Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18544 hozzászólás a témában

gellert12

gellert12

vendég

• fórumtag
  • 127 hozzászólás
Sziasztok
Lenne egy kérdésem.Az érdekelne hogy nekem van egy Formula evoluzione 9.5-ös fékem és arra lennék kíváncsi hogy van-e valakinek tapasztalata vele kapcsolatba.Pl.:alkatrészellátás.Azt tudom hogy olyan egyszerû szerkezet mint egy faék,de nekem az elsõ sajnos a kiegyenlítõtartálynál ereszt egy kicsit, most cseréltem benne két tömítést a, háromból,de a membránt a kiegyenlítõtartályba nem tudom hogy hogy tudnám beszerezni.Illetve hogy ez az eresztés gyakori hiba-e(ha lehet ilyet kérdezni egy ilyen öreg szerkezetre.)
Én személy szerint szeretem az olyan féket amit bárhol egy imbuszkulcsal ki tudok légteleníteni és olyan fékereje van hogy elöl 160 hátul 140!!-es tárcsával akármikor megállít egy 13kilós ösztelóssal együtt.
köszönöm a válaszokat
Neha osszeszavakat a keverem

Tamoo

Tamoo

vendég

• fórumtag
  • 191 hozzászólás
BB7 egy avid straight jacket bowdenszettel van felrakva. A kérdés az az, hogy ezt valamiféle kenõanyaggal illett volna bekenni, vagy az ilyen normálisabbakat nemigazán kell...? Eladó azt mondta h nem kell, más meg azt mondja h kell. Ezért érdeklõdöm. Egyébként bowdenházba TF2 teflonos spray mehet, vagy inkább zsírozni illik?

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)

A teleszkóppak kb. erre számítottam. Csudát fogok látni, tehát a BR-M486 fékkel kapcsolatban pozitív véleményed van, vagy a Gilához képest tapasztalok csodát?

Egy csillapítatlan teló annyit tud, hogy ahogy berugózott, azzal a lendülettel visszarúg. A csillapításnak nagyon nagy szerepe van abban, hogy a teleszkóp - ahogyan a motoroknál és az autóknál - az egyenetlenségek ellenére biztosítsa a kerék folyamatos kontaktusát az úttal.

Nekem SLX 180/160 van, ezzel meg vagyok elégedve. Várj meg olyat, aki használta-használja az általad említett fékeket.

Még a tárcsákról: ami nem egy fémlemezbõl van kivágva, hanem 2 darabból áll (alubakos) merevség szempontjából jobb hírnek örvend (kevesebb cziczergés). Az én összeállításom pl. teljesen hangtalan.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

freezombi

freezombi

vendég

• fórumtag
  • 118 hozzászólás

Helló!

Úgy érzem, hogy közeleg az idõ, amikor tárcsafékkel fogok szaladgálni, csak nem értek a tárcsákhoz, de szeretném én összeválogatni és összerakni, légyszíves segítsetek néhány kérdésben.

Alapvetõen csak azért szeretnék tárcsát, mert egy évben párszor dagonyázok :) és élvezném is, ha a v-fékek nem gyûjtenék be a sarat. Tehát nem kell extrém jó cucc, de lehetõleg legyen valamivel jobb, mint a mostani deore v-fékem, amivel egyébként meg volnék elégdve, mert ha beletépek, akkor azért fog. Sokáig országútiztam, most vonzani kezd a montizás, azért egy maratonon vagy egy Mátra-bérc túrát gond nélkül bírjon már ki.

Tárcsaméret. Nyilván nagyon függ, hogy milyen a féktest. Elsõre úgy gondolom, hogy elég a 160-as tárcsa. A tárcsa melegedés hatás, nem tudom mennyire lehet intenzív, ha száguldozok lefelé a Gellért-hegyrõl, mondjuk aszfaltom, és meg kell állni. Nem tudom mennyi az annyi. SM-RT63 centerlock tárcsát szemeltem ki. Elésõre úgy látom, hogy a CL jobb technológia, mint a 6csavaros. Cáfoljatok, ha nem így gondoljátok.

Féktest. Bowdenes rendszerben nem gondolkodtam. BL-M486 + BR-M486 szettet néztem ki magamnak, több helyen is dicsérték, és jó árban van.

Mi a helyzet a tárcsafék csavaró hatásával? Nem egy bika az elsõ telóm, félek, hogy szétszadizhatja. RST Gila telóm van. A váz birná a tárcsát, jócskán van benne anyag. A bringa 15kg körül lehet, én 65. Tehát mind a 80+ kilót meg kéne állítani. Egy teló csere még beleférne. Amúgy mindkettõ IS-es.

