Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18554 replies to this topic

Bögre

Bögre

vendég

• fórumtag
  • 208 posts
Jól érzem, hogy csökkent képességûnek nézel? :)
7.0 Acrobat reader üzeni: " A rendszer szótár objektumot vár"
Linux alól egyébként megnyílt. De mint már írtam nem segít az adjuster.
Azért köszi

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts

Sziasztok!!!

Sokan írjátok, hogy túl sok, vagy túl kevés olaj van a rendszerben.... Nem értem, hogy pl. egy LX féknél hogyan lehet több vagy kevesebb olajat tenni bele? A guide-ot olvasva nekem az jön le, hogy csak egy féle mennyiséggel lehet feltölteni, pontosan annyival amennyit a rendszer a tartályból felvesz. Vagy rosszul látom?

Bringás boltban megnézegettem egy-két féket és pl egy alapabb juicy-nál sokkal-sokkal nagyobb hely volt a betétek között alapállásban mint az én LX-emben. Akkora hézagban nem sokat kell babrálni a finombeállítással.... Szóval egy kicsit keveslem a közt az enyémnél. Összesen van kb. fél mm-el több hely mint a tárcsa vastagsága.... Ez normális?

Köszi!

Ez nem teló, hogy mérõedénnyel töltsék bele a folyadékot, éppen ezért lehet játszani a mennyiséggel. Az pedig nem mérvadó, hogy egy álló, valószínûleg originál bringánál nézegeted a tárcsafék hézagokat. Párszor meghúzod a fékkart és ott is megfelelõen be fognak állni a dugattyúk.
Amennyiben a tárcsa nem ér hozzá a betétekhez, tökéletesen jó az a hézag.

A linkelt doksit nem tudom megnyitni. Viszont ezt a Free stroke adjustert tekergettem és semmi hatással nincs a hátsó fék nyomáspontjára. Legalábbis annyira nincs, hogy megfelelõ mértékben távol maradjon a kar a markolattól. Az elsõé kis mértékben változik, azzal nincs is gond.

Acrobat Reader kell hozzá. Egyébként most is megnyitottam.

Bögre

Bögre

vendég

• fórumtag
  • 208 posts
A linkelt doksit nem tudom megnyitni. Viszont ezt a Free stroke adjustert tekergettem és semmi hatással nincs a hátsó fék nyomáspontjára. Legalábbis annyira nincs, hogy megfelelõ mértékben távol maradjon a kar a markolattól. Az elsõé kis mértékben változik, azzal nincs is gond.

Tackey

Tackey

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Sziasztok!!!

Sokan írjátok, hogy túl sok, vagy túl kevés olaj van a rendszerben.... Nem értem, hogy pl. egy LX féknél hogyan lehet több vagy kevesebb olajat tenni bele? A guide-ot olvasva nekem az jön le, hogy csak egy féle mennyiséggel lehet feltölteni, pontosan annyival amennyit a rendszer a tartályból felvesz. Vagy rosszul látom?

Bringás boltban megnézegettem egy-két féket és pl egy alapabb juicy-nál sokkal-sokkal nagyobb hely volt a betétek között alapállásban mint az én LX-emben. Akkora hézagban nem sokat kell babrálni a finombeállítással.... Szóval egy kicsit keveslem a közt az enyémnél. Összesen van kb. fél mm-el több hely mint a tárcsa vastagsága.... Ez normális?

Köszi!

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
http://cycle.shimano...69830624788.pdf

"Free stroke adjustment"

Bögre

Bögre

vendég

• fórumtag
  • 208 posts
Hali,
08-as XT tárcsafék. Amikor már szépen fogna, a kar túl közel kerül a markolathoz.Majdnem az ujjaimat szorítom vele a kormányhoz. Több olajat a rendszerbe töltve ez orvosolható? Van esetleg egyszerûbb módja?

apr

apr

törzsvendég

• fórumtag
  • 567 posts

Sziasztok!

