Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18554 replies to this topic

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

régi nagy avid tárcsával használtam olajos hayest(azonos fékpofa mint a bowdenes) jó volt, talán jobb is mint a sajáttal.
most szintén hayes fékkel megyek, már új tárcsával, elvileg 2007-essel.
mind2 müködött, de egy minimálisan kisebb a fékfelülete a tárcsának mint a pofának - a küllõkön is fog. ennek max hosszú távon lesz nyoma, a küllõket egy picit megeszi - a fékfelülettel együtt.

Én pl. hayes hfx9-et használok xt tárcsával, kb. a 90%-át tudja így, mint hayes tárcsával, elég nagy a fékezõ felület különbség, de semmi baja azon kivül, hogy van a betéten egy fekete csík ahol véget ér a fékezõ felület.

A sebesség mindent megold.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts

Volt a magura louise FR 2005 meg a 2006 os között valami valtozas a szinen kivül?

Betelt a hayes hfx 9 böl a pohar....... egy hasznalt FR erdekelne a haveromtol, ami 2005 es CC colt hasznalva.

sztem nem.....ha haverodnak jól mûködött, akkor vedd meg nyugodtan, atom q. jó fék.....és még könyebb is mint a hayes...
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Rebell-78

Rebell-78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,977 posts
Volt a magura louise FR 2005 meg a 2006 os között valami valtozas a szinen kivül?

Betelt a hayes hfx 9 böl a pohar....... egy hasznalt FR erdekelne a haveromtol, ami 2005 es CC colt hasznalva.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Igen ez AZ a formula, csak kb '99-bõl és HD5-nek hívják, ez volt a Formula elsõ nyílt rendszerû féke.
Nekem is volt ilyen és neki köszönhetem, hogy megtanultam / megutáltam hidr. féket szerelni :)

amit eladtál nekem, és én is ezen tanultam meg mindent, ami a hidraulikus fékeket illeti :)
tipikus állatorvosi ló.
a fékvezeték félelmetesen rugalmas, mint ahogy a fékkar is. a csövet az enyémben kicseréltem hayes csõre, és mérföldekkel jobb lett (megmagyarázhatatlan módon) de a végén én is eladtam, mert régi, és nehéz volt
szóval vetteme gy formula b4 racing-et, ami azért nem volt olyan jó választás :D mondjuk amig fogott, addig nem volt vele baj. csak soha ne kelljen szerelni.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
régi nagy avid tárcsával használtam olajos hayest(azonos fékpofa mint a bowdenes) jó volt, talán jobb is mint a sajáttal.
most szintén hayes fékkel megyek, már új tárcsával, elvileg 2007-essel.
mind2 müködött, de egy minimálisan kisebb a fékfelülete a tárcsának mint a pofának - a küllõkön is fog. ennek max hosszú távon lesz nyoma, a küllõket egy picit megeszi - a fékfelülettel együtt.

iljicS

iljicS

zsonglõr

• fórumtag
  • 6,613 posts
Hayes HMX-1 mechanikus féket lehet használni Avid tárcsával ?

Mer' egy állat vagyok !

Three attributes of a good mountaineer are high pain threshold, bad memory, and ... I forget the third.

JaniKirály

JaniKirály

törzsvendég

• fórumtag
  • 250 posts
huh köszi kimerítõ válaszokat! :)
Jani

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts

sziasztok
mit jelent, hogy "IS -> PM adapter"?
(hayes 160mm-rõl van szó)
köszi

Azt jelenti, hogy IS konzolos villára/vázra ennek a segítségével lehet felszerelni a PM szabványú féket. A manitou pl. pmes tárcsarögzítésû.
pm tárcsafékek pl avid hayes, stb. Ezek közé 160mm-hez nem kell adapter. Ha nagyobb a tárcsa, akkor igen.

Vázakhoz kell IS->PM adapter, mert a vázak ISesek.

