Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Az óvodától az egyetemig

- - - - -

  • Please log in to reply
1470 replies to this topic

#1181
andris

andris

    mod

  • globális moderátor
  • 10,714 posts
én maradnék a helyedben ott gyõrben.
nem feltétlen jobb egy fõvárosi egyetem, mint egy vidéki "kisvárosi"

(persze, ha a választott szak csak ott van, akkor ok, meg ha mittom milyen szuperszak suli, akkor is ok, amúgy ha valami mezei, mint az én szakom is, akkor vidék)

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu



#1182
kela

kela

    bentlakó

  • fórumtag
  • 7,622 posts
http://www.mcc.hu/

ki, mit tud errõl?

#1183
Camping Joe

Camping Joe

    bentlakó

  • fórumtag
  • 5,592 posts
Lássátok feleim szemethükel, mik vogymuk: isa, por es homou vogymuk...

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

#1184
husevotelefonfulke

husevotelefonfulke

    visszatérő

  • fórumtag
  • 2,349 posts
Ma van az ELTÉ-n Jane Goodall elõadás. Tolmács nem lesz, gratulálok a szervezõknek. Aki tud angolul, annak ajánlom! Van másfél órátok, hogy odaérjetek.:)

#1185
MJani01

MJani01

    maximus

  • fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Mai opkut gyak letudva, 10perccel kezdés elõtt érkeztem, a terem teljesen tele volt, irány haza.


A sebesség mindent megold.

 


#1186
Jankó

Jankó

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 2,030 posts

Az a baj, hogy mindig félreértjük egymást. :)


Az nem baj, az felkészít az egyetemre meg az életre.:D

#1187
DaveRider

DaveRider

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6,811 posts
mi onnan sejtjük, hogy emelt szintûek, hogy amit órán elmond errõl arról, és hozzáteszi, hogy "és ezt most a faktosok kedvéért mondom..", azokat általában dogában is visszakérdezi...mi meg persze nem jegyezzük le, mert nem fakt. :) de hát ez van, idõközben elkészült a holográfiáról szóló kiselõadásom, a németlecke, a matekfüggvények (számítógép segítségével:D), mostm ár átfutom a bioszt is...:)

#1188
Arti

Arti

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 376 posts
Az a baj, hogy mindig félreértjük egymást. :)
Nem az érettségire gondoltam, hanem a sima dolgozatokra, amik szerintetek emelt szintûek.
Egyébként az általad említett citromsav-ciklus a biológiai oxidáció része a glikolízis, és a terminális oxidáció mellett. S ezek a folyamatok nem az alsóbbrendû állatokban mennek végbe, hanem az emberben. Bár lehet az állatokban is. Nemtudom. Mindegy.
Szerintem haggyuk is ezt. Te szereted a fizikát, én meg annyira nem. Én szeretem a biosz, Te meg azt nem. Különbözõek vagyunk, s ez így természetes. Késsz.


Viszont bringázni mindketten szeretünk! :)
"Minél messzebbre jutok, annál kisebbek lesznek a problémáim."

#1189
andris

andris

    mod

  • globális moderátor
  • 10,714 posts

Mint azt Konáscimbi már jelezte, a Pannon Egyetemrõl (régebben Veszprémi Egyetem) van szó.
...
De: számos tanár tanít ott, akikre nemcsak hogy felnézek, de azt mondom, már miattuk megérte ebbe a suliba jönni. Valahogy visszaadja az embernek a reményt, hogy ilyen figurák is vannak a világon, nem csak az ostoba csõcselék balkánmagyarok.
...
Ugyanakkor egy szellemiekben, rangban és erkölcsiekben mélyen alatta álló senkiházi csicskának képzel mindnkit maga körül. Szal nem szeretnék senkit elriasztani az intézménytõl. Van miért ide jönni!

ezzel én is így vagyok. nagyon jó érzés olyantól tanulni, akirõl tudom, hogy amerikában járt többször is elõadásokat tartani, s nem csak az elméleti háttere van meg, hanem a gyakorlatban is nagyot és sokat alkotott...

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu



#1190
DaveRider

DaveRider

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6,811 posts
Arti: én pl. tudom, hogy emelt szintût fogok írni fizikából, ha esik, ha szakad. ahogy sok bioszos is már most tudja, hogy õ orvosira megy, márpedig oda kell az emelt. ha meg addig (1év) megint új rendszer lesz, akkor az már nem a mi sarunk..