Egy elsõ LX hidraulikus fékkel van egy csöpp problémám, amiben szeretnék tõletek segítséget kérni. A gond, hogy az egyik dugattyú akármit is csinálok nagyon tolja félre a tárcsát fékezés közben. Ez még nem is zavarna annyira... de sajna amikor felengedem a kart és visszahúzódnak a dugattyúk akkor is fogja kicsit ezen az oldalon. Hiába állítom utána a féktestet, hogy ne érintse a betét a tárcsát, két fékezés és ugyanott vagyok. A dugattyúk visszatologatása után és akármilyen állítás után is ugyanez a helyzet áll be, max eltérõ dugattyú állásokkal. Persze, gondoltam én is, szorul az egyik dugattyú.... De a helyzet az, hogy mindegyiket szépen bemozgattam, raktam rá zsírt, olajat, szappant, szilikonspray-t és még sikosítón is gondolkodtam!!!! :) Az eredmény meg is lett, mindkét oldal nagyon könnyen mozog, kisujjammal majdnem vissza tudom tolni õket, annyira jól járnak, de az egyik oldal mégis picit jobban és emiatt a helyzet változatlan. 140-es gagyi shimano alivio bowdeneshez való tárcsával próbálkozom és arra gyanakszom, hogy nagyon könnyen hajlik a tárcsa és ezért hajlítják el a szépen mozgó dugattyúk is.... Szerintetek jó a gondoltamenet vagy valamit nagyon rosszulcsináltam és az a baj? Segítene egy merevebb tárcsa? Amúgy a fék nagyon rendben van, kemény, nem levegõs....

Köszi a helpet.

Taki

Én úgy tudom, hogy az egyik dugattyú mindig "domináns", tehát lehet, hogy picivel többet mozog mint a másik, szóval ez lehet normális.

Az ujjal visszatolható dugattyú nekem furának tûnik, lehet, hogy nincs elég olaj a rendszerben? Én csak egy gumi leszedõ segítségével tudom visszatolni elég nagy erõvel (xt fék) és nem szorul a dugattyú.

Ha a fék beállítása után álló helyzetben jól mûködik (értsd: még nem tekersz vele, csak megforgatod a kereket, húzogatod féket jó párszor, a dugattyúk szépen visszamennek, nem ér bele a tárcsa), akkor valószínûleg nincs szoruló dugattyú.

Ha álló helyzetben jó, de menet közben romlik el a következõt lehet megnézni (nekem ugyanez volt):
Jelenség (xt 765-ös régi ezüst sorozat):
- a fék jó álló helyzetben
- menet közben nagyon hamar el kezd ciccegni
- újra beállítod álló helyzetben, majd ez ismétlõdik
Oka (nálam):
- A teló beülésekor, egy hangyányit csavarodott a teló szára, ezért a tárcsa pozíciója megváltozott. Ehhez próbált alkalmazkodni (kevesebb sikerrel) a fékdugattyú. Ezt egy gagyi fox f100rl tudja :)
Megoldás:
- A telót összenyomjuk beülésig (100-as telónál kb. 2cm-re), egy erõs gyorszárral (fékhíd - váll között) rögzítjük ebben a pozícióban, majd beállítjuk a féket.
- A probléma megoldva.

Annyit tennék még hozzá, hogy ugyanazon a telón egy fekete 77x xt-vel ez már nem probléma, mert a tárcsa és a pofa között távolság jelentõsen növekedett (nem csak marketing duma)

Spoti

Spoti

vendég

• fórumtag
  • 201 posts

Gondolom gyorszáras az agy. Ott elég, ha picit más szögben rögzül a gyorszár, és máris lehet annyi eltérés, hogy finoman beleérjen a nem tökéletes állapotú tárcsa a pofába, mondhatni normális jelenség. Megpróbálhatod pontosabban belõni.

Hát köszi szépen a tippeket.:clap:
Nem hiszem h megtudnám én szerelni. Nem sokat értek hozzá. Inkább a szervízre hagyom, úgyis garis a bicó és ingyen beállítják.
Legalábbis remélem.:)

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts
Gondolom gyorszáras az agy. Ott elég, ha picit más szögben rögzül a gyorszár, és máris lehet annyi eltérés, hogy finoman beleérjen a nem tökéletes állapotú tárcsa a pofába, mondhatni normális jelenség. Megpróbálhatod pontosabban belõni.

Amióta szervízbe vittem a bringám azóta a hidrás tfékem ilyen cicergõ hangot ad ki szaggatva. Mitõl van ez?
Ha nem tom megcsinálni akkor irány a szervíz.:(

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5,107 posts
de érted õ már rekent füt fát arra a szerencsétlen dugattyúra mégse lett neki jó. :D

egyébként elég lett volna dugattyút tárcsatisztóval letakarítani majd 1 pssssz szilikon spray és csókolom

Magoo

Magoo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,014 posts
nekem akkor volt ilyen amikor az egyik dugattyú nem ment vissza rendesen, mert beszorult oda egy apró fémszilánk, ettõl elferdült a dugattyú és nem tudott visszamenni.

