Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Számítógép zsenik ide!

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
13653 hozzászólás a témában

#61
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Nem menekültem el.

Opera felrakva.

Noscirpt felrakva.

Probléma maradt.

 

Tényleg megkavarodom attól amit írtok. Viszont már egészen jól kódolom a ciryll betűket :D .

 

Egy bizonyos oldalon vagy mindenhol? Más gépen, Live CD-vel? Live CD-t pl. a kubuntu.org-tól lehet letölteni, ha arról indulsz a Firefox ott van a "start" menü alatt. Újraírható DVD-re tudod írni (CD túl kicsi), de egy USB kütyü gyorsabb (min. 2 GB, a Kubuntu Linux .iso épp túllépte az 1000 MB-ot), az .iso-t a unetbootin-nal lehet a legegyszerűbben telepíteni USB-re. Aztán azzal indítod a gépet és a "kipróbálás"-t választod (tehát nem "installáció" :)).



#62
_Alex_

_Alex_

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.086 hozzászólás

Próbáld ki ezt, ha még nem!


Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_


#63
freddyke

freddyke

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Igen az volt az első, minden magyar.

 

Valami pedig mégis van, ennyi böngésző nem lehet rossz. Lent írtuk hogyan tudsz vírust keresni, de nekem a vírusra van a kisebb gyanúm. Valahonnan veszi a böngésző, ha ez a forrás meglesz, akkor talán javítható. A konkrét cirill kódlapra keresnék a gép minden létező beállításában, registry-ben, stb. Sajnos több tipp nem jut eszembe, látnom kellene. Ha esetleg találsz valamit, akkor megpróbálunk segíteni a helyrerakásban.



#64
zeezoltano

zeezoltano

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Igen az volt az első, minden magyar.


Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

#65
freddyke

freddyke

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

területi / nyelvi beállítások között lenne érdemes körülnézni (angol operációs rendszer esetén region / language).

 

Ezt nézted?



#66
zeezoltano

zeezoltano

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Nem menekültem el.

Opera felrakva.

Noscirpt felrakva.

Probléma maradt.

 

Tényleg megkavarodom attól amit írtok. Viszont már egészen jól kódolom a ciryll betűket :D .


Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

#67
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Tényleg nem olvastam rendesen végig amit írtál. Az én hibám. Viszont ha kicsit lényegre törőbben írnál, egyszerűbb lenne végigolvasni (jótanács).


Szóval az én hibám hogy nem értetted meg amit mondtam :lol:  Egyébként vicces mert elég hasonlóan bőbeszédű a stílusunk  :)
 

Itt az a gond, hogy aki már ezt tudja használni, nem fog kérdezni a fórumon.

 
Ahogy mondják jobb valakit megtanítani halászni mint halat adni neki. Szerintem ez pont jó alkalom közbeszúrni értelmes szintemelő tudást.
 

Nem színezem a Linux-ot csak empatikus vagyok.


Ha alapjában véve azt mondod egy közönség elött aki nem tud róla semmit hogy valami szenvedés akkor az legalább elhinti a tudatallatiban hogy fú ez most nehéz lesz. Pedig nem az, ellenkezőleg. Lehet hogy te nem vagy képben hogy milyen egyszerű Linux distro-k vannak manapság, de garantálom hogy ha egy XP-s vagy akár Windows 7-hez szokott valakit leültetsz a Windows 8 és egy átlag Ubuntu féle Linux elé akkor nem az utóbbitól fogja falhoz verni a fejét.
 

Csak egy kódlap problémája van, ha ez megoldódik boldog lesz és másnap elfelejti. Ha odateszel elé egy Linux-ot, holnapra 100000 más problémája lesz