én is a biokémiára gondoltam, nem az alapozásra meg ilyenekre. :) Anita Bean: Modern sporttáplálkozás címû könyve leírja többek között az energiatermelést, szénhidrát-, és fehérjeháztartást, teljesítményfokozók, stbstb...és az egyik kedvenc könyvem a témakörben, rengeteget tanultam belõle, érdekes. lehet, hogy ha ezt tanulnánk, és nem az egészen alsórendû állatok folyamatait, akkor többeket érdekelne a biosz (sportolók, fogyni vágyók, stb..), és esetleg jobb teljesítményt érnének el a sportoló fiatalok is...

#1191
kela

kela

    bentlakó

  • fórumtag
  • 7,622 posts
mert jó ,azt hinni, hogy nekik az emeltet is tudni kell;)

#1192
Arti

Arti

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 376 posts
Azt hiszem egy szóval sem mondtam, hogy a fizika szar, és nem panaszkodtam, hogy miért kell tanulnunk. Ez a "mi utáljuk azt, õk pedig amazt" - általánosítás. Közel sem biztos, hogy így van.
Honnan tudjátok, hogy emelt szintû dolgozatokat írtok?
Az edzéselmélettel kapcsolatosan pedig az edzés biokémiájára gondoltam. Szóval nem az alapozásra, versenyidõszakra stb, hanem arra, hogy hogyan mûködik az emberi test. Szerintem érdekes.
"Minél messzebbre jutok, annál kisebbek lesznek a problémáim."

#1193
Jankó

Jankó

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 2,030 posts

ez a megalol :rofl:

egyébként komolyra fordítva a szót: sok sikert kívánok neked...
hagy kérdezzem már meg h ez melyik felsöoktatási intézmény?


Mint azt Konáscimbi már jelezte, a Pannon Egyetemrõl (régebben Veszprémi Egyetem) van szó. Annak is a Bölcsészettudományi Karáról. Tovább szûkítve az Angol-Amerikai intézetrõl (régebben Angol Tanszék). Aki a helyi újságban (Veszprémi Napló) komoly pénzekért hirdeti magát, meggyõzõ, profin megtervezett marketingszöveggel és megjelenéssel. Arra jut figyelem és pénz.
De valamit még úgy érzem, illik megemlítenem. Nem csupán azért, hogy ne harapjam nagyon a kezet, ami enni ad (ösztöndíjat kapok tõlük már az elejétõl fogva) és nem is puncsból, a lehetséges következményeket enyhítendõ, hiszen ez a post NEM a levlistára megy. De: számos tanár tanít ott, akikre nemcsak hogy felnézek, de azt mondom, már miattuk megérte ebbe a suliba jönni. Valahogy visszaadja az embernek a reményt, hogy ilyen figurák is vannak a világon, nem csak az ostoba csõcselék balkánmagyarok. Furcsa belegondolni, hogy egy Prof, aki a mi egyetemünk mellett tanít a Sorbonne-on (!!!), Udinében, és Triesztben, mindig közvetlen, kedves és kiáll a diákjaiért. Ugyanakkor egy szellemiekben, rangban és erkölcsiekben mélyen alatta álló senkiházi csicskának képzel mindnkit maga körül. Szal nem szeretnék senkit elriasztani az intézménytõl. Van miért ide jönni!

Valahogy így voltam ezzel a fórummal is. Fõleg az elején kellett szembesülnöm olyan emberek reakcióival, akik mindenki mást csak a postok száma és a regdátum alapján mérnek, és lenéznek mindenkit, akinek fél mila alatti gépe van, vagy olyant kérdez, amit õk maguk sem tudtak két évvel ezelõtt. Sokáig kerültem is a fórumot, és a magazint sem vásároltam. Azután eszembe jutott, hogy mennyi fasza arcba botlottam itt, hány cimborával és kalanddal gazdagodtam. Rá kellett jönnöm, hogy ez sem fekete-fehér. Visszatértem, kicsit felbõvítettem a tiltólistát és ennyi.

Na, most jobb.... Asszem ideje tanulni is.

