Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

XII. Bükk Maraton | Felsõtárkány

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
3064 hozzászólás a témában

#61
j4ni

j4ni

    vendég

  • fórumtag
  • 330 hozzászólás
  • LocationBudapest

...
A közép, rövid, mini, mikro távokat csak azért találták ki, hogy többen induljanak.

 

Had kotyogjak bele totál amatőrként (én inkább a mozgó akadályok sorát gyarapítom mintsem a dobogóért harcolok):

 

Rövid és hosszú távon sokan indulnak, ami értelemszerűen erős versenyt is jelent, még akkor is, ha esetleg a sok embernek a fele turista.  Konkrét számokat nem írok, mert visszakereshető. Legutóbb is rövid távon (abszolútban) sprint döntött. Tehát ha ez kell a népnek, márpedig az egyes távokon indulók számbeli megoszlása alapján van igény a komolyan vett rövid és középtávra is, akkor miért nem lehet megadni a résztvevőknek, ami kell nekik, főleg hogy a részvételi díjakból származó bevétel döntő többsége erről a két távról származik?


j4ni módosította - 2016. augusztus 27. - 23:39


#62
_Alex_

_Alex_

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.086 hozzászólás

A 100 méter sprint mióta nem ér semmit a maratonhoz képest?

Az a gond ezzel az összehasonlítással, hogy a MTB sprint száma nem a maraton rövidtáv, hanem az XCO.
A közép, rövid, mini, mikro távokat csak azért találták ki, hogy többen induljanak.


Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_


#63
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

A rajtszám alapján nem lehet sorba állítani a versenyzőket.


Miért nem? Ha valaki előre fizet akkor megvan a neve amit a számához lehet kötni és előre kiszámítani hogy mennyi pontja van. Ha valaki helyszinen fizet akkor sajnálatos de tudomásul kell vennie hogy nem lesz beszólítva és evvel nem zavarja a rendezést. Ez még jó is a rendezvénynek mert ösztökél hogy előre nevezz.
 

Ui:miért fontos az abszolút eredmény egy közép illetve rövid távon?


Nem fontos, csak lehet rá építeni ha hatékonyabb beszólítást akarsz létrehozni: aki abszolutban elöbb van, az a kategóriatársa elött is lesz ha abszolut alapján rakod össze a beszólítást és az csak jó hogy esetleg egy más kategória magasabb helyezettje előtt lehet, mert mivel az abszolut eredménye alapján vélhetőleg gyorsabb lesz nála, nem fogja zavarni annak a kategóriának a harcát se.



#64
paul

paul

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 383 hozzászólás

Az első 20 fő beszólitását csak példának írtam.Arányosan az indulok létszámától tenném függővé.

A rajtszám alapján nem lehet sorba állítani a versenyzőket.A nyomtatás is lehetetlen mert nem lehet a verseny előtt kinyomtatni,előkészíteni 500-1000 rajtszámot,ha mondjuk minden hétvégén van verseny.

Minden esetre a szövetség felé  kellene jelezni hogy erre dologra készítsen terveket amit a közgyűlés elé kellene vinni.

 

Ui:miért fontos az abszolút eredmény egy közép illetve rövid távon?


paul módosította - 2016. augusztus 23. - 20:48


#65
Uluwatu

Uluwatu

    vendég

  • fórumtag
  • 191 hozzászólás
  • LocationBudapest

Én egyébként úgy képzelném el a a "beszólitást" hogy az adott távon két kordon lenne.Az elsőbe minden kategória legjobb 20 versenyzője állhatna be (már ha van ennyi induló).A másikba pedig mindenki más.

Ez azért lenne így mert szerintem kb.csak ennyi ember küzd a dobogóért.Az hogy valaki 42 vagy 84 helyen ér be az teljesen mindegy mert csak magával küzd meg (esetleg az előző évi idejével). Egyébként nekem attól ment el a kedven az idei Top maratonoktól (nem is indultam egyiken sem) hogy a rajt után 10 perccel még hátizsákos ,tornacipős versenyzőket kerülgettem.

A beszólítás pedig úgy zajlana le hogy a verseny reggelén kifüggeszteném a neveket és mindenki akkor állna be amikor akar.

Tök jó lenne ha tényleg valami elmozdulna ilyen téren.

 

Abban nem vagyok biztos hogy "kategória" alatt a korosztályt vagy a nemet érted e vagy mindkettőt. Akárhogy is, szerintem egyik sem jó dolog, mert mint említettem, nagyok a különbségek az abszolútban, a mezőny pedig mindig egyszerre indul sajnos. Ha az első húsz lenne (korosztály/nem) kategóriánként beszólítva ez már az idei Duna maratonon pld 193 fő lett volna rövid távon, ami az aktuális mezőny több mint fele.. És ami evvel a gond, hogy helyezések terén itt mindenki megtalálható lenne az első helyezettől a 333.-ig (szinte az utolsó), mivel ekkora a szórás ha kor-kategóriánként van indítva. Ez érthető is, mert pld egy női Master1 mezőny szinte pont 20 főből áll, miközben képességek alapján a vegyes férfi/női mezőnyhöz képest főleg hátrébb végeznek. Így a kategóriabeszólítás miatt egy nagyon rossz helyzet jönne létre amit semmiképp sem javaslok.

 

Ezért javaslom hogy ne legyen a rajtolásnál (kor/nem) kategória megkülönböztetés, mivel a mezőny ésszerű felállásához és széthúzásához csak annyi kell hogy mindenki nagyjából ott rajtoljon ahol végezni is fog: egy abszolút 450.-ik hátulról (még ha korkategória 5.-ik is) és egy abszolút 50.-ik az 50.-ik helyről (még ha kategóriájában 35.-ik is).

Evvel két legyet lehet ütni egy csapással: nem lesznek akik feltartják a mezőnyt (mert kategóriában elől indulhatott pedig abszolútban eléggé hátul végez) illetve esélyt kapnak azok is akik kategóriában eléggé elöl szoktak végezni, de nem sikerül jó helyen beállniuk.

