Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18557 hozzászólás a témában

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.024 hozzászólás
  • LocationKelenföld

Igen, ez egy jóféle teszt! wink.png

Túlmenően egy-egy féktípuson, ez még elgondolkodtató:

"Don’t forget aftermarket pads too: in our tests fitting the Trickstuff Power+ brake pads to the SRAM Code R resulted in a 20% improvement in average braking torque, and an average of 18% improvement in deceleration times. Plus, they were quieter."

Volt már szó erről, hogy érdemes márkás betétet vásárolni eleve a BBB/Alligator/OnOne (sajnos igen...)/stb. helyett. Lehet, hogy nem 12 EUR, hanem 16-18, de... Aftermarket fékpofa is lehet jó. Lásd például, fentebbi idézet!

Mennyire igazat beszélsz, jó ezt ismét hallani! Sőt, bővíteném a negatív listát a tektro/trp gyárival és a nukeproof-al is. A legolcsóbb resin shimano kenterbe veri őket.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

...

Ez egy nagyon jó összehasonlító teszt, korábban lehet, hogy te linkelted zscs.

Igen, ez egy jóféle teszt! wink.png

Túlmenően egy-egy féktípuson, ez még elgondolkodtató:

"Don’t forget aftermarket pads too: in our tests fitting the Trickstuff Power+ brake pads to the SRAM Code R resulted in a 20% improvement in average braking torque, and an average of 18% improvement in deceleration times. Plus, they were quieter."

Volt már szó erről, hogy érdemes márkás betétet vásárolni eleve a BBB/Alligator/OnOne (sajnos igen...)/stb. helyett. Lehet, hogy nem 12 EUR, hanem 16-18, de... Aftermarket fékpofa is lehet jó. Lásd például, fentebbi idézet!

zscs módosította - 2020. október 02. - 14:37

horgasz-zsolti

horgasz-zsolti

vendég

• fórumtag
  • 65 hozzászólás

végül rendeltem egy SLX féknyerget a "folyós" helyett, kapott még egy esélyt :D

Ha ez is elvérzik, kipróbálok egy magura szettet ohmy.png

• ultio kedveli ezt

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Nem vagyok fizetett Shimano ügynök csak megemlítem..Haver vett Angliából egy bringát, Deore fékkel szerelve. Ottani szokás szerint fordítva voltak a fékek bekötve. (jobb kéz első, bal kéz hátsó). A fékcsövek kibontása, levágása, légtelenítése,...mindennel volt kb 40 perc. Szerintem nagyon könnyű szerelni őket. (Youtube-ról tanultam)

Természetesen hallani rosszakról is de arányosítsuk, mennyi milliót adnak el. És soha nem mondom hogy a Shimano az über mindenben mert biztosan nem de kb olcsón nagyon jó minőséget kapsz.

Ma szereltem kollégám Tektro fékét...hát...anyáztam rendesen. 2x kellett légteleníteni és akkor sem lett olyan beton kemény mint bármely Shimano-s szerelésem. És nem jövök rá mi a titok, mert ugyan úgy kell csinálni de mégsem lett tökéletes.

Nem is feltételeztem smile.png .

Csak azt gondolom, hogy nem jó a sarkos vélemény. Csak ez a fék a fék. Ez nem ennyire egyszerű és fekete-fehér.

zscs: én se vagyok szerelőguru, sőt Eleve úgy állok hozzá, hogy akár több nap is szerelem a féket. Ha kell, többször légtelenítem. Eddig elégedett vagyok a Magurával ezen a téren is.

Az én időmbe belefér, hozzád képest alig megyek.

Ez egy nagyon jó összehasonlító teszt, korábban lehet, hogy te linkelted zscs.

