Az év legunalmasabb versenye azt hiszem idén izgalmasabbra fordult, de nem pozitív módon és ez nem a rendezőknek köszönhető, hanem mert a sok eső kimosta a földet és mindenhol köves volt, a rövid távon fővel mivel kimaradt a zuhékból (radaron lehetett figyelni szombat estétől ahogy kap a közép meg hosszú táv de a rövid teljesen száraz marad), porzott és veszélyes volt. Így a nagy hosszú lefeléken ahol lehet ereszteni, végén a kevésbé technikásak estek rendesen, meg hát ugye aki előnyt akart szerezni a kemény gumikkal (lévén hogy itt az a hosszú mászásoknál is előny meg lefele az egyeneseken), a kanyarban megbosszulja magát mert nem hajlik a gumi rendesen és repül ki a kerék.
Ideje lenne már a pályát érdekesebbé tenni mert ennyire unalmas pálya ritkaság.
A segítők száma szerintem is vicc kategória volt, ilyen keveset még sosem láttam, nem a versenyzők biztonsága áll itt első helyen, az biztos. Meg volt egy balra aszfaltra fordulás ahol rá kellett kiabálni a hátizsákjában szöszmötölő srácra hogy merre kell fordulni mert nincs egyértelmű tábla, pedig éppenséggel nem volt túl elfoglalt a ritka mezőny miatt, hááát...
A kajáról nem tudok nyilatkozni mert nem szoktam enni, viszont ami mindenképpen pozitívum az a sok friss gyümölcs ami volt, még dinnye is! Tartsák meg a jó szokásukat, végre valami ami egy Duna maratonon volt először de azóta nem nagyon másolta senki, pedig ez lenne az igazi egy verseny végén.
Mondjuk az sem ártana ha végre egyszer a segítők a célban tudnák hogy milyen löttyöt adnak, nem csak elvétve a márka nevét. Nem mindegy hogy High5 EnergySource Iso vagy Zero, netán koffeines Zero (remélem hogy nem)..
Szintén újabban szokássá vált hogy egyeseknek párja/anyja beáll fél órával a rajt előtt a kissrác vagy kedves bringájával, miközben a rider esetleg még szépen a dolgát végzi, netán bemelegít a másik bringán vagy egyszerűen hűsölve készül miközben mások a tűző napon fogyasztják erejüket, bemelegítés hatását elveszítve. Mindezt úgy, hogy aki pedig dobogóért hajt és ezért mer egy rendes bemelegítés után előre"pofátlankodni", azt rögtön büntetik de legalább leszólják. Értem én teljes mértékben azokat akik tudják hogy csemetéjük a dobogóra áll és nem mindegy hogy hova, de nem épp ezért kellene végre a szabályokban inkább kedvezni nekik, a helyett hogy mindenki a kiskapukat keresse? Nem látom ennek értelmét. Miért nem lehetne végre fair módon blokkokat létrehozni, tavalyi vagy sokéves eredmény alapján és beszólítani az első 10-et, nem csak hármat? Valamint a rövid távon is, mert miért lenne az kevésbé fontos kategória? Az a fél óra ami elmegy a szpíker erőltetett hülyeségeivel ahogy minden egyes a dolgát végző ridert kiszúrja mert kínjában nincs érdekesebb témája, simán elég lenne még akár egyenként is felállítani a mezőnyt! Egy 100-as blokkok létrehozása pedig gyerekjáték lenne, vagy legalább az első 50, utána 100 és a többi. Simán rajtszám alapján amit egyszerűen ki lehetne osztani tavalyi (vagy top maraton) eredmények alapján. Ez a nagyon demokratikus hozzáállás hogy mindenki egyenlő, egy nagy baromság, mert evvel csak hátrányba kerülnek azok akik rendesen bemelegítenek. Ahol pedig a dobogó a cél, egyáltalán nem mindegy hogy a legelől állókhoz képest mondjuk a 300.-ik helyről indul valaki, mert az már akár simán 2 perc hátrány ami a dobogóba kerül.
Ilyenkor sírom vissza a Buda maratont: a reptér rögtön felállította a sorrendet mire jött az első kanyar és ha mégis volt magát hamnar elégető turbóhuszár, a mászások az erdőig kiszórták őket is mire kezdődött a single-track. Ha már itt van ez az óriási mező Felsőtárkánynál, nem lehetne itt is így indítani a mezőnyt? Na AZ lenne demokratikus!