márha van mibõl....aki már 2 éve egy jó kerékre gyûjtõget, és végre örül, hogy van $ az xtr-xc717-dt 2-1.5-2-nobby nic- re, ami 2 éve az álmai tárgyát képezi, akkor szerintem nem fog még 1 évig gyûjtõgetni és várni csak azért, hogy vegyen egy 2-300 grammal könyebb kereket, amihez pótalkatrészt közel M:I beszerezni, de legalább ott virít rajta a "ezbiza'gyárimávikkerékvázze'" felirat...persze aki megengedheti magának, hogy legyen két minõségi kerékszettje, hogy ha a gyári mavickal lesz valami, akkor tudjon tekerni az alatt a 2 hónap alatt is, amíg a mavichoz megjön a szelepsapka, az vegyen egy "csak" 30-40 ropival drágább gyári mavicot...
mondjuk ennyi idõs koromban én még favorit versenykerékpárra gyüjtögettem, a szputnyikhoz képest az is egy álom volt

mindenesetre az xl elég jól bírja....és inkább 300 grammal könyebb és erõsebb kerékre költöm azt a 30-40 rugót, mint grammos stucnira kormányra
hajtómûre .....
tubeless kérdésrõl: bár nem vagyok 100 kiló, de néha még 60 sem, 2.2 (!) baron használom a tubeless külsõimet, és nem tudom mirõl beszéltek.... Tekerhetetlen? Nem vettem észre. Még aszfalton sem volt a gördülésével probléma. Az alacsony nyomás viszont adott két dolgot: iszonyat tapadás a régi 3-3.5 barhoz viszonyítva, illetve lehetetlen felütni, ami pl. a Gardán nem volt egy utolsó szempont. Sokkal bátrabban csapatom a kövesen, mint elõtte. A gyári tubeless rendszer nem ereszt, ha rendesen fel van rakva a külsõ, és nem sz.r a szelep, akkor hibátlan. A hátsóm 2 hét alatt semmi nyomást nem eresztett el (az elsõ 2 nap alatt leereszt, az az én saram, lusta vagyok leszedni és megint felrakni).
Nem rábeszélni akarok én akárkit is a tubeless-re, de közel sem ennyire fekete-fehér a dolog, mint leírtátok.
Alkatrész utánpótlás pedig... Na igen, ez bukta lehet, de egyrészt a küllõtörésen kivül nem nagyon tudok elképzelni olyat, ami miatt használhatatlan lesz a kerék (ahogy tamaska is mondta, RENDESEN meg van építve), másrészt küllõt eddig 5 év alatt egyszer törtem, és nem hiszem, hogy legrosszabb esetben is 2 hétnél tovább tarthat bármit is szerezni hozzá.
na látod én viszont legjobb esetben vagyok 90 kiló, ahhoz kell a cca 2,5 bar, viszont annyin használom a belsõs rendszert is -és még soha nem ütöttem fel- ellenben a belsõs minimum 100 grammal könyebb (2,25-ös nobby nicnél pontosan 110 gramm a tömlõs súlyelõnye) innentõl számomra nincs értelme a tubelessnek...ettõl független nem akarok senkit lebeszélni, csak nem látom értelmét....ja az elsõ pár hónapban nekem sem eresztett a rendszer, csak egy jó félév után kezdett el úgy 2 nap altt nullára leereszteni...valószinüleg a szelep a hunyó egyébként, csak nem érdekelt mert úgyis visszatértem hagyományosra....de egy rossz pillanatomban még a felnit is fel fogom fúrni autószelepes belsõhöz......
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való