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.686 hozzászólás

Nem vagyok fizetett Shimano ügynök csak megemlítem..Haver vett Angliából egy bringát, Deore fékkel szerelve. Ottani szokás szerint fordítva voltak a fékek bekötve. (jobb kéz első, bal kéz hátsó). A fékcsövek kibontása, levágása, légtelenítése,...mindennel volt kb 40 perc. Szerintem nagyon könnyű szerelni őket. (Youtube-ról tanultam)

Természetesen hallani rosszakról is de arányosítsuk, mennyi milliót adnak el. És soha nem mondom hogy a Shimano az über mindenben mert biztosan nem de kb olcsón nagyon jó minőséget kapsz.

Ma szereltem kollégám Tektro fékét...hát...anyáztam rendesen. 2x kellett légteleníteni és akkor sem lett olyan beton kemény mint bármely Shimano-s szerelésem. És nem jövök rá mi a titok, mert ugyan úgy kell csinálni de mégsem lett tökéletes.

• Kisherceg kedveli ezt
Marci

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás

Több Magura szettem volt már, sőt, egy MT8 Race Line Limited szettem még most is van. XC fékhez képest bivalyerős és egy SRAM Level TL helyére szereltem párom bringáján, miután 2 évig nyüstöltem (versenyek, edzés, minden).

Légtelenítés szerintem közepesen macerás. A gyári videó alapján sosem sikerült rendesen. Igazából a SRAM-féle légtelenítési módszerrel légtelenítem nagyjából (Youtube-on gyári SRAM videó) és így jó. Azért nagyjából, mert 1 éve nem csináltam ilyet és rémlik, valamit máshogy szoktam. :)

Lehet, én vagyok a béna (sőt biztos), de elsőre sosem sikerül, legalább az egyik féket 2x kell légtelenítenem egymás után.

• ultio kedveli ezt

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Amúgy mennyire problémás a magura légtelenítés, vagy mitől az?

Én nem vagyok szerelő, sőt. Magura MT7 fékem van, használtan vettem.

Az elsőt nem kellett szerelni, de a hátsónál el kellett vágni a csövet, mert az eladónál vázon belül ment.

Tehát én raktam be a tüskét is, majd légtelenítettem. Kaptam hozzá gyári légtelenítő szettet és folyadékot. Én azt mondom egy szerelés, de többszöri légtelenítés után, hogy nem macerás. Azért kellett légtelenítenem többször, mert a fékkarnál kicsavartam a kis csavart, hogy engedjek a folyadékból, de levegős lett. (Ez a módszer a Sram Guide-nál működött.)

Talán 2-3-szor légtelenítettem, mire jó lett, de először én csináltam rosszul. Emlékeim szerint azóta talán egyszer kellett utánaállítani, hogy ne súroljon a betét.

Egy szerelés, légtelenítés után azt mondom, én többet szívtam a Sram Guide R fékemmel és nem csak a Dot miatt.

Nagyon kíváncsi vagyok olyan véleményére, aki gyakrabban szereli, légteleníti, mi miatt macerás. (Nincs benne cinizmus.)

marton, én is hallottam olyan véleményt, hogy csak a Shimano fék a fék. De én meg a Shimano-ról is hallottam rosszat, szóval.....

ultio módosította - 2020. október 01. - 09:39

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.686 hozzászólás

Haver kb szó szerint majdnem megdöglött a Maguratól, hirtelen elengedett az egyik - majd nem sokkal később a másik. Utána a Magura forgalmazó szerelője csak annyit mondott: "Nekem is Shimano fékem van."

Vegyél egy Shimano féktestet és kész. Haveri körben kb mindenkinek az van, kb senkinek nem volt vele baja.

Te tényleg valahogy kifogtál vmi fos szériát...

• Rabbit kedveli ezt
Marci

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 hozzászólás

Sajnos vagy nem sajnos,de SLX-től felfele más a fékcső csatlakozás, így shimanoból nincs nagy választási lehetőség, pedig lehet megpróbálnék egy olcsóbbat, új deore vagy alivio, vagy tudomisén, csak fékcsövet is pluszban nincs kedvem cserélgetni.

Veszel hozzá fékcsövet is, bár először azt akartam mondani, hogy csak a csatlakozót kell kicserélni, de közben rájöttem, hogy a banjónak nevezett csatlakozó rá van préselve...

