A verseny neve XX.maraton.
Ez csak a hosszútávra vonatkozik!!!!
Itt osztanak kizárólag bajnoki címet-kivéve ahol csak a középtáv a leghosszabb táv-nők.A szövetségnél lehet pályázni a Magyar Bajnokságra.Egyébként ez bármelyik verseny lehet a sok közül.
Tehát a közép,rövid,mini és családi verseny csak körítés.(itt rengeteg kérdés vetődik fel:a tömeg hozza a pénzt a versenyre,ezek a kategóriák népszerűsítik a kerékpározást,itt jelentkezik a edzettségi állapot stb.)
Ebből adódóan elvileg csak a hosszú távon lehetne beszólítás.Pont.
Más kérdés hogy itthon sajnos többen indulnak a középtávon illetve a röviden.
Mi alapján legyen beszólítás?Top maraton,Magyar kupa állása szerint?De ezen kívül elég sok verseny van.
Más sportágakat véve figyelembe ahol több verseny van egy évben ott a verseny besorolásától függően lehet pontokat kapni.Kis verseny kis pont-nagy verseny sok pont.De itt megint felmerül egy gond:ki fogja ezt számon tartani?Szövetség?
Több fajta chipet használnak,egymással nem kompatibilis számítógépes programmal.Ezeket sajnos csak informatikai tudással lehet napra készen tartani ami komoly pénzügyi kiadás lenne.Ezt ki fizetné ki?A versenyző váltson ki maraton licencet x forintért és ezért kapjon egy ilyen szolgáltatást,Jellemzően ezt kevesen fogják kifizetni így relatíve sokkal többe kerülne mintha mindenki kiváltaná.
Én mint a Crosskovácsi rendezője milyen alapon szólítsak be kategóriánként versenyzőket?Vegyem alapul a Szilvásvárad maraton eredményeit?És ha valaki nem indult ott akkor nem is létezik?De előtte indult Bakony,Vértes,Velence és Balaton maratonon és ott nyert és messze a legjobb?
Mi tettünk egy javaslatot hogy minden távon,minden kategória 1-6 helyezettje induljon egy közös rajt boxból az adott táv elejéről.Ez jó is lenne szerintem de mint írtam a sorrendet valami algoritmus alapján kellene kiszámolni.De ez a szövetség dolga lenne minden verseny előtt eljuttatni a verseny rendezőihez....
Paul, ezek jogos pontok, de a megoldás szerintem nem annyira bonyolult mint aminek tűnik, a kérdés inkább az hogy van e akarat és a döntéshozatal folyamata eljut e azokhoz akiknek dönteniük kell e témában, értem ez alatt az MKSZ-t. A Crosskovácsi esetén azért kérdéses mert bár szerintem utcával a legjobb maraton, mégis nem a Top Maraton része, ahol viszont a résztvevők száma a legnagyobb (bár hanyatlik, a Duna pld évente 100 résztvevőt veszít, már lassan a felénél tart mint ahol 7-8 éve volt...). Tehát itt át kell vágni a gordiuszi csomót és döntéseket hozni, de persze ezt csak akkor lehet ha megvan a szándék. Lent röviden reagálnék Kefe hozzászólására és ott kifejtem hogy szerintem min érdemes az MKSZ-nek vagy a szakszövetségnek elgondolkodnia.
