Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Hírek a nagyvilágból

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
5267 hozzászólás a témában

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8.694 hozzászólás
hozé: köszi az ötöst, ez az idei elsõ, remélem évvégére is át tudom menteni ezt a jó formát ;-)

Igazából ezt akartam mondani, csak nem sikerült megfogalmaznom:
Itthon: Kornai: Magyarország nem demokrácia, hanem autokrácia - HVG.hu

"Milyen állat, aki bennem él?
Aki helyettem élvez, helyettem fél
Aki helyettem fázik, ha hideg a tél"

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás
A hitelminõsítõk elsõsorban a stabilitás alapján minõsítenek. Szarnak pl. arra, hogy van-e sajtószabadság, meg demokrácia.
Ahol stabil a rendszer, kiszámítható, ott kisebb a kockázat. Mindegy, hogy az emberek hogy élnek.
Ha valamit kockázatosnak ítélnek, mert a tények helyett a vágyak mozgatják, akkor leminõsítenek.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
Próbálom elhesegetni a gondolatot, de mindig csak az ugrik be, hogy egy ilyen minõsítés kizárólag zsebek megtömésérõl szól.

Egy kis állampapírbiznisz, egy kis valutabiznisz, egy kis piac..

De ugye nem így van...?

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás
LCS,
A minõsítõkre haragudni olyan, mintha a meteorológusokra haragudnál az idõjárás miatt. :)

(A pénzügyi befektetõk meg nyilván azért hallgatnak rájuk, mert nem szoktak AKKORA nagy marhaságot beszélni. Persze tudom, ha máshonnan nem, a MÁTRIX óta, hogy a jóslatok befolyásolják a jövõt, ezért veszélyes dolgok.)

burce kollegának meg a higgat magyarázatáért beírtam egy ötöst.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

legszebbcsavo

legszebbcsavo

bentlakó

• fórumtag
  • 5.125 hozzászólás
Dejó, hogy van egy Jorcink! Az alapgondolataim nekem is ezek, csakhát õ jobban ír (költ) pl egy recerugós támpöcökrõl is, mint bárki :)

Én annyival finomítanám, hogy a "luxusra" legtöbbet költõ államokban elég lenne úgy 30 %-kal szerényebben nyomni a "jár nekem" témát. Már az is hatalmas eredmény lenne. Úgy gondolom, ha mindenki, minden szinten (!) egy kicsit visszavesz a már korábban is említett extra profit hajszolásából, illetve vásárlói szinten a mértéktelen önjutalmazásból, akkor mûködhetne a rendszer.
És akkor nem lett volna a 2008-as válság sem a túlzott hitelkibocsátás miatt többek között.

De megpróbálok aktuális lenni és alkalmazkodni a jelenlegi kormányhoz, ezért kicsit üldöznék démonokat: neem, most nem a multikat, hanem pl mi lenne ha a különbözõ minõsítõ intézeteket küldenénk a rákba? :)
Én a zorbán helyében most létrehoznék egy minõsítõ intézet minõsítõ céget. ez a cég azt mondaná, hogy kockázatos a külföldi minõsítõkre hallgatni és menjen mindenki dolgozni, a minõsítõk meg a halál fa**ára.
Nehogymár azért, mert valami nyakkendõs pöcs mond valamit kedden, ezért én csütörtökön 10 ropival többet fizetek havi törlesztésbe.

Ez normális? Ki a tököm ez a sok minõsítõ? Mi végre vannak õk? Hasznuk van, vagy csak a zsinórt rángatják?

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
Index - Külföld - Izrael ujja a ravaszon

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás

...Vicces lenne összefutni pár év múlva egy közgazdasági kerekasztal beszélgetésen. :)

összehozhatunk egyszer egy beszélgetést kötetlen témában :)
szívesen meghallgatnám a véleményed élõben is

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
Alapvetõen hedonisták vagyunk. A jelenlegi rendszer fenntartásához valóban erre is van szükség. Ha nem fogyasztunk (lehetõleg növekvõ ütemben), összedõl az egész. A jólét fenntartásához pedig a jelenlegi rendszerre. Ha odamennél vkihez a pirosnál, hogy hé, öreg, holnaptól tedd le az autód, add el a full HD tv-det, mondd le a szélessávú netet, a laptopod, a mobil elõfizetésed, és havonta legfeljebb 80k-t költs bármire is, és mindezekért cserébe fél hektárnyival több termõföld lesz 100 év múlva, akkor tutira aszongya, hogy húzz a vérbe zöld buzeráns, nincs apróm. Jóléti társadalomba születtünk, és ezt nem tudjuk levetkõzni. A dolgok járnak nekünk. Mert csak. Mert azok azért vannak, hogy nekünk legyenek. Pedig ugye nem. A többséget a kézzelfogható közeljövõ sem érdekli, lásd a fogyasztási hitelek jelentõs karácsonyi emelkedését, nemhogy a távolabbi. A jövõ homályos, bármi lehet - mondják - meg még messze is van, az nem a mi gondunk, azt majd megoldják mások, majd akkor, ha itt lesz az ideje, engem csak hagyjatok tv-zni, autózni, wellness-ezni, és akkor minden rendben lesz, minden rendben van. Kicsit elkanyarodtam a közgazdaságtantól, sorry. :)

