Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18540 replies to this topic

Dagi

Dagi

törzsvendég

• fórumtag
  • 836 posts
Létezik olyan adapter, ami a PM-es Shimano tárcsaféket IS-esre alakítja? Ehhez kell nagyobb tárcsa, vagy maradhat az eredeti is?
Már nem keresek 13-15 centi körül mozgó, könnyû, tekerhetõ össztelós vázat...íme;)

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,030 posts
a sorrend ;)

ha olcsón akarod megúszni, akkor vennék bele mondjuk zöld ebc fékpofát (www.ebcbrakes.hu mielött megkérded :)) ez olyan 5 ezer kb. de az biztos, hogy az xt vagy saint nyereggel nagyobb fékerõnövekedést tudsz elõidézni (viszont ez meg drágább megoldás és megmarad a gyári pofa, ami szerintem továbbra sem egy ász). szóval pofa, aztán ha még mindíg gyenge akkor új nyereg.

vagy ... állítsd be rendesen ;)

dave862

dave862

törzsvendég

• fórumtag
  • 383 posts

igazából: 3 -> 1 (xt monobody, lx meg nem. kb ennyi a különbség)
költséghatékonyan: 1 -> 3 (szerintem a gyári pofa elég gyenge, btw. a fémes fog kevésbé, viszont nem kopik annyira)

2. pontot meg felejtsd el arra a telóra

na most mik ezek a nyilak ? :D
szal azt javasolod, hogy a legjobb megoldás a fékerõ növelésére, ha lecserélem az lx féktestet xt-re ?
milyen fékbetétet ajánlasz ?

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,030 posts
igazából: 3 -> 1 (xt monobody, lx meg nem. kb ennyi a különbség)
költséghatékonyan: 1 -> 3 (szerintem a gyári pofa elég gyenge, btw. a fémes fog kevésbé, viszont nem kopik annyira)

2. pontot meg felejtsd el arra a telóra

dave862

dave862

törzsvendég

• fórumtag
  • 383 posts
mekkora a különbség az xt és az lx t.fék között. most elöl hátul lx-em van, hátra tökéletes, de elöl annyira nem vagyok vele megelégedve .
ötleteim:
1. fékbetét csere. most gyári mûgyantás van benne. ha fémesre cserélem, nagyobb lesz a fékerõ ? bár a fémes rosszabbul bírja a hõt ...
2. nagyobb tárcsa ? jelenleg 160-as 6 csavaros xt tárcsával használom xc-re , manitou r7 comp telón.
3. gondolkodtam azon is , hogy lecserélem a féktestet xt-re . mert az xt dual control sztem nem jobb annyival az lx-nél, hogy érdemes legyen az egészet rendszert ( féktest+vezeték+dual control ) lecserélni . szal féktest csere. feltölteném shimano olajjal, légteleníteném , és kész.

melyik tûnik a legjobb megoldásnak ?

ProPedalGreg

ProPedalGreg

törzsvendég

• fórumtag
  • 946 posts
Egy boltban szoktak csinalni, hogy a fekbeteteket kiveszik, majd befujjak a belso reszt (kitolt dugattyukkal) valamilyen olajozo spray-vel es vegul az egeszet kifujjak nagyomasu levegovel (amivel a kerekeket is) Eleg hatekony. Bar talan egy kicsit konnyebben koszolodhat utana ,ha bennt marad valamennyi olaj.

latnat

latnat

vendég

• fórumtag
  • 168 posts
Ha vesz nagyon finom polirpapírt, és amikor kint van a dugattyú nagyon finoman körbehúzza aztán letörli, és úgy nyomja vissza valszeg jó lesz.
Amúgy én voltam az egyik bátor ember aki megolajozta a dugattyút:) (azóta is mûködik szépen)
Csak a hülyék tartanak rendet...
a zsenik átlátják a káoszt

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
pedig ugy fog meggyógyulni, ha párszor megnyomja visszafelé a dugattyút ugy, hogy nincs közte a tárcsa.
volt itt olyan bátor ember is, aki megolajozta kicsit (de tényleg csak icipicit!!) a dugattyút, hogy könnyebben mozogjon a házban.
addig kell próbálgatni, amig nem sikerül.
(mindkettõ oldalit visszanyomni amig lehet, majd behuzni a fékkart, és ismételni)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

PTR

PTR

vendég

• fórumtag
  • 127 posts
Sziasztok fékguruk,

Van egy külföldi haverom akinek gondjai vannak a hátsó Hayes HFX9 fékével. Gondoltam megpróbálok itt orvoslást keríteni neki aztán büszkélkedhetek kicsit, hogy a magyar bringások jó arcok és értenek is a cucchoz.

Szóval azt mondta az a probléma hogy a hátsó féknél a -menetirány szerint- jobb oldali dugattyú és emiatt a fékpofa kijebb van mint a másik oldalon. Ezért ha benn a kerék és a tárcsa a féknyeregben pont középen van akkor ez a kiálló cucc elég rendesen beleér a tárcsába és fogja.

