Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kormány, kormányszár, kormánycsapágy

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
6413 hozzászólás a témában

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem, ami egy Specialized Stumpy vázhoz kapcsolódik, aminek tapered fejcsöve van. 
Valahogy sehogy nem áll normálisan össze a kormánycsapágy, alul minden ok, de fent kilóg a csapágy a vázból. Pár távtartón kívül nem kaptam semmit a vázhoz, bár elvileg szétbontott gépről van szó, az előző tulaj szerint ennek így kell állnia.

13045488_1714667485412368_1105202086_n.jpg itt a kép a felső csapágyról

Ötlet?

Az ugye esélytelen hogy a kb semmit nem használt Acros kormánycsapágyam ebbe használni tudjam? /akkor eladó :) /

A csapágy jól áll. Felső porvédő kupak megvan?

albertfish

albertfish

Posztolányi Dezső

• fórumtag
  • 8.749 hozzászólás
  • LocationPécs

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem, ami egy Specialized Stumpy vázhoz kapcsolódik, aminek tapered fejcsöve van. 

Valahogy sehogy nem áll normálisan össze a kormánycsapágy, alul minden ok, de fent kilóg a csapágy a vázból. Pár távtartón kívül nem kaptam semmit a vázhoz, bár elvileg szétbontott gépről van szó, az előző tulaj szerint ennek így kell állnia.

13045488_1714667485412368_1105202086_n.jpg itt a kép a felső csapágyról

Ötlet?

Az ugye esélytelen hogy a kb semmit nem használt Acros kormánycsapágyam ebbe használni tudjam? /akkor eladó :) /

albertfish módosította - 2016. május 03. - 13:17

Egy Házam van, annak az Égbolt a teteje,padló a végtelen Föld, falak nincsenek.Apám a Nap, Hold Anyám, Csillagok a gyermekek,határtalan horgolják illatok a kertemet.Óceánkád, láng a lámpa, arcom tóban mosom,hegytetõ az irodám, ottan, józan gondolkozom..

BDPST melókeresés in progressz..ha tudsz valamit ne titkolózz! 

xclajos

xclajos

vendég

• fórumtag
  • 158 hozzászólás

Ránézésre a mostani fejcsapágyadnál biztosan találsz alacsonyabb építésűt. És nézd meg az FSA stucnikat, azok elvileg csak 35mm magasak az átlagos stucnik 40mm-e helyett.

husevotelefonfulke

husevotelefonfulke

visszatérő

• fórumtag
  • 2.350 hozzászólás

Na, azt hiszem megszívtam. Épp belegóztam egy Fox Vanillát a vázba, amikor az előzetes körülbelüli mérésemre rácáfolva kiderült, hogy az amúgy sem túl magas befogójú syncros stucnimnak épphogy csak a bő feléig ér a szép rövidre vágott villanyak. Egy ilyen bikefun csapágy van a vázban. Létezik ennél legalább fél centivel alacsonyabb profilú? Lehet még vmivel bűvészkedni vagy esélytelen? (Pont ott van a villanyak teteje, ahol ráadásul ki is van könnyítve a kormányszár.)

husevotelefonfulke módosította - 2016. április 22. - 18:28

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

van itt a praxisomban egy alu stucni és egy krómozott acél kormány, 25,4-es. a gond az, hogy kormány elfordul a stucniban, akárhogy is ráhúzom a csavarokat. én mondjuk 75kg vagyok, a majdani használója meg mondjuk 55kg, de akkor is jó volna úgy odaadni, hogy biztosan tudom, nem fog lecsuklani alatta. mit ajánlanátok megoldásként?

A stucni véletlenül nem 25.8-as, 26-os befogójú outi darab?

biztos tippet sajnos nem tudok adni, a karbonpaszta ilyenkor jó szokott lenni (könnyu alukormanyoknal szoktak is hasznalni, hogy kis nyomatekkal eleg legyen meghuzni a csavarokat)

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.025 hozzászólás

van itt a praxisomban egy alu stucni és egy krómozott acél kormány, 25,4-es. a gond az, hogy kormány elfordul a stucniban, akárhogy is ráhúzom a csavarokat. én mondjuk 75kg vagyok, a majdani használója meg mondjuk 55kg, de akkor is jó volna úgy odaadni, hogy biztosan tudom, nem fog lecsuklani alatta. mit ajánlanátok megoldásként?

• Vejne kedveli ezt

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

http://www.ebay.com/...2AAAOSwUuFW1wUM

:) ha 31.8 vagy 26-os befogó lenne, most nyomnék rá egy licitet.

Igaz, a városim ilyen befogójú kormányt használ, de arra most vettem valami patkány 135-ös förmedvényt.

A kedvencem ezekben a syntace kormányszárakban a remek merevség (mondjátok, hogy beképzelem, de igenis merevebb 135mm-esben az F139, mint a planet-x) és a remek dizájn. Szvsz pontosan ez az, ami leginkább univerzálissá teszi őket: alig észrevehető diszkrét, apró feliratocska, visszafogott kinézet.

Nagyon szépen harmonizál egy karcsú acélvázzal

12799117_949569045133719_700817600662029

És pár száz km után boldogan mondhatom, hogy a bandázs alá ragasztott zselés csíkok is pont teszik a dolgukat. Néha elgondolkodom, hogy jó lenne OS befogós kormány a coralra, de kb. szükségtelennek tartom egyelőre, mivel, minél több kormányt fogok kézbe, annál jobban szeretem a Deda formáját. Az ívet nagyon eltalálták, mert pont kitölti a tenyered, ha a fékváltókar alatt fogsz a hajlatban. Vagy csak nekem van ráillő kezem. 