 

Véleményem szerint akik komolyan gondolják a helyezést és 5-10,000 km-t edzenek egész évben, az ÖSSZETETT abszolútnak a kb top50-jében benne vannak, de most csak hasamra ütöttem. Ha létre lenne hozva két blokk, mondjuk az abszolút első 10-nek, a második az abszolút 11-50-nek és a blokkok mögé szabadon sorakozhat fel mindenki amikor akar, az már sokkal reálisabb lenne.

- A 10 fő szinte egymás mellől indul úgyhogy ott nincs vita

- a 11-50 fő (vagyis 40 fő) egy pár sorban elfér és itt már csak minimális különbségek maradnak ami már sokkal reálisabb mint most, mert perceket nem tudnak így veszíteni egymáshoz képest.

- az 51- 500 (kb) fő pedig motiválva van hogy bekerüljön a top50-be és jobb esélyekkel rajtoljon, de valljuk be legtöbbjük nem fog ezért hajtani.

 

Persze ezek a számok csak saccok és fiktívek, lehet evvel meg variálni (pld 11-50 helyett 11-100 ami kicsit sűrűbb de még nem lenne zúgolódás mert max 10-15 méterrel állna valaki hátrébb és valljuk be nem kellene átbotladozni a túristákon mert aki ebben a szórásban van, már bizonyította hogy mégis a felső 20%-hoz tartozik, lévén hogy itt összetett pontszámról beszélünk).

És persze az is lehet hogy ha nem top50 fő hanem pontszámok alapján egy pontlimit, lehet hogy úgy könnyebb a matek.

 

Fentiek nem hiszem hogy komoly gondot okoznak, ha a rajtszámok alapján van a beszólítás, mert a lista már hetekkel a verseny előtt kész hogy ki hány ponttal rendelkezik, így a rajtszámokat még az utolsó pillanatban is át lehet variálni és a verseny előtti nap akár nyomtatni. Ilyen téren Ti már a Top Maratonok előtt jártok, mert emlékszem a fő utcáról való indításnál már pár éve fel voltak festve blokkok, igaz csak várakozás miatt. Nálatok helyszűke volt ott eddig, azt hiszem a kastélyparkkal való indítással ez könnyebb lett talán. A Top Maratonokon viszont bőséges hely van mindig mert nagy nyílt területeken tartják ezeket (focipálya, nyílt mező, stb.), így nem lehet gond egy pár blokkot fenntartani szalagokkal amíg mindenki máshol várakozik mielőtt beengedik őket.

Ad abszurdum ami időt most a versenybíró elpazarolnak avval hogy a beemelőket irogatják meg figyelik, ha sima blokkok lennének akkor a top50-t már egyszerű ellenőriznie akár 1 főnek is, a mezőny többi része meg emelgesse csak a bringát ahova akarja, mert ott már nem beszélünk jelentős helyezési különbségről.

A mostani helyzet azért elég abszurd, mert miközben olyanok állnak elől akiknek ott nincs keresnivalójuk, azokat szólják le meg irogatják akik dobogóért hajtanak és ezért kéredzkednek előre hogy ne a verseny elején dőljön rögtön el hogy esélyük sincs rá a nagy demokratikus egyenlőségi indítás miatt. Melyben a kizárólagos kritérium az hogy ki mennyi időt vesz el a saját bemelegítéséből hogy relatív tűrhető helyről tudjon indulni..


  • Nutrixxion és cakes kedveli ezt

#66
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Minden verseny rendezőnek kötelező lenne leadni az adott verseny eredményeit max.3 napon belül.Azért hogy frissítse az aktuális ranglistát,hátha hétvégén már lesz verseny.Erre a szövetségnek kellene anyagi forrásokat biztosítani hogy a ranglistát napra készen tartsa és a következő rendezőnek eljuttassa.

 

Technikailag egyszerű megoldani mert az időmérő cégek általában aznap vagy másnapra már felrakják PDF és/vagy Excel-ben az eredménylistákat, tehát megvannak az adatok és nyilvánosak. Vagy megbeszéled velük hogy az adatokat ők átemelik a te (MKSZ, bárki) központi adatbázisába, vagy futtatsz egy macro-t ami ezt rajtuk kívül megcsinálja az ő szabadon letölthető eredménylistáikból. Csak össze kell kötni ill. megírni/naprakészen tartani a macro-t, ami egy szakembernek max pár óra munka.

 

A központi adatbázis triviális megoldás, ha nem egy szervezet csinálja központilag az adatbetöltést akkor főleg szervezés kérdése hogy ki kap írási/olvasási jogot hozzá, azon kívül nagyjából annyit kell megoldani hogy hogy különbözteted meg az egyes versenyzőket a személyi jogok tiszteletben tartása mellett. Erre is van relatív egyszerű megoldás, egy (vagy ugyanaz a) központi adatbázisba aki akar regisztrálhat (ha úgy tetszik anonim, az a lényeg hogy kap egy egyedi azonosítót amit beírhat nevezéseknél ha azt akarja hogy összekössék a nevével/ranglistával és legyen esélye beszólításra). Ezt lehet kommunikálni versenyeken, nevezés oldalokon, eredménylista láblécében stb.

 

Szerk: szóval azt akarom mondani hogy a versenyszervezőket nem terheli semmi extra az azonosító kommunikálása mellett. Ha egy szervező nem hajlandó vagy képes ilyen téren együttműködni akkor még azt is csinálhatod hogy nevezésnél nem azt adod meg hogy "Turbo Pista" hanem "Turbo THX1138 Pista" a név rubrikában, és az elvileg úgy meg is fog jelenni a közzétett eredménylistában :) Ez ráadásul fölösleges ha elég egyedi a neved, csak sokszor előforduló vezetékneveknél játszik.


Tekergek módosította - 2016. augusztus 21. - 15:50


#67
paul

paul

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 383 hozzászólás

Na akkor folytassuk.A hosszútávon szerintem nem is kellene beszólítás,ott mindenki tudja a helyét...Ez csak a közép és rövid távon gond.