Sokkal drágább fékrendszert nem szeretnék, mert ha erre rájön egy teló, meg egy pár kerék, akkor elgondolkodok egy új kerékpáron.

Amúgy a montim: http://people.inf.el...cs/s6000796.jpg 2003-as Gepida karaton, de csak a váz, villa, kerék az eredeti.

Tahát,
* mi a véleményeket a BR-M486-rõl a fenti felhasználásra
* tárcsaméretrõl
* a teló alkalmasságáról
* összegezve, egyáltalán érdemes-e õt tárcsásítani
* miért kell rendszeresen fékfolyadékot cserélni?

Elõre is köszönöm!

én nem fejleszteném amíg komolyabb igény nem merül fel

Krisz_88

Krisz_88

vendég

• fórumtag
  • 49 hozzászólás

A teló amennyire tudom nem rendelkezik csillapítással. Ha igazam van, akkor egy pl. egy RockShox Recon beszerzése után csudát fogsz látni. Ezzel arra céloztam, hogy azt a teleszkópot nemcsak tárcsásítani, de hosszabb távon használni sem érdemes.

A teleszkóppak kb. erre számítottam. Csudát fogok látni, tehát a BR-M486 fékkel kapcsolatban pozitív véleményed van, vagy a Gilához képest tapasztalok csodát?

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Szerintem, a fék egy olyan dolog ahol nem árt ha van biztonsági tartalék. Ezért - bár valószínûleg megtenné a 160/160 kombó is - én a 180/160-at javaslom.

A teló amennyire tudom nem rendelkezik csillapítással. Ha igazam van, akkor egy pl. egy RockShox Recon beszerzése után csudát fogsz látni. Ezzel arra céloztam, hogy azt a teleszkópot nemcsak tárcsásítani, de hosszabb távon használni sem érdemes.

Fékfolyadéknál számolni kell a nedvszívó hatással, ami csökkenti a forráspontot, s talán korrozívabbá is teszi az amúgy sem túl barátságos DOT típusú folyadékot. Shimano ásványi olajat használ, de ezt is érdemes néha lecserélni, ha másért nem azért, mert a rendszer mûködése közben esetleg belekerülhetnek apró fémrészecskék. Személy szerint én más okot nem látok az ilyen folyadék cseréjére.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Gilára ne tegyél tárcaféket.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Krisz_88

Krisz_88

vendég

• fórumtag
  • 49 hozzászólás
Helló!

Úgy érzem, hogy közeleg az idõ, amikor tárcsafékkel fogok szaladgálni, csak nem értek a tárcsákhoz, de szeretném én összeválogatni és összerakni, légyszíves segítsetek néhány kérdésben.

Alapvetõen csak azért szeretnék tárcsát, mert egy évben párszor dagonyázok :) és élvezném is, ha a v-fékek nem gyûjtenék be a sarat. Tehát nem kell extrém jó cucc, de lehetõleg legyen valamivel jobb, mint a mostani deore v-fékem, amivel egyébként meg volnék elégdve, mert ha beletépek, akkor azért fog. Sokáig országútiztam, most vonzani kezd a montizás, azért egy maratonon vagy egy Mátra-bérc túrát gond nélkül bírjon már ki.

Tárcsaméret. Nyilván nagyon függ, hogy milyen a féktest. Elsõre úgy gondolom, hogy elég a 160-as tárcsa. A tárcsa melegedés hatás, nem tudom mennyire lehet intenzív, ha száguldozok lefelé a Gellért-hegyrõl, mondjuk aszfaltom, és meg kell állni. Nem tudom mennyi az annyi. SM-RT63 centerlock tárcsát szemeltem ki. Elésõre úgy látom, hogy a CL jobb technológia, mint a 6csavaros. Cáfoljatok, ha nem így gondoljátok.

Féktest. Bowdenes rendszerben nem gondolkodtam. BL-M486 + BR-M486 szettet néztem ki magamnak, több helyen is dicsérték, és jó árban van.

Mi a helyzet a tárcsafék csavaró hatásával? Nem egy bika az elsõ telóm, félek, hogy szétszadizhatja. RST Gila telóm van. A váz birná a tárcsát, jócskán van benne anyag. A bringa 15kg körül lehet, én 65. Tehát mind a 80+ kilót meg kéne állítani. Egy teló csere még beleférne. Amúgy mindkettõ IS-es.

Sokkal drágább fékrendszert nem szeretnék, mert ha erre rájön egy teló, meg egy pár kerék, akkor elgondolkodok egy új kerékpáron.

