Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18551 hozzászólás a témában

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
Az Aligátor fékpofáknál írkálnak olyanokat, h 600-800 fok körüli hõmérsékleteket bírnak a fékpofák; gondolom, ez tök mindegy, mert ha a fékpofánál ennyire meleg van, akkor a féktest is felhevülne azért 200 fok körülre, akkor viszont a korábbi postok alapján olajgõz keringene a dugattyúknál :D

Daci; Most kb. egymás után/egyszerre használtam az Aligátor legdrágább, kerámiás fékpofáját, gyári alu alapú Avidot, és nem tudom milyen BBB-t, és õszintén szólva semmilyen különbséget nem éreztem a három között.
Élettartam szempontjából viszont úgy tûnik, felállítható egy olyan sorrend, miszerint a BBB a legkopósabb, aztán az Avid, majd az Alligator, szóval az ár mellett érdemes lehet ezt is figyelembe venni.

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Na így már kerekebb a történet. A kerámiát tán jobban lehet terhelni - magasabb hõmérsékletet bír - de vannak hátrányai.
Anno - régi szép idõk - a repülõkön is használtak és használnak kerámia tárcsákat, de eleinte sokat kûzdöttek, kûzdöttünk velük. Hidegen lószart se fogott - szerencsére a nagyobb gépeken gyorsan bemelegedett - de ha víz érte, akkor lõttek a fékhatásnak. (Mondjuk ez utóbbit a fékpofák módosításával gyorsan kiküszöbölték.)
Az acél tárcsák miatt én nem félnék, bár idõnként felbukkannak igen silány minõségû tárcsák, de én a magam "szerény" tömegéhez a 185-ös elsõ/hátsó átmérõt bõven elégnek találtam. Csak tavaly sikerült egy hátsó - még akkor 160-as - tárcsát felkeményítenem a hidrós fékkel, azóta sem!

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás
Zsizsi! Részemrõl "No para", tán 2-szer fordult elõ, hogy le kellett szállnom, mert nem akartam lilára sütni a tárcsát :)

/mellesleg épp az acél tárcsa vs kerámia tárcsa vonatkozásában mesélték ezt/
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Hát ennyit a Discovery-rõl!
Azért ez, így nem teljesen valós. Ugyan is:
Milyen féktárcsáról beszélünk, milyen fékbetéttel kombinálva? Acél? Akkor ez részben igaz lesz.
Fém féktárcsa, fém alapú fékbetéttel jó hõelvezetést eredményez, bár a betétben lévõ hordozó és kötõanyagok magas hõmérsékleten könnyebben leválnak, de ez csak felületi kopást eredményez, érdes, maró hanggal kísérve. Ez egyben a fékerõ részleges csökkenését is eredményezi.
Fém féktárcsa, mûgyanta alapú fékbetéttel nagyobb fékerõ, rosszabb hõvezetés, ergo, könnyen melegszik a rendszer.
De mint azt tudjuk, nehéz lenne izzásig hevíteni egy bringán a féktárcsákat, márpedig ott kezdõdik a jelentõs fékerõ csökkenés, mikor halvány narancs színben kezd pompázni a tárcsa.
Én már nem egy tárcsát színeztem kékre, barnára, de még sehol sem kellett aggódnom, hogy nem tudok megállni. A melegedés inkább a fékolaj tágulásában csúcsosodik ki, és ezzel együtt kezd el felkeményedni a fékkar is. Így csökken a fékerõ adagolhatósága, és lassan beáll a fék is. A nagyobb tömegû jármûvek esetében azzal ér véget a történet, hogy felforr a fékolaj a fékmunkahengernél, és begõzösödik, na ekkor vész el a fékerõ teljesen.
Ezt kerékpárnál nehéz lehet elérni.

A súrlódási együtthatót pedig a fémek - így a féktárcsa - anyagszerkezetének helyes megválasztásával érik el. Ehhez különbözõ ötvözõket használnak, illetve az edzésnél a megfelelõ felületi keménységgel érik el. Ennek a jelentõs megváltoztatásához magas hõmérsékletet kell elérni, és ez itt a bibi. Bringával ezt nem igen lehet produkálni. Csak extrém körülmények között tudom elképzelni. Nincs meg hozzá a megfelelõ tömeg-sebesség-fõfékhenger/munkahenger aránya, és isten tudja mi még...