A szövetségnek kellene lépni ez ügyben.Minden verseny rendezőnek kötelező lenne leadni az adott verseny eredményeit max.3 napon belül.Azért hogy frissítse az aktuális ranglistát,hátha hétvégén már lesz verseny.Erre a szövetségnek kellene anyagi forrásokat biztosítani hogy a ranglistát napra készen tartsa és a következő rendezőnek eljuttassa.

Én egyébként úgy képzelném el a a "beszólitást" hogy az adott távon két kordon lenne.Az elsőbe minden kategória legjobb 20 versenyzője állhatna be (már ha van ennyi induló).A másikba pedig mindenki más.

Ez azért lenne így mert szerintem kb.csak ennyi ember küzd a dobogóért.Az hogy valaki 42 vagy 84 helyen ér be az teljesen mindegy mert csak magával küzd meg (esetleg az előző évi idejével). Egyébként nekem attól ment el a kedven az idei Top maratonoktól (nem is indultam egyiken sem) hogy a rajt után 10 perccel még hátizsákos ,tornacipős versenyzőket kerülgettem.

A beszólítás pedig úgy zajlana le hogy a verseny reggelén kifüggeszteném a neveket és mindenki akkor állna be amikor akar.


  • Uluwatu, Kefe10 és Nutrixxion kedveli ezt

#68
Uluwatu

Uluwatu

    vendég

  • fórumtag
  • 191 hozzászólás
  • LocationBudapest

 

A verseny neve XX.maraton.

Ez csak a hosszútávra vonatkozik!!!!

Itt osztanak kizárólag bajnoki címet-kivéve ahol csak a középtáv a leghosszabb táv-nők.A szövetségnél lehet pályázni a Magyar Bajnokságra.Egyébként ez bármelyik verseny lehet a sok közül.

Tehát a közép,rövid,mini és családi verseny csak körítés.(itt rengeteg kérdés vetődik fel:a tömeg hozza a pénzt a versenyre,ezek a kategóriák népszerűsítik a kerékpározást,itt jelentkezik a edzettségi állapot stb.)

Ebből adódóan elvileg csak a hosszú távon lehetne beszólítás.Pont.

 

Más kérdés hogy itthon sajnos többen indulnak a középtávon illetve a röviden.

Mi alapján legyen beszólítás?Top maraton,Magyar kupa  állása szerint?De ezen kívül elég sok verseny van.

Más sportágakat véve figyelembe ahol több verseny van egy évben ott a verseny besorolásától függően lehet pontokat kapni.Kis verseny kis pont-nagy verseny sok pont.De itt megint felmerül egy gond:ki fogja ezt számon tartani?Szövetség?

Több fajta chipet használnak,egymással nem kompatibilis számítógépes programmal.Ezeket sajnos csak informatikai tudással lehet napra készen tartani ami komoly pénzügyi kiadás lenne.Ezt ki fizetné ki?A versenyző váltson ki maraton licencet x forintért és ezért kapjon egy ilyen szolgáltatást,Jellemzően ezt kevesen fogják kifizetni így relatíve sokkal többe kerülne mintha mindenki kiváltaná.

 

Én mint a Crosskovácsi rendezője milyen alapon szólítsak be kategóriánként versenyzőket?Vegyem alapul a Szilvásvárad maraton eredményeit?És ha valaki nem indult ott akkor nem is létezik?De előtte indult  Bakony,Vértes,Velence és Balaton maratonon és ott nyert és messze a legjobb?

Mi tettünk egy javaslatot hogy minden távon,minden kategória 1-6 helyezettje induljon egy közös rajt boxból az adott táv elejéről.Ez jó is lenne szerintem de mint írtam a sorrendet valami algoritmus alapján kellene kiszámolni.De ez a szövetség dolga lenne minden verseny előtt eljuttatni a verseny rendezőihez....

 

Paul, ezek jogos pontok, de a megoldás szerintem nem annyira bonyolult mint aminek tűnik, a kérdés inkább az hogy van e akarat és a döntéshozatal folyamata eljut e azokhoz akiknek dönteniük kell e témában, értem ez alatt az MKSZ-t. A Crosskovácsi esetén azért kérdéses mert bár szerintem utcával a legjobb maraton, mégis nem a Top Maraton része, ahol viszont a résztvevők száma a legnagyobb (bár hanyatlik, a Duna pld évente 100 résztvevőt veszít, már lassan a felénél tart mint ahol 7-8 éve volt...). Tehát itt át kell vágni a gordiuszi csomót és döntéseket hozni, de persze ezt csak akkor lehet ha megvan a szándék. Lent röviden reagálnék Kefe hozzászólására és ott kifejtem hogy szerintem min érdemes az MKSZ-nek vagy a szakszövetségnek elgondolkodnia.

