Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Egysebességes bringa építese házilag

- - - - -

• Lezárt topik Lezárt topik
304 hozzászólás a témában

zirp

zirp

vendég

• fórumtag
  • 67 hozzászólás

váltó nélküli használatra milyen láncot ajánlatok?
olcsó legyen. - ez a legfõbb szempont. mellette még a tartósság sem utolsó.
valamint: félláncszemet lehet kapni több szélességben is?

sokan a Sram PC-1 re esküsznek. Ehhez kapsz félláncszemet Velvártban, én is ott vettem anno.
Sajna nekem a PC-1 a második hét után szétszakadt az Árpád hídon felfelé.
A patentszem nem bírta... (lehet, ez csak egyedi eset...)

Ekkor beharagudtam, és vettem egy RETEZ vagy valami hasonló bevû extra erõss (és széles meg nehéz) Czech láncot. Az bírta egész nyáron/õsszel, most is megvan hibátlan, emlékeim szerint ez is kicsit 1000 fölött volt a kerékpárboltban vettem, ha minden igaz.
Közkedvelt neve: futárlánc :-)

Momentán egy full-félláncszemes BMX (YBN, szintén Velvart) láncot használok, a 38-13 áttételnél nekem a félláncszemes lánc jobban bejön a kis hátsó lánckerék miat...
2StUpId2ShIfT

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.721 hozzászólás
Keskeny lánc (3/32)-nemtom
Széles(1/8=BMX) Sram PC-1. 1100-1300 Ft a nikkelezett, sima 1000 alatt. Az összes többi lánc ami ilyen olcsó, sokkal szarabb.

Félláncszem itthon tudtommal csak 1/8 van, 3/32 is létezik de külföldön is ritka mint a fehér holló.

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás
nagyon sokat gondolkodtam, hogy a következõ kérdésemnek hol is van a helye, aztán végülis arra a döntésre jutottam, hogy épített bicajról lévén szó, meg hát a láncot én teszem majd fel, itt a helye. szóval:

váltó nélküli használatra milyen láncot ajánlatok?
olcsó legyen. - ez a legfõbb szempont. mellette még a tartósság sem utolsó.
valamint: félláncszemet lehet kapni több szélességben is?

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

tszb

tszb

vendég

• fórumtag
  • 36 hozzászólás
Ez tényleg gyönyörû! Nagyon fínomam illeszkedik a vázhoz, nem úgy mint a "hosszúkanalas" társai. Pont a fél láncszem, egy láncszem minimális "hibákra" való. Az én bringám is mindjárt kész, csak a fékeket kell bovdenezni és a sárvédõt, eredeti orosz fém!, kell feketére fújni. Na meg a lánchossz ...
Ha megvan jönnek a képek.

zirp

zirp

vendég

• fórumtag
  • 67 hozzászólás
elvben nem igazan szeretem a lancfeszitoket, de ez eleg csinoska:

Feltöltött kép

az eBay UK rol rendelheto 17 font , postakoltseggel..
2StUpId2ShIfT

mikp71

mikp71

vendég

• fórumtag
  • 32 hozzászólás
Ez kellemes meglepetés, hogy válaszolnak egy "újonc"nak!
Nemrég álltam neki egy SS építésének, Cannondale monti váz 95-bõl a kiindulás. A láncvonal úgy tûnik próbára fog tenni...

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás

Enté ezek saját géprõl képek?
Mert nagyon szép.. A racsni a Niner-en, az milyen?

Nem, nekem nincs bringám. Meg nem is vagyok amerikai. ;)

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

mikp71

mikp71

vendég

• fórumtag
  • 32 hozzászólás

;) Kókány láncfeszítõs sz@r:
Feltöltött kép

Enté ezek saját géprõl képek?
Mert nagyon szép.. A racsni a Niner-en, az milyen?