#1194
DaveRider

DaveRider

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6,811 posts
Arti,

valahol jogos az, amit írsz. engem igazából a tanár hozzáállása zavar a legjobban...hogy a dogákban elvárja, hogy mindenki a faktos szinten tudjon, és ha valakit nem érdekel annyira a biosz, akkor azt meg cseszegeti. azt már nem is teszem hozzá, hogy az óráit mi is simán megtarthatnánk, mert kb. csak felolvassa, ami a könyvben van, meg kioszt egy marék lapot, hogy töltsük ki gyakorlásképp - de hogyan, ha azokat az ábrákat még sosem láttuk?

edzéselmélet az más...van itthon pár könyvem, azokat már átolvastam, az érdekel is, meg is értem nagyjából...az meg, hogy akkor a bioszosok minek tanulnak fizikát...ehhez csak annyit fûznék hozzá, hogy a sima fizikások (heti 2 óra) most kezdik el az atomfizikát, mi meg még az optikát se fejeztük be fakton, annyira részletesen tanuljuk. szóval fakt és nemfakt között ég és föld van a fizikában, illetve matekban, magyarban, töriben is - fakton mindent sokkal részletesebben tnaulnak. de akkor miért várják el az alaposoktól, hogy faktos szinten tudják a bioszt? merthogy a dogák azok mind faktos dogák....

és a bioszosok ugyanúgy letojják a fizikát, mint mi a bioszt.

mindegy, inkább olvasok a holográfiáról, holnap kiselõadok.

#1195
Jankó

Jankó

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 2,030 posts

Amúgy végre sikerült felvennem minden kötelezõ tárgyat.


Szóval nem lesz sztriptíz, na!!! Ne gyertek!

#1196
Arti

Arti

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 376 posts
Hihi.. Nálunk is hasonló hiszti volt az osztályban kb 2-3 hónappal ezelõtt, leszámítva a dühös szülõket, és a statisztikák elemezgetését... És jé, nálunk is a matekfizika faktosok sírtak, hogy ezt miért kell, meg azt miért kell. Akkoriban mi 5en bioszfaktosok nem voltunk valami népszerûek az osztályban. Pedig nem miattunk kellett megtanulni ezeket a rendkívül bonyolult folyamatokat, hanem azért mert ez szerepel a tantervben. Szerintem nektek is ezért kell megtanulni, és nem azért mert a tanár @&{ - ilyen. Egyszerûen azért, mert ez szerepel a tantervben - amit ott fent írtak a nálunk valószínû okosabb emberek-, a tanárnak pedig kötelessége elvégezni a munkáját, vagyis jelen esetben megtanítani a @{&@{&@bonyolult folyamatábrákat.

Ez annyira abszurd. Kb akkor én is kérdezhetném /vagy bárki/, hogy miért kell megtanulnom az ohm törvényt, vagy bármit fizikából. Nem szeretem a fizikát, de sohasem rinyáltam, hogy miért kell megtanulni ezt vagy azt. Nem vonz ez a tantárgy, nem is szoktam agyontanulni magam, és annyira a jegy sem érdekel, nem fogok fizikából érettségizni, a hármas pedig ennyi tanulás mellett teljesen ok. Középsuliban azért van fizika, kémia, biosz, ének stb, mert lehet van, aki ezen tantárgyak egyikével kíván továbbtanulni, de mégsem kötelezõ érettségi tárgy. Ezenkívül általános mûveltség...
Ja, és tolarencia, hogy "miattuk" kell megtanulni valamit...

Az meg nem kifogás, hogy õk közgázosok, és ezért már így is túl vannak terhelve. Barátnõm kéttannyelvûs - neki miért kell a fizika, kémia stb??? Na? Pedig õket is eléggé leterheli az angol matek, és az angol töri... Ja, és õk a biológiát angolul fogják tanulni. ;)
Persze õk vállalták...

Szóval szerintem középiskolában még nem kellene sírni, és nem kellene mindent a tanár hibájaként elkönyvelni. Ez utóbbi sajnos elég gyakori a diákok körében.
Egyszerûen néha le kell ülni tanulni!