Viszont ami a technikai kivitelezését illeti a beszólítás rendszerének, egyszerűbb mint aminek tűnik ;). Nem vagyok egy excel-guru, de szerény véleményem szerint bárki egy fél órán belül csinál egy olyan excel táblázatot amelybe már csak bele kell tenni az aktuális ranglistát (copy/paste akár a Tempo Sport vagy Balatonteam fájlokból) és egy "lookup&reference" felismerési egyenlettel azonnal kitölti minden friss eredménytáblázat alapján a pontszámot. Én magamnak csináltam egy hasonlót tavaly amikor latolgattam a z összetett dobogó esélyeimet, nem volt több mint egy fél óra megcsinálni, utána meg már minden új névlista egy copy/paste és egy percen belül megvan az aktuális pontszám, egyben az aktuális felállási lehetőség is. Innentől már csak a szövetség döntése hogy beszólít e. A rajtszám kiadása sem ördöngős dolog, de ha nem sorrendben adják ki, akkor meg a szpíkernél a névlista az aktuális rajtszámokkal. A kivitelezést illetően pedig azért vettem a Bükköt példaként, mert egy bő fél órát ácsorogtunk a tűző napon unottan, ez idő alatt akár még egyenként is lehetne a rajtszámokat beszólítani. Ha pedig pld a top30 állhat fel, akár minden egyes versenyzőnek van egy teljes perce beállni, ez brutál sok idő... Szóval ehhez csak a szpíker kell, aki, valljuk be, kínjában sokszor már nem tudja mit kezdjen magával. Ez nemcsak hogy fair megközelítés lenne, de lehetőséget is adna egy kicsit tartalmasabbá tenni a várakozást a rajtnál: miért is ne mondjon pld a fő beszólítottakról egy-két szót a szpíker korábbi eredményeik vagy akár egyéb érdekességek alapján, ha már szórakoztatni kell a népet?.. Nem mondom hogy mind a 30-50-ről, de azért Kefe érdemel egy pár szót, akárcsak a hosszú távon egyesek akik azért elég jó példaképe lehetnének a többinek. Amikor elkezdtem pár éve versenyekre járni, nekem az tűnt fel hogy azon kívül hogy neveket hallok, nem tudok róluk semmit. Évek után és személyes kapcsolatok által tudtam meg ezt-azt, de még mindig van arc akiről szinte semmit sem tudok, pedig a neve mindenhol ott van. Pedig milyen érdekes lenne pld hallani hogy ez ennél a bringaboltnál dolgozik x éve, amaz már 5 éves kora óta teker, a másik minden évben Salzon megy az A távon, megint másik DH bajnok volt, stbstb. Van itt minden: profi edző, országos bajnok, singlespeedes, hajtáspajtás, szerintem mennyivel érdekesebb mint várni fél órát a tűző napon miközben a szpíker minden egyes hugyozni menőt kommentál: a tizediknél nem lesz kicsit unalmas? Személyiségi jogok meg ilyenek: akinek nem tetszik előre jelezheti hogy ne mondjanak róla semmit. Persze ez csak körítés, a beszólítás a lényeg. Amire van bőven idő.

Az pedig hogy a távokat minősítsük "fontossági sorrendben" körülbelül ugyanaz mintha a versenyzőket szólítjuk be fontossági sorrendben, nem? ;) Vagyis nem értem a Szövetség szempontjait sem, hogy miért lenne az egyik fontosabb mint a másik. Amikor középtávon megyek, miért is vagyok fontosabb mint amikor rövidtávon?.. A 100 méter sprint mióta nem ér semmit a maratonhoz képest? Megnézném azért egy maratonistát hogy miként teljesít a sprinten, mint ahogy a hosszú távosok sem biztos hogy tudják tartani a tempót rövid távon Kefével vagy a top10-el mert nekik másra állt be a szervezetük, tehát abszolút mércével mérve nem érdemes hasonlítani az ő teljesítményüket a rövidtávosokkal, hanem szinte külön műfajnak nézni. Én pld a közép távú Crosskovácsin nem teljesítek rosszabbul mint a rövid távon és itt nem top10-en kívüli eredményekről beszélünk: egyszerűen más kategória, de nem nehezebb mert minden versenyzőnek ugyanannyival hosszabb.

Ez szerintem marketing és hozzáállás kérdése hogy a távok egyenrangúak legyenek, legalábbis ami a beszólítást illeti. Márpedig marketing szempontból akár értékesebb is lehet a rövid táv, mivel ez teszi ki a tömeget. Itt szorosabb is a verseny mert egy technikai hiba/esés hamarabb jelent dobogón átrendeződést (kivéve Kefe bebetonozott első helye, de előbb utóbb ott is változik majd valami, az idő már csak ilyen dolog :D). A lényeg hogy nem hiszem hogy kategóriában kellene rangsorolni, főleg nem mivel ahogy többen is említik, a pénz java a rövid távból jön és mint tudjuk pénz nélkül nincs verseny.

 

 

Mindegy, azért a Top Maraton sorozat aktuális összetett állása jó kiinduló pont lehetne, akárcsak az előző évi Crosskovácsi eredménylista. Az előző évi dobogósok biztosan nagyra értékelnék ezt a gesztust és kicsi az esély rá hogy rajtnál átgázol majd rajtuk az egész mezőny... :)

Itt hozzá szeretném fűzni a véleményem ami a beszólítás részleteit illeti: nem hiszek a "dobogós" beszólításban :).

Ne vedd magadra, egyértelmű hogy fényévekkel a mezőny előtt jársz ezért külön kategóriát képviselsz, de ha nem is így látod, akkor is relatív mindegy hogy mondjuk 50.-ként fogsz e indulni vagy legelől, mert:

- a top3 effektív maximum egymás ellen küzd, illetve a dobogóért. De akár Fekete Zsolt, Te, Balu vagy Pásztor Laci (bocs itt maradok a Master2 rövidtávnál a példa miatt) az aki egymás ellen harcol, itt ennek a 3-5 embernek az egymás elleni küzdelme a másodpercekért szerintem nem írja felül az alattuk levő 50-nek az érdekeit hogy minél magasabb helyre kerüljön, fejlődjön, neadjisten szintén egyszer fel tudjon állni a dobogóra (ami felemelő érzés és teljesen másképp érzi magát az aki 130-150 főből a kategóriában ezt elérte). Tehát szerintem csak a dobogót beszólítani kb olyan mintha egy szűk elitnek tekintenénk amelyhez képest mindenki más álljon be 30-45 percet verseny előtt, lemerevedő izmokkal, mert úgysem oda való.

- irónikus módon pont akkor beszélünk egyenlő esélyről ha nincs ez a tátongó lyuk a beszólítási hely és a mondjuk 50-500.-ik indulási hely között. Ha valaki másodpercekre van a dobogótól (volt már ilyen) és az eddigi harmadik be van szólítva előre (ahol mint tudjuk el lehet húzni rendesen) de a negyedik már nem, akkor az simán összeszed egy Top Maratonon vagy fél percet az elején, de akár többet is. Ez már nem egyenlő esély. És még inkább problémás ilyenkor látni a nem bemelegítő hobbizókat akik egy órával előtte már ott állnak az első sor mögött bemelegítést nélkülözve, de amikor indul a mezőny, miattuk nem lehet felsorakozni oda ahol valószínű hogy befutna az ember. Szóval szerintem túl egyszerűsített megoldás ez a dobogós (=top3) meszólítás, bevallom ennek nem is vagyok támogatója, mert ez nem az 500 embernek szól, hanem háromnak, szinte bebiztosítva evvel amúgy is létező előnyüket.