yola

yola

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.555 hozzászólás

Khm, a témához csak annyit, hogy féllánczemet házilag is lehet csinálni, de nem sok értelme van. Próbáljátok ki, egy függõleges papucsú vázba single-speed módon berakni egy kilences fogsorra egy kilences láncot. Beállítod, mondjuk úgy, hogy a legnagyobb tányéron lesz hátul (elöl természetesen fix, egy tányért használsz, tehát errõl nem is írnék). Valószínûleg lötyögni fog, szedsz ki belöle, de feszülni fog (annyira h. tekerni sem lehet), majd ilyen állapotban beleraksz egy FÉLSZEMET és ismét annyira fog lötyögni, hogy le fog esni...
Másik. Visszaállítod olyan állapotra, hogy a legnagyobbon feszüljön, de most egyyel kisseb tényérra rakod, mondván oda pont jó lesz, de nem! Azon ismét annyira fog lötyögni, hogy leesik majd...és hiába veszel ki egy fél szemet, ismét úgy fog feszülni...whoaaa...ez egy ördögi kör. Aláírom vannak vázak, amiknél néha pont kijön, meg egy új lánc esetén ha már kb. fél évet nyúztad fel fog menni SS-be is (mert pont annyit nyúlik, hogy ne feszüljön annyira), de általánosságban elmondható, hogy ha a sima lánc nem klappol, akkor félszemmel sem fog...:(...sajna, én is sokat szórakoztam ezzel, majd 1 hétvége alatt csináltam házilag 1 láncfeszítõt oszt szevasz...:afro:

ez nagyon ismerõs kb eddig kb 2 napot játszottam as dologgal ,de nem jutottam eredményre.
...a legrosszabb, ha a hülyeség szorgalommal párosul!!!

yola

yola

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.555 hozzászólás
Hát próbálom elkerülni a láncfeszítõs megoldást.
a 32-16 os áttételnél tökéletesen mûködött a rendszer, csak azzal haladni nem lehet :(

juby

juby

törzsvendég

• fórumtag
  • 540 hozzászólás
a házi láncfeszitöröl tudnál mondani ezt azt vagy egy képet linkelni érdekelne te hogy oldottad meg hátha jobb ötlet mint az enyém:)

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.721 hozzászólás
Félláncszemmel pont dupla annyi esélyed van a sikerre, mint nélküle. A matek elég egyszerû... És ha látod, hogy kb. pont két lánchossz között félút lenne a jó, akkor nyilván félláncszemmel ~jó lesz. Ennyi. Persze aztán nyúlik a lánc, akkor jön a fejvakarás/reszelõ/lánccsere/feszítõ/vissza 27 sebességhez:)

Yola: sztem 1 foggal próbálj nagyobb/kisebb áttételt, mindegy h elöl v hátul. Ha elöl cserélsz, lényegében ugyanaz az érzés marad az áttétel. Hátul 1 fog eltérés már érezhetõ. Ha 2 fogat változtatsz, az ugyanaz mintha betennél 1 félláncszemet.

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás

egy kis segítségre lenne szükségem!
nem jön ki a lánchosszúság.
elõl 44-es tányér hátul 16-os fogsor. Próbálkoztam fél láncszemmel is, de akkor nagyon laza volt, anélkül nagyon feszes a lánc. Melyik méreten kell változtatnom?

A láncvillahosszon... ;-)
Na, viccet félretéve, ez az adat is kell.
Aztán majd a fixmeup megmondja, hogy milyen áttétel-kombinációkkal próbálkozhatsz.
(Egy láncfeszítõ viszont azt is kompenzálni tudja, ha nyúlni kezd a lánc...)