Ha pl. Shimanohoz akarsz venni adaptert, akkor arra kell figyelni, hogy fordítva adja meg az átalakítást. Nem villa->fék, hanem fék->villa

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
IS azaz international standard a villa/váz
pm azaz Post Mount a fék.
tehát IS-rõl PM-re(vagy fordítva, ahogy tetszik) alakít az adapter.

van régi xt, 4 dugis, arra IS-IS adapter kellett, van manitou villa, melyrõl PM-PM kell pl egy hayes fék esetében

JaniKirály

JaniKirály

törzsvendég

• fórumtag
  • 250 posts
sziasztok
mit jelent, hogy "IS -> PM adapter"?
(hayes 160mm-rõl van szó)
köszi
Jani

legszebbcsavo

legszebbcsavo

bentlakó

• fórumtag
  • 5,125 posts

Szerintetek ez milyen fék lehet?
az ok hogy formula, de melyik? egyáltalán ez AZ a formula?

Igen ez AZ a formula :), csak kb '99-bõl és HD5-nek hívják, ez volt a Formula elsõ nyílt rendszerû féke.
Nekem is volt ilyen és neki köszönhetem, hogy megtanultam / megutáltam hidr. féket szerelni :)

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts

Itt próbáld beazonosítani, bár nehéz lesz, mivel ez egy régebbi modellnak látszik.

Illetve itt még:

http://www.cycles4u....Punkt=1&aog=yes

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,702 posts
oké, köszi. én mindenképpen madzagos tárcsát akarok... és csak részben a fékerõ miatt (egy jobbfajta V-fékkel is elégedett lennék, mondjuk a mostani gyenge), amiatt is, hogy idõjárásállóbb legyen. márhogy ez nem a madzagosra indok, hanem a tárcsára. meg kíváncsiságból és májerfaktorból :)
úgysincs mindent bíró brutál teleszkópom, szóval csak módjával - gondoltam én. (békés CC felhasználás, csak szeretnék vizes felnivel is megállni)

mizie

mizie

törzsvendég

• fórumtag
  • 813 posts

Feltöltött kép

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17,297 posts
BBDB + LX középállásban.
nekem jobb nem kell.
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

gyurri87

gyurri87

vendég

• fórumtag
  • 239 posts
nekem semmi bajom a bb7-nokon-xt dualctrl rendszerrel..bár én is azért voltam kénytelen beruházni madzagos avidba mer már kidobtam a pézt a fékváltókarra és így költségesebb, macerásabb lett vna hidrosra cserélni...teljesen elégedett vagyok vele, de tudom h egyszer cserére érik és nemazért mert "elhasználom"..
szal ha nemvagy elkötelezett híve a dualctrl-nak akkor maradj a "nemintegrált" dolgoknál...

Trueman

Trueman

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,302 posts
Szerintem meg avidot avid karral. Shimano karom volt aviddal. Nem is volt jó.

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5,055 posts

A fékerõ optimális lesz. AVIDdal a fékérzés csak maximális húzáson elfogadható (kisebben nyúlós).
A deore meg v-fékkar, sok bowdent húz, így megfelelõ lesz.

érdekes, nekem pont a keveset húzó állásban tetszett jobban a bb7 fékhatása & fékérzése

fékváltókar téma:

ha sérül dobhatod ki az egészet mindenestül, és az elég húzós tud lenni anyagilag
másrészt meg ha hidraulikus fékre váltasz akkor gáz
harmadrészt ha sram hátsóváltót akarsz akkor megint ott vagy hogy nem elég csak a váltókart cserélni

szal sok vele a gond:)

sztem
Autist Team:)

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts

on-topic:
nekem deore (nem állítható húzású) karom van, akkor számíthatok arra, hogy BB7-tel nem lesz optimális a fékerõ?
ez rossz hír lenne, mert ilyen féket szeretnék, és nem áll szándékomban megint fékkart cserélni.

A fékerõ optimális lesz. AVIDdal a fékérzés csak maximális húzáson elfogadható (kisebben nyúlós).
A deore meg v-fékkar, sok bowdent húz, így megfelelõ lesz.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,702 posts

de a fékváltókarokat szvsz amúgyis felejtsd el:)

pöttyet off-topic, de megkérdezhetem, hogy miért?

csak mert a CC bringán külön fékkar és váltókar van, de szidom magamat amiért nem egybe fékváltókart vettem, mert kisebb helyen elférne a kormányon.

on-topic:
nekem deore (nem állítható húzású) karom van, akkor számíthatok arra, hogy BB7-tel nem lesz optimális a fékerõ?
ez rossz hír lenne, mert ilyen féket szeretnék, és nem áll szándékomban megint fékkart cserélni.