Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Sportfotózás

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
62 hozzászólás a témában

#61
Shaun_Palmer

Shaun_Palmer

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 4.323 hozzászólás
Mindíg is kedveltem az eféle vitákat :)

Átolvastam a DM topic idevonatkozó részét és nem találkoztam azzal a megoldással, amit oly sok fotós(cég) alkalmaz, miszerint egy kicsinyített (kb. 640x480pixel), vízjellel ellátot kép magáncélú felhasználásra letölthetõ.
Akinek pedig szüksége van az eredeti képre (papírkép készítéséhez, saját feldolgozás, nyomtatott avagy online médiamegjelenéshez,...) az megvásárolhatja az eredeti digitális nyersanyagot vagy az abból készült fotónyomtatványt.
Az álltalam ismert hazai fényképárak (bringás témában) nevetségesen alacsonyak egy külföldi fotós árlistáján szerepjõ adattal szemben.
Egy sima kép magánfelhasználásra (otthon nézheted a monitoron) ~2000 forint. Itthon még annak is örülnék, ha lenne olyan ember aki egy ezrest hajlandó fizetni egy jól sikerült fotóért.

Jöhet a kérdés, hogy miért nincs kereslet? Nem azért mert nincs elég fizetõképes vásárló, 1-2ezer forintot mindenki tudna áldozni pár remekül elkapott pillanatért.
Ám míg a hazai bringások sajnálják erre a "luxusra" a pénzt és a versenyek után több 100 kép küzül válogatva megelégszenek a közepes vagy semmitmondó képekkel. Inkább, mint xy-nak pénzt adni azért mert megnyomott egy gombot.

Sajnos nem csak a versenyzõk érik be ezekkel a képekkel, a hazai forgalmazók is. Igaz õk törekednek a minõségre, de míg cégek egy válveregetéssel, jobbesetben fékbetéttel szeretnék viszonozni egy fotós munkáját, ami elég kemény fizikai megpróbáltatás (35°C-ban, esõben, szélben), s benne van a -felszerelés, -utazás, -szállás (többnapos rendezvényen), -étkezés,... mindez önköltségen, addig nem igazán lesz ebböl semmi itthon.

Sajnos a fotózás egy olyan szakma, amit hazai viszonylatban nem ismernek el.

Bocs, h hosszú lett, de ezt éreztem :)
"Ha nem lehetsz a legjobb, légy a legrosszabb!"

bptitans.hu


#62
lensver

lensver

    bentlakó

  • fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Nem fotózásnál és nem magánszemélyeknél, de Usa most bekeményített:

http://index.hu/tech/jog/bsa030707/
Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

#63
lensver

lensver

    bentlakó

  • fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Akkor folytassuk itt a vitát. Megkérem a nálam okosabbakat, hogy linkeljék ide be az elõzményeket.

Szal, egyetértek, a fotósokat támogatni kell, mert ezzel tiszteljük meg az alkotást, kreativitást, tehetséget. Továbbá marha drága a felszerelés is.
Igen, a képletöltögetést lopásnak minõsíthetjük, de ebben az esetben mi mindannyian tolvajok vagyunk, akik ide írogatunk, mert érthetõen nincs pénzünk megvenni az összes szoftvert meg képet, meg zenét és még sorolhatnám.

Sysspo, akartam kérdezni, hogy mik lennének az áraitok (és most a privát felhasználásra gondolok, nem sajtómegjelensére, stb...), vagy ez nem publikus? Sajnos MO-on az a tapasztalat, hogy fotózásból nem lehet megélni. Erre jó példa az, hogy mások is mentek már ki versenyekre fotózni és pár száz Ft-ért árulták a képeket. Nulla vásárlás történt, pedig a pár száz Ft nem túl sok. De az emberek idehaza többnyire beérik a jobb klikk letöltéssel.

Persze meg lehet érteni az embereket is, hiszen itt kicsit más a fizetés és fotó ár arány, mint külföldön. Viszont ez azt jelenti, hogy lehet, hogy idehaza nektek nem kéne német árakban gondolkoznotok, mert ugye egy kicsit mások az arányok.

Sajnos itt még a cégek is meggondolják, hogy mire mennyit költenek (így pl.nálunk is ez eléggé döntõ tud lenni, sajna).
Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.