Esõ a sivatagban. :) Index - Tudomány - Esõt fakasztottak a sivatagban

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Ha mindenki tisztában van azzal, hogy a gazdasági növekedésnek léteznek fizikai határai, akkor miért sulykolják az emberek fejébe, hogy erre van szükség? A jelenlegi technológiával éppen a jövõnket éljük fel.
Nehezen tudom elképzelni (de talán jobb ha úgy fogalmazok, hogy nem hiszek benne), hogy létezik olyan, ember által végzett szabályozási módszer, amely képes lenne ennek az önpusztító folyamatnak a leállítására. Elméletileg igen, de az emberek jelenlegi beidegzõdése miatt ezt nem lehet a gyakorlatba átültetni.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás

Akkor hova mutat? :)
Tudom, egy harmadik út irányába, csak nem tudjuk, hogy mi az.
Egyébként hiszem, hogy a jelenlegi rendszer is mûködõképes lenne megfelelõ játékszabályokkal és ezeknek a szabályoknak a betartatásával, csak ez jelenleg lehetetlen.
Nem is a rendszerekkel van baj igazából, hanem az emberekkel.

A jelenlegi rendszer mûködõképességének feltétele a kisebb vagy nagyobb arányú növekedés. A gazdasági rendszernek, önmagában megvan az a tulajdonsága, hogy kvázi a végtelenbe tud tágulni, nincsenek korlátai, vagy ha vannak, azokról úgy véljük messze vannak még. De ez a gazdasági rendszer itt mûködik, egy nagyobb egész részeként, amit ökológiai rendszernek is nevezhetünk. Ennek azonban meglehetõsen markáns határai vannak. Elektronikus pénzt bármennyit kibocsáthatunk, de virtuális termõföldet, levegõt, vizet, fosszilis energiahordozót már valamivel macerásabb összedobni. Ezen nagyobb rendszer teljesítõképességének határait már jó pár éve elértük, átléptük, ugye közismert tény, hogy e téren is hitelbõl élünk, a Föld éves erõforrásait 3/4 év alatt feléljük, a többi IOU cetire kerül. Itt pedig van némi ellentmondás az ökonómiai és ökológiai lehetõségek, igények terén. Ökológiai szempontból nemhogy növelni, de csökkenteni kellene a fogyasztást, termelést, felhasználást, de ugye ez a gazdaság motorja. Emiatt vélem úgy, hogy a jelenlegi rendszer szabályozásával és ezen szabályok betartatásával csökkenthetõk ugyan a problémák, de ettõl még nem lesz fenntartható, mert az alapelveivel lett gond mára.
Milyen szakirányon végzel/végeztél egyébként? Andris esetében vmi menedzser rémlik. Vicces lenne összefutni pár év múlva egy közgazdasági kerekasztal beszélgetésen. :)

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Mélységesen egyetértek Burce kollégával....ámen

Nekem az asszony szemellenzõs Fideszes....felvetettem neki ezt a médiatörvénynek nevezett eszetlen támadást az alapvetõ jogaint ellen, annyit mondott h nem vitatkozik mert fölösleges.....

De ezt a szemellenzõs dolgot abszolute nem értem, hogy lehet olyan vezetõ csoport pártját fogni ami még a szar alá is beássa az országot...

Tévedés ne essék, a másik oldalról is hasonló véleménnyel vagyok, nem vagyok sem jobb sem bal oldali, magyar vagyok, aki szeretne majd ebben az országban élni, nem tul magas szinvonalon, csak gondtalanul, de azt hiszem ez hiú ábránd a részemrõl...

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Ma Magyarországon melyik párt képvisel baloldali eszméket?Egyáltalán akár 20 évre visszamenõleg melyik képviselt?Az,hogy magát annak nevezi,de nagyon nem az,az nem ér:-)A szélsõbal pláne nem.
A FIDESZ sokáig fasiszta volt,most meg balos lett?:-)

A fidesz balos 94-98 óta, egyszerû átrendezõdés volt akkor. Jelenleg próbálnak néppárt lenni, de az nehezen megy. Az meg, hogy ki mit mond magáról, más kérdés. Nem érdeke senkinek hogy kiderüljön az igazság.

Ha belátjuk, hogy a folyamatos bõvülésre épülõ jelenlegi gazdasági rendszer nem tartható fenn hosszútávon, az még nem feltétlenül mutat a - kvázi másik végletként is felfogható - kommunizmus irányába, amely ehelyütt nem társadalmi, hanem gazdasági értelemben olvasandó.

Akkor hova mutat? :)
Tudom, egy harmadik út irányába, csak nem tudjuk, hogy mi az.
Egyébként hiszem, hogy a jelenlegi rendszer is mûködõképes lenne megfelelõ játékszabályokkal és ezeknek a szabályoknak a betartatásával, csak ez jelenleg lehetetlen.
Nem is a rendszerekkel van baj igazából, hanem az emberekkel.

A sebesség mindent megold.

