Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18554 replies to this topic

h0o2a7j6

h0o2a7j6

törzsvendég

• fórumtag
  • 279 posts

nézd meg, hogy mekkora nyolcas van abban a tárcsában.. 6 csavaros?

Igen 6 csavaros.
Nem szabad, hogy 8as legyen benne, 'majdhogy vacsi új és nem volt megütve, vagy ilyesmi.

andrew_m

andrew_m

vendég

• fórumtag
  • 198 posts
http://www.chainreac...x?ModelID=13744

Nekem ilyen van. Ha szerencséd van, akkor találsz valahol elfekvõben, de rendelhetsz innen is.

rbalint88

rbalint88

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,387 posts
elsõsorban entének szóló kérdés: kcnc tárcsafék milyen? lehet beruházok egy ilyenbe, kultúráltan néz ki, minõséginek tûnik, csak a fékerejével nem vagyok tisztában. egy juicy 5 fékerejét hozza? mert ha igen, akkor bevállalom. ha nem, akkor meg városba tuti jó lesz...
illetve szervíztapasztalat, stb. nálatok használ ilyet valaki?

rbalint88

rbalint88

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,387 posts
ebikeon is van. de csak 203-as tárcsához. shimano

Idézet:
Eredeti szerzõ sisqo Üzenet megjelenítése
Úgy emlékszem, hogy létezik olyan adapter, amivel PM-es villára fel lehet szerelni IS-es féket, de spec. 170 mm-es tárcsával. Láttam is ilyen tárcsát az apróban.
igen, nekem is így van megoldva. viszont kicsit reszelgetni kellett az adapterbõl hogy elférjen a deore is, mivel ha jól tudom ez a régi négy dugattyús xt-hez lett kitalálva eredetileg.

az nem lenne gond ha nagyobb tárcsát kellene cserélnem de az már gond hogy hol találok olyan adaptert ami pm villához és is fékhez való.
Ha vki tud ilyet akkor szoljon

technodome

technodome

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Idézet:
Eredeti szerzõ sisqo Üzenet megjelenítése
Úgy emlékszem, hogy létezik olyan adapter, amivel PM-es villára fel lehet szerelni IS-es féket, de spec. 170 mm-es tárcsával. Láttam is ilyen tárcsát az apróban.
igen, nekem is így van megoldva. viszont kicsit reszelgetni kellett az adapterbõl hogy elférjen a deore is, mivel ha jól tudom ez a régi négy dugattyús xt-hez lett kitalálva eredetileg.

az nem lenne gond ha nagyobb tárcsát kellene cserélnem de az már gond hogy hol találok olyan adaptert ami pm villához és is fékhez való.
Ha vki tud ilyet akkor szoljon

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7,622 posts

Anno az R7-ben volt 203-as is :D és nem volt ilyesmi.
A Reba-ban most 180-as van, az szórakozik.

nézd meg, hogy mekkora nyolcas van abban a tárcsában.. 6 csavaros?

h0o2a7j6

h0o2a7j6

törzsvendég

• fórumtag
  • 279 posts

Attól is függ mekkora a tárcsa...
Nálam Pikeban is cicceg a 203as..

Anno az R7-ben volt 203-as is :D és nem volt ilyesmi.
A Reba-ban most 180-as van, az szórakozik.

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17,297 posts

De pont egy REBA?:wtf:
Elõzõ R7 nem csinált még hasonlót sem.

Attól is függ mekkora a tárcsa...
Nálam Pikeban is cicceg a 203as..
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,317 posts
Múltkorában leszedtem mindkét tárcsát, mert elöl-hátul ment a bugi a fékeknél és kikalapáltam egy sima csempe lapon a tárcsát. Azóta elöl teljesen jó, de hátul továbbra is problémás. Mavic Crossride kerék, 160-as tárcsák, és egy nagyon alap Merida váz az összetevõk.

Majd egy vázcserét akarok ki eszközölni hamarosan (méret és súly a probléma a mostanival, nem a fék miatt) és kíváncsi leszek, hogy vajon utána is csinálja e a fesztivált a fék. Most arra gyanakszok, hogy nem elég merev a váz és amiatt csinálhatja.

Amúgy annyira nem vészes az egész, mert csak ha nem ülök rajta, akkor cincog kicsit.

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7,622 posts
jaja sztem sem a villa hibás--- nálam Reconnal pl. egyértelmûen azért cicereg , mert 8as van a tárcsában..

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts
Nekem hátul is becicceg néha a 203-as tárcsa, pedig átütõs a segge. Igaz, én nehéz vagyok. :)

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

apr

apr

törzsvendég

• fórumtag
  • 567 posts

GORBUL! :D

ON:
Nálam a hátsó csinálja ezt. Ha álló helyzetben van és beállítom úgy, hogy a tárcsa pont a pofa közt fusson, akkor "zenél" menet közben, amikor rajta ülök a kerón. Így direkt rosszul kell beállítani és akkor menet közben jó:) Hajlik a váz, pedig csak 85 kg. vagyok.

Az elsõ fék viszont hibátlanul mûködik és azt ha jól beállítom, akkor úgy is marad. Igaz egy R7-re van rárakva.

