összetéveszted a fogalmakat! Egy szóval sem mondtam, hogy mérgezõ vagy hogy a szervezetre veszélyes lenne. Szóval egyed csak nyugodtan, de én jobban szeretem, ha felületkezelésnél alkalmazzák mint elterjedt pigment anyagot jó fedõképessége, valamint levegõn hosszútávon sem változó különösen tiszta fehérsége miatt.
"attól hogy evidenciákat puffogtatsz pontatlanul?"
Hát ezt most benézted öreg:lol1: Figyu csak: "még mielõtt kijavítanád magad, szólok, hogy a titán monoxidja, és a trioxidja szintén nem túl veszélyes." Kérlek áruld már el, ezzel így hol találkoztál? Esetleg 7-dikes kémia órán amikor egyenlet rendezést magyarázott a tanító néni, mert hogy ez így nem sztöchiometrikus azaz stabilis oxid fázis arra a nyakamat merném tenni. Szóval a Ti oxidja a TiO2 (rutil), míg TiO3 csak mint FeTiO3-ként létezik azaz ilmenit.
Szóval ha legközelebb megint nem értesz valamit, akkor tedd fel úgy a kérdésedet, hogy finomabban válaszoljak.
Posted 2009. May 19. - 21:32

Fél micsodám odaadnám érte!

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'
ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960
Posted 2009. May 19. - 20:49

Posted 2009. May 19. - 20:28

Az Airborne más néven.A Van Nicholasról, mint titán vázakat gyártó cégrõl mit lehet tudni?
"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."
"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]
Posted 2009. May 19. - 20:20

A Van Nicholasról, mint titán vázakat gyártó cégrõl mit lehet tudni? Egyik ismerõsöm akar titánt és akiket eddig néztem közülük õk kínálnak legjobb áron vázat. Igazából megbízhatóság, tartósság lenne a fontos.
Posted 2009. May 19. - 18:19

Posted 2009. May 19. - 16:45

RAUH-Welt
B E G R I F F
Posted 2009. May 19. - 14:09

már megint mit nem értesz?
te mitõl vagy ilyen magabiztos? attól hogy evidenciákat puffogtatsz pontatlanul?
a titánium dioxid annyira "nagyon agresszív", hogy az élelmiszeriparban E-171-es lajstromszám alatt szerepel mint ételfesték. még mielõtt kijavítanád magad, szólok, hogy a titán monoxidja, és a trioxidja szintén nem túl veszélyes. ellentétben az általad természetes korróziós rétegként azonosított alumínium monoxiddal, ami egy igen erõs reagens gáz
Posted 2009. May 19. - 13:00

he?
Titán-oxid, gondolom. Mint az aluminiumnál, igaz hogy oxidálódik, de csak a felsõ réteg, és csak addig amíg összefüggõ nem lesz. Utána nem oxidálódik tovább. Általános hetedikes kémia, ha jól emlékszem. 3 éve volt

Posted 2009. May 18. - 23:55

Posted 2009. May 18. - 14:23

Posted 2009. May 18. - 13:31

Posted 2009. May 18. - 12:30

Hú! Ezt nagyon benéztem!:wallbange
Annyira mégsem. A titán hegesztése nagyon "speciálisch téma" akárcsak a gátvédelem :no:
A titánt valóban csak védõgázas zárt atmoszférában lehet csak hegeszteni, különben nagyon agresszív TiO2 keletkezik szabadlevegõn érintkezve ami leszigeteli az elektródát. Egyébként pont ez a korróziós réteg nyújtja a felületi védelmét a további korrózióval szemben akár csak az Al-nál az ALO3.
Posted 2009. May 11. - 12:40

Posted 2009. May 10. - 21:49

Posted 2009. May 10. - 21:37

Posted 2009. May 10. - 21:15

Posted 2009. May 04. - 11:25

Posted 2009. May 04. - 09:28

a Ti ötvözet mechanikai tulajdosnágai lásd szakítószilárdság, közel kétszerese a hasonló mech. tulajdonságú acélénak
he?
Posted 2009. May 04. - 00:37

a rugo karakterisztikaja szerintem inkabb fugg a kialakitastol, mint az anyagtol
Kedves kolléga ezt gondold át mégegyszer.
tényleg a tiszta Titániumnak hogy néz ki a szakítódiagrammja? :chin:
Kb. kijelenthetjük hogy tisztán legfeljebb a nemesfémeket alkalmazzák (Au, Ag, Pt) míg a szerkezeti fémeknek csak ötvözeteik vannak. És inkább használjuk a titánt mint a titániumot elvégre a higanyra sem mondjuk hogy mercury

Amúgy jókérdés annó mi csak acél próbatesteket szakítottunk. De ha nagyon érdekel a utánanézhetsz a neten. Amúgy elfogadott tény, hogy sarkosítva bár, de a Ti ötvözet mechanikai tulajdosnágai lásd szakítószilárdság, közel kétszerese a hasonló mech. tulajdonságú acélénak, míg a fajsúlya kb a fele.