Ez megint erős szinezés. Az okostelefonok 80%-a "egy Linux"-al működik (Android), többszázmilló ember szerint egész érthető és használható. Egyébként alapjában véve a MacOS és az ebből serkent iOS is egy BSD variáció, ami ugyanott kezdődött mint a Linux (UNIX), tehát vehetjük valahol 95% környékének is. Hogy a "Linux" használható e csak is a distro-tól függ (ami a "fajta", vagyis forgalmazó szervezet/cég adott csomagolása), ezen belűl legfőképp a window manager-től (deszktop "fajta"), amit szintén szabadon lehet választani (erre többféle Ubuntu is van például). Van olyan is ami direkt pont ugyanúgy néz ki/műkődik mint az XP, de általában is ugyanazok az alapelvek (jobb/bal egérgomb, ablakok, menük stb.). Ezen belül meg ugyanaz a böngésző (pl. Firefox), amin belül ugyanaz az oldal. Azt tudjuk hogy az átlagfelhasználónak az "Internet" ami a böngészőn belül történik, azon kívül nem csinál semmit és neki teljesen mindegy hogy milyen rendszer van alatta. Az adott probléma kereteibe egy Linux-os Live CD pont beleillik. Bekapcsolod a gépet, belenyomod a CD-t, elindítod a "start" menüből a böngészőt azt annyi.



#68
freddyke

freddyke

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Tényleg nem olvastam rendesen végig amit írtál. Az én hibám. Viszont ha kicsit lényegre törőbben írnál, egyszerűbb lenne végigolvasni (jótanács). A tiszta gépet természetesen vírusmentes, külső gépnek értettem, oda átrakni a lemezt. A live CD valóban jó ötlet, főleg ha ért is hozzá, aki használja. Itt az a gond, hogy aki már ezt tudja használni, nem fog kérdezni a fórumon. Tisztában vagyok számítógépek, programok működésével, amibe a vírusok, víruskeresők, biztonsági elvek is beletartoznak. Azért írtam a betöltéskori vizsgálatra, hogy "köztes megoldás", mert nem minden vírus töltődik be azon a szinten. Szerelés nélkül meg lehet próbálni, szakértelem sem kell hozzá. Ha nem segít, megy a következő lépésre (hacsak nem terjed addig a vírus tovább.) Nem színezem a Linux-ot csak empatikus vagyok. Csak egy kódlap problémája van, ha ez megoldódik boldog lesz és másnap elfelejti. Ha odateszel elé egy Linux-ot, holnapra 100000 más problémája lesz, kezdve azzal, hogy azt sem tudja mi fán terem. 99.999%-ban úgyis az lesz a vége, hogy a közeli rokonságod hangosan emlegetik (főleg anyai ágon). Szóval aki magától nem akarja, nem erőltetném. Nekünk lehet mindegy, de másnak nem.

 

Maradjunk az eredeti problémánál. Szerintem akinek segíteni próbálunk, már amúgy is elmenekült. :)



#69
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Vírus, nem vírus, kódlap vagy bármi más nem lehet így eldönteni. 10 évig csak ezzel foglalkoztam, elég sok mindent láttam.


Túl személyesen veszed hozzászólásaimat, nem téged támadlak. Egyébként én több mint dupla annyi ideje foglalkozom ezzel megélhetési szinten, és annál tíz évvel hosszabb ideje hobbi szinten, de ne erről szóljon az eszmecsere  :)
 

A tiszta gépben történő keresés teljesen logikus. Ha ezt nem érted, nem érted bizonyos vírusok működését.


Ezt nem gondoltad komolyan, vagy nem olvastad el amit írtam. Konkrétan leírtam hogy a Live CD jobban garantálja hogy tiszta a gép (de az sem 100%-osan) mint egy másik hasonló rendszerű gép amiről valamilyen alapon úgy döntöttél hogy az tiszta (talán retroaktívan "mert ott OK a font").
 

Az Avast-nak van rendszerbetöltéskori vizsgálata, ez még köztes megoldás lehet.


Nem tudom milyen kapacitásban foglalkoztál vele, de biztonsági körökben alapvető szabály hogy egy rendszert a saját határain belül futó szoftverrel nem lehet garantáltan védeni. Ezt a vírusírók is nagyon jól tudják és folytonos a két oldal harca, a hatékony vírus azzal kezdi hogy megnézi milyen védelem van jelen és ezt megpróbálja kiiktatni. Az nem segít hogy ott van rendszerbetöltésnél induló driver, azt felül lehet írni. Az se hogy ott van egy kódolt bootszektor amihez pl. a kulcs a BIOS-ban megadott jelszó, mert felül lehet írni a BIOS-t, stb. Csak kívülről lehet biztosítani a rendszert, ami azt jelenti átlagvírusnál hogy kikapcsolod, elindítod egy Live CD/USB-vel (lehet más is de legegyszerűbb valamilyen Linux) és azzal felülvizsgálod, valamivel fejlettebbnél hogy átrakod a merevlemezt másik gépbe stb.