 

Véleményem szerint akkor lehetne egy fair versenyről beszélni, ha a következő módon lenne megoldva a beszólítás:

- Mindenki a saját versenytársaival szemben kapjon reális esélyt versenyezni, az ő aktuális szintjén. Ideális esetben ez az előző évi összetett, vagy mondjuk az utolsó 4 verseny összetett eredménye alapján nézett pontszámot jelenti. Ha valaki a top maratonokból alig van jelen, akkor ez értelemszerűen pontszámcsökkenés, de ha csak alkalmilag hiányzott mondjuk egy versenyen, akkor még mindig jól képviseli az átlag pontszám a képességeit. Az élenjárók így tudnak egymás ellen küzdeni, de a dobogó aspiránsok is. Ugyanígy akár a 20-30.-ik helyen levők is tudnak haladni a top10 felé ha van bennük erre ambíció. Mert ha nincs, akkor miért is álljon az első sorba?..

- A pontszámok megállapítása nem bonyolult: csak döntést kell hozni hogy mi alapján lehet felmérni egy versenyző aktuális szintjét. Egy pár példa: utolsó 4 verseny a "nagyok" közül, legyen ez pld top maratonok, xkovácsi, bakonybél balaton maraton, vértesboglár. Meg kell szabni valami minimális részvételi szintet (mondjuk 300 fő) ami alatt már nem pontgyűjtő verseny, mert valljuk be egy Kishegy vagy Mogyorósbánya pontszám nem annyira mérvadó az országos szinthez képest. Ez az utolsó lehet a szezon elején még úgy hogy a tavalyiakat is figyelembe veszi. Vagy lehet akár a tavalyi összetettje minden említett méretű versenyről (bár az akkor nem mérvadó az idei kondira).

- Lehetne erre mondani hogy nonszensz egy top maratonon 500 embert beszólítani. Egyetértek, tényleg szükségtelen, főleg mivel az alsó felén már nagy mozgások vannak. Lehetne tehát egy alsó határt húzni, mondjuk minimális pontszám az utolsó 4 top maraton részvételről 100 pont (tájékoztatásul azoknak akik nem ismerik a pontrendszert: 300 pont jár a győztesnek, az első 25 még 100 pont felett kap, csökkenő sorrendben). Ebbe nagyjából 40-50 fő esik bele, ami még kivitelezhető. De azt is lehetne mondani hogy 500 pont felettiek (ez kb 15 fő) állhatnak be az első blokkba, majd egy következő blokk 100-500 pont között (ez kb 20-30 fő) és esetleg a további 450 főt még hasonló módon lehetne blokkokra osztani. Persze mindez csak akkor ha túl sok "energiába" kerül az első 50 beszólítása..

- Szintén nem másodlagos szempont a korosztályok/nemek beszólításának kérdése. Itt jön az a pont amikor sokan elszörnyednek hogy mennyire kezelhetetlen helyzetet teremtene ha még ezt is figyelembe kellene venni. Erre csak azt tudom mondani, hogy szerintem nem is kell.. Nem kategóriánként kellene pontozni, hanem abszolút eredményben, mert ez mutatja megintcsak hogy hol jön be a versenyző.. Mondjuk a Master2-ben lehet hogy versenyeznek egymás ellen hárman a dobogóért, de ha a harmadik egy jó 5 perccel lassabb a rövid távon mint a második és az abszolútban ez által 10 hellyel van mögötte, akkor 10.-ik helyen kellene indulnia a másik mögött, különben feltartja az előtte (más kategóriában) egymás ellen küzdőket.. Ha viszont szoros a verseny köztük, akkor az abszolút beszólításban sem lesz akkora az indulásbeli különbség.. Szóval nem csak fair, hanem praktikus így hogy mindenki a saját erejéhez mérten induljon, nem pedig kategóriáján belül. Ez egy sokkal jobban széthúzható mezőnyt alakít rögtön az elején, torlódások nélkül a nagy erőnléti különbségek miatt. Egy hobbiista sem örül neki amikor kiabálnak neki hátulról hogy húzódjon félre, pusztán azért mert oda állt be ahova kényelmes volt és bőséges ideje engedte.

 

Végezetül annyit fűznék még hozzá hogy meg tudom érteni ha szervezők (Paul, most itt pont NEM rólatok van szó, mert tudom Ti mindent megtesztek a versenyzők elégedettsége érdekében és ezért is szeretjük mindannyian ennyire a Crosskovácsit :)) ezt egy túlzott erőfeszítésnek veszik, még akkor is ha véleményem szerint ennyit megérdemelnek a versenyzők. Viszont abba sem árt belegondolni, hogy az évek óta hanyatlása a résztvevői számoknak a Top Maratonon (és nem az időjárás miatt mint most sajnálatosan pont a Crosskovácsi szívta meg) valószínűleg sok tényezőből tevődik össze, ezek közül a versenyélmény biztos hogy az egyik legfontosabb. Egy olyan országban ahol egyre többen kerekeznek, nem hiszem el hogy el kellene hogy pártoljanak a sportszerű bringázástól, sőt.. Tehát van min gondolkodnia a szövetségnek, de annyi biztos hogy minél többen érzik úgy hogy nem tisztelik őket, annál kevésbé lesznek hajlandóak eljárni a versenyekre. És még ha ez a konkrét része ennek, a beszólítás, szinte elenyésző is lenne, nem látom okát hogy miért kellene ezt hanyagolni vagy legyinteni rá hogy nem érné meg az energiát. Az üzleti életben ha bárhol legyint egy cég arra hogy valamivel nem kellene foglalkozni mert túl sok munkával jár, az a cég előbb utóbb lehúzhatja a rollót.


