Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18554 hozzászólás a témában

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc
azért az nem lehet véletlen, hogy jópár gyártó elõírja mivel szabad pucolni a féket.
ami a legjobb : gyógyszertári alkohol retro barna üvegben.

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
annyit tennék hozzá, hogy amellett, hogy köszi a fél extra pontot(;)), nem én mondtam, hogy maszatolni fog az üvegen a benzin.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Subi Pro

Subi Pro

vendég

• fórumtag
  • 27 hozzászólás
Üdv!
Elsõsorban Pite és Rob figyelmében ajánlanám rögtönzött kutatásom eredményeit, de remélem, mások is hasznát látják.

A féktárcsa tisztítása: alkohol vagy benzin?
1. Alkohol.
A patikákban manapság már csak max 70%-os vizes oldatban jutahtunk hozzá. Jó zsíroldó, gyorsan és nyom nélkül párolog el.

2. Benzin
Csak a gyógyszertári vagy folttisztító benzin alkalmas zsírtalanításra, az üzemanyag adalékai maszatolnak (kenõképesség-növelés).

Abban azt hiszem, mindannyian egyetértünk, hogy a féktárcsa-tisztító spray minden bizonnyal a leghatásosabb - ha nem is a legolcsóbb - módja a kívánt hatás elérésére.
Ennek összetétele:
- Etanol (Etil-alkohol) C2H2OH
- Propanol (Propil-alkohol) C3H7OH
- Nafta ásványolaj (könnyû) (!)

Szerintem a meccs állása: Pite-Rob 1-1 (vagy 0-0 :))

Megkérdeztem néhány tapasztaltabb csókát, akik azt állítják, hogy a benzin (pl. mosóbenzin, eü.-benzin) és a petróleum (!) tökéletes az olajos szennyezõdések eltávolítására, és maradéktalanul elpárolognak. Csak arra kell odafigyelni, hogy károsít(hat)ják a gumi- és mûanyag-alkatrészeke (ami nem elõnyös egy tárcsafék-rendszernél).
Rob! Csak az adalékolt üzemanyagbenzin hagy maszatos foltot az üvegen.

Konklúzió: ha ritkán kell a tárcsát tisztítgatni (pl. mert bowdens), alkohollal mossuk le a tárcsát, Ha azonbangyakrabban "olajoskodunk" a tárcsa mellett (szivárgó tömítés, fékolajcserék, ne keccsöljünk, és vegyünk egy féktárcsatisztító spray-t.

Robnak azért megadnék egy fél pontot... ;)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
most mar szerintem tegyuk magunkat tul a teman, igy is elment egy ember fektarcsajaval kb 4-5 oldal. asszem amit lehetett, el lett mondva rola.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Ezt már kitárgyaltuk az elején, megéri, megérte neki, ha nem lett jobb akkor is, mert legalább dolgozott egy jót.

A sebesség mindent megold.

Moratizo

Moratizo

törzsvendég

• fórumtag
  • 516 hozzászólás
Ja tudom : Avid Roundagon 160mm
Avid CleanSweep 160mm
az ár különbség a kettõ között 680 FT /ebike.hu/

oké de igy is megérte neked / idõ munka stb/ hatásfok ,hûtés még nem biztos ,hogy bejön?
" Szárnyak nélkül nem könnyû repülni." Horatius

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás

Gyári Avid: ...
MC Pite : ...
Próbálkozásnak jó,de én a gyári verziónál maradnék! Nem hinném hogy jobban hût az eredetinél.

Tesó, miért Clean Sweephez hasonlítod a Roundagon helyett?

Feltöltött kép
Feltöltött kép

Arról már tetem említést hogy nem boltban vettem hanem rendeltem, és nem volt mód tárcsacserére, BB7hez ez jár. Köv vagy Clean Sweepet veszek, vagy Alligator fûrészfogasát.
De ha olvasásra is veszed a fáradtságot magad is rátalálsz eme információkra :prosze:

Ha ennél nem hül szted jobban, akkor fizikából sztem nem voltál az élmezõnyben :)

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

Moratizo

Moratizo

törzsvendég

• fórumtag
  • 516 hozzászólás
Gyári Avid: Feltöltött kép

MC Pite : Feltöltött kép

Próbálkozásnak jó,de én a gyári verziónál maradnék! Nem hinném hogy jobban hût az eredetinél.
" Szárnyak nélkül nem könnyû repülni." Horatius

Subi Pro

Subi Pro

vendég

• fórumtag
  • 27 hozzászólás
Üdv, Szakik!