Ezt lehet nagyon magas szintig fokozni; pl. Ken Thompson már harminc éve felhívta rá a figyelmet, és már ő is egy negyven évvel ezelötti biztonsági felmérésből merítette az ötletet.
 

Ezért kár újratelepíteni a gépet, főleg, hogy azt sem tudjuk mi a probléma.


Ezt szórol szóra így megjegyeztem.
 

Egy Windows userre Linux-ot erőszakolni? Biztos tetszeni fog neki.


Van rá példa. Kár hogy előre beszínezted a Linux-ot az "erőszakkal".



#70
freddyke

freddyke

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Ez nem. Egy pár kategória kivételével nem logikus hogy egy vírus szembetűnő változásokat ezközöl, főleg nem a böngészőben (toolbar-t nem számítok vírusnak).

Tipikusan nyelv/időzónával kapcsolatos beállítás a rendszeren, a weboldal küld egy nem létező font-ot/font kódolást amit a rendszer helytelenül helyettesít vagy egy korrupt font a rendszeren (ami magában utalhat a fájlrendszer hibásodására). Ha a böngészőn belül konkrétan beállítod akkor az elvileg felülírja a rendszer nyelvbeállítását, azért kérdeztem az Operát (ahol oldalanként be lehet ezt külön állítani - legalábbis a "klasszikus" Opera 12-ben, az újabbakkal újrakezdték és még egy csomó minden hiányzik). Egy jó oldal próbálkozásra a Wikipedia, ott a bal oldalon a nyelvek között csomó féle betűtípus van, elvileg UTF-8 kódolással mindegyiknek kéne működnie, mással a kínai meg ilyenek nem stimmelnek. Ha zee átállítja másra és még rosszabbul néz ki (tehát a "koreai" latin szöveg mellett a kínai is halandzsa meg üres négyzetek lesz) akkor nem a böngésző beállításai a hibásak hanem a rendszeré, vagy az épp helyettesített latin font-tal van valami baj. Ezt is lehet fixálni/változtatni a böngészőben, pl. minden <H1> és proporcionális font legyen Tahoma az Arial helyett, változik valami? Továbbá ha telepíted a Firefox-on belül a Noscript kibővítést akkor le lehet tiltani a külső font helyettesítést (akkor ha a weboldal azt mondja egy font-ra hogy "xyz" és neked olyan nincs, vagy külső font és nem sikerül letölteni/korrupt, akkor nem a "kínai-abc"-vel lesz helyettesítve hanem a böngésző alapbeállított font-jával (pl. Verdana)).
 


Ha ez megoldja a problémát akkor csak annyi bizonyosodott be hogy más a rendszer (beállításai), nem az hogy vírus van az elsőn (sőt, azt sem hogy nincs vírus a másikon, vagy akár mind a kettőn). Ezzel az erővel egyszerűbb újratelepíteni a gépet, persze ugyanúgy visszatérhet a probléma, anélkül hogy tudnád vírus e vagy nem. Ha újratelepíted akkor ajánlom a Linux-ot, akkor nem kell vírusölő se és még az emberiséggel is jót tettél. Egyébként nem kell más rendszer, egy Live CD-vel (szintén Linux, pl. Firefox vagy Chrome-mal) ugyanúgy ki lehet próbálni és ez minimalizálja azt az esélyt hogy vírus közbeszóljon (mert még az is lehet hogy beágyazta magát pl. az EFI vagy grafikus kártya BIOS-ába, akkor kuka a hardver, de ez elég különleges esemény).
 


Ez mindenképp jó ötlet, egy antivírus talán 80%-ot fed, 2-3 talán 90-95%-ot, minél több különböző annál nagyobb az esély hogy valamelyik ismeri, viszont minél több ilyesmi van telepítve annál lassabb/hibaérzékenyebb a rendszer. Ez attól függetlenül hogy mennyi van egyszerre bekapcsolva, némelyikük elég csúnya dolgokat művel és mélyen beférkőzik a rendszerbe, az ilyen driverek puszta jelenléte már vezethet konfliktusokhoz más szoftverrel (arról nem beszélve hogy az antivírusokban is van hiba, volt már olyan hogy pont az antivírus/tűzfal jelenléte nyitott lyukat a fertőzésre). Továbbra is ajánlom a Linux-ot ezek ellen.

