Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Homokfúvás, bringafestés, eloxálás, stb. nagy topicja

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
2194 hozzászólás a témában

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
kromofágozott váz leszinterezése is jó.
többek között pl egy multivan-os merida vázt nem vinnék el homokfújni:-)
a polarx-em viszont simán kibírta.

Mohus

Mohus

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.156 hozzászólás
A szinterezés után a festéket ha jól emléxem kb 150-200C-on égetik rá és csak rövid ideig. Egy sörösdoboz váznak persze ez sem tesz jót, az alu nem szereti a hõsokkot, és hát a festõmûhelyben szerintem nem sokat pöcsölnek az egyenletes melegítéssel és hûtésssel. Ami viszont szerintem gázosabb az a homokfúvás. A vékony falú vázaknál az a gáz, hogy az alu kopásállósága nem valami jó és a homokszecsék bizony bele tudnak marni rendesen. Egy egy jobban megfúvatott vékony résznél simán elképzelhetõ egy lokálisan 10-15%-os falvastagság csökkenés. AZ pedig már necces. Egyszóval a szinterezést én csak cr-mo vázakhoz javaslom...

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
nobástya ennek már utánnaguggolok

málna

málna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.117 hozzászólás
az acm szintereztetve volt, bírta 1 évet kb. eltört egyszer kétszer az tény, de ez másnak is betudható

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás

:-)
az igazat megvallva kb 2 hetet élt az easton váz.
az alsócsõ kapott egy érdekes kanyart, van rajta most egy búb alul.
easton cc váz, egy elsõkerekes fékezéstõl.
most tök jó streetes a fejcsõszög.

mindezt a szinter után. (elötte egy évig kapta az ívet keményen.)

Részvétem...

Na, akar még valaki szintereztetni? ;)

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.721 hozzászólás
Van pár eloxált cucc, de a legtöbbje (sajnos) nem eloxálva van tudtommal. (Eloxálás: valamilyen elektrolitos fürdõbe merítik az alu cuccot, és áramot vezetnek bele. Ettõl a felületi réteg kémiailag átalakul, szürkésre, vagy kívánt színûre színezõdik, és sokkal, akár több százszor keményebb lesz az eredetinél. Csak aluval lehet csinálni. )

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás

Csak azt kellett volna beírni valamelyik lúzernek, hogy porszórás=porfestés=szinterezés
Nem nehéz, ugye?

Gabi: Ez komoly, vagy lefelejtettél egy nullát? 800 Ft-nál a festék is biztos többe kerül, meg még a macerás felvitel, meg a ráégetés, meg a haszon... Vagy haveri alapon csinálták meg?
És akkor most ha egy szinterezett felületet lelakkoznak, olyan szép csillogós lesz, amilyen a legtöbb gyári váz? Mert tudtommal pl a nyeregcsövek/kormányok vannak így festve, és azok tuti hogy sose lesznek fényesek.

a kormányok, nyeregcsövek, stucnik sztem simán polírozva-lakkozva vannak, vagy amelik színes (fekete) az eloxálva...sztem...de az eloxálás tecnologiáját ne kérdezd arra már nem emléxem :)
annyira sem mint a szinterre....(persze ez csak az alu cuccokra vonatkozik)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

zolle

zolle

bentlakó

• fórumtag
  • 8.703 hozzászólás
Azt írják, a RAL skálából bármelyik színt választhatom.
Ez meg eléggé kevéske :(
http://www.betatherm.hu/RAL.htm
104 szín csak

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
mondjuk, nekem cro-mo a vázanyag, igazából nem tudom, mekkora hõfokon zajlik a folyamat, de sztem egy egy-két tizedmiliméteres müanyagalapú festéknek nemhiszem, hogy hosszú percekig tartó nagy hõmérsékletre lenne szüksége, hogy rágyógyuljon a felületre. Míg a hõkezelések, öregbítés, vagy mi, vagy edzés után megeresztések, aluvázak készítése utáni hõntartás a feszültségek megszüntetése miatt azért jóval tovább tart, ha jól tudom. De az is ilyen max 120-160°...? nem?
remélem, nem égtek ki az ötvözõk a támvillából. :-))
festés:
haveri alapon ment, de ez csak annyit jelentett, hogy " különleges bánásmód" fejléc lett kitöltve a kocsmában a havernak, számla is készült,/nem akartam gondot a srácnak a melóhelyén, hogy egy vázzal jammel fel-alá, így fõnökkel megbeszélés tárgyát képezte/ s télleg 800 pezó volt az ára.
Most már csak lakkra kérek tippeket/márkákat/árakat technikákat sötöbö...