Köszönöm a tanácsaitokat.
A tárcsát már az elején lemostam alkohollal, a fékbetéteket megcsiszoltam.
És akkor ezek szerint az erõs, rövid fékezésekkel érem el a kellõ bekopást... feltéve ha nem a csapat élén bringázok... :)

A kólás dolgot inkább kihagynám, de a vízzel locsolgatást (persze csak a fékezés elõtt, langyos tárcsára!) kipróbálom.
Köszi a tippeket.

Pitének üzenem, és a többi barkács-bubusnak, hogy nagyra becsülöm az alkotói túlhajtottságukat, de ha ennyi energiát fektetnének a bringa tuningolgatása helyett a bringa tekerésébe, akkor talán jobban járnának.
(magyarázat: '88-ban triatlonoztam, és a 40 km-es távon a 14 kg-os 4 (!) sebességes Szputnyikommal (viergang-antisingo) sorra elõzgettem le a virsligumis csodabringákat...)

Végezetül: az avataromat megváltoztattam egy '93-as képre, ahol egy 300LX-es, cantilever fékes, merevvillás CrMo-vázas vasat nyüstölök.
Csak azért: volt élet a 7005-ös aluváz és a hidraulikus tárcsafék elõtt is... :)

Üdv!
Subi Pro

ksyp

ksyp

vendég

• fórumtag
  • 79 hozzászólás

Mielõtt beszólnál próbáld ki, GYÓGYSZERTÁRI BENZIN, még a kezedbõl is kioldja a zsírt (kiszáradsz tõle). És én a láncomat petróleummal mosom, ami szintén olajszármazék...(te mivel mosod? alkohollal?)
Ami marad utána az semmi, azért kell pár kört menni utána, szerintem jobb mint az alkohol.

kóla helyett lehet citromlé+cukor oldatot használni, ugyanolyan. a lényeg hogy ráragad a sok kosz, ami aztán lekopik, persze a fékpofákat nem kíméli.
de be is porozhatod...

Képzeld kipróbáltam, nem is üresben jár a pofám. Én is használok gyógyszertári benzint, ragacsos cucc oldására, de nem ZSÍRTALANÍTÁSRA. Vizet von el, attól szárad ki a kezed, ezt igazán tudhatnád. A lánc és a fék között annyi a különbség, hogy az elõbbinek kifejezetten kell a kenés, a féknek meg baromira nem. Megrendelem tõled azt a féktárcsát, biztos az is legalább ilyen maradandó lesz.

Tomekumf

Tomekumf

vendég

• fórumtag
  • 109 hozzászólás
Érdekes lett... De most elmondhatod hogy csak neked van ilyen..:) Majd mesélj, hogy változott e vmi..:D

:)

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás
Igen, részben...
5ös helyett 4,5ös fúró lett használva, mert 5ösbõl csak 1 db volt (és 3 kellett, bár elsõ már xar volt:D)

2 ferde vanmindig, egyik helyen közelebb, másikon távolabb. Ahogy eredetileg kirajzoltam úgy jóval többet kellet volna pecselni a jelöléssel, így az eredeti lukakból tudtam sublerral körözni; ill tudtam használni a külsõ perem mélyedéseit. Így enm sokat, de picit változott, de alapkoncepció maradt: 2 meredekebb 2 laposabb, 2 meredekebb, 2 laposabb...

Feltöltött kép

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17.297 hozzászólás
hát ezt elég érdekesen sikerült feljelölni..
legalábbis képrõl úgy tûnik
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás

igen, tárcsa közelében kerülni kell az olajszármazékokat (wd40 pölö :mybad:)
kólát sok triálos is használ, a cukortartalma miatt. jobban fog vele a véfék, csak gyorsan lekopik. tárcsáról még gyorsabban.

szerk: most linkeljem én is az én gépemrõl a fotót? :D

Így logikus... de ahogy féktisztítóval megkínáltam a tárcsát eszembe jutott hogy az bizony atttom tuti hogy tartalmaz benzint. Az akkor hogy van?