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8.694 hozzászólás

Nincs abban semmi gond,legfeljebb szokatlan az elmúlt évek után,hogy végre nem hajbókoló gyarmatként viselkedik az ország.A Franciákat se érdekelte senki véleménye,kirakták a bûnözõket,az Olaszok is magasról tettek mások véleményére,õk is kipaterolták a "vendégmunkásokat", a szlovákok is lexarták ki mit mond,lett nyelvtörvényük és még lehetne sorolni.Nekünk sem kell mindig térdre borulni mások elõtt.

Igen, nagyon jó, hogy kiállunk az érdekeink mellett (akár mondhatjuk azt is, hogy végre).
De nekem nem érdekem, hogy a munkaadóm kivonuljon ebbõl az országból. Valószínûleg a "reklamáló" levelet aláíró több cég több ezer (!) munkavállalójának sem. Lehet keménykedni, nagyon sok mindent meg lehet tenni a "gonosz multik" ellen, de azt is nézd meg, hogy hány gyárban vannak a munkagépek a földhöz hegesztve, és hányban pedig csavarozva. Lehet ráncigálni az oroszlán bajszát, de amíg nem mondod meg nekem, hogy ha nem õk, akkor kik fognak engem foglalkoztatni, akkor én errõl lebeszélnélek.
Holott szeretnék egy szép, rózsaszín, békés világban élni, nekem az sem érdekem, hogy egyetlen egy párt tagjaiból álló testület mondja meg azt, hogy mi az, ami bekerülhet a híradóba és mi az, ami nem.
Egész egyszerûen nonszensz helyzetrõl beszélünk (hogyan nõhetnek a minimálbért keresõk adóterhei és miért csökkennek drasztikus mértékben a magasan az átlag felett keresõk terhei, miközben "válságban" az ország?), te pedig jössz és magyarázod, hogy minden nagyon jól van.
Hidd el, hogy nem azért röhög rajtunk és mutogat ránk az összes többi európai ország, mert összebeszéltek, hanem mert ezek az intézkedések példátlanok, értelmetlenek, demokrácia ellenesek.
És még nem említettem, hogy hányszor kerültek ellentmondásba a saját maguk által készített és aláírt nyomtatványokkal.

"Milyen állat, aki bennem él?
Aki helyettem élvez, helyettem fél
Aki helyettem fázik, ha hideg a tél"

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Lesz itt világméretû Norbi Update.
Sajnos akinek eddig is az volt, azoknak még rosszabb lesz, a fejlett országok továbbra is tesznek rá, hogy egyenlõtlenül van elosztva a kaja.
Rendezhetnek akárhány konferenciát, talpalhat akármilyen világsztár, lassan már tényleg csak egy kósza meteoritban, vagy a jégkorszakban lehet bízni (hogy "rendet" tegyen).

Az ezzel kapcsolatos hír is érdekes: Index - Külföld - Az ENSZ szerint lárvákat kéne ennünk

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
Ez mondjuk elég aggasztó: Index - Gazdaság - Világcsúcson az élelmiszerárak
Ez meg simán szarul hangzik: http://www.origo.hu/...ges-ev-all.html

Rebell-78

Rebell-78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.977 hozzászólás

Mit gondolnak, amikor kiadnak egy hivatalos fordítást, akkor nem fogja senki észrevenni, hogy nem egyezik
a magyarral?

Nekem errõl az egész vesszõfutásról csak az jut eszembe, hogy aki igazán erõs,
az nem akarja magát tévedhetetlennek, legyõzhetetlennek mutatni.
Az képes azt mondani, hogy "bocsánat, tévedtem".

A német TV-ben "mesélték" a kb. 200 oldalas kritikus irat átvételét és olvasását.

A Duna TV-ben elmesélék a hiányos átadást :)

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
Már írtam, melyik. Had ne soroljam fel az utóbbi fél év, a világon mindenhol másutt a bal oldalra jellemzõ intézkedéseit.

Agria

Agria

vendég

• fórumtag
  • 142 hozzászólás
Ma Magyarországon melyik párt képvisel baloldali eszméket?Egyáltalán akár 20 évre visszamenõleg melyik képviselt?Az,hogy magát annak nevezi,de nagyon nem az,az nem ér:-)A szélsõbal pláne nem.
A FIDESZ sokáig fasiszta volt,most meg balos lett?:-)

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
Ez alapján igen, a többi meg nyilván a nagy baloldali összefogás intrikája. Egyébként ma Magyarországon a baloldali eszméket épp a FIDESZ vallja magáénak a jelek szerint. Tudtad te ezt? :)

Agria

Agria

vendég

• fórumtag
  • 142 hozzászólás
Igen,leállították,miután kitakarítottak.
Ez alapján csak a szocik testvérpártja kritizál,a másik oldal nem:
MNO Magyar Nemzet Online
meg úgy általában a baloldali pártok,médiál,akik vagy tudnak magyarul,mert a kritika jóval régebbi mint,hogy elolvashatták a fordítást,vagy az itteni testvérpárt tájékoztatta õket úgy ahogy az éppen szája íze szerint tetszett.