Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18554 hozzászólás a témában

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás

MC Pite!
Nem csak az éremnek van két oldala...

off
lor! Kérgyé bátran abban otthon vagyok!

(176,6cm^2-132,6 cm^2) ×2=87,92 cm^2
Kerület+lukakkal legyen 188-190. (100 cm^2 a kerületén a felület? Aztaq... bár le van festve...)

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás
McPite!
Nem csak az éremnek van két oldala...

off
lor! Kérgyé bátran abban otthon vagyok!

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
dicsa he
nem tippelt az ur.

szertem sima csigaval neki lehet esni
hutofolyadekot azert osszak neki.

rob az elmeleti kerekparos
en minden nap nyomom, igaz kozben szoktam muszaki dolgokon gondolkodni
/mondjuk mostansag leginkabb elektronikai probelmakon/

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Én kifejezetten élvezem ezeket az elméleti fejtegetéseket.
Elméleti kerékpárosok vagyunk vagy nem? :)

A sebesség mindent megold.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás

Tippeltem: 155*3.14*15*2 -->kb 14.000 mm2
A nagyságrend jó.
:)

Nekem 87,92 cm^2, ha 15,5 a külsõ, 13,5 a belsõ átmérõ; ehhez jönnek a lukak.

lor:
OK, fúrjuk, csak kérdezték hogy milyen anyag és milyen fúróval, hogy nem-e kell rákészülni keményebb fúróval. Ma délután leszedem és kiszerkesztem, kirnerrel bejelölgetem a fúrási helyeket. Felületbe lófütty a különbség, de jobban szellõzik...

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás
Tippeltem: 155*3.14*15*2 -->kb 14.000 mm2
A nagyságrend jó.
:)

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
szertem ez nem abs
/bar nemtom mi van benne/

nem csupan felulettol hanem az alaktol is fugg a hutes teljesitmenye.
egy adott hutoborda nem kepes akarmekkora homennyiseg leadasara.
hiaba noveled a hosszat a vetelenig is akar

3-as dorzsar rulez

tam: ovatosan szevasz

mc: furd ki oszt meglatod

hoze: mond, hogy csak tippeltel a felulet nagysagaval

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás

szarból várépítés rulez

Erre próbáltam rávilágítani az alapfoku matek és fizikai ismeretek segítségével.

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7.030 hozzászólás
nesze neked abs:
Feltöltött kép

és van akinek túl sok szabadideje van és grafikonok és képletek alapján tuningolja a hulladék tárcsáját és van aki vesz 4500-ért xt-t.

de nyugodtan töltsetek még meg 6 oldalat elméleti fejtegetéssel a lukak, felületek, anyagösszetétel elemzésének kérdéskörében. :P

szarból várépítés rulez

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
Mondjuk én utálnám, ha nem blokkolna a kerekem, amikor szeretném. :) Meghát mi az a Promax? :D (Nem hogy vmi karitatív célra fordítanák a pénzüket ien gagyi termékek legyártása helyett.)

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás
Promax DSk-810 es (http://www.promax-usa.com/products.asp) félhidralikus és elvileg ABS-es... mindkettõ parasztvakítás, vagy lehet hogy sikerült normlisan megvalósítaniuk?
Cable actuated hydraulic disc brake
...ABS function, Dual Piston, ... Ill nem tudom (nem hiszem) hogy lehet értelme annak hogy csak a test hidralikus...

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás

A hõleadó felülettel egyébként szerintem nincsenek csodák.
Egy adott hõmennyiséghez nagyobb felület esetén tartozik kisebb hõmérséklet emelkedés.
Ha kifúrod a tárcsád, és nagyobb lesz a felülete, jobban fog hûlni.
Pont annyival amit fenn kiszámoltam.

A gyártók nem hülyék, de valószinû számolnak.
Sok tárcsán nem véletlenül nem kerek a lyukak, mert az a legrosszabb felület/kerület arányú.
De meggyõzõdésem, hogy nem a hûtés miatt furkálják elsõsorban, hanem a súly miatt.
Ez nem fizika, ez marketing.

Figyelmen kívûl hagyod hogy melyiket hogy kerüli a levegõ, milyen légellenásá van - elvileg kicsi a különbség, gyakorlat azt mutatja hogy mégsem...