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2.025 hozzászólás
Jaja, jól löki Dante kolléga a témát, komolyan haza lehet vágni egy vázat hõkezeléssel, a végeredmény lehet kilágyulás, vagy edzés, de mindenképpen szarabb lesz mint újkorában.
Suliban volt hõkezelés gyakorlat, pont aluval, és a különbözõ eljárások után nagyon nagy eltérések adódtak a szakítóvizsgálatoknál. (40-50%ra emléxem)Pedig akkor "nyers" alu volt a kiinduló anyag, egy bringaváz viszont egy már optimálisan hõkezelt valami, aminek a tulajdonságait csak elrontani lehet további hõkezelésekkel, de azt nagyon... :scared:

Sõt a nagy keresztmetszetû, papírvékony falvastagságú aluvázaknak szerintem a homokfúvás sem tesz jót, mert az anyagból is "leszed" valamennyit. Nyilván be volt kalkulálva valamennyi biztonsági tényezõ tervezésnél, de akkor is para lehet, fõleg egy könnyû váznál.
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
:-)
az igazat megvallva kb 2 hetet élt az easton váz.
az alsócsõ kapott egy érdekes kanyart, van rajta most egy búb alul.
easton cc váz, egy elsõkerekes fékezéstõl.
most tök jó streetes a fejcsõszög.

mindezt a szinter után. (elötte egy évig kapta az ívet keményen.)

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Hááát, a hajszárító csak nem árt neki, de a kemencét én nem vállalnám be...

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
a hõfokot nem láttam sehol írva, nem szükségszerü a 600 fok.
lévén müanyag ricsi integrált kcs volt az egyik vázban (easton) és nem olvadt meg kissé sem.
a másikban pedig müanyagcsészés monoblokk, az sem olvadt szét.
szal gondolom rövid ideig kapja az ívet, akkor sem olyan sokat
de errõl nem sokat tudok.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Had' kössek már picit bele a vázfestéses témába - szóval mielõtt mindenki kemencébe taszajtja 1300 grammos aluvázát, jó ha tudja, hogy az utólagos hõkezelés mind az illesztéseknek, mind a csõanyagnak árt. A vázakat a gyártó hõkezeli, s a vázgaranciális feltételek is elvesznek egy átfestéssel, ha abban a "kemence" fogalom is szerepel... Különösen könnyû vázaknál nem ajánlott. Több vázanyagot is tartalmazó vázakat (pl a támvilla más fémbõl van) pedig garantáltan kinyír az illesztéseknél.

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
LóFarkas.
ezt jól magadra vetted
de hogy megmondjam, magam igazolására kerestem rá, hogy ne mondjak hülyeséget.
de látom ez nagyon megviselt.

utána lehet lakkozni.

és egyántalán nem macerás, pisztollyal telibeküldi, bedobja a kemencébe, megsüti majd kiveszi.
kész is
reggel odavittük, délre kész lett.
és kb azonos áron, mint SG csináltatta.

nem haveri alapon, de nem is elõre bejelentve.

amugy nemtudom, sztem egy kormányon nincsen rajta ez a bevonat, csak valami vékony színezés.(pl ricsi truva kormányok, roox-ok. max az olcsó b+ szerû cuccokon)

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.721 hozzászólás
Csak azt kellett volna beírni valamelyik lúzernek, hogy porszórás=porfestés=szinterezés
Nem nehéz, ugye?

Gabi: Ez komoly, vagy lefelejtettél egy nullát? 800 Ft-nál a festék is biztos többe kerül, meg még a macerás felvitel, meg a ráégetés, meg a haszon... Vagy haveri alapon csinálták meg?
És akkor most ha egy szinterezett felületet lelakkoznak, olyan szép csillogós lesz, amilyen a legtöbb gyári váz? Mert tudtommal pl a nyeregcsövek/kormányok vannak így festve, és azok tuti hogy sose lesznek fényesek.

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
nekme most lett fehérre szinterezve az outi vázam 800 ft-ért. szerintem nem rossz.Sõt. még matrica+lakk, s annyi.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás

http://porfesto.free...w/content3.html

itt jobban leírják!

hát kb ezt írtuk ....:)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
http://porfesto.free...w/content3.html

itt jobban leírják!

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
LóFarkas
elkeserítés képpen:

Mi a szinterezés?

A szinterezés egy felületi eljárás, melynek során egy korszerû, speciális égettett porfestéses technológiát alkalmazunk. Az eredmény kitûnõ minõségû, mikrométeres pontosságú egyenletes felület, mely hosszú távon korrozóvédelmet biztosít. Az alap szín felvitele után lehetõség van egy átlásztó ún. fedõréteget is felvinni a felületre, mely a szokásosnál jóval nagyobb kopásállóságot biztosít. Ez utóbbit elsõsorban alufelnik esetében javasoljuk, hogy az útról felverõdött kavicsok és szennyezõdések ne közvetlenül a festéket érjék.