 

Vírus, nem vírus, kódlap vagy bármi más nem lehet így eldönteni. 10 évig csak ezzel foglalkoztam, elég sok mindent láttam.

 

A tiszta gépben történő keresés teljesen logikus. Ha ezt nem érted, nem érted bizonyos vírusok működését. Az Avast-nak van rendszerbetöltéskori vizsgálata, ez még köztes megoldás lehet. Ezért kár újratelepíteni a gépet, főleg, hogy azt sem tudjuk mi a probléma. Egy Windows userre Linux-ot erőszakolni? Biztos tetszeni fog neki.

 

Több víruskeresővel kapcsolatban írtam, hogy egyszerre csak egy legyen installálva. Hiába van kikapcsolva a többi, üthetik egymást úgy is, hogy megfekszik a Windows tőle, aztán győzheted levakarni.

 

Szerintem egyszerű kipróbálni, amiket írtam, kár jobban bonyolítani. Ha meg nem megy, jobb ha felkeres egy hozzáértőt.



#71
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Linuxon hogy tudnék Silverlight-os oldalakat nézni ? Erre nincs valami titkos tipped ?

 

Nem tudom hogy titkos e (csak annyiba került hogy beírtam "linux silverlight" a Gugliba), de a főgonoszok szerint működik: Windows? Check. Mac? Check. Linux? Check. Silverlight works on all major OS's plus all major browsers

 

Személy szerint elkerülöm, de ha a választott distro-ban alapjában nincs benne akkor a Gugli szerint van egy olyan hogy Moonlight, meg (többek között) Netflix-hez Pipelight.



#72
marton

marton

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.636 hozzászólás

Linuxon hogy tudnék Silverlight-os oldalakat nézni ? Erre nincs valami titkos tipped ?


Marci

#73
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Ha több böngészőnél is jelentkezik, az eléggé vírusgyanús.


Ez nem. Egy pár kategória kivételével nem logikus hogy egy vírus szembetűnő változásokat ezközöl, főleg nem a böngészőben (toolbar-t nem számítok vírusnak).

Tipikusan nyelv/időzónával kapcsolatos beállítás a rendszeren, a weboldal küld egy nem létező font-ot/font kódolást amit a rendszer helytelenül helyettesít vagy egy korrupt font a rendszeren (ami magában utalhat a fájlrendszer hibásodására). Ha a böngészőn belül konkrétan beállítod akkor az elvileg felülírja a rendszer nyelvbeállítását, azért kérdeztem az Operát (ahol oldalanként be lehet ezt külön állítani - legalábbis a "klasszikus" Opera 12-ben, az újabbakkal újrakezdték és még egy csomó minden hiányzik). Egy jó oldal próbálkozásra a Wikipedia, ott a bal oldalon a nyelvek között csomó féle betűtípus van, elvileg UTF-8 kódolással mindegyiknek kéne működnie, mással a kínai meg ilyenek nem stimmelnek. Ha zee átállítja másra és még rosszabbul néz ki (tehát a "koreai" latin szöveg mellett a kínai is halandzsa meg üres négyzetek lesz) akkor nem a böngésző beállításai a hibásak hanem a rendszeré, vagy az épp helyettesített latin font-tal van valami baj. Ezt is lehet fixálni/változtatni a böngészőben, pl. minden <H1> és proporcionális font legyen Tahoma az Arial helyett, változik valami? Továbbá ha telepíted a Firefox-on belül a Noscript kibővítést akkor le lehet tiltani a külső font helyettesítést (akkor ha a weboldal azt mondja egy font-ra hogy "xyz" és neked olyan nincs, vagy külső font és nem sikerül letölteni/korrupt, akkor nem a "kínai-abc"-vel lesz helyettesítve hanem a böngésző alapbeállított font-jával (pl. Verdana)).
 