Bocs, de ez az egész hiszti már az osztályunkban is eléggé felhúzott...
peace


U.i.: Egyébként ha komolyabban érdekelne az edzéselmélet, ott is találkozol hasonló folymatokkal, és ábrákkal. Mivel fizikai terhelés - pl biciklizés - közben a test a biológiai oxidáció folyamatai révén jut energiához. De ezt Charon jobban tudja, és ha rosszul írtam remélem kijavít. Nem véletlen, hogy nem a ganalytúróbogár életfolyamatairól kell tanulni.
A csodás emberi test... :)




Jankó! Pedig már pont akartam is kérdezni, hogy melyik tanszékrõl van szó... Suli elõtt odanéztem volna. :) Végül hogy sikerült felvenni a tárgyakat?
"Minél messzebbre jutok, annál kisebbek lesznek a problémáim."

#1197
DaveRider

DaveRider

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6,811 posts
valaki elmondaná nekem, hogy miért kell a kerettanter szerint olyat tanulni gimiben, hogy NAD meg NADP, és ilyen @{&@{&@bonyolult folyamatábrákat, hogy citromsavciklus meg mittoménmi...az addig oké, hogy akit érdekel, az elmegy faktra, és megtanulja. de a második félévben már a közgázosoknak (ami szakközépiskolaiszinten megy nálunk..) is kell tanulni, pedig tavaly még nem így volt...most mondhatnám, hogy mûszaki pályára valószínûleg nem kell majd a fehérjeszintézis, hanem inkább a lorentzerõ...de hát ez van, ezt kell tanulni, gimi. oké, jó a hármas év végén. de a közgázosokra miért erõltetik rá, amikor õk szinte 100% hogy közgázra mennek majd, és ez nem kell nekik?....elég bajuk van nekik a napi 3-4 óra közgázzal meg matekkal és a folyamatos készüléssel + corvinusos felkészítõre is járnak...

és rohadtnehéz, és amióta módosult a tanterv, azóta a bioszátlagok nagyon leromlottak - van errõl statisztika...nálunk is évfolyamszinten egyedül a biosz volt 3.5 alatt...és az nem lehet véletlen, hogy szülõin (most volt) mindhárom 11.évf. osztályban az egyik legemlítésreméltóbb dolog az volt, hogy a szülõk egyöntetûen fikázták a biosztanárt, a bioszt, és értetlenkedtek, hogy minek kell közgázon meg matekfizikán ilyet tanulni...

a tanár meg egy @&{, óra elején bejön, vigyázzállásban mindenki, leesik egy toll vagy valaki még mond valamit- egybõl üvöltözik, hogy "gyerekek, ez nemigaz, hogy nem hiszitek el, hogy az asztalnak ezen az oldalán állni és magyarázni sokkal nehezebb napi 7 órában, mint ott ülni és lapítani..."..na erre haver múltkor odaszólt, már elege volt aznap a suliból meg mindenbõl, hogy "akkor minek jött tanárnak?"...persze kiküldték, de szerintünk jogos kérdés volt.

és amikor rákérdezünk, hogy ugyanmár miért is tanuljuk ezt ilyen részletesen, amikor a könyvben 2 szó van róla..."hát a 3-4 faktos miatt, mert nekik ez felvételi tárgy"...de persze a dogáink a faktos dogák, és ugyanúgy meg kell tanulni...

#1198
andris

andris

    mod

  • globális moderátor
  • 10,714 posts
majd felkapom ZKSE mezem, aztán reklámozom a tv-ben ;)

amúgy
pannon egyetemnél is tanszéke válogatja. pl. a mi tanszékünk olyan, hogy ha "akarnám se" rúgnának ki, rontanám az átlagot

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu



#1199
Bögre

Bögre

    vendég

  • fórumtag
  • 208 posts

koca
pannon egyetem, veszprém


Mikor még oda jártam, nekem is megvoltak a hasonló tapasztalatok. Annyira el van a tárgyfelvétellel, meg a kurzusok kiírásával, elõfeltételekkel bakva minden, hogy néha a hajamat téptem. (x tárgy elõfeltétele y, y-nak természetesen x)
Jankó elképesztõen jól van megfogalmazva, talán ezek után változtatnak, bár erre nem vennék mérget.
Mindenesetre legyen készenlétben a bilincs.

#1200
koca

koca

    bentlakó

  • fórumtag
  • 5,107 posts
aha értem.
nem muszáj elmenni megézni mert majd láthatjuk a tv-be :P