Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Single Speed

- - - - -

• Please log in to reply
3052 replies to this topic

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts
És itt egy "multifunkciós" 18-as kulcs:

Stuff | Singleator Scrap Tool :-)

Ha sehogysem jön össze, a piactéren most hirdetnek egy kétgörgõs feszítõt. Ha azt veszed, hogy azzal ugyanazt a láncot (lánchosszt) használhatod, mint majd váltós üzemmódban, akkor már szinte meg is éri...

A váztémára visszatérve: pedig éppen javasolni akartam, hogy keríts egy ferde papucsos, egyéb dolgokban (papucstávolság, stb) lehetõleg kompatibilis bringát, csináld meg azt SS-nek, annak a cuccaival meg a Neuzert váltós túrabringának... Bennem is felmerült, hogy csináltatok a Maurice-hoz egy második kerékgarnitúrát agyváltóval, de túrázáshoz asszem, inkább kopasz gumit húzok a monti kerekére...
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts
Itt vannak képek a kétféle állapotról:

Feltöltött kép

Feltöltött kép
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts
Nem volt egyszerû. Nem oda támaszkodik a "pöcök", ahova eredetileg kitalálták, a váltó feszítõcsavarjának szánt kitüremkedésre, hanem csak úgy a váltópapucs hátoldalán valahol. Terheletlen állapotban a test a láncvilla fölé szeretett volna nyúlni, tehát elõször csak egy menetnyit kapattam be a csavart, hogy épphogy megakadjon a rugó vége, aztán lenyomtam a láncvilla mellett az alá, és úgy tekertem be teljesen a csavart. (Lehet, hogy te ezt itt bebuktad, éppen a vastag alu csövek miatt. De ha van egy vékony 18-as kulcsod, akkor elõfeszítve is betekerheted.) Ezután játszottam be a küllõk között a görgõt tartó tengelyt a testbe, majd rögzítettem a lánc síkjában. Tehát én nem szedtem ki, "fordítottam meg" a rugót, éppcsak másik irányba feszítettem elõ, nem "összébb sodorni", hanem inkább "kitágítani" igyekeztem a spirált (vagy fordítva, a fene tudja, hogyan mûködne eredetileg).

mrteo

mrteo

törzsvendég

• fórumtag
  • 375 posts

A második az, hogy próbáld úgy felszerelni a feszítõt, hogy a görgõje ne a lánc által határolt területen belül legyen, és kifelé feszítsen, hanem kívül legyen rajta, és befelé feszítsen (mint a váltók felsõ görgõje). Nekem a Point az elsõ esetben ugyanúgy elugrált, de akivel elboltoltam, annak mûködik kifelé feszítve is. (???)

Kipróbáltam az ötletet, de a rugó húzási iránya korlátozza a dolgot. Megfordítva a rugót nem tudom beakasztani sehová. Te hogy oldottad ezt meg?

mrteo

mrteo

törzsvendég

• fórumtag
  • 375 posts

Mrteo: Ja, 20-ért nem kaptál volna pályapapucsos vázat. Régi, "ferde" papucsos jobbfajta acélvázat igen.

Persze kaptam volna (sõt volt is) de én vaskosabb alu vázra vágytam, abból ilyet tudtam szerezni. Ráadásul nagyobb túrákon (pl Bakony 200) váltósként is használni fogom.

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts
ne feltételezzük már, hogy nem bír óvatosan szétszedni egy nyomorult racsnit... nem hullik szét jobban, mint bármilyen kónuszos cucc. na jó, egy kicsit talán jobban széthullik, de mindannyian jártunk már így.
amúgy meg szerintem nem ér annyit az egész. egy DICTA racsni ezerötszáz, ha kimúlik, venni kell egy másikat.

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts
Sokáig fog tartani a golyócskákat összeszedni utána...
Egyszer én is elkövettem azt a hibát, hogy a Deacathlonban vettem ilyen noname racsnit, ami bringaboltban harmadannyiba került volna.

Mrteo: Ja, 20-ért nem kaptál volna pályapapucsos vázat. Régi, "ferde" papucsos jobbfajta acélvázat igen.

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts

Valakinek van képe vagy robbantott ábrája egysebességes racsniról?
erre gondoltam: http://www.decathlon...set_7477734.jpg

ezek az olcsó racsnik nagyon egyszerû szerkezetek, és kb. mind egyforma. szerintem kapd le róla a "porvédõt" és nézd meg magad, mi van benne.

mrteo

mrteo

törzsvendég

• fórumtag
  • 375 posts
Exile: köszönöm az ötletet, kipróbálom fordítva. 20-ért vettem egy zsír új Neuzer aluvázat, egyenlõre túl szép, hogy átheggesztessem és idõm sincs rá intézni. De a pályapapucs lesz majd a végsõ megoldás.

Kobike: Ilyenem van, de nem a hatszögletû rész kotyog hanem a váznál felfogató tengely.

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 posts
Valakinek van képe vagy robbantott ábrája egysebességes racsniról?
erre gondoltam: http://www.decathlon...set_7477734.jpg

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Sziasztok!
Összeraktam a gépet, egy Trinity egygörgõs láncfeszítõt tettem fel. Ha valaki ismeri ezt a típust akkor mondja már meg, hogy lehet megoldani hogy ne forduljon keresztbe?
A tengely nem passzent a karban, így nem csak hosszában engedi csúszni hanem billeg is rajta. A feszítõ rugó emiatt keresztbe fordítja, és nincs vonalban a görgõ a lánccal. Remélem érthetõen írtam le, ha nem majd lerajzolom :)

Adjatok ötleteket, mert így hangos és néha ugrál is és szeretném végre hajtani a gépet!