Amúgy a montim: http://people.inf.el...cs/s6000796.jpg 2003-as Gepida karaton, de csak a váz, villa, kerék az eredeti.

Tahát,
* mi a véleményeket a BR-M486-rõl a fenti felhasználásra
* tárcsaméretrõl
* a teló alkalmasságáról
* összegezve, egyáltalán érdemes-e õt tárcsásítani
* miért kell rendszeresen fékfolyadékot cserélni?

Elõre is köszönöm!

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.676 hozzászólás
Havernak is alubakos (xtr) tárcsája van, mikor megáll, pattog a hûlõ tárcsa.
Marci

Grande

Grande

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.328 hozzászólás

A csapszegeket miért kell WD-40-nel befújni?

nem KELL befújni, de bizonyos esetben muszáj volt. Egy-két alkalommal érdekes, ropogó hangokat adott a fék, használat közben. Kizárásos alapon a csapszegekre terelõdött a gyanú. Talán az acél fékfelület és az alubak eltérõ hõelvezetése okozhatta a "zajt", nem tudom. Befújva a csapszegeket, megszûnt a probléma.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
a fektisztito is vegulis csak egy nagy alkoholtartalmu lotyi. szal ugyanazt fogja csinalni. oldja a zsirt meg az egyeb rarakodasokat.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
nem használtam még, és mivel ez is leszed minden szennyezõdést szerintem nem is fogok. de mintha talán a sala írta, hogy féktestre jó, de a tárcsát már nem tisztítaná vele.

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház
Ezek szerint a féktisztító spray-t nem ajánlod. Lehet tudni miért?
Megtámadja a tömítéseket esetleg?

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
vatta, tiszta benzin.

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház
WD40-rõl jut eszembe. Szoktátok valamivel tisztítani a tárcsaféket? Milyen esetben javallot (szennyezõdés fajtája) illetve mivel?
Féktisztító spray esetleg?

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Hogy könnyebben mozogjanak, Te buta! :D

Papszi

Papszi

vendég

• fórumtag
  • 203 hozzászólás

Itt egy értékelés. XT-hez XT (SMRT-79) tárcsát vennék (szerintem szebb is, ha ez számít :)), de van, kinek G3-al is tökéletesen mûködik.

A G2-es a régi szériák (Juicy) a G3 az új szériák (Elixir) tárcsája. Ha képen megnézed mindkettõt, látod, hogy a G3 több "hûtõbordával" rendelkezik a fékfelületen. Könnyebb is 10 grammal, plusz már Center Lockos verzióban is elérhetõ.

Én Avid féket használok SM-RT97-essel (XTR) évek óta, igaz CL-es és nem 6 csavaros. Sosem volt problémám a sokak által jelzett CL-es illetve csapszeg "lötyögéssel". Néha a csapszegeket befújom WD-40-el és kész.

A csapszegeket miért kell WD-40-nel befújni?

Grande

Grande

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.328 hozzászólás

Visszaolvastam,de sehol nincs az leírva,és senki nem írt róluk azon kívül hogy kicsit melegednek (állítólag!) hogy a G2 és a G3 között mi a különbség!!!

Itt egy értékelés. XT-hez XT (SMRT-79) tárcsát vennék (szerintem szebb is, ha ez számít :)), de van, kinek G3-al is tökéletesen mûködik.

A G2-es a régi szériák (Juicy) a G3 az új szériák (Elixir) tárcsája. Ha képen megnézed mindkettõt, látod, hogy a G3 több "hûtõbordával" rendelkezik a fékfelületen. Könnyebb is 10 grammal, plusz már Center Lockos verzióban is elérhetõ.

Én Avid féket használok SM-RT97-essel (XTR) évek óta, igaz CL-es és nem 6 csavaros. Sosem volt problémám a sokak által jelzett CL-es illetve csapszeg "lötyögéssel". Néha a csapszegeket befújom WD-40-el és kész.

Howkeddlee

Howkeddlee

vendég

• fórumtag
  • 97 hozzászólás
Visszaolvastam,de sehol nincs az leírva,és senki nem írt róluk azon kívül hogy kicsit melegednek (állítólag!) hogy a G2 és a G3 között mi a különbség!!!

Grande

Grande

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.328 hozzászólás

Skacok!
Olyan kérdésem lenne,hogy az avid G2 és G3 tárcsák között mi a különbség? S avidot lenne jobb megvenni xt t.fékhez vagy az eredeti shimanot 6 csavarosba? Hálás köszönet a segitségért!

Olvass vissza egy max. két oldalt a topikban. Most lett kitárgyalva a dolog.