  • Dr. Gonzo, Kefe10, Tekergek és 1 további fórumtag kedveli ezt

#69
j4ni

j4ni

    vendég

  • fórumtag
  • 330 hozzászólás
  • LocationBudapest

A szélárnyék konkrétan sportszerűtlen, de a lány szólt is a másiknak (amikor már elég közel volt) hogy ne menjen előtte. Az outis nyilvánvalóan segíteni akart és nem érdekelte (vagy nem gondolt bele) hogy mennyire fair amit csinál.

A lenyomás semmitmondó, minden szempontból más kategóriában vagyunk. Ő fölfelé erősebb, én lefelé, ami a Bükkben nekem kedvez. Idén gyengébb vagyok egy picit, viszont más szempontból fejlődtem, nem görcsölök annyit, jobban beosztom stb.
 

 

Ez csak most esett le, hogy szólt az előtte levőnek, hogy menjen el. Én meg azt hittem előre megvolt beszélve, hogy valaki húzni fogja. Na meg, hogy "minden szempontból" :) más kategória vagytok...


j4ni módosította - 2016. augusztus 16. - 11:06


#70
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1.257 hozzászólás
hibácska

Tekergek módosította - 2016. augusztus 16. - 04:19


#71
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

-(0)A szint szerintem 1500m, nem 1400. A Bükk honlapján többször szerepel az 1500 mint az 1400...


Tavaly meg elvileg 1650. Annyit írok bele amennyit épp mérek, ami nem feltétlenül tudományos szentírás. Időjárás, óra függő stb.
 

-(3)Ami 27:50-nél történt az engedélyezett egyáltalán? Ahogy néztem a befutót a végén azért még lenyomtad a tagot. Meg még egy másikat is. Engem a végén meg megelőztek...


Úgy tudom elvileg nem szabad frissítő/technnikai zónákon kívül külső segítséget elfogadni. Ez persze nem ilyen fekete fehér, maratonokon sokat segitjük egymást szerzámmal, pótgumival stb., adott esetben kulaccsal is, de ez önkéntes szinten megy, egymás közt. Az más ha (főleg ha helyezésért mész) neked ott van egy speciel arra odaállt segítő ahol a másiknak nincs. A szélárnyék konkrétan sportszerűtlen, de a lány szólt is a másiknak (amikor már elég közel volt) hogy ne menjen előtte. Az outis nyilvánvalóan segíteni akart és nem érdekelte (vagy nem gondolt bele) hogy mennyire fair amit csinál.

A lenyomás semmitmondó, minden szempontból más kategóriában vagyunk. Ő fölfelé erősebb, én lefelé, ami a Bükkben nekem kedvez. Idén gyengébb vagyok egy picit, viszont más szempontból fejlődtem, nem görcsölök annyit, jobban beosztom stb.
 

]-(4)34:30-nál én azt kitekertem amire nagyon büszke vagyok


Gratula :) (eddig én is ;))

Tekergek módosította - 2016. augusztus 16. - 04:23

  • j4ni kedveli ezt

#72
j4ni

j4ni

    vendég

  • fórumtag
  • 330 hozzászólás
  • LocationBudapest

 

Nagyon jó videó!

 

-(0)A szint szerintem 1500m, nem 1400. A Bükk honlapján többször szerepel az 1500 mint az 1400...

-(1)Némely laza murvás lejtő, mint pld. 13p.-nél számomra elég ijesztő volt, volt amikor éreztem, hogy oldalra sodródik az első kerék, de látom Te nem fogtad vissza magad.

-(2)Csomószor "vártam", hogy most borulsz, aztán 27p-nél volt egy kisebb incidens ;)

-(3)Ami 27:50-nél történt az engedélyezett egyáltalán? Ahogy néztem a befutót a végén azért még lenyomtad a tagot. Meg még egy másikat is. Engem a végén meg megelőztek...

-(4)34:30-nál én azt kitekertem amire nagyon büszke vagyok

-(5)38:30p-nél a lejtő így videón visszanézve gyomorforgató :) Én mozgó akadály lehettem ezen a szakaszon, hátam mögött meg türelmetlenkedtek, hogy had mehessenek már el..

 

Szép volt!


j4ni módosította - 2016. augusztus 15. - 19:15


#73
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1.257 hozzászólás


  • mephisoft és j4ni kedveli ezt

#74
Kefe10

Kefe10

    vendég

  • fórumtag
  • 42 hozzászólás

Mostanában az a divat, hogy "fődíjként" egy ingyen nevezést kapunk a következő évi versenyre.

Ejjj, de elcserélném egy-egy picike fecnire, hogy: "Gratulálunk, jövőre beszólítunk!" Nem viccelek.



#75
paul

paul

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 383 hozzászólás
Kefe!
Megpróbálom jövőre ezt a független beszólítást,a aktuális ranglista figyelembe vételével össze fésülni.
  • _Alex_ és Kefe10 kedveli ezt

#76
Kefe10

Kefe10

    vendég

  • fórumtag
  • 42 hozzászólás

Paul, a te eseted specifikus, mert ez "A" Crosskovácsi! Külön kategória. :)

 

Valóban, mért kellene neketek akármelyik versenysorozat alapján beszólítani, mikor a Crosskovácsi egy külön kategória.

 

Mindegy, azért a Top Maraton sorozat aktuális összetett állása jó kiinduló pont lehetne, akárcsak az előző évi Crosskovácsi eredménylista. Az előző évi dobogósok biztosan nagyra értékelnék ezt a gesztust és kicsi az esély rá hogy rajtnál átgázol majd rajtuk az egész mezőny... :)

 

Tök igazad van, pl a rövidtáv nem Bajnokság, ezzel tökéletesen tisztában vagyunk. Csak amolyan "túristaparadicsom".

