Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Hírek a nagyvilágból

- - - - -

• Please log in to reply
5267 replies to this topic

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts
Mindez szép és nemes, mint elgondolás, de meglehetõsen kontra produktív, mivel meglehetõsen szoros gazdasági kapcsolatokat ápolunk például Németországgal, ami elsõsorban nekünk jó. Természetesen nem kell leborulni mások elõtt, de ez nem a honfoglaló, hanem egy globális gazdasági rendszer, amiben úgy alapvetõen nem sok ütõkártyát kaptunk.

A franciákat (úgy globále, bár nem tudom, hogy a francia közvéleményt, vagy a kormányt, esetleg Sárközyt érted alatt) érdekelte a kitoloncolás. Amikor elkezdték, esni is kezdett a népszerûségük. Emellett rájuk pirított az EB, gyorsba' le is állították az intézkedést, amíg átgondolják.

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

Agria

Agria

vendég

• fórumtag
  • 142 posts
Nincs abban semmi gond,legfeljebb szokatlan az elmúlt évek után,hogy végre nem hajbókoló gyarmatként viselkedik az ország.A Franciákat se érdekelte senki véleménye,kirakták a bûnözõket,az Olaszok is magasról tettek mások véleményére,õk is kipaterolták a "vendégmunkásokat", a szlovákok is lexarták ki mit mond,lett nyelvtörvényük és még lehetne sorolni.Nekünk sem kell mindig térdre borulni mások elõtt.

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts

Semmi konkrét, csak a gondolatmeneted folytattam.

Ha belátjuk, hogy a folyamatos bõvülésre épülõ jelenlegi gazdasági rendszer nem tartható fenn hosszútávon, az még nem feltétlenül mutat a - kvázi másik végletként is felfogható - kommunizmus irányába, amely ehelyütt nem társadalmi, hanem gazdasági értelemben olvasandó.

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
Mit gondolnak, amikor kiadnak egy hivatalos fordítást, akkor nem fogja senki észrevenni, hogy nem egyezik
a magyarral?

Nekem errõl az egész vesszõfutásról csak az jut eszembe, hogy aki igazán erõs,
az nem akarja magát tévedhetetlennek, legyõzhetetlennek mutatni.
Az képes azt mondani, hogy "bocsánat, tévedtem".

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

újra?
valaki eljutott?

Elméletben jutunk el oda.

Milyen ötletei vannak, kolléga? :)

Semmi konkrét, csak a gondolatmeneted folytattam.

A sebesség mindent megold.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
Több paragrafus hiányzik a médiatörvény angol fordításból

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8,694 posts

"Felszólítjuk a miniszterelnököt, hogy diktatórikus törekvéseit szüntesse be!
Hisszük, hogy a sajtószabadság olyan érték, amelyet minden józan értékrendû politikus és közszereplõ alapvetõnek tart, és elfogadhatatlannak tartja a visszatérést a végrehajtó hatalom által közvetlenül irányított sajtó korába."

Fidesz 2003 okt 21

Aki nem hiszi, járjon utána!
- fidesz.hu » » medgyessy, ha beszntetn diktatrikus trekvseit -

"Milyen állat, aki bennem él?
Aki helyettem élvez, helyettem fél
Aki helyettem fázik, ha hideg a tél"

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts
"Felszólítjuk a miniszterelnököt, hogy diktatórikus törekvéseit szüntesse be!
Hisszük, hogy a sajtószabadság olyan érték, amelyet minden józan értékrendû politikus és közszereplõ alapvetõnek tart, és elfogadhatatlannak tartja a visszatérést a végrehajtó hatalom által közvetlenül irányított sajtó korába."

Fidesz 2003 okt 21

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts
újra?
valaki eljutott?

