Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Üzenőfal

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
37915 hozzászólás a témában

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
nah kicsikomaim faszkivan.
mit gorcsoltok ilyeneken?

te le akarsz mindent irni szepen bazi raerosen mas meg nem.
minden valtozik es fog is ez a rendje a dolgoknak

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Nevezheted bárminek, de a világ összes nyelve romlik, hígul, egyszerûsödik, keveredik, asszimilál, fakul. Csak egyetlen kivétel van!

“We are the Borg. We will assimilate you. Resistance is futile.”
:)

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc
Palmi: még nem ért ide a fiam... szóval kések, bocs

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Általánosítás... Az emberiség rákfenéje... :)

Persze,tudom...de ahogy öregszem egyre nehezebben harcolok ellene.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás
Nevezheted bárminek, de a világ összes nyelve romlik, hígul, egyszerûsödik, keveredik, asszimilál, fakul. Csak egyetlen kivétel van!

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

A "valszeg" is ilyen. Engem ez zavar. Többek között. Magamból indulok ki, mégpedig hogy én veszem a fáradtságot és kiírom, leírom teljes terjedelmében a szavakat és utána még át is nézem hogy jól írtam e le minden szót. Engem zavar ha bárhol gépelési hibát találok saját vagy más írásában. Persze ezen, ha ez nem a saját írásom, nem ragadok le, csak szemet szúr. Röviden engem zavar ha nem tudom magam szépen érthetõen kifejezni, mint szóbeli, mint írásbeli formában. Az hogy miért korcsosul a szép ékes anyanyelvünk, én a digitalizációban látom, de errõl megoszlanak a vélemények.
Szerintem.

az az ekes anyanyelv amit te helyesen hasznalsz a 100 evvel ezelott hasznalthoz kepest nem "korcsosult?"

nem lehetne ezt inkabb csak fejlodesnek, vagy valtozasnak hivni?
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás

nem mentem sehova de az illeték hivatalt én hívtam fel, hogy küldjék már a csekket

kérdeztem közben ott dolgozó ismerõst, azt mondta, hogy nyugodjak meg, mindenrõl tudnak, csak az APEH - most már NAV- malmai nem õrölnek túl gyorsan :)

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.108 hozzászólás
Én tudok helyesen írni, és ha azokkal beszélek akik tudják is ezt rólam, általában használom a szvsz, h, mik, stb rövidítéseket. Nem azért, mert nem tudom használni helyesen a nyelvet, van egy pár írásom ami bizonyítja az ellenkezõjét, hanem csak mert így kényelmesebb.
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

Shaun_Palmer

Shaun_Palmer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.323 hozzászólás
Általánosítás... Az emberiség rákfenéje... :)
"Ha nem lehetsz a legjobb, légy a legrosszabb!"

bptitans.hu

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
Tisztelet a kivételnek,de sok esetben a rövidítéseket ostoba kis gyökerek használják.Utálom.
Biztos ti is ismeritek azt az arcbalogóhajas-cipõfûzõaderékszíjam-répagátyómvandeseggemégisabokámnál típust.

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.925 hozzászólás
Engem sokkal jobban zavar, amikor valakinek fogalma sincs a rövidítések (ez miért ilyen hosszú szó?) jelentésérõl, de használja õket. Például az "szvsz"-rõl azt hiszi, hogy az a jelentése, hogy: "Szevasz".

Mester14

Mester14

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.353 hozzászólás
A "valszeg" is ilyen. Engem ez zavar. Többek között. Magamból indulok ki, mégpedig hogy én veszem a fáradtságot és kiírom, leírom teljes terjedelmében a szavakat és utána még át is nézem hogy jól írtam e le minden szót. Engem zavar ha bárhol gépelési hibát találok saját vagy más írásában. Persze ezen, ha ez nem a saját írásom, nem ragadok le, csak szemet szúr. Röviden engem zavar ha nem tudom magam szépen érthetõen kifejezni, mint szóbeli, mint írásbeli formában. Az hogy miért korcsosul a szép ékes anyanyelvünk, én a digitalizációban látom, de errõl megoszlanak a vélemények.
Szerintem.

blueshark

blueshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.190 hozzászólás

ingatlan vásárláskor nekem kell keresni az apehot, hogy illetéket fizessek vagy õk jönnek hozzám?

nem mentem sehova de az illeték hivatalt én hívtam fel, hogy küldjék már a csekket
Team Heavy Pedal - Szeged

A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
Ez utóbbit én sem tartom valószínûnek.