Viszont ami a technikai kivitelezését illeti a beszólítás rendszerének, egyszerűbb mint aminek tűnik . Nem vagyok egy excel-guru, de szerény véleményem szerint bárki egy fél órán belül csinál egy olyan excel táblázatot amelybe már csak bele kell tenni az aktuális ranglistát (copy/paste akár a Tempo Sport vagy Balatonteam fájlokból) és egy "lookup&reference" felismerési egyenlettel azonnal kitölti minden friss eredménytáblázat alapján a pontszámot. Én magamnak csináltam egy hasonlót tavaly amikor latolgattam a z összetett dobogó esélyeimet, nem volt több mint egy fél óra megcsinálni, utána meg már minden új névlista egy copy/paste és egy percen belül megvan az aktuális pontszám, egyben az aktuális felállási lehetőség is. Innentől már csak a szövetség döntése hogy beszólít e. A rajtszám kiadása sem ördöngős dolog, de ha nem sorrendben adják ki, akkor meg a szpíkernél a névlista az aktuális rajtszámokkal. A kivitelezést illetően pedig azért vettem a Bükköt példaként, mert egy bő fél órát ácsorogtunk a tűző napon unottan, ez idő alatt akár még egyenként is lehetne a rajtszámokat beszólítani. Ha pedig pld a top30 állhat fel, akár minden egyes versenyzőnek van egy teljes perce beállni, ez brutál sok idő... Szóval ehhez csak a szpíker kell, aki, valljuk be, kínjában sokszor már nem tudja mit kezdjen magával. Ez nemcsak hogy fair megközelítés lenne, de lehetőséget is adna egy kicsit tartalmasabbá tenni a várakozást a rajtnál: miért is ne mondjon pld a fő beszólítottakról egy-két szót a szpíker korábbi eredményeik vagy akár egyéb érdekességek alapján, ha már szórakoztatni kell a népet?.. Nem mondom hogy mind a 30-50-ről, de azért Kefe érdemel egy pár szót, akárcsak a hosszú távon egyesek akik azért elég jó példaképe lehetnének a többinek. Amikor elkezdtem pár éve versenyekre járni, nekem az tűnt fel hogy azon kívül hogy neveket hallok, nem tudok róluk semmit. Évek után és személyes kapcsolatok által tudtam meg ezt-azt, de még mindig van arc akiről szinte semmit sem tudok, pedig a neve mindenhol ott van. Pedig milyen érdekes lenne pld hallani hogy ez ennél a bringaboltnál dolgozik x éve, amaz már 5 éves kora óta teker, a másik minden évben Salzon megy az A távon, megint másik DH bajnok volt, stbstb. Van itt minden: profi edző, országos bajnok, singlespeedes, hajtáspajtás, szerintem mennyivel érdekesebb mint várni fél órát a tűző napon miközben a szpíker minden egyes hugyozni menőt kommentál: a tizediknél nem lesz kicsit unalmas? Személyiségi jogok meg ilyenek: akinek nem tetszik előre jelezheti hogy ne mondjanak róla semmit. Persze ez csak körítés, a beszólítás a lényeg. Amire van bőven idő.
Az pedig hogy a távokat minősítsük "fontossági sorrendben" körülbelül ugyanaz mintha a versenyzőket szólítjuk be fontossági sorrendben, nem? Vagyis nem értem a Szövetség szempontjait sem, hogy miért lenne az egyik fontosabb mint a másik. Amikor középtávon megyek, miért is vagyok fontosabb mint amikor rövidtávon?.. A 100 méter sprint mióta nem ér semmit a maratonhoz képest? Megnézném azért egy maratonistát hogy miként teljesít a sprinten, mint ahogy a hosszú távosok sem biztos hogy tudják tartani a tempót rövid távon Kefével vagy a top10-el mert nekik másra állt be a szervezetük, tehát abszolút mércével mérve nem érdemes hasonlítani az ő teljesítményüket a rövidtávosokkal, hanem szinte külön műfajnak nézni. Én pld a közép távú Crosskovácsin nem teljesítek rosszabbul mint a rövid távon és itt nem top10-en kívüli eredményekről beszélünk: egyszerűen más kategória, de nem nehezebb mert minden versenyzőnek ugyanannyival hosszabb.
Ez szerintem marketing és hozzáállás kérdése hogy a távok egyenrangúak legyenek, legalábbis ami a beszólítást illeti. Márpedig marketing szempontból akár értékesebb is lehet a rövid táv, mivel ez teszi ki a tömeget. Itt szorosabb is a verseny mert egy technikai hiba/esés hamarabb jelent dobogón átrendeződést (kivéve Kefe bebetonozott első helye, de előbb utóbb ott is változik majd valami, az idő már csak ilyen dolog ). A lényeg hogy nem hiszem hogy kategóriában kellene rangsorolni, főleg nem mivel ahogy többen is említik, a pénz java a rövid távból jön és mint tudjuk pénz nélkül nincs verseny.
