Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18557 replies to this topic

elbandi2

elbandi2

törzsvendég

• fórumtag
  • 442 posts

lécci valaki télleg segitsen aki sütöte már ki a fékbetétjét mert olajos volt,milyen höfokon mennyi ideig kell csinálni?

Jól érzem hogy te a kisütést konyhai sütõre érted?:scratchhe
Ha nem akkor bocs, de ha igen, akkor azt szerintem felejtsd el.
A "kisütést" álltalában arra szokták érteni, hogy egy lejtõn pl. hosszantartó, relativ kis fékerõvel folyamatosan fékezed a féket, ezáltal felhevül, és kiég az olajtartalom. De elõtte minnél több olajat tisztíts le róla valami alkoholos cuccal, pl féktisztító spray. Nem bizti hogy tökéletes lesz, de ha amúgy nem kopott a betét, akkor egy próbát megér, de ha már kopottas akkor inkább kukázd. Szerinem;)

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis

lécci valaki télleg segitsen aki sütöte már ki a fékbetétjét mert olajos volt,milyen höfokon mennyi ideig kell csinálni?

Van egyáltalán olyan "kemencéd", ahol ezt meg tudnád oldani? Ha nem tudod a hõfokot szabályozni, akkor szerintem teljesen vakrepülés lesz, amit csinálsz.
Milyen olaj ment rá amúgy (ásványi, vagy DOT valamennyi)?

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

R.I.P.

R.I.P.

vendég

• fórumtag
  • 23 posts
:rocketman

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5,107 posts
az hogy egy picit nyúlósabb a hátsó az természetes mert a hátsó féknek hosszabb a fékcsöve. de ha jol le lett légtelenítve akkor más baj nem lehet ami miatt "nyúlós lenne"..

Gk2

Gk2

vendég

• fórumtag
  • 98 posts
Sziasztok!
Rászántam magam, h segítséget kérjek :)
Van egy Avid Juicy 7 szettem 185mm-es tárcsákkal. A gondom az, h míg az elsõt behúzva a fékkar egy ponton hatõározottan megáll, addig a hátsóval az az "avidos" nyúlós érzés jelentkezik, s rettentõen idegesít, mert annyira takony :) Elvittem légteleníteni Hajdu-ba, nem történt olyan rettentõ változás... :wallbange
Mit lehetne vele csinálni vajon?

Mégegy, bár ez annyira nem zavaró... ezelõtt egy BB7es pár volt fent, amelyek ugyanezekkel a tárcsákkal jóval erõsebben muzsikáltak, habár bõven nem voltak ennyire "egyujjasok"... 203as tárcsával látványos különbségek lennének elérhetõk? ugye pont most volt szó a nagyobb erõkar dolgokról...
Ebbõl a szempontból visszasírom azokat a fékeket...:cry: :)
Segítségeteket elõre is köszönöm,
üdv

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Tényleg!
Vagyis akkor a pofáknak elég kevesebb "erõvel" is tapadniuk ugyanakkora fékhatáshoz.
Amúgy ezt a gondolatmenetet végigvezetve a V-fékek a legideálisabbak ebbõl a szempontból.

Olvasd végig a topicot és a fórumszabályzatot. Hasznos lehet.

A sebesség mindent megold.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
igen, csak az már nem trendi
de tény, hogy idáig nem sok tárcsaféket láttam, ami megközelítette volna egy fullos HS33-as erejét

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 posts

Nagyobb az erõkar

Tényleg!
Vagyis akkor a pofáknak elég kevesebb "erõvel" is tapadniuk ugyanakkora fékhatáshoz.
Amúgy ezt a gondolatmenetet végigvezetve a V-fékek a legideálisabbak ebbõl a szempontból.

DéBé

DéBé

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,716 posts

...Miért lenne nagyobb a fékhatás a nagyobb tárcsával? Talán nagyobb felületen tapadhat a fékpofa a tárcsához?...