És ti, mint versenyrendezők szerencsére komolyan veszitek a táristaparadicsom versenyt is, mert tudjátok, hogy

- ők/mi tartunk el benneteket,

- ők/mi vagyunk a kritikus tömeg, ezt lehet mutogatni a támogatóknak, a médiának

- ők/mi vagyunk akik miatt a legtöbb szurkoló (családtag) kijön

- és sokszor talán a legszorosabb, legizgalmasabb, leglátványosabb verseny is (ha a szurkolókra gondolunk).

 

De én már rég belefáradtam ebbe a rövidtáv beszólítás, nem-beszólítás témába, tudomásul vettem hogy csicska vagyok a "nagy" maraton mezőnyben. és szopnom kell ha előről akarok indulni.

 

Csak az U17-es srácokat sajnálom, akik általában lemeccselik a rövid abszolút győzelmeket és jelenleg nekik is ugyanígy kell szopniuk, cigánykodniuk, hogy elölről indulhassanak, holott tavaly még beszólították őket. Ez mekkora baromság!!!

 

 



#77
paul

paul

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 383 hozzászólás

Na most már én is hozzászólok!

A rajtoltatás kérdése már évek óta problémás.Én mint verseny szervező már érdeklődtem ez ügyben és eléggé zűrös ez az egész kérdés.Rengeteg dolog vetődik fel.(lehet hogy most egy kicsit hosszú leszek)

 

A verseny neve XX.maraton.

Ez csak a hosszútávra vonatkozik!!!!

Itt osztanak kizárólag bajnoki címet-kivéve ahol csak a középtáv a leghosszabb táv-nők.A szövetségnél lehet pályázni a Magyar Bajnokságra.Egyébként ez bármelyik verseny lehet a sok közül.

Tehát a közép,rövid,mini és családi verseny csak körítés.(itt rengeteg kérdés vetődik fel:a tömeg hozza a pénzt a versenyre,ezek a kategóriák népszerűsítik a kerékpározást,itt jelentkezik a edzettségi állapot stb.)

Ebből adódóan elvileg csak a hosszú távon lehetne beszólítás.Pont.

 

Más kérdés hogy itthon sajnos többen indulnak a középtávon illetve a röviden.

Mi alapján legyen beszólítás?Top maraton,Magyar kupa  állása szerint?De ezen kívül elég sok verseny van.

Más sportágakat véve figyelembe ahol több verseny van egy évben ott a verseny besorolásától függően lehet pontokat kapni.Kis verseny kis pont-nagy verseny sok pont.De itt megint felmerül egy gond:ki fogja ezt számon tartani?Szövetség?

Több fajta chipet használnak,egymással nem kompatibilis számítógépes programmal.Ezeket sajnos csak informatikai tudással lehet napra készen tartani ami komoly pénzügyi kiadás lenne.Ezt ki fizetné ki?A versenyző váltson ki maraton licencet x forintért és ezért kapjon egy ilyen szolgáltatást,Jellemzően ezt kevesen fogják kifizetni így relatíve sokkal többe kerülne mintha mindenki kiváltaná.

 

Én mint a Crosskovácsi rendezője milyen alapon szólítsak be kategóriánként versenyzőket?Vegyem alapul a Szilvásvárad maraton eredményeit?És ha valaki nem indult ott akkor nem is létezik?De előtte indult  Bakony,Vértes,Velence és Balaton maratonon és ott nyert és messze a legjobb?

Mi tettünk egy javaslatot hogy minden távon,minden kategória 1-6 helyezettje induljon egy közös rajt boxból az adott táv elejéről.Ez jó is lenne szerintem de mint írtam a sorrendet valami algoritmus alapján kellene kiszámolni.De ez a szövetség dolga lenne minden verseny előtt eljuttatni a verseny rendezőihez....


paul módosította - 2016. augusztus 12. - 16:47

  • Kefe10 kedveli ezt

#78
Uluwatu

Uluwatu

    vendég

  • fórumtag
  • 191 hozzászólás
  • LocationBudapest

Ne is beszéljünk a rövidtáv rajtról... :)

 

Már eljutottam oda, hogy a rajt előtt több, mint másfél órával megyek el bemelegíteni és rajt előtt egy órával(!) már ott vagyok a rövidtáv gyűjtőhelyen, hogy biztosan ott lehessek az első sorban.

 

Pont Nagy Ádám, a Bükk főszervezője ígérte meg nekem tavaly a verseny utáni blogbejegyzésemet olvasva, hogy igazam van és be fognak szólítani bennünkte rövidnél is. Ám az idén a Szövetség határozata alapján egyáltalán nincs beszólítás a rövidtávnál. A bírók csak követik a Szövetség által hozott szabályokat, így szerintem nem is engednék meg, hogy a versenyrendező beszólítson akárkit is. Nagy baromság!

 

Jani, tökéletesen igazad van, vagy kategóriánként az első hármat, vagy az abszolút legjobb 18-20 versenyzőt tényleg be kellene szólítani. Hihetetlenül dühítő a dolog.

 

Aktuális Bükk beszámolóm: http://www.fesus.hu/...a-nagy-dilemma/

Szerintem lehetne ezt másképp befolyásolni hogy a Szövetség végre foglalkozzon evvel.. ;)

Ha az első 30-40 összebeszél és minél többen egy segítőt felkérnek aki tartja a bicajt kb 45p-től 15p-ig a rajtig és beáll helyettük (pld két bringa per segítő, ennyi ismerős csak van), akkor előbb utóbb a Szövetség is felkapja a fejét hogy mennyire nonszensz a mostani rendszer. Nem is nagyon értem hogy miért így működik, van erre valami épkézláb magyarázat hogy miért nem lehet a kategóriánkénti első 10-et beszólítani? Ha úgy vesszük, a mezőnyhöz képest arányos lenne egy világkupával, ahol ha jól tudom 6-ot szólítanak előre a kb 100-ból. Ez a rövid távnál kb 30 főt jelentene így és nem komplikált ügy ha elől hagynak egy kis helyet a beszólításhoz, mint ahogy most a Bükkön is van a felvonulási terület, úgyis mindenki tudja majd előre hogy be van szólítva. Egymáshoz képest már nem nagyok a beszólítottaknál a különbségek rajthelyet illetően, lényeg hogy ne hátulról kelljen előreverekednie magát az ember ha dobogóra hajt.