Mindegy, azért a Top Maraton sorozat aktuális összetett állása jó kiinduló pont lehetne, akárcsak az előző évi Crosskovácsi eredménylista. Az előző évi dobogósok biztosan nagyra értékelnék ezt a gesztust és kicsi az esély rá hogy rajtnál átgázol majd rajtuk az egész mezőny...
Itt hozzá szeretném fűzni a véleményem ami a beszólítás részleteit illeti: nem hiszek a "dobogós" beszólításban .
Ne vedd magadra, egyértelmű hogy fényévekkel a mezőny előtt jársz ezért külön kategóriát képviselsz, de ha nem is így látod, akkor is relatív mindegy hogy mondjuk 50.-ként fogsz e indulni vagy legelől, mert:
- a top3 effektív maximum egymás ellen küzd, illetve a dobogóért. De akár Fekete Zsolt, Te, Balu vagy Pásztor Laci (bocs itt maradok a Master2 rövidtávnál a példa miatt) az aki egymás ellen harcol, itt ennek a 3-5 embernek az egymás elleni küzdelme a másodpercekért szerintem nem írja felül az alattuk levő 50-nek az érdekeit hogy minél magasabb helyre kerüljön, fejlődjön, neadjisten szintén egyszer fel tudjon állni a dobogóra (ami felemelő érzés és teljesen másképp érzi magát az aki 130-150 főből a kategóriában ezt elérte). Tehát szerintem csak a dobogót beszólítani kb olyan mintha egy szűk elitnek tekintenénk amelyhez képest mindenki más álljon be 30-45 percet verseny előtt, lemerevedő izmokkal, mert úgysem oda való.
- irónikus módon pont akkor beszélünk egyenlő esélyről ha nincs ez a tátongó lyuk a beszólítási hely és a mondjuk 50-500.-ik indulási hely között. Ha valaki másodpercekre van a dobogótól (volt már ilyen) és az eddigi harmadik be van szólítva előre (ahol mint tudjuk el lehet húzni rendesen) de a negyedik már nem, akkor az simán összeszed egy Top Maratonon vagy fél percet az elején, de akár többet is. Ez már nem egyenlő esély. És még inkább problémás ilyenkor látni a nem bemelegítő hobbizókat akik egy órával előtte már ott állnak az első sor mögött bemelegítést nélkülözve, de amikor indul a mezőny, miattuk nem lehet felsorakozni oda ahol valószínű hogy befutna az ember. Szóval szerintem túl egyszerűsített megoldás ez a dobogós (=top3) meszólítás, bevallom ennek nem is vagyok támogatója, mert ez nem az 500 embernek szól, hanem háromnak, szinte bebiztosítva evvel amúgy is létező előnyüket.
Véleményem szerint akkor lehetne egy fair versenyről beszélni, ha a következő módon lenne megoldva a beszólítás:
- Mindenki a saját versenytársaival szemben kapjon reális esélyt versenyezni, az ő aktuális szintjén. Ideális esetben ez az előző évi összetett, vagy mondjuk az utolsó 4 verseny összetett eredménye alapján nézett pontszámot jelenti. Ha valaki a top maratonokból alig van jelen, akkor ez értelemszerűen pontszámcsökkenés, de ha csak alkalmilag hiányzott mondjuk egy versenyen, akkor még mindig jól képviseli az átlag pontszám a képességeit. Az élenjárók így tudnak egymás ellen küzdeni, de a dobogó aspiránsok is. Ugyanígy akár a 20-30.-ik helyen levők is tudnak haladni a top10 felé ha van bennük erre ambíció. Mert ha nincs, akkor miért is álljon az első sorba?..
- A pontszámok megállapítása nem bonyolult: csak döntést kell hozni hogy mi alapján lehet felmérni egy versenyző aktuális szintjét. Egy pár példa: utolsó 4 verseny a "nagyok" közül, legyen ez pld top maratonok, xkovácsi, bakonybél balaton maraton, vértesboglár. Meg kell szabni valami minimális részvételi szintet (mondjuk 300 fő) ami alatt már nem pontgyűjtő verseny, mert valljuk be egy Kishegy vagy Mogyorósbánya pontszám nem annyira mérvadó az országos szinthez képest. Ez az utolsó lehet a szezon elején még úgy hogy a tavalyiakat is figyelembe veszi. Vagy lehet akár a tavalyi összetettje minden említett méretű versenyről (bár az akkor nem mérvadó az idei kondira).