Szóval Tomi, no para!

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás
Kicsit még a melegedésrõl és az ezzel járó fékerõvesztésrõl:
Nem akartam beírni, mert nincs fizikai tudásom errõl, de most a Discovery is ezt hallottam: amikor melegszik a tárcsa, csökken a súrlódási együtthatója, ezért is csökken a fékerõ.
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

daci

daci

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.383 hozzászólás
alligator fékbetétekrõl tud valaki vmit?
mennyire járhatok rosszul ha egy noname fékbetétet veszek a fékembe?
így kb féláron kapnám mint a gyári betétet.
és a fékem elöl hayes mx2 hátul hfx 9

uszabi

uszabi

vendég

• fórumtag
  • 17 hozzászólás

Húzd be finoman a féket, és figyeld, hogy megmozdul-e a tárcsa (vagyis az egyik fékbetét hamarabb éri el, eltolja). Ha nem mozdul meg láthatóan, és cincogás sincs akkor nem érdemes hozzányúlni.

Ha meg mégis:
- kereket kiveszed, fékbetétet kiveszed
- csavarhúzóval, vagy gumileszedõvel visszatolod a fékdugattyúkat
- fékbetét, kerék vissza
- lelazítod a féknyerget rögzítõ csavarokat
- behúzod a féket, a féknyereg szépen beáll irányba
- csavarokat meghúzod

Köszi a segítséget , megyek a garázsba szerelni !

apr

apr

törzsvendég

• fórumtag
  • 567 hozzászólás

Gyors választ köszönöm . Azért kérdeztem, mert a kerék berakása után a tárcsa közelebb van az egyik oldali betéthez.

Húzd be finoman a féket, és figyeld, hogy megmozdul-e a tárcsa (vagyis az egyik fékbetét hamarabb éri el, eltolja). Ha nem mozdul meg láthatóan, és cincogás sincs akkor nem érdemes hozzányúlni.

Ha meg mégis:
- kereket kiveszed, fékbetétet kiveszed
- csavarhúzóval, vagy gumileszedõvel visszatolod a fékdugattyúkat
- fékbetét, kerék vissza
- lelazítod a féknyerget rögzítõ csavarokat
- behúzod a féket, a féknyereg szépen beáll irányba
- csavarokat meghúzod

uszabi

uszabi

vendég

• fórumtag
  • 17 hozzászólás

Nem lehet állítani a fékbetét tárcsától való távolságát, a rés állandó (és független a fékbetét kopásától, vagyis nem kell utána állítani, mint egy bowdenesnél).

Gyors választ köszönöm . Azért kérdeztem, mert a kerék berakása után a tárcsa közelebb van az egyik oldali betéthez.

apr

apr

törzsvendég

• fórumtag
  • 567 hozzászólás

Halihó !

2008-as LX tárcsafék (BR-M585) beállításáról tudnátok valamit mondani , pl. a fékbetét tárcsától való távolságát hogyan tudom beállítani ?
Elõre is kösz.

Nem lehet állítani a fékbetét tárcsától való távolságát, a rés állandó (és független a fékbetét kopásától, vagyis nem kell utána állítani, mint egy bowdenesnél).

uszabi

uszabi

vendég

• fórumtag
  • 17 hozzászólás
Halihó !

2008-as LX tárcsafék (BR-M585) beállításáról tudnátok valamit mondani , pl. a fékbetét tárcsától való távolságát hogyan tudom beállítani ?
Elõre is kösz.

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

KeX: autóvezetésnél is oktatják, hogy szakaszosan kell fékezni, meg kb minden olyan szakágban, ahol fékezni kell...