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5,107 posts
uh bazz erre basszatok gombot :D

ha biztos vagy benne h nem levegös és jól járnak a dugattyúk is akkor jónak kéne lennie.
nincs ilyen h ide majd oda taszigálja a tárcsát és ottmarad. :D

Tackey

Tackey

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Sziasztok!

Egy elsõ LX hidraulikus fékkel van egy csöpp problémám, amiben szeretnék tõletek segítséget kérni. A gond, hogy az egyik dugattyú akármit is csinálok nagyon tolja félre a tárcsát fékezés közben. Ez még nem is zavarna annyira... de sajna amikor felengedem a kart és visszahúzódnak a dugattyúk akkor is fogja kicsit ezen az oldalon. Hiába állítom utána a féktestet, hogy ne érintse a betét a tárcsát, két fékezés és ugyanott vagyok. A dugattyúk visszatologatása után és akármilyen állítás után is ugyanez a helyzet áll be, max eltérõ dugattyú állásokkal. Persze, gondoltam én is, szorul az egyik dugattyú.... De a helyzet az, hogy mindegyiket szépen bemozgattam, raktam rá zsírt, olajat, szappant, szilikonspray-t és még sikosítón is gondolkodtam!!!! :) Az eredmény meg is lett, mindkét oldal nagyon könnyen mozog, kisujjammal majdnem vissza tudom tolni õket, annyira jól járnak, de az egyik oldal mégis picit jobban és emiatt a helyzet változatlan. 140-es gagyi shimano alivio bowdeneshez való tárcsával próbálkozom és arra gyanakszom, hogy nagyon könnyen hajlik a tárcsa és ezért hajlítják el a szépen mozgó dugattyúk is.... Szerintetek jó a gondoltamenet vagy valamit nagyon rosszulcsináltam és az a baj? Segítene egy merevebb tárcsa? Amúgy a fék nagyon rendben van, kemény, nem levegõs....

Köszi a helpet.

Taki

Spoti

Spoti

vendég

• fórumtag
  • 201 posts
Amióta szervízbe vittem a bringám azóta a hidrás tfékem ilyen cicergõ hangot ad ki szaggatva. Mitõl van ez?
Ha nem tom megcsinálni akkor irány a szervíz.:(

rbalint88

rbalint88

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,387 posts
nekem régi xt tárcsa játszik, 6 csavaros agyra. és elõlre. azért köszi;)

elbandi2

elbandi2

törzsvendég

• fórumtag
  • 442 posts

Alátéttel ki lehet hézagolni, és nem ér rá a küllõre.

Tudom hogyan lehet hézagolni, csak mikor összeraktam még nem volt fékezésnyom az új tárcsán, és csak szemre állitottam be, pár km után néztem hogy hová fog, csak lusta voltam megint szerkeszteni :) mert valamennyit mindenképp belelóg a küllõbe.

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts

Juci 5-el megyen, kb 2 mm-t ér rá a küllõkre, de nekem majnem jobban müxik mind az eredeti G2CS tárcsákkal.

edit: ez a gyakorlatban igy néz ki
Feltöltött kép

Alátéttel ki lehet hézagolni, és nem ér rá a küllõre.

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts
65$ és 79$ között mérettõl függõen. Plusz posta from USA term.

milyen árban mozognak egyébként ezek a tárcsák?

mondjuk ez sem hülyeség:http://www.dirtydogm...skullbucket.htm

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

elbandi2

elbandi2

törzsvendég

• fórumtag
  • 442 posts

160-as xt tárcsa használható avid juicy5-höz illetve hayes el camino-hoz? mennyire lesz tökéletes az illeszkedés (perem, illetve fékfelület)? elõre is kösssssz

Juci 5-el megyen, kb 2 mm-t ér rá a küllõkre, de nekem majnem jobban müxik mind az eredeti G2CS tárcsákkal.

edit: ez a gyakorlatban igy néz ki
Feltöltött kép

rbalint88

rbalint88

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,387 posts
160-as xt tárcsa használható avid juicy5-höz illetve hayes el camino-hoz? mennyire lesz tökéletes az illeszkedés (perem, illetve fékfelület)? elõre is kösssssz