Mégis jobban hül a Polygon mint a Roundagon, és a Clean Sweep mégjobban hül. Nem is érdekel hogy hogy, de jobban. Elvileg a Polygonnál is jobban fog hûlni kilyuggatva.
Egyébként ezt tetszik pl a kollega Sirmiumján a Promax fékbe, legalább a tárcsája korrekt (ha már alapból kalap *** bowdennel van, lassan kopik-300kmnél tart és most _kezd_ tükrösödni...); és számomra érdekes módon másfélszer akkora felületen fog a betét mint az én BB7esemen.
Feltöltött kép

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Van benne valami, marketing és grammánia. :)

sOnar

sOnar

vendég

• fórumtag
  • 161 hozzászólás

Elméleteddal az a baj, hogy akkor szerinted az Alligator fûrészfogas tárcsája szarul hül mert kicsi a hõleadó felülete; ugye? Gyakorlatilag meg nagyon nem így van.
De ha megháromszorozom a lukakkat a tárcsán biztos hogy javulni fog a hûtése. 4×ezhetném is, de nem tudom hogy azzal nem-e gynegíteném meg nagyon...

Akkor gondolkozzunk el ezen!
Ha egy szar hõleadó képességû tárcsának a felületét növeled meg, a már említett elképzelhetetlenül sok 700mm2 -el a 5%-os felületnövekedéshez akkor sem jutottál több mint 5%-os hûléshez.
Tehát akkor ezt fúrhatod!

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás
A hõleadó felülettel egyébként szerintem nincsenek csodák.
Egy adott hõmennyiséghez nagyobb felület esetén tartozik kisebb hõmérséklet emelkedés.
Ha kifúrod a tárcsád, és nagyobb lesz a felülete, jobban fog hûlni.
Pont annyival amit fenn kiszámoltam.

A gyártók nem hülyék, de valószinû számolnak.
Sok tárcsán nem véletlenül nem kerek a lyukak, mert az a legrosszabb felület/kerület arányú.
De meggyõzõdésem, hogy nem a hûtés miatt furkálják elsõsorban, hanem a súly miatt.
Ez nem fizika, ez marketing.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Hozé: Jó lenne tudni, hogy mi még. A te összefüggésed alapján 4esnél nagyobb furat esetén csökken a felület és akkor jobban melegszik, de az új jobb tárcsákon (pl. avid, hayes) nagy lyukak vannak és jobban müködnek, mint kislyukú társaik. Szerintem valami olyasmi is bejátszhat, hogy a kissebb felület nehezebben melegszik és a lyukakban lévõ levegõ is hûti a betéteket, de én ehhez nem értek, lehet hogy hülyeséget írtam.
Az biztos, hogy a nagyobb felület jobban hûl, de a melegedés oldalon kell valaminek lennie vagy hülyék a tárcsagyártók és az optimális tárcsa tele lenne 1es furattal.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás

Például?

(hozé közben elindult, megkeresi a diplomáját, és elássa)

Elméleteddal az a baj, hogy akkor szerinted az Alligator fûrészfogas tárcsája szarul hül mert kicsi a hõleadó felülete; ugye? Gyakorlatilag meg nagyon nem így van.
De ha megháromszorozom a lukakkat a tárcsán biztos hogy javulni fog a hûtése. 4×ezhetném is, de nem tudom hogy azzal nem-e gynegíteném meg nagyon...

albertfish

albertfish

Posztolányi Dezső

• fórumtag
  • 8.749 hozzászólás
  • LocationPécs
élvezet titeket olvasni oldalak óta...
nem gondoljátok hogy érdemes lenne tv sorozatot forgatni belõle?

Egy Házam van, annak az Égbolt a teteje,padló a végtelen Föld, falak nincsenek.Apám a Nap, Hold Anyám, Csillagok a gyermekek,határtalan horgolják illatok a kertemet.Óceánkád, láng a lámpa, arcom tóban mosom,hegytetõ az irodám, ottan, józan gondolkozom..

BDPST melókeresés in progressz..ha tudsz valamit ne titkolózz! 

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás

Hozé, nem a hõleadó felület nagysága a lényeg, pl. számold ki 4es furattal, a felület növekedés ilyenkor 0 és mégis jobban hûl a tárcsa, más dolgok is befolyásolják a tárcsa melegedését.

Például?

(hozé közben elindult, megkeresi a diplomáját, és elássa)

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás

szerintem cobaltos fúrószárral furd az erõsebb mint a normál hss-s!

Kérdik hogy milyen acél, mennyire készüljenek rá... HSS-essel ne is álljanak neki, vagy abból megeszik egyet azt kész? lor? :prosze:
(Mondták hogy autónak a féktárcsáját gond nélkül fúrják, ha ez is olyan akkor np, ha másabb akkor milyen/milyen fúróval?)