Jelentkezz be Regisztrálj
Maratonok
Írta 2012. augusztus 21. - 14:24
Írta 2012. július 13. - 19:48
Eurosport összefoglaló: Sellaronda Hero 2012 Eurosport összefoglaló - YouTube
Írta 2012. július 01. - 06:35
Írta 2012. június 05. - 15:31
Az nem megoldás, hogy az emberek év elején befizetnek x összeget egy társulásnak, és a versenyek folyamán róluk készített képeket nagy felbontásban tölthetik le? Versenyenként (nekem legalábbis) elég lenne 2 kép: 1 a pályán, 1 a célban.
Szerintem fölösleges ezzel terhelni a versenyek költségvetését és a szervezést. Aki akar, fotózzon, aki akar vegye meg a képet, ha tetszik.
Azért ellene sem vagyok a dolognak, amíg nem szorítják ki adminisztratív eszközökkel a szabadúszó fotósokat.
Mondjuk ha ez benne lenne a nevezési díjban, azaz minden induló joggal várhatná el a szolgáltatást, akkor ahhoz komoly technika kellene. Gyorstüzelõ gép, sok 10 giga gyors háttértárral, gyorstüzelõ vaku giga aksival, legalább két fotós. Ez más kategória, mint hogy elmegyek a hobby kamerámmal fotózni, segít a haver; ha megtelik a kártya, ha nem gyõzi az AF, akkor így jártunk, ha sikerül, örülünk ...
Írta 2012. június 05. - 15:13
Én akkor vennék képeket (rendszeresen), ha azokat a pályán izgalmas, technikás részeken készítenék, s ezúton kellemesen emlékezem meg Sysspo képeirõl. (õt egyszer el is ütöttem, géppel együtt...) A megyek sisakban a dózerúton típusú fotó már unalmas.
Nem biztos, hogy ami a fotósnak érdekes, az a képen szereplõnek is:
Írta 2012. június 05. - 15:09
Én akkor vennék képeket (rendszeresen), ha azokat a pályán izgalmas, technikás részeken készítenék, s ezúton kellemesen emlékezem meg Sysspo képeirõl.
Itt van téma dögivel: Rallye Sudety 2011 Bike camera HD - YouTube
Race, no Rest!
Írta 2012. június 05. - 14:46
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás
Írta 2012. június 05. - 14:32
A mondandóm lényege csak annyi, hogy ne irigyeljük már a fotósokat, akik ebbõl szeretnének jól megélni. Ez nem szégyen.
Tiszta sor. Csak a ha nincs rá igény (ellopják/letöltik a képet, haver fotóz a kompakttal, nincs még plusz lóvé képeket venni, vagy egyszerûen csak spúr valaki), addig a feje tetejére is állhat a szolgáltató- esetünkben fotós.
Az nem megoldás, hogy az emberek év elején befizetnek x összeget egy társulásnak, és a versenyek folyamán róluk készített képeket nagy felbontásban tölthetik le? Versenyenként (nekem legalábbis) elég lenne 2 kép: 1 a pályán, 1 a célban.
Race, no Rest!
Írta 2012. június 05. - 14:12
Írta 2012. június 05. - 14:11
Dante alapvetõen 1et értünk, de azért ha tudsz olyan helyet ahova 230 K bruttóért vesznek fel takarítót, szóljál, annyiért én is megfogom a wc kefét . de érdekel 6 órás, monitornézegetés is annyiért
on
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
Írta 2012. június 05. - 14:07
Hosszútávon nyilván az mûködne, hogy egy cég (bizonyos kvalifikációs procedúra után) eseti megbízással alkalmazná a jelenlegi fotósokat, s cserében egy egységárazott, IT-háttérrel ellátott üzleti modellt üzemeltetne, de ehhez soktízmillió kell, s valós demonstrálása annak, hogy erre van igény.
Írta 2012. június 05. - 13:52
OFF Annyira tudtam, hogy most a keveset keresõk kezdenek hõzöngeni...s képzeljétek, én is rosszul, s rendszertelenül keresek, pedig 10 éve vagyok mérnök. Mindjárt rohamoznak a közalkalmozattak, egészségügyi dolgozók, s a tanárok - de ne adjátok be már, hogy ez normális. A budapesti átlagbér 230ezer Ft, de ebben mindenki, a villamos takarítók is benne vannak, meg a gyorséttermi dolgozók, egy jó fotós, elképzelhetõ, hogy többet szeretne. Az az érzésem, hogy ha valaki erre nem hajlandó, s szeretne egy elfogadható életszínvonalat, akkor azt a többség visszarángatja. Lehet Kela te vagy kissé eltévedve, ugyanis kb. 10 cég (fele állami) könyvelésére van betekintésem, s pontosan tudom, hol milyen pénzeket vesznek fel, ha gondolod, kérdezz, s privátban válaszolok.
