Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18554 hozzászólás a témában

Zoomstag

Zoomstag

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.046 hozzászólás
BB7-et ajánlanám, és ha kicsit nehezebb alkat vagy, akkor 180-as tárcsát.
Milyen villára menne a fék?

Izomtéridõninja-geológus!

suhanc

suhanc

törzsvendég

• fórumtag
  • 301 hozzászólás
Testsúlyodtól, vezetési stílusodtól, és az ahhoz szükséges fékerõtõl függ. A 180-as mindenféleképp jobb, erõsebb, de te tudod, hogy kell-e egy 180-as fékereje, vagy elég a 160-asé is.

Balias

Balias

vendég

• fórumtag
  • 42 hozzászólás
Ja és elõre 160-as, vagy 180-as tárcsát érdemes?(Egyébiránt, az elõzõ hozzászólásomban is csak elõre lenne szükség fékre)
Kösz!

suhanc

suhanc

törzsvendég

• fórumtag
  • 301 hozzászólás
Üdv!

Milyen felhasználásra, hány kiló vagy, stb.
Nekem úgy volt eleve, hogy Avid lesz, de aztán mondták, hogy hoppá elfogyott és csak Hayes van, egy hét múlva lesz Avid. Rárakattam a Hayes-t, nem rossz fék, de már kissé bánom, hogy nem vártam vele egy hetet.
Ha könnyebb vagy, és csak városban használod, akkor egy 160 millis Avid szerintem bõven elég. Ha nagyobb fékerõ kell, akkor érdemesebb nagyobb tárcsát venni. Egyszer volt szerencsém kipróbálni a barátom Avidját és bátran merem ajánlani, ha most kellene bowdeneset venni, tuti azt venném.

Suhanc

Balias

Balias

vendég

• fórumtag
  • 42 hozzászólás
Hello!
Kéne nékem majd valamikor bowdenes tárcsafék.Melyik éri meg az árát, mit érdemes venni, mit ajánlotok?
Elõre is Kösz!

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 hozzászólás

nah

mozgó dugó lefog
kart hirtelen behuzva, kinyomatod a nem mozgó dugót
letisztit, olajjal , sprével befuj finoman
dugó visszanyom
ujra és ujra, kenés nélkül
utána tárcsatisztitóval kimos az egész féknyereg
megszárad
betétek vissza
örül

Megvan! Mûködik!

Nagyon köszi!

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc

Sajna tényleg nem dolgozik. Fékezéskor a még mozgó dugattyú nyomja hozzá a tárcsát az állóhoz, elhúzza a tárcsát vagy 1-1,5 mm-rel. Mûszaki szemmel nézve ez elég gatya. Elõl nem csinálja ezt, a két dugattyú ránézésre ugyanannyit mozog. Le lett légtelenítve, nem segített.
Az, hogy a dugattyú messzebb, vagy közelebb van a fékcsõhöz szerintem nem befolyásolhatja számottevõen, hogy mennyit mozog, mivel a nyomás mindegyik dugónál ugyanakkora, ráadásul ez a távolság nem is olyan túl nagy.

nah

mozgó dugó lefog
kart hirtelen behuzva, kinyomatod a nem mozgó dugót
letisztit, olajjal , sprével befuj finoman
dugó visszanyom
ujra és ujra, kenés nélkül
utána tárcsatisztitóval kimos az egész féknyereg
megszárad
betétek vissza
örül

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.857 hozzászólás
Nagyságrendekkel jobb lesz a deore mint a gx-2.
Ha ragaszkodsz a bovdeneshez, akkor abból csak avid bb5 v.7.

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 hozzászólás

nehogy meglepõdj és kiugorjon a dugattyú, mint azt pároldallal visszább olvashatod, kenni semmivel sem kell

egyébként lehet h kevesebbet dolgozik mert kevesebb olaj jut oda, mivel az a dugattyú van "messzebb" - sala kollega ezt is írta visszább, lehet h úgy tûnik h nm dolgozik, de valamennyit igen, egyébként ilyen estekben ált. a légtelenítés segít

Sajna tényleg nem dolgozik. Fékezéskor a még mozgó dugattyú nyomja hozzá a tárcsát az állóhoz, elhúzza a tárcsát vagy 1-1,5 mm-rel. Mûszaki szemmel nézve ez elég gatya. Elõl nem csinálja ezt, a két dugattyú ránézésre ugyanannyit mozog. Le lett légtelenítve, nem segített.
Az, hogy a dugattyú messzebb, vagy közelebb van a fékcsõhöz szerintem nem befolyásolhatja számottevõen, hogy mennyit mozog, mivel a nyomás mindegyik dugónál ugyanakkora, ráadásul ez a távolság nem is olyan túl nagy.

suhanc

suhanc

törzsvendég

• fórumtag
  • 301 hozzászólás
Üdv!