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Nem vagyok nyelvész, nem tudom mik a szakkifejezések, de ha azt mondjátok, hogy ez amolyan érzelmi többletet adó, az élõ beszédet imitáló dolog, mint mondjuk a "Huh, ez meleg volt", akkor értem mirõl beszéltek. De, hogy ez a magyar nyelvben korábban elõforduló, bárhol is feljegyzett szó legyen, azt nem hinném. De várom a cáfolatokat.

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
Az általad használt esetben nem indulatszó, hanem mondatszó, akár pontot is tehetnél utána, vagy vesszõt, ha önálló tagmondatként használod, de így is helyes, ahogy írtad, ez az elterjedt használat.

Igen, ez a saját "elméletem", de persze nem sokat lamentáltam rajta. Ugyanakkor kézenfekvõ, hogy az írásbeli kommunikáció során nélkülözni vagyunk kénytelenek a metakommunikáció eszközeit, például a sóhajtást, szájhúzást, amit pl. a 'jah', 'nah', stb. szócskákkal fejezünk ki. No, persze (itt a 'no' is mondatszó) arról most nem nyitnék vitát, hogy ez helyes, helytelen, rossz, vagy jó, csak leírtam, én mire vélem ezeket a vadhajtásokat.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Szerintem a nah mint olyan sokkal régebbi, mint az MSN, csak régebben nem annyira volt olyan közeg, mint az internet, ahol leírták volna, mert még a "na" és a "nahát" is parasztosnak/cselédnyelvnek hat egy szépirodalmi mûben vagy egy újságban. Viszont itt, ahol nagyobb a szabadság, valszeg azért használjuk szívesebben, mert a nah életszerûbb, kevésbé mesterkélt és kifejezõbb mint a másik kettõ. Legalább érzésre számomra úgy tûnik.

Ez szerintem csak amolyan népetimológia. Hirtelen nem jut más eszembe, amihez hasonlítani tudnám, mint az, hogy néha valaki a "már" helyett "márt" mond, mert a "miért" köznyelvi "miér" mintájára azt hiszi, hogy az a helyes.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Bloke: egyszerû, a 'na' csak simán egy indulatszó, rendszerint felszólító mondatban használják, de mondatszó is. A 'nah' ezzel szemben nem indulatszó, élõ nyelvbõl vették/veszik át, az élõ nyelv és írott nyelv határmezsgyéjén, vagyis az elektronikus csatornákon. Ez utóbbi érzelmet is kifejez bizonyos szubkultúrákban, a szó végi 'h' hang ugyanis kimondva, sóhajtást fejez ki. Hasonló, mint a 'jajj', 'hjajj', de nem keverendõ össze a 'vaj','vajh' párossal. :)

Na (itt sem indultszó) de ez most csak a saját elméleted, ugye? Sokszor látom még azt is, hogy "jah". Kicsit furcsállom, mert pont fordítva szokott változni a nyelv. Pl. ma már nem írnánk olyat, hogy "Oh, mint szeretném...", hanem inkább "Ó" lenne.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
Szerintem a nah mint olyan sokkal régebbi, mint az MSN, csak régebben nem annyira volt olyan közeg, mint az internet, ahol leírták volna, mert még a "na" és a "nahát" is parasztosnak/cselédnyelvnek hat egy szépirodalmi mûben vagy egy újságban. Viszont itt, ahol nagyobb a szabadság, valszeg azért használjuk szívesebben, mert a nah életszerûbb, kevésbé mesterkélt és kifejezõbb mint a másik kettõ. Legalább érzésre számomra úgy tûnik.

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
Bloke: egyszerû, a 'na' csak simán egy indulatszó, rendszerint felszólító mondatban használják, de mondatszó is. A 'nah' ezzel szemben nem indulatszó, élõ nyelvbõl vették/veszik át, az élõ nyelv és írott nyelv határmezsgyéjén, vagyis az elektronikus csatornákon. Ez utóbbi érzelmet is kifejez bizonyos szubkultúrákban, a szó végi 'h' hang ugyanis kimondva, sóhajtást fejez ki. Hasonló, mint a 'jajj', 'hjajj', de nem keverendõ össze a 'vaj','vajh' párossal. :)