Mivel a működő rendszeren könnyen rejtőzhet vírus, legjobb egy másik "tiszta" gépbe áttenni a lemezt és ott végezni a keresést


Ha ez megoldja a problémát akkor csak annyi bizonyosodott be hogy más a rendszer (beállításai), nem az hogy vírus van az elsőn (sőt, azt sem hogy nincs vírus a másikon, vagy akár mind a kettőn). Ezzel az erővel egyszerűbb újratelepíteni a gépet, persze ugyanúgy visszatérhet a probléma, anélkül hogy tudnád vírus e vagy nem. Ha újratelepíted akkor ajánlom a Linux-ot, akkor nem kell vírusölő se és még az emberiséggel is jót tettél. Egyébként nem kell más rendszer, egy Live CD-vel (szintén Linux, pl. Firefox vagy Chrome-mal) ugyanúgy ki lehet próbálni és ez minimalizálja azt az esélyt hogy vírus közbeszóljon (mert még az is lehet hogy beágyazta magát pl. az EFI vagy grafikus kártya BIOS-ába, akkor kuka a hardver, de ez elég különleges esemény).
 

Ezen kívül ajánlom többféle víruskereső rászabadítását (annak tudatában, hogy egyszerre csak egy lehet installálva, mert összeakadnak.)


Ez mindenképp jó ötlet, egy antivírus talán 80%-ot fed, 2-3 talán 90-95%-ot, minél több különböző annál nagyobb az esély hogy valamelyik ismeri, viszont minél több ilyesmi van telepítve annál lassabb/hibaérzékenyebb a rendszer. Ez attól függetlenül hogy mennyi van egyszerre bekapcsolva, némelyikük elég csúnya dolgokat művel és mélyen beférkőzik a rendszerbe, az ilyen driverek puszta jelenléte már vezethet konfliktusokhoz más szoftverrel (arról nem beszélve hogy az antivírusokban is van hiba, volt már olyan hogy pont az antivírus/tűzfal jelenléte nyitott lyukat a fertőzésre). Továbbra is ajánlom a Linux-ot ezek ellen.



#74
freddyke

freddyke

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Ha több böngészőnél is jelentkezik, az eléggé vírusgyanús. Mivel a működő rendszeren könnyen rejtőzhet vírus, legjobb egy másik "tiszta" gépbe áttenni a lemezt és ott végezni a keresést (már ha van másik gép és van mivel rácsatlakoztatni). Ezen kívül ajánlom többféle víruskereső rászabadítását (annak tudatában, hogy egyszerre csak egy lehet installálva, mert összeakadnak.)

 

De még mielőtt nekilátsz, területi / nyelvi beállítások között lenne érdemes körülnézni (angol operációs rendszer esetén region / language).


freddyke módosította - 2014. április 27. - 22:11


#75
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Unicode-on van ha át is állítom a következő megnyitáskor már megint ott van és ugyan az a probléma.

Most vettem észre hogy a chromnál is ugyan ez a helyzet. Avast mély vizsgálat nem talált semmit.

 

Opera? Nem hiszem hogy vírus lenne.



#76
zeezoltano

zeezoltano

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Unicode-on van ha át is állítom a következő megnyitáskor már megint ott van és ugyan az a probléma.

Most vettem észre hogy a chromnál is ugyan ez a helyzet. Avast mély vizsgálat nem talált semmit.


zeezoltano módosította - 2014. április 26. - 20:52

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

#77
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Két napja cyrill betük jelenek a mozilla által megnyitott oldalakon (itt is) a normál betűk cserélődnek ki a szövegben.

Tanácsot várok.

 

Próbáld meg átállítani a 'View/Encoding' menu-ben UTF-8-ra, vagy arról másra. Lásd https://bugs.launchp...3.0/ bug/259650



#78
zeezoltano

zeezoltano

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Mivel egy kép többet mond ezer szónál

sshot-1.png


Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

#79
zeezoltano

zeezoltano

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Mivel egy kép többet mond ezer szónál

sshot-1.png


Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

#80
zeezoltano

zeezoltano

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Két napja cyrill betük jelenek a mozilla által megnyitott oldalakon (itt is) a normál betűk cserélődnek ki a szövegben.

Tanácsot várok.


Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!