Amúgy mennyire problémás a magura légtelenítés, vagy mitől az?

horgasz-zsolti

horgasz-zsolti

vendég

• fórumtag
  • 65 hozzászólás

Köszi a bike components tippet!Lehet megpróbálkozom akkor egy újabb slx féknyereggel. Magurával kapcsolatban eltántorítottál :D

Sajnos vagy nem sajnos,de SLX-től felfele más a fékcső csatlakozás, így shimanoból nincs nagy választási lehetőség, pedig lehet megpróbálnék egy olcsóbbat, új deore vagy alivio, vagy tudomisén, csak fékcsövet is pluszban nincs kedvem cserélgetni.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás

Szerintem kifogtál egy problémás féknyerget csak (SLX). Tudsz venni viszonylag olcsón Deore vagy Deore SLX féknyerget az SLX szettedhez (ha megvan még), Bike-componentsen úgy rémlik, külön is árulják a féknyerget és probléma megoldva.

Igen, Magura féknyerget mixelik Shimano fékkarokkal (Shigura), működik. Magurákkal egy baj van, az EBT, azaz Easy Bleeding Technology. Átnevezném. AIBT-re. Almost Impossible Bleeding Technology-ra. Vagy ha úgy tetszik, Artifical Intelligence-bleed Based Techology, tudomisén. Lehet vele szívni, na!

Igaz, ha rájön az ember a módjára, bazi jó és erős fékek a Magurák. ;)

• ultio és Kisherceg kedveli ezt

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.126 hozzászólás
Legmegbízhatóbb? BB7
Tudom, hogy nálad most nem ez látszik, de a Shimano fékek - tudtommal - megbízhatóak. Én vennék újra, szerintem csak nem volt szerencséd.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

horgasz-zsolti

horgasz-zsolti

vendég

• fórumtag
  • 65 hozzászólás

Sziasztok!

Tárcsafékek terén most mi számít megbízhatónak?

Volt deore fék szettem, először a hátsó majd az első féknyereg kezdte el engedni az olajat, ezzel borzasztó nyikrogást generálva - mivel összeolajozta a tárcsát, és levegősödött a rendszer.

Cseréltem Sram guide-ra, ennek a fékerejével sem voltam kibékülve, majd nyáron beragadt a melegtől mindkét fékkar..

Most SLX van, hátul elkezdte engedni az olajat.. vettem ebayről az utángyártott dugattyú és tömités készletet, mondanom sem kell, ugyanúgy ereszt, talán valamivel kevésbé..

Magurám még nem volt. Megpróbálkozzak azzal?

Olvastam, hogy shimano fékkarral is mennek, no nem mintha külön lehetne kapni magura féknyerget :)

Vagy vegyek egy csere shimano féknyerget és reméljem, hogy most hátha tovább bírja?

oldbike

oldbike

törzsvendég

• fórumtag
  • 652 hozzászólás

Kinézném a szükséges alkatrész cikkszámát, mondjuk innen (13. oldal), aztán beszambáznék egy szimpatikus bicajboltba, az asztalra csapnék és megkérdezném, répatorta van-e tudnak-e ilyet szerezni a forgalmazótól. Valszeg nem, vagy csak a világ vége utánra pár nappalra, emiatt megrendelném inkább innen. Esetleg vennék egy komplett darabot az apróból.

edit: Illetve talán nem is annyira reménytelen az itthoni beszerzés. Ma megrendeled, kedden a kezedben lehet. Fejlődünk? :-)

Köszönöm... Boltokat végigjártam-nem volt szerencsém-forgalmazó megkérdezve-teljes javítókeszletet "gazdasági" csőd miatt nem vennék,DE megoldódott..egy "szaki" gyártott nekem egy kis "jóságért" cserébe! smile.png  

oldbike módosította - 2020. szeptember 29. - 18:28

• Kisherceg kedveli ezt

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.126 hozzászólás

Hali!

Avid BB7 mtb fékhez a belső rugó eltört..esetleg tipp a mo-i beszerzési pont ha valaki? köszönöm.  