vendég_Sugárfertõzött Oposszum_*

vendég_Sugárfertõzött Oposszum_*
  • vendég
Khm, a témához csak annyit, hogy féllánczemet házilag is lehet csinálni, de nem sok értelme van. Próbáljátok ki, egy függõleges papucsú vázba single-speed módon berakni egy kilences fogsorra egy kilences láncot. Beállítod, mondjuk úgy, hogy a legnagyobb tányéron lesz hátul (elöl természetesen fix, egy tányért használsz, tehát errõl nem is írnék). Valószínûleg lötyögni fog, szedsz ki belöle, de feszülni fog (annyira h. tekerni sem lehet), majd ilyen állapotban beleraksz egy FÉLSZEMET és ismét annyira fog lötyögni, hogy le fog esni...
Másik. Visszaállítod olyan állapotra, hogy a legnagyobbon feszüljön, de most egyyel kisseb tényérra rakod, mondván oda pont jó lesz, de nem! Azon ismét annyira fog lötyögni, hogy leesik majd...és hiába veszel ki egy fél szemet, ismét úgy fog feszülni...whoaaa...ez egy ördögi kör. Aláírom vannak vázak, amiknél néha pont kijön, meg egy új lánc esetén ha már kb. fél évet nyúztad fel fog menni SS-be is (mert pont annyit nyúlik, hogy ne feszüljön annyira), de általánosságban elmondható, hogy ha a sima lánc nem klappol, akkor félszemmel sem fog...:(...sajna, én is sokat szórakoztam ezzel, majd 1 hétvége alatt csináltam házilag 1 láncfeszítõt oszt szevasz...:afro:

zirp

zirp

vendég

• fórumtag
  • 67 hozzászólás

Arra mindig kiváncsi voltam, hogy hogy csináljátok ezt a félláncszemes dolgot.

szoval a fellancszem lenyege szerintem jol latszik a kepeken:

ilyen egy rendes lanc:

Feltöltött kép

ilyen a fellancszem (+ egy rendes lanc vege)

Feltöltött kép

a fellancszemmel fele olyan rovid darabot tudsz betoldani egy lancba, mint normal esetben...

mivel nekem nem sikerul ennel osszeszedetebben leirnom a dolgot, idemasolom mit is irt errol 2004 ben lor magus:

ez egy olyan lancszem amiben van egy lepcso.
a lancok kulso es belso lemezbol epulnek fel.
ezert van az, hogy egy lancszemnek ennek parosat nevezzuk.
ez a fellancszem pedig elindul kulso lemezkent majd pedig belsokent vegzodik.
igy az azonos kinezetu szemre vegzodo lancot is ossze lehet kacsolni de csak fele akkora hossz novekedessel.
(a lanc osztasa 25.4mm fellancszemnel ez mar csak 12.7mm)
amivel mar eleg jol lehet allitani a lanchosszt.
mivel ez a meret felezodik.
ugye ket iranyban fut a lanc (fent/lent, oda/vissza =>6.3mm)
a ~6mm tengelyhosszvaltozas pedig elenyeszo egy ilyen osztasu lancnal.

sajnos, a fenti esetben ugy latszik megis szamit 6 mm :-(
2StUpId2ShIfT

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Arra mindig kiváncsi voltam, hogy hogy csináljátok ezt a félláncszemes dolgot.

A sebesség mindent megold.

zirp

zirp

vendég

• fórumtag
  • 67 hozzászólás
nem egyszeru kerdes...
attol tartok, ha a fellancszem sem segit, akkor baj van.
mivel egy fellancszem ranezesre ugye egy fognak felel meg :-)
ezert akarhogy is valtogatod az atteteleket, ugyan oda jutsz majd...

van egy progi, FixMeUp a neve, hasonlo problemak eseten segit,
probald ki esetleg

vagy kereshetsz kicsit megnyult/megkopott lancot, de az ugye tovabb fog nyulni/kopni...

van meg egy lehetoseg, bar elsore eleg brutalisnak tunik:

Feltöltött kép

kicsit lereszelsz a tengelybol (jobb es baloldalon is!!!)

ha kicsit izlelgeted a dolgot, szerintem raszanod magad...

(marad meg a lancfeszito, ami szerintem szivas, vagy a papucscsere, ami meg nem olcso, es igazabol csak acelvaznal mukodik...)
2StUpId2ShIfT

yola

yola

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.555 hozzászólás
Asszem ide is beírom inkább idetartozik:
egy kis segítségre lenne szükségem!
nem jön ki a lánchosszúság.
elõl 44-es tányér hátul 16-os fogsor. Próbálkoztam fél láncszemmel is, de akkor nagyon laza volt, anélkül nagyon feszes a lánc. Melyik méreten kell változtatnom?

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.374 hozzászólás

Mennyibe kerül egy ilyen papucs átalakítás?

13 volt tokkal-vonóval.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Ok, köszönöm.

A sebesség mindent megold.