Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Geometria - tekerési pozíció

- - - - -

• Lezárt topik Lezárt topik
102 hozzászólás a témában

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.181 hozzászólás
Igen!
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!

pcycle

pcycle

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.247 hozzászólás
JA igen, valóban oútira írtam, amit írtam, mivel nem volt kiírva, hogy másról van szó, automatikusan erre gondoltam. Így a 270-es nyeregcsõméret sem áll, montikon általában 350-essel mennek. A hátfájás oka a legtöbbször valóban a rossz tartás (ha kipipáljuk a helytelen vázméretet és beállításokat), amit nem is olyan nehéz felvenni, vagy a nyak- és hátizmok gyengesége, esetleg kisebb gerincbántalmak. De lehet, hogy pld. csak egyszerûen meg kell szoknod a keróstartást (ha eddig nem mentél volna sokat és rendszeresen).

XC_Rider

XC_Rider

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.218 hozzászólás
Szerintem igen! A gyártók nagyon-nagy része így adja meg a vázhosszat.

:love: I Love Kolim!!!!!!!

Tüzes Paripám

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.613 hozzászólás
Henger:
Ilyen merõleges vetületre gondoltál (nyeregcsõ vonalán meghosszabítva)
mint itt a képen a C jelû távolság?
---link---

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.181 hozzászólás
Johnny, ezt csak mérés után tudod meg. Menj hagyományo, ill. idõfutam kormánnyal adott távot, lehetõleg azonos pulzussal (terhelés). Az idõkülönbségbõl gyorsan kiderül, érdemes-e szenvedni.
Bár azt sem feltétlenül kell. Lehet, rosszul van beállítva a kormányod, a nyereg, vagy akár a váz nem megfelelõ méretû. Vagy a hátizmaid nem elég erõsek, lazák. Szóval sok lehetõség van.
Race, no Rest!

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente

Mondjuk 1 km/h-val gyorsabb leszek??

És ez nem ér meg egy kis szenvedést ??? :chin: :D

Aki másokat ismer, okos, aki magát ismeri, bölcs

Aki másokat legyõz, erõs, aki magát legyõzi, hõs

Lao-Ce

johnyiron

johnyiron

törzsvendég

• fórumtag
  • 475 hozzászólás
Nekem is kisebb dilemmát okoz a tekerési pozíció...
Ha felteszek idõfutam kormányt, azt meg kell szokni, meg elõször szétmegy a derekam.
Felvetõdik, érdemes azt a (számomra) roppant kényelmetlen pozíciót eröltetni, a távom 80 és 180 km. Van mérhetõ elõnye számomra?? Mondjuk 1 km/h-val gyorsabb leszek??:D :cool2:
"Van nálad ragtapasz?"
"Minek?"
"Mindjárt megszakadok!"

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.181 hozzászólás
610-et csõközéptõl csõközépig, vízszintes vetületben mérve. Így méretezik az összes vázat.

"Ggx, attól ne félj, hogy nem tudsz majd megállni"
Bocs, nem tud.
Race, no Rest!

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.613 hozzászólás

Ggx, attól ne félj, hogy nem tudsz majd megállni.

Köszi, de a kérdés nem rám vonatkozott, hanem a barátnõmre, aki mintegy 20 centivel, és 30 kilóval kisebb nálam :)

tudom, hogy a 20-as váz lenne nekem ideális, de egyelõre még nem szeretnék váltani.
Azt még légyszi írd meg, hogy a 610mm-t a csövek közepétõl, vagy tövétõl méred?

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.181 hozzászólás
Ggx, attól ne félj, hogy nem tudsz majd megállni. Különben is, nálam okosabbak szerint a fék nyomáspontját a fékkar kormánnyal párhuzamos helyzetére érdemes beállítani.

188 centihez 19-es (milyen típusú) váz? Fura. Én 183 vagyok, mégis: 20-as Pyxis váz, nyereg teljesen hátul a csövön, hozzá 110-es stucni, minimális emelt kormánnyal. Ilyen setuppal mentem 24 óráson is. Neked is ilyen 610 mm körüli felsõcsõvel gyártott vázat ajánlanék.
Én alulról kezdve lõttem be a méretet, és megérte a próbálkozást.
Ettõl függetlenül, sztem is fontos edzeni a has-és hátizmokat.
Race, no Rest!