Ilyened van?
És az a 6szögletü tengely kotyog a testben? Meg van rendesen húzva a csavar?
Hozzám került Exile említett "Point" feszítõje, de azzal nincs ilyen gond, pedig nagyon hasonló szerkezet. Nekem a tengely végén lévõ csavar (ami a görgõt meg a kis keretet tartja) lazult le, de csavarrögzítõ megoldotta.
Failure is always an option.

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts
Az elsõ az, hogy a feszítõ görgõje legyen egy síkban a lánccal, vagy legalábbis a hátsó lánckerékkel.

A második az, hogy próbáld úgy felszerelni a feszítõt, hogy a görgõje ne a lánc által határolt területen belül legyen, és kifelé feszítsen, hanem kívül legyen rajta, és befelé feszítsen (mint a váltók felsõ görgõje). Nekem a Point az elsõ esetben ugyanúgy elugrált, de akivel elboltoltam, annak mûködik kifelé feszítve is. (???)

A harmadik, hogy dobd ki a fenébe, és keríts egy csúszó (pálya) papucsos vázat.

mrteo

mrteo

törzsvendég

• fórumtag
  • 375 posts
Sziasztok!
Összeraktam a gépet, egy Trinity egygörgõs láncfeszítõt tettem fel. Ha valaki ismeri ezt a típust akkor mondja már meg, hogy lehet megoldani hogy ne forduljon keresztbe?
A tengely nem passzent a karban, így nem csak hosszában engedi csúszni hanem billeg is rajta. A feszítõ rugó emiatt keresztbe fordítja, és nincs vonalban a görgõ a lánccal. Remélem érthetõen írtam le, ha nem majd lerajzolom :)

Adjatok ötleteket, mert így hangos és néha ugrál is és szeretném végre hajtani a gépet!

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts
jaja, ez a gyári megoldás, az én babettámon is ilyen van :)
amúgy ez csak a "biciklis" hajtás oldalán van, a motor láncának nincs ilyenje. annak a feszességét a pályapapuccsal kell belõni :)

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
tegnap egy babettán láttam egy pofonegyszerû láncfeszítõt. A láncvillából lefelé kiáll egy sin, abban egy csavar és rajta egy görgõ. Oda állítod ahováakarod, kb. 10 Ft-os alkatrész, és sosem fog kinyúlni.

Szerintem bringára utólag is lehet ilyet tenni, akár bilincses megoldásban is.

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

helló
azt szeretném meg kérdezni hogy a Sunrace HBM-40S hátsó agyhoz milyen racsni való single speedes racsnit akarok rátani csak nem tudom milyet

Szerintem 1,37-es, amit egyszerüen a két elterjedt méret közül a "nagyobb menetes"nek szoktak hívni.
Ha megméred a menetet és 34mm körüli az átmérõje, akkor tuti hogy az. A másik 30mm.

dominic

dominic

újonc

• fórumtag
  • 1 posts
helló
azt szeretném meg kérdezni hogy a Sunrace HBM-40S hátsó agyhoz milyen racsni való single speedes racsnit akarok rátani csak nem tudom milyet

mrteo

mrteo

törzsvendég

• fórumtag
  • 375 posts
Akkor csak kopott sort kell szereznem, 1 van otthon :)

köszi a választ!

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Sziasztok!
Van annak technikai problémája, ha MTB hajtómûvet akarok felszerelni egy országúti vázra épített SS bringára?
Van egy elfekvõ 3 tányéros hajtómûvem, levenném a 2 kicsi kereket és maradna a 42-es tányér. Négyszög tengelyes és monoblokkom is van hozzá.
Mivel hézagolóval lesz a 16-os fogaskerék feltéve egy országúti agyra, szerintem a láncvonal belõhetõ.

Hol vegyek hézagolókat és fogaskereket hátra? Ötletek?

üdv: Teo

Jó lesz az MTB hajtómû az outi vázba. Ha már négyszögtengelyes, akkor én nem az eredeti monoblokkjával használnám, hanem annyival rövidebbel, hogy még éppen elférjen minden. Hátul úgyis oda hézagolod ahova akarod. Így jelentõsen lehet csökkenteni a Q-faktort és érezhetõen jobb lesz hajtani.

Én szétrobbantottam két kopott lánckeréksort és azok hézagolóit használtam, mivel azok csak kb. 3mm szélesek így elég jól be lehet velük lõni a láncvonalat. Így néz ki.

mrteo

mrteo

törzsvendég

• fórumtag
  • 375 posts
Sziasztok!
Van annak technikai problémája, ha MTB hajtómûvet akarok felszerelni egy országúti vázra épített SS bringára?
Van egy elfekvõ 3 tányéros hajtómûvem, levenném a 2 kicsi kereket és maradna a 42-es tányér. Négyszög tengelyes és monoblokkom is van hozzá.
Mivel hézagolóval lesz a 16-os fogaskerék feltéve egy országúti agyra, szerintem a láncvonal belõhetõ.

Hol vegyek hézagolókat és fogaskereket hátra? Ötletek?

üdv: Teo