Kinézném a szükséges alkatrész cikkszámát, mondjuk innen (13. oldal), aztán beszambáznék egy szimpatikus bicajboltba, az asztalra csapnék és megkérdezném, répatorta van-e tudnak-e ilyet szerezni a forgalmazótól. Valszeg nem, vagy csak a világ vége utánra pár nappalra, emiatt megrendelném inkább innen. Esetleg vennék egy komplett darabot az apróból.

edit: Illetve talán nem is annyira reménytelen az itthoni beszerzés. Ma megrendeled, kedden a kezedben lehet. Fejlődünk? :-)

Kisherceg módosította - 2020. szeptember 26. - 21:14

• Rabbit, oldbike és zeezoltano kedveli ezt

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

oldbike

oldbike

törzsvendég

• fórumtag
  • 652 hozzászólás

Hali!

Avid BB7 mtb fékhez a belső rugó eltört..esetleg tipp a mo-i beszerzési pont ha valaki? köszönöm.  

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
Ez szvsz a fekkopassal es az olajmennyiseggel van osszefuggesben, a kopott feknel nagyobb szerepe van a levegonek a rendszerben, ill vmennyire levegosodik is idovel. A levego melegszik fel es hul le, az nyomja neki - ha csak annyit csinalsz, hogy megnyitod felul, ontesz ra olajat, es parszor behuzod a fekkart, jopar bubi fog tavozni, utana jobb lesz. Nem erdemes ilyenkor rendes legtelenitest csinalni.

zsbacsi

zsbacsi

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 287 hozzászólás

Simán csak felmelegszik az olaj is a forró fékbetéttől..valaminek át kell adja a hőt. A kitágult olaj miatt nem tud egyből alap helyzetbe visszaállni a dugattyúd, ezért beleér a fékbetét a tárcsába.

Amint lehül az olaj, csökken a térfogata és vissza tud állni a dugattyú az eredeti helyére.

Sziasztok!

Adott egy Shimano SLX BR-M7000 hidraulikus tárcsafék. Hosszabb, erősebb fékezések után a fékkar elengedését követően a fékbetét valószínűleg hozzáér a féktárcsához, szabálytalan ritmusban ad ki mindenféle hangot, majd pár száz méter után egyre halkul és megszűnik a zaj. Rövidebb, gyengébb fékezéskor nincs ilyen probléma. Az első fék teszi ezt a hátsó kevésbé és ritkábban. Ha felemelem a biciklit, az első kereket megpörgetem, majd állóra fékezem, majd újra megpörgetem a kereket akkor sincs ilyen hang, simán fut a kerék.

Mi lehet a gond? Köszi előre is az ötleteket!

• ultio és Kisherceg kedveli ezt

osi22

osi22

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás

Sziasztok!

Adott egy Shimano SLX BR-M7000 hidraulikus tárcsafék. Hosszabb, erősebb fékezések után a fékkar elengedését követően a fékbetét valószínűleg hozzáér a féktárcsához, szabálytalan ritmusban ad ki mindenféle hangot, majd pár száz méter után egyre halkul és megszűnik a zaj. Rövidebb, gyengébb fékezéskor nincs ilyen probléma. Az első fék teszi ezt a hátsó kevésbé és ritkábban. Ha felemelem a biciklit, az első kereket megpörgetem, majd állóra fékezem, majd újra megpörgetem a kereket akkor sincs ilyen hang, simán fut a kerék.

Nekem hasonló jelenség volt a 8100-as fékemnél. Közel 1500 km után a betétek feladták elől a szolgálatot, Ilyenkor a távtartó rugó hozzáért a tárcsához, és attól adott ki karistoló hangot. Nézd meg nálad mennyi hús van még a betéten, azt ha nálad is kevés, cseréld le. Különben meg egy dugattyúmobilizálás sem árt betétcsere mellett.

copper

copper

vendég

• fórumtag
  • 184 hozzászólás

Sziasztok!

Ha meghalsz egy emelkedõn, az azt jelenti, hogy mindent beleadtál...