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

végül Ritchey Logic fejcsapágyat vettem, kíváncsi leszek rá.

a gyári műanyag sipka helyett fémmel. Nem csinálok belőle titkot, hogy 2ezer ft-os történet, de szép állapotú, az eladóban meg megbízom, mert eddig csak A+-os tapasztalatom volt vele. Elég kicsi beépítési magasságú, így szerintem távtartót fogok a stucni alá tenni, hogy kicsit emeljek, mert kb. 1 cm-rel kisebb beépítési magassága van, mint a menetes LX fejcsapágynak.

Tudom, a szabályzat TILTJA, hogy stucni alá távtartót tegyek, de hát én csak kocabringás vagyok.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Mondjuk az is vicces, hogy 11-12 euróért van Ricsi, 16 euró körül miche ahead colos csapi, és ilyen kommentáradat indult :)

Sőt, még 5500-ös 105-öst is láttam aheadesítve. :)

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.333 hozzászólás

Mondjuk ez a jobbik megoldás, hogy átalakítani egy másik ahead-est vagy esetleg esztergálni egy komplett darabot. A menet kiesztergálása gány szerintem..

lehet,h ezt a dia comp-ot át se kellett alakítani. :)

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Mondjuk ez a jobbik megoldás, hogy átalakítani egy másik ahead-est vagy esetleg esztergálni egy komplett darabot. A menet kiesztergálása gány szerintem..

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.333 hozzászólás

12695952_1127420040623710_1001119417_n.j

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

megelőztél. :) majd keresek képet,de a 90-es évek végén használták pl a dura ace csapágyakat dia comp központosítóval ahead csapágyként.

Az az óriási különbség, hogy a SH direkt kormánycsapágyba gyártotta a csapágyakat, nem pedig a csapágykatalógusból rendelt valamit és faragott neki  csészéket. Nem az egyszerű kosarakra gondolok itt hanem a cartridge rendszerűre..

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.333 hozzászólás

Mi a high-end? Mondjuk a CK az. A nagyon régi golyós-kosarak SH-k nagyon jó csapágyak voltak, jó anyagból, rendes felületvédelemmel, rendesen megmunkálva. A későbbi szintén menetes cartridge rendszerűek szerintem high-end csapágyak voltak. Olyan cserélhető csapágyak vannak a Dura-ace, Xtr, Xt csapágyakban, hogy megszólalnak, azóta se láttam hasonlót. Még egy STX csapágy is oda veri a ma kapható menetes csapágyak nagy részét..

megelőztél. :) majd keresek képet,de a 90-es évek végén használták pl a dura ace csapágyakat dia comp központosítóval ahead csapágyként.

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Döbbentem figyelem az eszmecserét a fejcsapágyakról.

Mivel csak 22 éve bringázom sok mindent láttam már de az nem tűnt föl, hogy a Shimano olyan high-end fejcsapágyakat gyártana.

Vejne ! Szerintem a hercehurcás link hasznos volt, onnan vegyél valamit.

Mi a high-end? Mondjuk a CK az. A nagyon régi golyós-kosarak SH-k nagyon jó csapágyak voltak, jó anyagból, rendes felületvédelemmel, rendesen megmunkálva. A későbbi szintén menetes cartridge rendszerűek szerintem high-end csapágyak voltak. Olyan cserélhető csapágyak vannak a Dura-ace, Xtr, Xt csapágyakban, hogy megszólalnak, azóta se láttam hasonlót. Még egy STX csapágy is oda veri a ma kapható menetes csapágyak nagy részét..

• donciccio kedveli ezt

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Mivel csak 22 éve bringázom sok mindent láttam már de az nem tűnt föl, hogy a Shimano olyan high-end fejcsapágyakat gyártana.

Minek? LBS beszerezi ugyanazt kicsivel olcsóbban.

Nem tudom, én használtan vettem a coralt LX fejcsapival, két évig esőben és hóban is használtam, meg iszonyat sz.r utakon, "traktorvályús téeszösvényen", de valamiért olyan vajpuha, hogy ha kisujjal megbököm, bólogató kutyát játszik.

Ezért is ajánlotta Don pl. az átalakítást :)

ps: ahogy írtam, csak jövőre lesz szükségem a fejcsapira, de ez tipikusan az a tétel, ami eláll még a kabátzsebben is addig :)

Vejne módosította - 2016. február 10. - 07:19

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

Marci

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás

és amit mutattam (helyi boltban van) nagyon szemét? Ebayen láttam olyat, kétszer annyiért. :)

Mertt ez helyben van, "bemegyek-megveszem-kijövök" lefutásban.

Nagyon.
  • Vejne kedveli ezt

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

és amit mutattam (helyi boltban van) nagyon szemét? Ebayen láttam olyat, kétszer annyiért. :)

Mertt ez helyben van, "bemegyek-megveszem-kijövök" lefutásban.

Vejne módosította - 2016. február 09. - 11:57

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Át ne esztergálj egy Shimano kormánycsapágyat, mert a kezedre csapok! :) E-bay, bikecomponents, rose, stb...vagy a Matuzékat hívd fel,lehet van nekik...

Szerintem a Shimano nem gyártott ahead-es kormánycsapágyat soha...

verti módosította - 2016. február 09. - 11:22

• Vejne kedveli ezt