szinuhe

szinuhe

törzsvendég

• fórumtag
  • 911 hozzászólás

...
-a fékkar elõfeszítését már állítottam, lehet még inkább kellene, de attól félek, hogy egyre inkább csökken a fékerõ így mert arányában csökken a húzott bowden mennyisége, nem? Mondjuk tény, hogy így legalább kényelmesen eléri az ujj a kart.
...

ettol ne felj, nekem tok kicsi kezem van es rovid ujjaim, az LX fekkarom tok kozel van allitva a kormanyhoz es nincs baj a fekhatassal. kilometerek valasztjak meg el a fekkart a kormanytol behuzva, mikor mar blokkol.
mostly harmless
toltesen tuliak tarsasaga - powered by patakmeder

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente
Erõsítsd a hát- és hasizmodat is, mert lehet, attól fáj a hátad.

Aki másokat ismer, okos, aki magát ismeri, bölcs

Aki másokat legyõz, erõs, aki magát legyõzi, hõs

Lao-Ce

Olee

Olee

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.364 hozzászólás
Nyereg vízszintesbe van állítva?

XC_Rider

XC_Rider

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.218 hozzászólás
A Giantok tényleg rövidek, és a hátfájás nem biztos, hogy a rossz geometriától van. Lehet például a helytelen tekerési stílustól, a tereptõl, vagy stb. is, vagy egyszerûen csak gyenge a hátad és erõsíteni kell. Ha a nyeregben ülve a kormány pont takarja az elsõ agyat, illetve a térded egybeesik vizszintes hajtókarállásnál a pedáltengellyel akkor jó a váz hossza.

:love: I Love Kolim!!!!!!!

Tüzes Paripám

Olee

Olee

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.364 hozzászólás
Nekem mindig mindenfajta bicóból Giant volt. 1, de legalább fél számmal mindig nagyobb kellett belõle, mint ami az általánosan elfogadott.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.275 hozzászólás

Azért áruld már, hogy a Giantok miért rövidek, én nem érzem a 60 centis felsõcsövét a 18,5"-ös vázamnak (NRS) rövidnek, sõt, hosszabb, mint a régebbi vázaim! (talán asszem a Pyxis hosszabb nála, meg még néhány speckó XC váz, de pl a Merdia még rövidebbeket gyárt!)

országútiról beszélt,,,,,de a merev xc giantok tényleg rövidek
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.613 hozzászólás
Henger:

-a fékkar elõfeszítését már állítottam, lehet még inkább kellene, de attól félek, hogy egyre inkább csökken a fékerõ így mert arányában csökken a húzott bowden mennyisége, nem? Mondjuk tény, hogy így legalább kényelmesen eléri az ujj a kart.

egyébként sejtettem, hogy ezek outi beállítások, nekem cc bringám van, igazából azért is érdekelnének tapasztalatok, mert gyakran fáj a hátam, bár a vázam lehetne egy számmal nagyobb, 19"-es 188cm-es magasságomhoz, így most 400 csõ kihúzva és 100 stucni a setup, bár nem igazán tudom, hogy pl ilyen magassághoz milyen felsõcsõhossz lenne a célszerû

ja és még valami amikor felsõcsõhosszról beszéltek (pl Dante) akkor a nyeregvázcsõ közepétõl a fejcsõ közepéig méritek, vagy csak a netto csõhossz?

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás

(persze kivéve a fenti Giant vázakat, meg akik notóriusan kisebb vázzal szeretnek menni, mint a méretük).

Azért áruld már, hogy a Giantok miért rövidek, én nem érzem a 60 centis felsõcsövét a 18,5"-ös vázamnak (NRS) rövidnek, sõt, hosszabb, mint a régebbi vázaim! (talán asszem a Pyxis hosszabb nála, meg még néhány speckó XC váz, de pl a Merdia még rövidebbeket gyárt!)
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.181 hozzászólás
Ggx, pcycle kollega szépen leírta, milyen szempontok vonatkozhatnak egy országúti bicaj beállításaira.

Milyen bringáról van szó?

Monti fékkarokon (de talán az újabb outikon is), a féktesten elvileg van egy kis csavar, azt beljebb tekerve, a fékkar közelebb fog állni a markolathoz, mikor teljesen ki van engedve. A fékhatást, nyomáspontot nem befolyásolja (persze, ha a beállított pontig nem fog a fék)
Race, no Rest!

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.613 hozzászólás
270 mm nyeregcsövön akkor azt érted hogy az lenne az ideális, ha a 350-es csõbõl a jelhez képest 70mm még a vázban van?
Ezeket inkább országútra, vagy montira írtad?