- Lehetne erre mondani hogy nonszensz egy top maratonon 500 embert beszólítani. Egyetértek, tényleg szükségtelen, főleg mivel az alsó felén már nagy mozgások vannak. Lehetne tehát egy alsó határt húzni, mondjuk minimális pontszám az utolsó 4 top maraton részvételről 100 pont (tájékoztatásul azoknak akik nem ismerik a pontrendszert: 300 pont jár a győztesnek, az első 25 még 100 pont felett kap, csökkenő sorrendben). Ebbe nagyjából 40-50 fő esik bele, ami még kivitelezhető. De azt is lehetne mondani hogy 500 pont felettiek (ez kb 15 fő) állhatnak be az első blokkba, majd egy következő blokk 100-500 pont között (ez kb 20-30 fő) és esetleg a további 450 főt még hasonló módon lehetne blokkokra osztani. Persze mindez csak akkor ha túl sok "energiába" kerül az első 50 beszólítása..
- Szintén nem másodlagos szempont a korosztályok/nemek beszólításának kérdése. Itt jön az a pont amikor sokan elszörnyednek hogy mennyire kezelhetetlen helyzetet teremtene ha még ezt is figyelembe kellene venni. Erre csak azt tudom mondani, hogy szerintem nem is kell.. Nem kategóriánként kellene pontozni, hanem abszolút eredményben, mert ez mutatja megintcsak hogy hol jön be a versenyző.. Mondjuk a Master2-ben lehet hogy versenyeznek egymás ellen hárman a dobogóért, de ha a harmadik egy jó 5 perccel lassabb a rövid távon mint a második és az abszolútban ez által 10 hellyel van mögötte, akkor 10.-ik helyen kellene indulnia a másik mögött, különben feltartja az előtte (más kategóriában) egymás ellen küzdőket.. Ha viszont szoros a verseny köztük, akkor az abszolút beszólításban sem lesz akkora az indulásbeli különbség.. Szóval nem csak fair, hanem praktikus így hogy mindenki a saját erejéhez mérten induljon, nem pedig kategóriáján belül. Ez egy sokkal jobban széthúzható mezőnyt alakít rögtön az elején, torlódások nélkül a nagy erőnléti különbségek miatt. Egy hobbiista sem örül neki amikor kiabálnak neki hátulról hogy húzódjon félre, pusztán azért mert oda állt be ahova kényelmes volt és bőséges ideje engedte.
Végezetül annyit fűznék még hozzá hogy meg tudom érteni ha szervezők (Paul, most itt pont NEM rólatok van szó, mert tudom Ti mindent megtesztek a versenyzők elégedettsége érdekében és ezért is szeretjük mindannyian ennyire a Crosskovácsit ) ezt egy túlzott erőfeszítésnek veszik, még akkor is ha véleményem szerint ennyit megérdemelnek a versenyzők. Viszont abba sem árt belegondolni, hogy az évek óta hanyatlása a résztvevői számoknak a Top Maratonon (és nem az időjárás miatt mint most sajnálatosan pont a Crosskovácsi szívta meg) valószínűleg sok tényezőből tevődik össze, ezek közül a versenyélmény biztos hogy az egyik legfontosabb. Egy olyan országban ahol egyre többen kerekeznek, nem hiszem el hogy el kellene hogy pártoljanak a sportszerű bringázástól, sőt.. Tehát van min gondolkodnia a szövetségnek, de annyi biztos hogy minél többen érzik úgy hogy nem tisztelik őket, annál kevésbé lesznek hajlandóak eljárni a versenyekre. És még ha ez a konkrét része ennek, a beszólítás, szinte elenyésző is lenne, nem látom okát hogy miért kellene ezt hanyagolni vagy legyinteni rá hogy nem érné meg az energiát. Az üzleti életben ha bárhol legyint egy cég arra hogy valamivel nem kellene foglalkozni mert túl sok munkával jár, az a cég előbb utóbb lehúzhatja a rollót.