MJani01:
Több lehetõséged van:
- Láncfeszítõt hanyagold, nekem se jött be.
- Ferde, elõrenyíló papucs: önmagában nem gond. Nem esik ki abból se a tengely, csak jóféle tengelyanyát kell használni, olyat, ami külön forog az alátétjétõl. Vagy tenni kell rá egy olyan kilincsforma izét, ami hátul kapaszkodik a papucsban, a fixis topicban volt egyszer linkelve egy ilyen kép.
Ami gond vele, hogy nem valósítható meg tetszõleges áttétel, mert nincs akkora állítható tartománya a papucsnak, hogy mindenféle láncvillahosszhoz stimmeljen. De azért találni bõven olyat, amivel jó.
A másik meg, hogy egy idõben nekem is ez volt a koncepcióm, és nézegettem is hozzá a "retro" montik hirdetéseit. De nem találtam köztük olyat, ami ferde papucsos _és_ normális anyagú (legalább Cr-Mo) és geometriájú lett volna. Ami már használható montinak számított a 90-es években, annak már mind ejtõpapucsa volt.
- Veszel egy ejtõpapucsos Cr-Mo gépet, és áthegeszteted a papucsát. Drága, és utána kell járni, fõleg, ha az újrafestetést is hozzá veszed.
- Keríts egy Mongoose Thunderball / Fireball vázat, azok vízszintes papucsosak. Mi egy TB-t vettünk használtan egy huszasért, a gyerek azzal zúzott fel a dombokra szombaton, én meg lihegve csörlõztem utána a váltóssal... (32/18-at használ.) Mondjuk sárbiciklinek nem jó, mert kicsi a férõhely a támvillák között, és ahhoz túl nehéz is, hogy körbe-körbe tologassák. De roppant szórakoztató kis gép amúgy.
- A már említett Crux SS. Kifejezetten SS monti váz annál olcsóbban nem nagyon van.
- A Vitálban most valamelyik nap egy százassal olcsóbban adják a Rock Machine Quake-t. Az is vízszintes papucsos. Átépíted SS-re, a váltásrendszerét meg eladod... Mondjuk ez már minden, csak nem olcsó.
Mondjuk, ha egyébként ki tudod gazdálkodni, ne az olcsóság legyen az elsõdleges szempont. Vagy legalább csináld olyanra, hogy fejleszthetõ legyen... Mert jó ám az SS-ezés, meg is lehet szeretni, lehet, hogy idõvel sokadrangú bringából jócskán elõrelép.
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!