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts

A végén újra eljutunk a kommunizmusig. :)

Milyen ötletei vannak, kolléga? :)

pézsé

pézsé

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,333 posts
találgatják mi lesz a gazdasági fellendülés viktor módra..
Orbn Viktor szerint versenykpesebbek lesznk, mint Kna
Boon-on olvastam egy hírt, miszerint zsolcára igértek egy kínai kukoricamûanyagot ontó gyárat 800 új munkahellyel 3 éve. azóta is semmi.
pár okos meg azon filózik h befagyasztja a frankot az euróhoz. pont mikor egész jó a pozíciója vele szemben :D
A gazd válságnak vége, a termelés megy, a fogyasztást meg kiviszi a frank meg a sok hitel. A betolt, és alacsonyabb törlesztõk türelmi ideje meg elkezdett lejárni, május környékén meg pukkan. Alapkezelõ nincs, a nyugdíjbiztosítók felvették a kesztyût, a lecke meg fel van adva.

jól megkérdezem a történész ismerõst miben volt hasonló a szocializmus kezdetén az magyarság lelki állapota.
A fortepan gyûjteményben kotorászva nagy fellendülés volt z elején. Mindenkinek jól ment, csilivili volt minden.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

A gazdasági rendszer úgy alapjaiban és elveiben el van cseszve, és mintha senki sem tudná, mitõl és hogyan mûködik, csak azt, hogy ebbõl neki mikor és hogyan lehet lecsípni. A közgazdászok okosan felállítanak mindenféle modelleket, amik egészen addig mûködnek, amíg nem kell õket használni, vagy amíg azon kívül a 3-4 tényezõn kívül, amikkel dolgoznak, be nem kapcsoljuk a maradék 92-t. A baj az, hogy sokan tudják, hogy ez így nem mûködhet, de senki sem tudja, hogy hogy lehetne mégis. Akik változtatnának rajta, azoknak nincs lehetõségük, akiknek meg lehetõségük van, azok nem szeretnének ezen változtatni. Szentem készítsük a babkonzervet és a sörétet, tök szájberpánkos lesz. :)

A végén újra eljutunk a kommunizmusig. :)

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts
A gazdasági rendszer úgy alapjaiban és elveiben el van cseszve, és mintha senki sem tudná, mitõl és hogyan mûködik, csak azt, hogy ebbõl neki mikor és hogyan lehet lecsípni. A közgazdászok okosan felállítanak mindenféle modelleket, amik egészen addig mûködnek, amíg nem kell õket használni, vagy amíg azon kívül a 3-4 tényezõn kívül, amikkel dolgoznak, be nem kapcsoljuk a maradék 92-t. A baj az, hogy sokan tudják, hogy ez így nem mûködhet, de senki sem tudja, hogy hogy lehetne mégis. Akik változtatnának rajta, azoknak nincs lehetõségük, akiknek meg lehetõségük van, azok nem szeretnének ezen változtatni. Szentem készítsük a babkonzervet és a sörétet, tök szájberpánkos lesz. :)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Akkor minden normális cég extraprofitot termel.
Mert különben egyszerûbb lenne berakni a pénzt a bankba.

Ha mindenki berakná a pénzét a bankba, akkor nem lenne kamat, mert nem lenne hova kihelyezni a bankoknak a pénzt, tehát érdemesebb lenne "termelni".
A profit leegyszerûsítve olyan, mint a szinuszgörbe. Belépnek a piacra, nõ a profit, aztán egyre többen lépnek be, mert itt extraprofit van és szép lassan visszatér a normál szintjére és átmegy negatívba (ha vannak kilépési korlátok és azok mindig vannak), aztán amikor sokan lépnek ki újra emelkedik és beáll a normál szintre szép lassan vagy megszûnik az egész iparág. Kb így kéne szabályoznia magát a piacnak.

A Jóisten mentsen meg minket attól, hogy -bármelyik- kormány be akarjon avatkozni.
A piac mûködésének egyik alapfeltétele, hogy minden szereplõ azonos mértékkel rendelkezzen
információval. Ez a kormány feladata. Egységes feltételeket teremteni.

A kormányok a nagy liberális usában is elkezdtek már beavatkozni 1xx évvel ezelõtt, mert az önszabályozás nem mûködik és az a trend, hogy még több szabályozás kell, mutatja ezt a jelenlegi válság is. A beavatkozás által lesz mindenkinek egyenlõ feltétele.
Az ár hordozza az összes információt, elméletben (gyakorlatban persze nem, mert a piac többnyire nem mûködik rendesen).

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
Tudod Andriska, az az én bajom, hogy én sokmindenre emlékszem.