Jelenleg egy Hayes GX-2-es fékrendszert használok elöl 160-as tárcsával. A 100 kg-om alatt eddig 30-40-es tempónál szépen megfogott, viszont szeretnék végre eljutni a hegyekhez is, és attól tartok ott komolyabb fékerõ szükséges.
16 ezer forintért tudok beszerezni 203 mm-es Shimano Deore hidrás tárcsaféket, ami úgy gondolom már rendesen megfogna. A másik lehetõség az, hogy a jelenlegi Hayes féktestet megtartom, a csapágyakat újrakenem, pofákat, tárcsákat és bowdent cserélek. Az így felújított Hayes fékerejéhez képest mennyivel jobb egy új Shimano Deore? Az árkülönbség körülbelül 8-9 ezer forint a két megoldás között.

NTS

NTS

vendég

• fórumtag
  • 196 hozzászólás
nehogy meglepõdj és kiugorjon a dugattyú, mint azt pároldallal visszább olvashatod, kenni semmivel sem kell

egyébként lehet h kevesebbet dolgozik mert kevesebb olaj jut oda, mivel az a dugattyú van "messzebb" - sala kollega ezt is írta visszább, lehet h úgy tûnik h nm dolgozik, de valamennyit igen, egyébként ilyen estekben ált. a légtelenítés segít

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 hozzászólás
És hirtelen egy kis segítségre is lenne szükségem. SLX tárcsaféknél az egyik dugattyú nem nagyon akar dolgozni. Orvosolható a probléma anélkül, hogy a teljes cuccot szétbontanám?
Mûködik az a megoldás, hogy az egyik dugattyúra rátartok, hogy a másik kiszabaduljon, utána pedig takarítás, kenés. Mivel illik megkenni? Fékolajjal? Vagy kell egyáltalán? Itt is az olaj keni a dugattyút, mint a telónál a becsúszót?

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 hozzászólás
PM-IS adapternél szerintem sincs értelme. Nekem gyárilag ez az összeállítás volt: PM-IS 180mm-es tárcsához és nem volt alátét.

PM-PM-nél viszont a kétcsavaros Shimano adapter (hasonló, mint az elõbb linkelt BBB) két felfekvõ felülete nem párhuzamos (villa oldal - féktest oldal), emiatt kell az a lencsés-kagylós alátét és természetesen a csavarfej alá. Úgy ahogy a BBB-nél, csak ott megoldották úgy, hogy a csavarfej felfekvõ felülete a lencse.

NTS

NTS

vendég

• fórumtag
  • 196 hozzászólás
egy szettnek semmi értelme.... max ha a furat van elbaszva a villába - aminek igen kicsi esélye van, még rst-nél is - akkor lehet haszna h a csavar ne hajoljon meg, de ugy eaz is csak akkor hajlik meg a fékfelfogatásba ha túl van tépve

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
shimano - ket csavar rogziti az egeszet (fektestet+adaptert), az adapter itt tenyleg csak tavtarto, kulon rogzites nelkul. valszeg felulre kell rakni (csavarfej ala), ahogy legeloszor irtam - tulsagosan elemeli, ha alaja pakolom.

de eleg hasonlo ehhez, itt is a csavarfejhez raktak, ugy latszik nem veletlen :)

Feltöltött kép

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
ha BBB akkor a csavarfej ala kell.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
rajzolgattam :) asszem avidnal epp azert van, hogy billentheto legyen, es azert kell alulra-felulre. itt viszont csak a kezdo billenest kell kikuszobolni, igy elvileg akarhova be lehetne rakni, ha a magassag engedi.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

szerintem nem
fékszem, adapter, dönthetõ basz, féktest, csavar

akkor nem illene a fektest-csavar koze is tenni? mert a csavar doleset meghatarozza a menetesfurat, ferden fog a csavarfej allni a fektesten, nem fekszik fel. ill a dontheto alatet igy max oldaliranyban billentheto, fel-le nem (ket ponton rogzitett).

de ezt csak iqbol irom, azert kerdem, es baromira meg tudom magam gyozni a sajat hulyesegemrol. lehet a magassagnak kell eldontenie az egeszet: ha jo magassagba esik alatet nelkul, akkor fektest fole, ha nem, akkor alaja.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
szerintem nem
fékszem, adapter, dönthetõ basz, féktest, csavar

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
vettem a shimano 775 pm fektesthez pm adaptert (160-180). a shimano nem hasznal a pm-is atalakitoinal ilyen dontheto alateteket - de ehhez adtak. a rogzito csavar es a fektest koze kell kerulnie? tehat: villacsatlakozas - atalakito - fektest - dontheto alatet - csavarfej?