[linkelheted felõlem, úgyse láttam még :-D]

Kész. Párat fékeztem a szokásos fékteszt helyemen, fékerõ nem romlott, szal tökéletesen elégedett vagyok :-D

http://mcpite.uw.hu/...rcsatuning0.jpg
http://mcpite.uw.hu/...rcsatuning1.jpg
Feltöltött kép
robnak: http://mcpite.uw.hu/...rcsatuning3.jpg :D

szerk: http://mcpite.uw.hu/bike/tarcsabug.jpg ilyet hogy tud? Volt egy kis hullám benne és úgy sikerült, vagy anyaghiba, vagy mitõl? Ez még a before állapot, tehát nem fúrástól lett ilyen...

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás

MC Pite:
A géped király!

A tárcsa dolog: Mostanáig BB7-em volt. Voltam vele a Garda tónál, Kaprunban és még pár ilyen helyen, nem 500 méteres szinteket gurultam lefele….és én nagyon kapaszkodom lefelé a fékkarokba. Soha, hangsúlyozom soha! nem sült meg, melegedett annyira fel, hogy valami gond lett volna. CC szinten azokat a lejtõket nem nagyon tudod itthon überelni. Részemrõl ki merem jelenteni, hogy felesleges a furkálás, és nem kell a felmelegedéstõl sem tartani! Inkább irány tekerni... :D

Köszi :prosze:

Ezt is jó tudni. De akkor akiknek sikerült mit csináltak? Nem DHsok beszik a 160as BB7est az tuti :).
Fél órámba került jelöléssel, pontozással és fúrással együtt. Mindjárt dobom fel, ma vagy szombaton tesztkör hog nem romlott-e a fékhatás/nem hullámos-e.

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.561 hozzászólás
MC Pite:
A géped király!

A tárcsa dolog: Mostanáig BB7-em volt. Voltam vele a Garda tónál, Kaprunban és még pár ilyen helyen, nem 500 méteres szinteket gurultam lefele….és én nagyon kapaszkodom lefelé a fékkarokba. Soha, hangsúlyozom soha! nem sült meg, melegedett annyira fel, hogy valami gond lett volna. CC szinten azokat a lejtõket nem nagyon tudod itthon überelni. Részemrõl ki merem jelenteni, hogy felesleges a furkálás, és nem kell a felmelegedéstõl sem tartani! Inkább irány tekerni... :D

Triceps

Triceps

vendég

• fórumtag
  • 16 hozzászólás

Aha, benzinnel? Te neked is jó sok közöd van a dologhoz, és még tanácsokat is osztogatsz! A benzin kõOLAJszármazék. OLAJ. Próbáld csak ki: egy üveget 'tisztíts' meg benzinnel, amint elpárolog, olajos maszat marad hátra. OLAJOS. Az jót tesz a féknek. Apám...

Mielõtt beszólnál próbáld ki, GYÓGYSZERTÁRI BENZIN, még a kezedbõl is kioldja a zsírt (kiszáradsz tõle). És én a láncomat petróleummal mosom, ami szintén olajszármazék...(te mivel mosod? alkohollal?)
Ami marad utána az semmi, azért kell pár kört menni utána, szerintem jobb mint az alkohol.

kóla helyett lehet citromlé+cukor oldatot használni, ugyanolyan. a lényeg hogy ráragad a sok kosz, ami aztán lekopik, persze a fékpofákat nem kíméli.
de be is porozhatod...

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
igen, tárcsa közelében kerülni kell az olajszármazékokat (wd40 pölö :mybad:)
kólát sok triálos is használ, a cukortartalma miatt. jobban fog vele a véfék, csak gyorsan lekopik. tárcsáról még gyorsabban.

szerk: most linkeljem én is az én gépemrõl a fotót? :D

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Jó tárcsatisztító anyag még a homok és a hegyen is elõfordul.

A sebesség mindent megold.

szipka

szipka

vendég

• fórumtag
  • 167 hozzászólás
vegyetek würth féktisztító sprayt annal jobb nincs,kimondott tarcsaféktisztító,500ml asszem 700-800ft