Normál és extra. A normál kb annyi, mintha az összes tõkét beraknák a bankba és kamatozna, afölött extra. Aztán ez csak elméletben van így, mert a piac folyamatosan változik. Azért mondtam, hogy ha tartósan így van akkor be kell avatkozni valahogy, mert valami nem mûködik jól. A vonal természetesen szubjektív, de meg kell húzni.

Akkor minden normális cég extraprofitot termel.
Mert különben egyszerûbb lenne berakni a pénzt a bankba.
Ha viszont mindenki extraprofitot termel, akkor miért hívjuk "extrának"?

A Jóisten mentsen meg minket attól, hogy -bármelyik- kormány be akarjon avatkozni.
A piac mûködésének egyik alapfeltétele, hogy minden szereplõ azonos mértékkel rendelkezzen
információval. Ez a kormány feladata. Egységes feltételeket teremteni.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts

A benzin ára nem a MOL miatt magas.
Emlékszik még erre valaki, vagy ez csak ellenzékbõl volt fontos?
Jani, ki dönti el, hol a normál haszon és az extra haszon közti vonal?

ú, de átb_sztál, azt hittem, hogy ez friss hír!
de látom, hogy 2 éve ugatták csak ezt...

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
szép
Index - Tudomány - Saját dzsungele van a világ legnagyobb barlangjának

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

"rontják a versenyképességüket":
ha mondjuk különadót vetnek ki a T-Mobilra, Vodafonra, és a Telenorra, akkor az milyen versenyképességet ront?
Van egy üzleti terve minden nagy cégnek, ahová le vagyon írva, hogy a tulajdonos mit vár el az ügyvezetéstõl. Oda van irva, hogy x mill nyereség. Gondolod, hogy ezt most lecsökkentik? Még össze sem kell beszélniük, ha mindhárom ugyanazt csinálja, nem romlik a versenyképességük. Kicsi ez a piac ehhez.

Milyen piacról beszélünk, ott ahol egy olajfinomító van, és az a MOL-é? (amivel nem mondtam, hogy ez rossz vagy jó)
A benzin ára nem a MOL miatt magas.
Emlékszik még erre valaki, vagy ez csak ellenzékbõl volt fontos?
Jani, ki dönti el, hol a normál haszon és az extra haszon közti vonal?

Igen, a mobilszolgáltató piac pont necces ebbõl a szempontból. Mondjuk azért ez elég koncentrált piac és bármennyire is versenyeznek egymással mégsem mûködik a piac rendesen, tehát szabályozni kell õket, nyomni le az áraikat az adó helyett.

A tulajdonos és az ügyvezetés között elég durva alkuk és becsapások vannak egy nagy multinacionális vállalatnál. Nem úgy megy, hogy mondja a tulajdonos, hogy ez a szám és teljesítsd, sok az asszimetrikus információ.

Normál és extra. A normál kb annyi, mintha az összes tõkét beraknák a bankba és kamatozna, afölött extra. Aztán ez csak elméletben van így, mert a piac folyamatosan változik. Azért mondtam, hogy ha tartósan így van akkor be kell avatkozni valahogy, mert valami nem mûködik jól. A vonal természetesen szubjektív, de meg kell húzni.

pézsé

pézsé

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,333 posts
én úgy tudom jól jön a plusz 5 millió szavazó. :D volt valami "15 millió magyar országa." cikk.
pont máma olvastam h a szlovákiai 2 magyar párt között megy a balhé, mert viktor nem spanolt csak az egyikkel, amelyik nem került be a parlamentbe kint.
A teszkóba járnak vásárolni barcikára, bõven jobban megy nekik mint nekünk. Mit kezdenek az állampolgársággal? sztem lesz_rják.
Románia más helyzet. Tanulás miatt a fiataloknak pl nagy segítség, odakint eléggé szétkapták a magyar oktatást.
Angoloknál nagy feszkó volt a vendégmunkások haza témában, oszt kiderült milyen jók is, mert aljamunkát elvégeznek, nem mennek táppénzre, adóznak, kis szociális juttatást vesznek igénybe.

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts
kurva szarul hidegburkolok. :-D
is.
meg összeolvasok-leginkább tam- minden sz@rt

...
ha a zene bejött, ajánlom az ukulelés verziót is. :-)