Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Kormány, kormányszár, kormánycsapágy

- - - - -

• Please log in to reply
6419 replies to this topic

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
sikerult megcsinalnod aszerint amit irtunk?!
akkor meg oro es bodotta.
es nagyon szivesen.

minimalis szorulas meg azert lehet mert ocska a csapagy amit hasznalsz.

off:van olyan topik ahol a balesetek utani rehabilitaciot targyaljuk?
ertem ez alatt hogy volt egy konyok toresem es kivancsi vagyok masnak is volt e es hogy mennyire epult fel belol bringas szempontbol.

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
Hogy szokták mondani? Elég nehéz elmagyarázni annak, aki nem érti, hiába írják le neki, mi van...
Na, megszorítottam jobban. Leírom, milyen: elég gagyi, a kónusz csak simán recés, csak kézzel lehet szorítani rajta, nem hatlapfejû. Az ellenanya hatlapfejû. Megszorítottam elég rendesen és ez lett: érzem a golyók gördülését, és a kormány egyenesbe akar beállni: amikor fordigatom, érzem, hogy egyenesbe a legkönyebb fordítani, egyenesbõl ki már nehezebb. Vízszintesbe fordítva a vázat a villa lebillen. Egyébként így már nem kotyog. De egyértelmûen nehezebb fordítani, mint egy másik MTB-t, ami nem kotyog és mégis jól mûködik.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
ha jol tudom a "konuszosat" (valaki mondja mar meg mi a normalis neve) azt tul lehet szoritani.
az iparison nem erzed de hamarabb tonkre megy mert nem birja annyira a tengelyel parhuzamos eroket mint az elobbi.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
te jó ég! ha a kormány nem fordul el rendesen, azt azért nem nehéz észrevenni, elég rossz vele menni, elengedett kézzel meg aztán pláne :D

normál esetben elég ráfújni a kormányra, hogy rendesen elforduljon, és ugyanakkor ne is kotyogjon

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Igen, univerzális tanács, ne szoruljon és ne is kotyogjon. Na de kinek mit jelent a szorulás... akkor szorul, ha már egyáltalán nem tudom elfordítani a kormányt? :D Vagy az is szorulás, ha érzem a golyók gördülését?

Ja, amúgy jobban megnézve, tényleg rossz helyre írtam, sorry :D

Hogy szokták mondani? Egy vaknak nehéz elmagyarázni, hogy milyenek a színek? :D

A sebesség mindent megold.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
ugy csinald ahogy iram.
fektesd el a bringat es ha a villa lebillen a fold fele akkor jo.
es persze ne kotyogjon.

vagy vidd el szervizbe ott ertenek hozza.

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
Igen, univerzális tanács, ne szoruljon és ne is kotyogjon. Na de kinek mit jelent a szorulás... akkor szorul, ha már egyáltalán nem tudom elfordítani a kormányt? :D Vagy az is szorulás, ha érzem a golyók gördülését?

Ja, amúgy jobban megnézve, tényleg rossz helyre írtam, sorry :D

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
A felsõ anya állítja az alsó csapágyat is, annyira húzd meg, hogy ne kotyogjon és ne is szoruljon. Ja, és még fent össze is kell kontrázni, különben kotyogni fog 5perc tekerés után újra.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
ha a csesze kotyog a vazban az nagy baj.
de a kotyogas attol is lehet hogy nincs jol meghuzva a csapagy es a cseszeben kotyognak a golyok.
nagyon nem mindegy (anyagilag)

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
Az elõre-hátra mozgástól! Hiszen kotyog! Vagy eddig nem ugyanarról beszéltünk? :P Tudod, nem csak elfordulni tud a villa, hanem enyhén a bicikli vonalában elõre-hátra is el tud mozdulni, nálam. És így ebben a vonalban "kidudorodott" a kosár és nem teljesen kör alakú.
Vagy ez az egész feltételezés hülyeség? :D

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
hogy a francba lett az ovalis?:D

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
Köszi, holnap megnézem, mi a helyzet. Egyébként az elõzõ alsó csapágy enyhén oválisra deformálódott, szóval, gondolom, a csésze kotyogása a vázban kizárható.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
igen azt.
hat egyszer szereltem csak menetes villat.de ha jol emlekszem ott is a felso csavar szoritja ossze az egesz csapagy "szendvicset".
zsirozd be es es mikozben a villat mozgatod a csavarral szorisd ossze az egeszet.
elvileg minden a helyere ugrik es a lentebb emlitett mondszerrel lodd be a feszesseget.

ha tovabbra is mocorog:
-tul hosszu a villanyak es elfogy a menet ezert nem tudod jol osszeszoritani
-konyog a vazban a csapagycsesze
-kihagytal el alkatreszt

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
Ja,
kónuszos, menetes. Ha a kónuszos azt takarja, hogy kosárban vannak a golyók és ki lehet venni a csészébõl.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
milyen csapagyat hasznaltsz?
ahead vagy menetes?
iparis vagy a "konuszost"?

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
A villa kopása koncepció miatt gondoltam erre a villás topikra :)
Ezt a saját súlyos próbát úgy érted, hogy fordítsam vízszintbe az egész biciklit, és úgy kell lefelé elfordulnia magától?
Egyébként csak a fölsõ csapágynál van ellenanya, ha ezt ronggyá húzom, az kihatással van az alsóra is? Az alsónál érzem, hogy kotyog, ha behúzom az elsõ féket és próbálgatom.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
huzd meg annyira hogy epp ne lotyogjon de szabadon sajat sulyatol elfordulhasson.

enyebkent van ra topik:http://forum.bikemag...anycsapagy-222/

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
Sziasztok!

Ha az MTB merev villája kormánycsapágycsere után is kotyog, akkor a villa kopott el? Vagy jobban meg kellene húzni az ellenanyát a csapágyon? Végülis mi a megfelelõ meghúzási nyomaték? Úgy értem, ha érzem a golyók gördülését, de nem fejtenek ki túl nagy ellenállást, akkor még jó, vagy annyira meg kell lazítani, hogy egyáltalán ne érezzek semmit, ha elfordítom a kormányt terheletlen helyzetben?

Köszi!

Bocsi, hogy ide írtam, de ezt találtam a legmegfelelõbbnek.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,184 posts
Köszi!

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

kis megerõsítésre volna szükségem. merev villás bringába jó ötlet alapméretes karbon hajlított kormány, ugye? ugye?! :)

Igen, igen. :)