Maximális tiszteletem mindenkinek aki saját képessége szerint végigcsinál egy maratont és van akinek még a rövid táv is teljesítmény, de pont ez a lényeg: mindenkinek a saját képességei szerint kellene tudnia versenyezni és nonszensz hogy ezt a tömegsport jelleg miatt pont azok sínylik meg akik elöl végeznek és szinte minden szabadidejük edzésre megy. Aztán be kell állniuk olyanok mögé akik évente egy párszor bringára ülnek de szívesen beállnak egy órával verseny előtt is legelőlre, mert nekik ez egy kirándulás.

 

Amúgy ennek a hivatalos fóruma az MKSZ-nek a közgyűlése és csapat-szinten lehet kérvényt benyújtani?


  • Kefe10 és cakes kedveli ezt

#79
Kefe10

Kefe10

    vendég

  • fórumtag
  • 42 hozzászólás

Ne is beszéljünk a rövidtáv rajtról... :)

 

Már eljutottam oda, hogy a rajt előtt több, mint másfél órával megyek el bemelegíteni és rajt előtt egy órával(!) már ott vagyok a rövidtáv gyűjtőhelyen, hogy biztosan ott lehessek az első sorban.

 

Pont Nagy Ádám, a Bükk főszervezője ígérte meg nekem tavaly a verseny utáni blogbejegyzésemet olvasva, hogy igazam van és be fognak szólítani bennünkte rövidnél is. Ám az idén a Szövetség határozata alapján egyáltalán nincs beszólítás a rövidtávnál. A bírók csak követik a Szövetség által hozott szabályokat, így szerintem nem is engednék meg, hogy a versenyrendező beszólítson akárkit is. Nagy baromság!

 

Jani, tökéletesen igazad van, vagy kategóriánként az első hármat, vagy az abszolút legjobb 18-20 versenyzőt tényleg be kellene szólítani. Hihetetlenül dühítő a dolog.

 

Aktuális Bükk beszámolóm: http://www.fesus.hu/...a-nagy-dilemma/

 

 


  • j4ni, Uluwatu és zscs kedveli ezt

#80
Nutrixxion

Nutrixxion

    fórumtag

  • fórumtag
  • 40 hozzászólás

Szintén újabban szokássá vált hogy egyeseknek párja/anyja beáll fél órával a rajt előtt a kissrác vagy kedves bringájával, miközben a rider esetleg még szépen a dolgát végzi, netán bemelegít a másik bringán vagy egyszerűen hűsölve készül miközben mások a tűző napon fogyasztják erejüket, bemelegítés hatását elveszítve. Mindezt úgy, hogy aki pedig dobogóért hajt és ezért mer egy rendes bemelegítés után előre"pofátlankodni", azt rögtön büntetik de legalább leszólják. Értem én teljes mértékben azokat akik tudják hogy csemetéjük a dobogóra áll és nem mindegy hogy hova, de nem épp ezért kellene végre a szabályokban inkább kedvezni nekik, a helyett hogy mindenki a kiskapukat keresse? Nem látom ennek értelmét. Miért nem lehetne végre fair módon blokkokat létrehozni, tavalyi vagy sokéves eredmény alapján és beszólítani az első 10-et, nem csak hármat? Valamint a rövid távon is, mert miért lenne az kevésbé fontos kategória? Az a fél óra ami elmegy a szpíker erőltetett hülyeségeivel ahogy minden egyes a dolgát végző ridert kiszúrja mert kínjában nincs érdekesebb témája, simán elég lenne még akár egyenként is felállítani a mezőnyt! Egy 100-as blokkok létrehozása pedig gyerekjáték lenne, vagy legalább az első 50, utána 100 és a többi. Simán rajtszám alapján amit egyszerűen ki lehetne osztani tavalyi (vagy top maraton) eredmények alapján. Ez a nagyon demokratikus hozzáállás hogy mindenki egyenlő, egy nagy baromság, mert evvel csak hátrányba kerülnek azok akik rendesen bemelegítenek. Ahol pedig a dobogó a cél, egyáltalán nem mindegy hogy a legelől állókhoz képest mondjuk a 300.-ik helyről indul valaki, mert az már akár simán 2 perc hátrány ami a dobogóba kerül.

Ilyenkor sírom vissza a Buda maratont: a reptér rögtön felállította a sorrendet mire jött az első kanyar és ha mégis volt magát hamnar elégető turbóhuszár, a mászások az erdőig kiszórták őket is mire kezdődött a single-track. Ha már itt van ez az óriási mező Felsőtárkánynál, nem lehetne itt is így indítani a mezőnyt? Na AZ lenne demokratikus!

Egyébként épp a rövidtávnál lenne fontos a beszólítás, ha vannak akik versenyezni jönnek erre (és persze vannak), mert a táv kurtasága miatt egyből magas tempóval indul, amihez nagyon nem ártana bemelegítve lenni. De ha bemelegítesz, a túrázók mögé kerülsz. :(
Ha tényleg van a rövid rajt előtt 10-20 perc fölös idő, nem lenne bonyolult megoldni. Elő kellene venni egy tavalyi eredménylistát, az absz. első 20...50 versenyzőt név szerint beszólítani és meg is van vagyunk! Mindezt a speaker meg tudná csinálni tök egyedül, esetleg egy bírói felügyelettel.

Ha nagyon nem bízunk az emberekben, az idei rajtszámaik alapján ellenőrizve a neveket, de ez sztem. teljesen felesleges. A mostani rendszernél az is bőven jobb, ha behazudja magát 1-2 lassú bringás a meg nem jelentek helyére.


  • Uluwatu és Kefe10 kedveli ezt