Ez nagyon tetszik.:hahaha:
KeX! Menj, tanulj meg biciklizni! Már Hozé is megmondta.:D

Dave!
Látom nem ismered "nápolyi" barátunkat. Majd gyere el egyszer egy közös túránkra!

szipka

szipka

vendég

• fórumtag
  • 167 hozzászólás

Az acél féktárcsa kb. 270-300 fokon színezõdik kékes árnyalatra.
A DOT 4 fékolaj forráspontja 250°C viszont a nedves forráspont 165°C, ekkor már keletkezik légbuborék.

hûha akkor telleg meleg lehetett a tarcsam,de birta ott kopott be igazan a motyooo

sOnar

sOnar

vendég

• fórumtag
  • 161 hozzászólás

nem forr fel a fekfolyadek. a dot4 valami 250celsiuson forr.

szerintem ahogy melegszik a rendszer, ugy kemenyedik fel a fek, mivel tagul a folyadek. ezert van a kiegyenlitotartaly ugye, ahova ilyen esetben felmehet a folosleg. viszont ha ezt a hot atadja a folyadek a fekcsonek, akkor az is elkezd tagulni, es akkor viszont leesik a nyomas.

szerintem

Az acél féktárcsa kb. 270-300 fokon színezõdik kékes árnyalatra.
A DOT 4 fékolaj forráspontja 250°C viszont a nedves forráspont 165°C, ekkor már keletkezik légbuborék.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
nem forr fel a fekfolyadek. a dot4 valami 250celsiuson forr.

szerintem ahogy melegszik a rendszer, ugy kemenyedik fel a fek, mivel tagul a folyadek. ezert van a kiegyenlitotartaly ugye, ahova ilyen esetben felmehet a folosleg. viszont ha ezt a hot atadja a folyadek a fekcsonek, akkor az is elkezd tagulni, es akkor viszont leesik a nyomas.

szerintem
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

apr

apr

törzsvendég

• fórumtag
  • 567 hozzászólás
Hirtelen átgondolva kétféleképpen történhet ez a fékerõ csökkenés:
- a pofa - tárcsa túlmelegedéstõl, egy bizonyos hõmérséklet felett a pofa elveszti a fékhatását, fõleg a mûanyagosoknál (resin) fordul elõ. Ekkor felkeményedik a fékkar.
- felforr a fékfolyadék, ha felforr akkor gázok szabadulnak fel belõle, ekkor úgy viselkedik mint a levegõs fék vagyis beesik a fékkar.
- a kettõ egyidejûleg esetleg? :)

KeX

KeX

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.292 hozzászólás
nekem eddig csak keményedést (hahaha) sikerült összehoznom, ezek szerint még nem estem át a "kritikus ponton", ahol egy szingularitás következtében megváltoznak a fizika törvényei :D

Dave: az ok, hogy hülyeség folyamatosan tépni a féket, hisz a fékerõ akkor valóban romlik, de nálam soha sem a beesés miatt.

Nem lehet, hogy ilyenkor a kiegyenlítõ tartályban történik vmi huncutság?
"The faster you are, the slower your life goes by" - Lucas Brunel

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás

amúgy enneki mi a tudományos, öveges professzor féle magyarázata? mert ugye hõtágulás, tehát elvileg épp, hogy fel kéne keményednie a féknek...

saját tipp; a vezeték is tágul, ráadásul nagyobb mértékben
mondjuk még sosem sikerült összehoznom ilyen brutális mértékû melegedést a fékkel, szóval csak találgatok

BBerki

BBerki

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.724 hozzászólás
szakaszosan fékezni? minek? csunya lesz a beton.abs... :D

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
KeX: autóvezetésnél is oktatják, hogy szakaszosan kell fékezni, meg kb minden olyan szakágban, ahol fékezni kell...

a folyadékos részben igazad van, ha csak a folyadék melegedne, akkor elméletileg fel kéne keményednie a féknek. de mivel már a forró tárcsánál is erõsen csökkent a fékerõ, ezért errõl itt nem beszélhetünk...gondolom a hõelvezetéssel van kapcsolatban, hiszen amíg hideg a pofa meg a folyadék, addig azok fel tudják venni a hõ egy kis részét, ezért még tudsz fékezni...