Henger, a megnyugtatásodra közlöm, hogy ez késõbb sem lesz jobb, az élet nem igazságos, a mérnökök bérezése cégfüggõ, s nem tapasztalat-alapú, én is dolgoztam már 600e bruttóért, meg 200e bruttóért, így, ebben a sorrendben.
A mondandóm lényege csak annyi, hogy ne irigyeljük már a fotósokat, akik ebbõl szeretnének jól megélni. Ez nem szégyen.
Pont belenyúltál, mert nekem is van rálátásom arra, hogy mennyit lehetett mérnökként keresni a válság elõtt, és utána, meg ugyanúgy belelátok a közszférába is. A képek kapcsán meg kár nekem magyaráznod, aki megvette anno a syspoo-féle képeket is, meg a sportograf-nak is jattolt rendesen. A nevezési díjba meg bõven beleférne néhány kép is, de akkor valami kompromisszum kellene a rendezõk, a fotósok meg a versenyzõk között, az meg itthon nem dívik. Hozzáteszem nekem a mostani állapot teljesen megfelel, ahogy látom sokan fotóznak, a bringások száma meg nem nõ ennyivel, szal a vásárlóknak ez hosszabb távon kedvezõ lesz. Egyszerû közgazdaságtan. Mellesleg nem hiszem, hogy a 8000 forint reális, nem is állítottam ezt, de azért fotósonként 150 ezer forintot azért soknak tartanám az általad vázolt magyar átlagkereset mellett, de nekem mindegy is, majd a piac eldönti ezt a kérdést.
Az irigység meg nagyon messze áll tõlem.
Írta 2012. június 05. - 13:30
Henger, a megnyugtatásodra közlöm, hogy ez késõbb sem lesz jobb, az élet nem igazságos, a mérnökök bérezése cégfüggõ, s nem tapasztalat-alapú, én is dolgoztam már 600e bruttóért, meg 200e bruttóért, így, ebben a sorrendben.
Írta 2012. június 05. - 12:56
Ha meg nem tudok belõle 200-250ezret hazavinni, hát elmehet mindenki a p***ba és elmegyek zabot hegyezni egy kormányhivatalba, ahol a képernyõkímélõt bámulom napi 6 órában a kávészünetek között, vagy beülök egy multihoz a duplájáért.
OFF: Nagyon el vagy tévedve, hogy mennyit lehet keresni a képernyõkímélõ bámulásával. Akiknek csupán ebbõl áll a munkájuk nem keresnek 2 kilót, nemhogy többet. Másokat bírálsz, hogy el vannak tévedve a magyar valósággal kapcsolatban, meg Abszurdisztánozol, de te is csak egy szemszögbõl látod a dolgokat.
Írta 2012. június 05. - 12:48
2006 © Bringabanda - Lapierre Fatransky MTB Maraton
Fatranský maratón 58km 2012 (Lapierre, Intersport, Festina) - YouTube
Remélem, jövõre is részt vehetek rajta, nagyobb magyar csapattal.
OFF
Dante írtad: "Ha meg nem tudok belõle 200-250ezret hazavinni, hát elmehet mindenki a p***ba és elmegyek zabot hegyezni egy kormányhivatalba,..."
Nem tart vissza senki. Én is szeretnék sok pénzt keresni, de kezdõ mérnökként (vö.: elmegyek profi fotósnak, tehát nincs kiépített brand) jó ha azt bruttóban megkapom.
Race, no Rest!
Írta 2012. június 05. - 11:48
nem beszélve arról, hogy igényes fotós RAW-ban fotóz, azt photoshopban konvertálni kell JPG-be, a szükséges módosításokkal. ez fotónként simán lehet 5-10 perc is. szóval nem csak annyiból áll a fotós dolga, hogy lazán kattingat a pálya szélén, az utómunka órákat vesz igénybe.
OFF Ez evidencia, de lehet a jóhoz vagyok hozzászokva. Persze ezt úgy csinálnám, hogy a preview-t még nem fejteném ki JPG-be, csak a fix megrendeléseket.
Írta 2012. június 05. - 11:09
Nem akarlak megbántani, de fordítva ülsz a bilin... Miért nem? Te mibõl veszel kenyeret? Mert ugye nem esküvõn kell meggazdagodni, nem is legénybúcsún, de nem is versenyen? Megélés a cél, nem a meggazdagodás.