Elsõ-hátsó Juicy 5-ös.

Nekem egy fox float rl-n csinálta, aminek a merevségérõl ugyebár áradozni szokás... :)

Véletlenül jöttem rá, egyszerûen megfordítottam a bicajt és ellenõriztem a hézagot (alulról jobban látszik): hatalmas hézag a tárcsa és pofa közt, öröm nézni, majd véletlenül összenyomtam a telót és szabad szemmel láthatóan a tárcs elvándorolt az egyik pofához.
Valószínûleg egy tökéletes tárcsánál ez a csavarodás nem okoz problémát, de ha ez a hiba összeadódik egy pici tárcsa ütéssel akkor már meghülyülhet a fék.

Mindent megpróbáltam két éve, bújtam az mtbr forumát is, de errõl ott se olvastam, viszont kipróbáltam minden mást: ragadós dugattyú (sticky piston), fékpofa csere, tárcsacsere, kerék ki/be, rögzítõ csavarok finom zsírozása (hogy a becsavarásuk nem mozdítsa el a féktestet), stb.

A jelenség (ugyanazon a telón), feket xt-vel, másik aggyal, új xtr rotorral már nem okoz gondot.

Hátsó féknél egyszer tapasztaltam hasonlót (ösztelós váz, állóhelyzetben oké, ráülök cicceg, leszállok megint ok), annak az oka a picit ferdén rögzített hátsó kerék volt.

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,317 posts

Görbül a villa.

GORBUL! :D

ON:
Nálam a hátsó csinálja ezt. Ha álló helyzetben van és beállítom úgy, hogy a tárcsa pont a pofa közt fusson, akkor "zenél" menet közben, amikor rajta ülök a kerón. Így direkt rosszul kell beállítani és akkor menet közben jó:) Hajlik a váz, pedig csak 85 kg. vagyok.

Az elsõ fék viszont hibátlanul mûködik és azt ha jól beállítom, akkor úgy is marad. Igaz egy R7-re van rárakva.

Elsõ-hátsó Juicy 5-ös.

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts
Görbül a villa.

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

h0o2a7j6

h0o2a7j6

törzsvendég

• fórumtag
  • 279 posts
Visszaolvasás rulez! :D

apr írta nemrég, hasonló problémára:

...Ha álló helyzetben jó, de menet közben romlik el a következõt lehet megnézni (nekem ugyanez volt):
Jelenség (xt 765-ös régi ezüst sorozat):
- a fék jó álló helyzetben
- menet közben nagyon hamar el kezd ciccegni
- újra beállítod álló helyzetben, majd ez ismétlõdik
Oka (nálam):
- A teló beülésekor, egy hangyányit csavarodott a teló szára, ezért a tárcsa pozíciója megváltozott. Ehhez próbált alkalmazkodni (kevesebb sikerrel) a fékdugattyú. Ezt egy gagyi fox f100rl tudja :)
Megoldás:
- A telót összenyomjuk beülésig (100-as telónál kb. 2cm-re), egy erõs gyorszárral (fékhíd - váll között) rögzítjük ebben a pozícióban, majd beállítjuk a féket.
- A probléma megoldva.

Annyit tennék még hozzá, hogy ugyanazon a telón egy fekete 77x xt-vel ez már nem probléma, mert a tárcsa és a pofa között távolság jelentõsen növekedett (nem csak marketing duma)

Nekem a 775ös fekete XT-vel játszotta ezt, úgy, hogy még plusz hézagot is adtam a pofáknak.
És tényleg mûködik, összehúztam a telót, beállítottam így a féket, kipbróbál, örül. Egy kicsit még így is hozzáér, de ez már nem érdekel.

Mi a francért változik meg a tárcsa és pofák helyzete attól, hogy ráülök a bringára. :confused:

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
nekem is ciripel na hirtelen nagyon borítok a bicajon....elõforul néha, szokj hozzá

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

új XT

Ha kopik egy kicsit a betét akkor abbamarad vagy legalábbis ritkábban fog ciripelni.

A sebesség mindent megold.

h0o2a7j6

h0o2a7j6

törzsvendég

• fórumtag
  • 279 posts
új XT

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Milyen fékrõl van szó? Ha avid akkor nem az IS rögzítés a probléma.
(csak úgy megjegyzem, a pike-ot is meg tudom úgy dönteni hogy ciripeljen).

A sebesség mindent megold.

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts

Az agy iparicsapágyas, a tárcsa kb. új, nincs elferdülve.

# VV: Akkor ezzel együtt kell élnem?

Ezek fényében miért hangoztatják sokan, hogy a Reba mennyivel merevebb, jobb tárcsához, mint egy R7?
Hiába a 32-es becsúszók, ha a fékfelfogatás ilyen gyík!

# Jorus:
Mi az az RA :chin: ?

Lehet állítani a féknyergen, de minden kerék kivétel/berakás után "centizni" kell, hogy úgy rakd vissza a kereket, hogy ne legyen ilyen probláma.
"RA" - reverse arch - a híd hátul van (Manitou). Lehet fokozni is - double arch (Magura)