Ha beközpontosítja a nyerget úgy, hogy a két pofa közé essen a tárcsa akkor a nyereg fala túl közel kerül a tárcsához így beleér tehát ez felejtõs.

Amúgy alig pár hetes a cucc. Elöl szépen egyenletesen 50-50% ban vannak a pofák, a tárcsa pont kb. középen fut a nyeregben zajtalanul.

Mi a teendõ a hátsóval? Azt mondja ha benyomja a kiálló oldali pofát akkor az egy fékezés után ugyanoda kijön és nem akar visszahúzódni normálisan.

Remélem kb. érthetõen írtam le (nekem BB7-el nincsenek ilyen gondjaim..:o)

Elõre is kössz minden véleményt, ötletet!

Üdv!

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts

Sima gyorszáras

A teló elbírja, csak az a gyorszáras kivitel... Ebben a teló kategóriában már eszembe se jutna gyorszárasat venni.

Sitti

Sitti

törzsvendég

• fórumtag
  • 259 posts

Szerinted? Egyébként átütõs vagy QR?

Sima gyorszáras

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
Szerinted? Egyébként átütõs vagy QR?

Sitti

Sitti

törzsvendég

• fórumtag
  • 259 posts

avid sztem nem rossz fék, bár itt sokan nem szeretik. de az avidból 40k egy fék, míg az xt hez kapsz dual control kart és egy eléggé jócska féknyerget. ha durván lejtõzöl, és kell a 203as tárcsa, és van telód, amit nem csavar meg, akkor avid. ha viszont ki tudnád használni a dual controlos váltást, és nem lejtõzöl annyira, akkor xt +180/160 tárcsa.

Nekem is 203-mas Avid Juicy 5 van egy Manitou Nixon telón.
Szerintetek elég erõs a Nixon egy ilyen fékhez?

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5,055 posts

Szerintem is full szabvany. Szoval akkor azt mondod, nezzek ki egy-ket csavarboltot, aztan elvileg vmelyikben tuti talalok ilyet? Ok, koszi

sima imbuszfejû csavar, m6-os menettel

bármelyik emberi csavarboltban tuti lesz
(pl az astoria mellett is van egy jó csavarbolt)
Autist Team:)

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7,622 posts

nos ha megkented a betétet vagy a tárcsát valami zsír/olaj jellegû dologgal, akkor az elég rendesen csökkenti a fékerõt. :)

mielött bele is sütnéd, veszel tf. tisztító sprayt és szép alaposan megpucolod mind a kettõt.

Kössz Endroo!!!:clap:

Elmentem----megvettem------ráfújtam-------örültem!!!

Újra úgy mûködik, ahogyankorábban----végre visszatért az a jol megszokott sipolos Hayes Sole hang...

Amúgy útközben, majdnem elnyomott egy autó----ha elütött volna biztos, hogy téged hibáztatnálak---perelnélek---nem ám:clap:

Szal még1-szer kössz!!!

rvilike_2

rvilike_2

vendég

• fórumtag
  • 181 posts
Szerintem is full szabvany. Szoval akkor azt mondod, nezzek ki egy-ket csavarboltot, aztan elvileg vmelyikben tuti talalok ilyet? Ok, koszi

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
azok nem sima ötös imbuszcsavarok?
keress valami más kötõelemforgalmazót.
azt hittem valami speciálisabb kell, de igy szemre az tök szabvány metrikus imbuszcsavar. volt avid adapterem, és abban sima imbusz volt, semmi extra menetemelkedés, vagy ilyesmi...

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

rvilike_2

rvilike_2

vendég

• fórumtag
  • 181 posts
www.hszk.bme.hu/~rv551/thumbprodimg1.jpg

A pirossal bekarikazottra gondolok. Nem tunik ritka fajtanak, siman 5os imbusz kell bele, meg a menet is olyan szabvanyosnak tunik. Vaci uton mentem be a Faboryhoz (vannak mashol is Pesten?), es nem volt nekik ilyen, csak hasonlo, de annak kisebb es vekonyabb a feje, raadasul kisebb imbusz valo bele.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Hol tudok olyan csavart venni, amivel a juicynak az adapteret rogzitem a villahoz? Illetve a feket az adapterhez.Fabory-nal nem volt ilyen :\

egy kép vagy méret nekem sokat segitene, mert nincs elõttem, milyen is az a csavar.
és ha a fabory-nak nincsen, akkor lehet, hogy ultraritka, vagy csak nem jó kereskedõhöz mentél be.

rvilike_2

rvilike_2

vendég

• fórumtag
  • 181 posts
Hol tudok olyan csavart venni, amivel a juicynak az adapteret rogzitem a villahoz?Illetve a feket az adapterhez.Fabory-nal nem volt ilyen :\