Lássuk csak, mondjuk profi fotósnak állok. Van kezdõ beruházásom, ami mondjuk 1M, plusz évi 500e ráfordítás, alsó hangon. Mondjuk azt, hogy a technológiai ráfordítás 60-70e havonta. Minden hétvégén fotózok, lehetõleg mindkét nap. A hét elsõ felében (3 nap) a képeket menedzselem, s mondjuk Cs-P a hétvége. Fix költségem továbbá havi 25e tárhely, havi 25e IT, havai 50e benzin, 25 könyvelés, 25 IT amortizáció. Szeretnék 200-250ezret hazavinni, ez bruttó, járulékokkal 500-550ezer Ft. Ugye egyértelmû, hogy havonta 700-800e Ft-ot kell megtermelni, hogy ebbõl meg lehessen tisztességesen élni. Igen, mert ebben az országban a bevétel cirka 30 % a profit, ezt mindenki hajlamos elfelejteni...
Kimegyek a helyszínre, s rögtön felmarkolok 50e-t mondjuk a szervezõktõl a marketing fotókért. Csinálok az átlag 600 indulóról 1800 képet (mondjuk 3 db/fõ), s képenként 500 Ft-ot kérek, de csoportos kedvezménnyel, tehát max 1000 Ft. Abszurdisztánban ezt megveszi mondjuk 60 induló, az 60e Ft. Ha mindkét hétvégém bejövõs, akkor a 700-800e ki is jöhet egy hónapban, de ez persze borzasztóan optimista. Ennyien sohasem vesznek fotót, s a szervezõk is tojnak bele. Szóval anyagi csõd, de a fórumokon meg megy a picsogás, hogy "legyen 100 Ft a kép ára".
Ha meg nem tudok belõle 200-250ezret hazavinni, hát elmehet mindenki a p***ba és elmegyek zabot hegyezni egy kormányhivatalba, ahol a képernyõkímélõt bámulom napi 6 órában a kávészünetek között, vagy beülök egy multihoz a duplájáért.
nem beszélve arról, hogy igényes fotós RAW-ban fotóz, azt photoshopban konvertálni kell JPG-be, a szükséges módosításokkal. ez fotónként simán lehet 5-10 perc is. szóval nem csak annyiból áll a fotós dolga, hogy lazán kattingat a pálya szélén, az utómunka órákat vesz igénybe.
Írta 2012. június 05. - 10:55
..de azért azt se felejtsük el, hogy nem egy maraton alatt kell behozni a cucc árát és meggazdagodni.
Nem akarlak megbántani, de fordítva ülsz a bilin... Miért nem? Te mibõl veszel kenyeret? Mert ugye nem esküvõn kell meggazdagodni, nem is legénybúcsún, de nem is versenyen? Megélés a cél, nem a meggazdagodás.
Lássuk csak, mondjuk profi fotósnak állok. Van kezdõ beruházásom, ami mondjuk 1M, plusz évi 500e ráfordítás, alsó hangon. Mondjuk azt, hogy a technológiai ráfordítás 60-70e havonta. Minden hétvégén fotózok, lehetõleg mindkét nap. A hét elsõ felében (3 nap) a képeket menedzselem, s mondjuk Cs-P a hétvége. Fix költségem továbbá havi 25e tárhely, havi 25e IT, havai 50e benzin, 25 könyvelés, 25 IT amortizáció. Szeretnék 200-250ezret hazavinni, ez bruttó, járulékokkal 500-550ezer Ft. Ugye egyértelmû, hogy havonta 700-800e Ft-ot kell megtermelni, hogy ebbõl meg lehessen tisztességesen élni. Igen, mert ebben az országban a bevétel cirka 30 % a profit, ezt mindenki hajlamos elfelejteni...
Kimegyek a helyszínre, s rögtön felmarkolok 50e-t mondjuk a szervezõktõl a marketing fotókért. Csinálok az átlag 600 indulóról 1800 képet (mondjuk 3 db/fõ), s képenként 500 Ft-ot kérek, de csoportos kedvezménnyel, tehát max 1000 Ft. Abszurdisztánban ezt megveszi mondjuk 60 induló, az 60e Ft. Ha mindkét hétvégém bejövõs, akkor a 700-800e ki is jöhet egy hónapban, de ez persze borzasztóan optimista. Ennyien sohasem vesznek fotót, s a szervezõk is tojnak bele. Szóval anyagi csõd, de a fórumokon meg megy a picsogás, hogy "legyen 100 Ft a kép ára".
Írta 2012. június 05. - 06:42
Ébresztõ.
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!
Írta 2012. június 04. - 23:35
jól beszélsz!
..de azért azt se felejtsük el, hogy nem egy maraton alatt kell behozni a cucc árát és meggazdagodni. És a kereslet -kínálat arányt, valamint a hozzáadott marketing értéket is figyelembe kell venni. Szóval lehetne errõl is napokat beszélni, a lényeg, hogy mindenki örül ha viszonylag jó áron tud venni magáról versenyfotót.
járt valaki hasonló módon a pályafotó-nutrixxionos képpel mint én?