Nagyobb az erõkar

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 posts

nem a tárcsa súlyára gondolt enté, hanem a tiedre és a bringádéra sztem :)

Ja, azt írta "könnyû össztelósod van", szal a bringára gondolt, de én nem elsõsorban erre reagáltam, hanem elbandi2 hsz-ára.

nagyobb tárcsábal nagyobb a fékhatás...

Miért lenne nagyobb a fékhatás a nagyobb tárcsával? Talán nagyobb felületen tapadhat a fékpofa a tárcsához?

hátul a nagyobb tárcsa miatt fog blokkolni a kerék, és mivel a csúszási súrlódás kisebb, mint a tapadási ezért nem lesz olyan hatákony

Ja hogy arra gondolsz, hogy állóra fékezem a kereket. Hát úgy kell adagolni a fékkarral, hogy azért ne kezdjek el csúszni az egésszel. Ahogy pld a Forma-1-ben is ügyeskednek a fékkel, hogy ne csináljanak kockát a kerékbõl. :)

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 posts

Info kezdésnek meg pl. http://wiki.bikemag....zes_lap_listája

Jaja ezt ismerem, köszi. Ez tényleg nagyon jó, már korábban kiolvastam egy jó részét.
Viszont kevés, ennél több kellene nekem.

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 posts
Nekem is kopott már el csontig a betét. Húzott két körömmel érezhetõ, kb. 2 mm széles csíkot a tárcsára. Pár száz km. után kikoptak ezek a csíkok a tárcsából.

R.I.P.

R.I.P.

vendég

• fórumtag
  • 23 posts
bizony volt ilyen régen,pont hegyröl lefele fogyott el a pofa anyag és után egyszer már a hát lappal fékeztem,simán lezuzta az egész tárcsa fék felületét a fém.kiszedett belöle pár csínkyi részt,kuka lett a vége

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis

sziasztok!
az a helyzet hogy a tárcsafékem betétjére ment egy csomó fék olaj,shogy halottam ki lehet belöle sütni,milyrn höfokon kell ezt véghez vinni?
köszönöm a válaszokat!

Hmmm...az ásványi és a glikol alapú "olajoknak" 3-400°C-os forráspontja van, szóval minimum ennyin. Persze, hogy maga a pofa anyaga mit szól ehhez, az más kérdés. Az extrém felhasználásúaknál olvastam már 600°C feletti hõtûrésrõl is, a sima betétekrõl semmi ilyen infóm nincs

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Én kb. 0,5 mm-nél menesztettem a fékbõl, bár nem tudom, hogy mi lett volna akkor ha a tárcsa találkozik a pofák fém alapjával.
Ilyen volt már valakinek?

Volt. Semmi különös :) , fémes hang, csökkenõ fékerõ, erõteljesen kopó tárcsa.

A sebesség mindent megold.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis

Köszönöm a választ!

Megnyugtató, hogy még csak félig koptak el a pofák, pedig már használom egy ideje.

Én kb. 0,5 mm-nél menesztettem a fékbõl, bár nem tudom, hogy mi lett volna akkor ha a tárcsa találkozik a pofák fém alapjával.
Ilyen volt már valakinek?

Trance

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts

A teljes vastagság nálam pontosan 4,0 mm

ja, szóval pofaanyag: 2,0 mm :)

Köszönöm a választ!

Megnyugtató, hogy még csak félig koptak el a pofák, pedig már használom egy ideje.

R.I.P.

R.I.P.

vendég

• fórumtag
  • 23 posts
sziasztok!
az a helyzet hogy a tárcsafékem betétjére ment egy csomó fék olaj,shogy halottam ki lehet belöle sütni,milyrn höfokon kell ezt véghez vinni?
köszönöm a válaszokat!

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
Jók. Alkatrész ellátottság itthon esetlegesen problémás lehet, de kintrõl van minden. Avid Matchmaker jellegû megoldásuk is van.:)

imee

imee

törzsvendég

• fórumtag
  • 684 posts
no az egyik fékrõl még nem nagyon láttam véleményt...
a formula fékekrõl mi a véleményetek, esetleg tapasztalat?mostanában sok egyre több bicót szerelnek evvel is...
(hogy akkor teljesen kivesézzük a témát)