Köszi!
nekem szervízben 8E forintot mondtak szervízdíjra+alkatrészköltség, ha valami baja van....
J.
Mindig bele kell gondolni hogy miért is kér el ennyit a szerviz.
Én ha szétszedek egy villát, arra nekem rá kell készülnöm, ne zavarjanak, legyen tiszta a satupad, tehát a betévedő azonnali szervizeket ilyenkor nem lehet vállalni, ezért inkább zárás után szoktam ezeket megcsinálni.
Kell hozzájuk szerszám, olyan is ami esetleg semmi másra nem jó, tehát specifikus, lehet akár egy gyártó egyetlen modelljéhez. Ezek pénzbe kerülnek, nem kevésbe, ha úgy gyártatod le, vagy magad készíted el, akkor is, és a szerszám kopik is, tehát egyszer majd kell belőle új, ezek is költségként jelentkeznek.
Egy teleszkóp láb és egyéb alkatrészeinek a tisztításához elmegy általában 2-3 deci oldószer, dzsuvától függően akár több is, ez is pénz.
Friss tiszta géprongyból is fogy, precízebb csillapításoknál, levegős rendszernél papír törlő is szükséges, ez is pénz.
Hogy megérje dolgozni, minimum óránként 2 ezer ft munkadíjat kell számolni (van olyan szerviz itthon ahol ez 4-5 ezer ft!!!), csak a tisztításra rámegy kb másfél óra, akkor is ha már gyakorlott az ember.
Van kockázat vállalás, precíz szerelés folyamán is lehet hibát véteni, rengeteg a konstrukció hibás villa, a túlkönnyített alkatrész, modell évenként változhatnak alapvető felépítési egységek, a leggyakorlottabb szerelő is véthet hibát. "Aki dolgozik az hibázhat." És a villa előéletéről sem lehet mindig mindent tudni. Volt már rá példa hogy nekiálltam szerelni, majd 5 perc után hívtam az ügyfelet, hogy a villa utólag lett nem szakszerűen javítva, és én innentől nem vállalok felelősséget semmilyen téren, majd úgy döntöttünk hogy jobb ha elviszi és használja míg lehet, vagy míg meri. Mert a megbontás után valószínűleg már nem lehetett volna összerakni..
A teleszkópból a régi olajat a szabályoknak megfelelően veszélyes hulladék ként le kell adni.
Ha alkatrész kell hozzá, akkor mehet az akár több órás telefonálás, utána járás, alkatrészért járkálás, kompatibilitás vizsgálat, stb, ami veszett idő, ki sem lehet fizettetni az ügyféllel.
Összerakáshoz kenő anyagok szükségesek, amiből a legjobb minőségűeket érdemes csak használni, 100% full szintetikus teleszkópokhoz fejlesztett olajat, valamint teleszkóphoz való zsírt. Ezeket sem adják ingyen a nagykerben.
És nem is egy tiszta munka..
Ezért mi 8 ezer alatt nem szerelünk csillapításos teleszkópot. Olcsóbban nem éri meg elvállalni, minőséget pedig nem adjuk lejjebb.
Edited by lasali, 2014. September 10. - 23:00.